ostanimo u kontaktu

Region

Sećanje na stradale Srbe u operaciji “Bljesak”: Sve je počelo u ranim jutarnjim satima

Objavljeno

-

Vojno policijska akcija nazvana “Bljesak”, kojom su hrvatske snage zaposele deo Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske Krajine, započela je 1. maja 1995. godine.

Napad na zaštićenu zonu UN sektor “Zapad” započeo je pre 28 godina u ranim jutarnim satima.

Napadnuti su južni i centralni deo zapadnoslavonskog dela Republike Srpske Krajine, od strane pripadnika četiri profesionalne brigade HV i više specijalnih formacija.

Napad je paralelno izveden sa zapada od Novske prema Okučanima i jednim krakom prema Jasenovcu, i sa istoka iz pravca Nove Gradiške, prema Okučanima i put Stare Gradiške.

Namera je bila presecanje teritorije i razbijanje snage Srpske Vojske Krajine, odnosno njenog 18. Korpusa. S ciljem da se zatim izbije na Savu kod Jasenovca, čime je bila zaprečena eventualna pomoć iz Republike Srpske. Paralelni cilj je bilo odstranjivanje srpskog stanovništva sa prostora Zapadne Slavonije.

Sa hrvatske strane, prema zvaničnim podacima, u akciji je učestvovalo oko 7.200 pripadnika hrvatskih snaga, profesionalnih pripadnika vojske i policije. U sastavu tadašnjeg 18. Korpusa Srpske vojske Krajine, u toj zoni, nalazilo se tada približno 4.000 lica, ogromnom većinm rezervisti.

Vojne operacije odvijale su se 1. i 2. maja, a manjim delom i tokom naredna dva dana. Osnovni cilj hrvatskih vlasti, zaposedanje dela Zapadne Slavonije koji se nalazio u sastavu Republike Srpske krajine je ostvaren. Srpske oružane formacije su razbijene a tamošnje srpsko stanovništvo je proterano.

Proterano najmanje 15.000 Srba

Prema podacima zvaničnog Zagreba, ukupno su poginula 42 pripadnika hrvatskih formacija, a 162 lica iz sastava tih formacija su ranjena. Ubijene su pritom 283 osobe srpske nacionalnosti, a proterano je najmanje 15.000 Srba.

Prema pojedinim navodima proterano je do 18.000 lica. Zbeg Srba koji su se povlačili južno od Save, u Republiku Srpsku, gađan je i artiljerijom i aviacijom. Približno 1.450 lica srpske nacionalnosti je pritom uhapšeno, i oni su odvedeni u logore, u Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici, Novoj Gradiški, Slavonskoj Požegi.

Sudske presude koje su usledile, velikim delom su zasnovane na neosnivanim optužbama.

Ukupno, sa prostora Zapadne Slavonije počev od 1991. godine, proterano ili izbeglo oko 67.000 Srba.

Najveći broj Srba izbeglih iz Zapadne Slavonije tokom operacije “Bljesak” ostao je na prostoru Republike Srpske, u BiH. Oko 1.500 osoba srpske nacionalnosti, većinom lica poodmaklih godina, vratilo se u Slavoniju. Trupe OUN koje su se nalazile na prostoru Zapadne Slavone u trenutku operacijie, čiji je zadatak bila i zaštita poverene zone i stanovništva, po početku napada, povukle su se u svoje baze.

Tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu, aprila 2011. proglasio je krivim generale HV Antu Gotovinu i Mladena Markača, na osnovu učešća u udrženom zločinačkom podhvatu čiji je čelnik bio predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, a s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva tokom i nakon operacija “Bljesak” i “Oluja”.

Žalbeno veće Tribunala oslobodilo ih je, međutim, optužbi 16. novembra 2012. godine.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Politika

Đukanović na završnoj konvenciji: Izbori su prilika da se zaustavi propadanje Crne Gore

Objavljeno

-

AP

Vanredni parlamentarni izboru su prilika da se stavi tačka na propadanje Crne Gore, u demokratski odgovornom društvu, jer politiku moraju da vode odgovorni ljudi, poručio je na zavšnoj konvenciji liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada” bivši predsednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović.

Istakao je da se potomstvu mora otvoriti perspektiva kvalitetnog života “a ne perspektiva avanture kakvu živimo u poslednje tri godine i perspektiva daljeg saplitanja po balkanskim bespućima“, prenosi RTCG.

Đukanović je rekao da ako Crna Gora na ovim izborima ”shvati” da je bilo dosta neodgovorne avanture, “onda je čeka Demokratska partija socijalista sa ispruženom rukom da obnovi poverenje i nastavi onim putem kojim se uspešno kretala prethodnih četvrt veka”.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

U ponoć u Crnoj Gori stupa na snagu izborna tišina

Objavljeno

-

U Crnoj Gori u ponoć stupa na snagu Izborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 11. juna, i trajaće do nedelje do zatvanja birališta u nedelju do 20 sati.

Politički akteri su obavezi da se pridržavaju pravila o poštovanju izborne tišine, jer će u suprotnom biti sankcionisani.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima, trećem izbornom ciklusu za manje od devet meseci, od oktobarskih lokalnihh izbora i predsedničkih u aprilu ove godine, ima 542.468 birača.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Predsednik SNS podržao Kneževića i Mandića na izborima u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević podržao je koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju SNS, „Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija su stranke srpskog naroda i sa Srpskom naprednom strankom dele isto mišljenje u pogledu interesa Srba ma gde oni živeli“.

„Posebno treba istaći da ovaj politički savez ima veoma jasne stavove oko boljih odnosa Crne Gore sa Srbijom, ali i sa celim regionom, kao i oko statusa Kosova i Metohije, čime poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije. Sasvim se saosećaju sa svojim sunarodnicima van Crne Gore i to je za svako poštovanje“, naveo je Vučević.

Dodao je da veruje da će ta koalicija osvojiti veoma dobar rezultat i omogućiti Srbima da, kroz izvršnu vlast, „konačno pomognu Crnoj Gori na stazi privrednog i društvenog razvoja“.

„Duboko sam ubeđen da će to Crnoj Gori doneti političku stabilnost, a građanima te zemlje bolji i kvalitetniji život“, poručio je Miloš Vučević.

(N1)

pročitaj više

Politika

Podignuta optužnica protiv Saše Čađenovića, a evo šta mu se sve stavlja na teret

Objavljeno

-

Vijesti

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore dostavilo je danas podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv uhapšenog specijalnog tužioca Saše Čađenovića, potvrđeno je “Vijestima” iz tužilaštva.

Tužilaštvo je imao zakonsku obavezu da optužnicu podigne do petka.

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjelenju za suđenje za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv okrivljenog specijalnog tužioca S.Č, zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije “Kavački klan”, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izveštaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka“, navodi se u saopštenju na sajtu SDT-a.

Okrivljenom se stavlja na teret i da je u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojedinih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje.

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i da će ometati krivični postupak uticanjem na saučesnike.

„Podsećam da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vređaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i načelo sudske nezavisnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Čađenoviću je pritvor određen rešenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici 11. decembra 2022. godine.

(Nova.rs)

pročitaj više

Politika

Milatović pozvao na miran završetak izbornog procesa

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović pozvao je sve političke aktere da ulože dodatni napor u cilju mirnog završetka izbornog procesa i upozorio da je svaka “zloupotreba institucija ozbiljan rizik”.

“Promene koje su se desile u Crnoj Gori imaju za cilj vraćanje poverenja građana u institucije, posebno u izborni i pravosudni sistem, i na tom putu, svaka zloupotreba institucija u izbornoj kampanji predstavlja ozbiljan rizik da se ponište postignuti rezultati”, poručio je Milatović na Tviteru.

Ističe da se pravda može postići jedino kroz nezavisno delovanje pravosuđa.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU