ostanimo u kontaktu

Srbija

Sedam meseci od masakra u “Ribnikaru” Šta smo sve saznali?

Objavljeno

-

Sedam meseci od tragedije koja i danas boli celu Srbiju i boleće – tog 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ trinaestogodišnji dečak ubica je ubio devetoro dece i čuvara škole. Zbog ovog zločina pred sudom će odgovarati njegovi roditelji, čije suđenje se bliži. Paralelno sa time, u toku su suđenja po privatnoj tužbi roditelja ubijenih, koji su tužili školu, oca i majku dečaka ubice.

Nakon pet meseci od masakra u osnovnoj školi na Vračaru Više javno tužilaštvo u Beogradu je podiglo optužnicu protiv oca dečaka ubice Vladimira Kecmanovića, majke Miljane Kecmanović, Ratka I., predsednika streljačkog kluba „Partizan Practical Shooting“ , kao i Nemanje M. koji je radio kao instruktor u ovom klubu.

Nakon mesec dana, ova optužnica je odlukom Višeg suda potvrđena, ali ona još uvek nije pravosnažna. Nakon što sve stranke u postupku prime ovo rešenje, u roku od tri dana mogu podneti žalbu Apelacionom sudu. Predmet je još uvek u fazi izjavljivanja žalbi.

Kada optužnica bude pravosnažna očekuje se zakazivanje suđenja i početak krivičnog postupka.

Vladimir Kecmanović je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti, Miljani Kecmanović se stavlja na teret neovlašćeno držanje oružja, dok su zaposleni iz streljane optuženi za davanje lažnog iskaza.

Dečak ubica u tom kobnom trenutku nije imao navršenih 14 godina, te nije krivično odgovoran. Očekuje se da će na suđenju njegovim roditeljima biti otkriveni novi detalji, koji će rasvetliti detalje tragedije, ali i rezultirati preuzimanjem odgovornosti za to što je jednom trinaestogodišnjaku omogućeno oružje, kojim je on umeo da barata, što je i vežbao čestim odlascima u streljanu.

Dok se čeka početak suđenja roditeljima najmlađeg i najsurovijeg masovnog ubice na svetu, u toku je parnični postupak po privatnoj tužbi roditelja žrtava.

Saslušanje porodica ubijenih

27 članova porodica ubijene dece i čuvara škole Dragana Vlahovića tužili su dečaka ubicu, njegove roditelje i školu. Oni traže nadoknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe. Pripremno ročište je održano 20. oktobra, kada su advokati istakli svoje predloge, kritike i dalje smernice.

Na tom ročištu je Ognjen Božović, advokat porodica ubijenih, ukazao na netransparentan rad škole. Kao primer naveo je da o prebacivanju dečaka ubice iz jednog odeljenja u drugi ne postoje nikakvi zapisi.

Istakao je i da je otac Angeline Aćimović, žrtve dečaka ubice u januaru 2023. godine tražio da se ona prebaci u drugo odeljenje, a škola mu nikada nije odgovorila.

– Dok je dečak ubica prebačen urgentno bez procedure što ukazuje na netransparentan rad škole – rekao je.

Na pripremnom ročištu pred početak parničnog postupka predloženo je i da budu saslušani svi tuženi – dečak ubica, njegov otac Vladimir, kao i majka Miljana Kecmanović.

Sa druge strane, odbrana dečaka ubice je predložila da se saslušaju nastavnici iz OŠ „Vladislav Ribnikar“.

– Predlažemo da se sasluša učiteljica dečaka ubice, razredna u 5. i 6. razredu, kao i razredna 7. razreda, na okolnosti kakvo je bilo vaspitanje dečaka ubice – rekla je advokatica Marina Ivelja, koja zastupa porodicu Kecmanović.

Dok je advokatica koja zastupa školu istakla da ne postoji solidarna odgovornost škole i predložila je da se saslušaju tadašnja direktorka, psiholog, pedagog i pomoćnik direktora.

Kada je reč o jutru 3. maja, advokatica je predložila saslušanje čistačice, nastavnika geografije i nastavnika fizičkog vaspitanja.

Za sledeća ročište koje se održava 28. decembra zakazano je saslušanje porodice ubijene Katarine Martinović i Ane Božović. Za naredni dan, 29. decembra, trebalo bi da budu saslušane porodice Angeline Aćimović i Dragana Vlahovića.

Pred Višim sudom u Beogradu u novembru je počeo još jedan parnični postupak protiv roditelja dečaka ubice. Četiri člana porodice jedne žrtve iz Ribnikara su odvojeno podneli privatnu tužbu, za naknadu nematerijalne štete.

Godinu dana išao u streljane, oružje uzeto 1. maja

Optužena Miljana Kecmanović je osumnjičena da je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj „češka zbrojevka“ pronađen njen nesporni DNK trag, preciznije, na jednoj čauri koja je pronađena kod vrata u učionici-kabinetu istorije

Ratko I. i Nemanja M. iz streljane se terete za davanje lažnog iskaza jer su tvrdili kako nisu videli dečaka ubicu da puca, niti su mu oni to dozvolili. Kako je saopštilo tužilaštvo, ovaj iskaz je suprotan sa prikupljenim dokazima.

Kako je saopšteno javnosti, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

Takođe, sumnja se da Vladimir Kecmanović oružje nije držao obezbeđeno po propisima, te je umesto u sefu pištolje držao u plastičnim koferima namenjenim za transport oružja.

Tako je dečak ubica kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje „češka zbrojevka“ i „Ruger“ sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koju je pohađao.

To znači da je dečak ubica dva dana pre masakra uzeo pištolje, a njegovi roditelji to nisu primetili.

On je tada ušao u školu opasan oružjem i krenuo je da ispaljuje hice – ubio je čuvara škole, Dragana Vlahovića, dežurne učenice Bojanu Asović i Anu Božović, Sofiju Negić koja se našla na hodniku škole i decu iz njegovog odeljenja koja su bila u kabinetu istorije na času – Andriju Čikića, Maru Anđelković, Katarinu Martinović, Adrianu Dukić, Emu Kobiljski i Angelinu Aćimović koja je preminula u bolnici.

U kabinetu je teško ranjena i nastavnica istorije Tatjana Stevanović, koja se još uvek oporavlja, a pokrenuta je i peticija za to da ona dobije nacionalnu penziju.

(Blic)

Društvo

Pripremna nastava na fakultetima BU: Cene do 51.000 dinara, na nekima i besplatna

Objavljeno

-

Više od polovine fakulteta Univerziteta u Beogradu organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita. Uglavnom se nastava odvija vikendom, a neki fakulteti pružaju mogućnost praćenja nastave onlajn. Cene nastave variraju od 7.000 dinara do 51.000 dinara u zavisnosti od fakulteta, dok Poljoprivredni i Fakultet za fizičku hemiju nastavu organizuje besplatno.

Univezitet u Beogradu u svom sastavu broji 31 fakultet koji su organizovani u četiri grupacije – društveno humanističke nauke, medicinske nauke, prirodno-matematičke nauke i tehničko-tehnološke nauke. Više od polovine organizuje pripremnu nastavu pred polaganje prijemnog ispita.

Neki fakulteti umesto pripremne nastave nude zbirke testova koje zainteresovani mogu da kupe i na taj način spreme gradivo za prijemni ispit.

Poljoprivredni fakultet organizuje besplatnu pripremnu nastavu koja je organizovana vikendima u aprilu mesecu, a prijave traju do 1. aprila.

Filološki fakultet pripremnu nastavu organizuje onlajn, a pripreme počinju 26. februara. Kako se navodi na sajtu fakulteta, pripremna nastava sadrži testove, lekcije, rečnike i vežbe preko onlajn platforme, ali postoje i konsultacije onima kojima je to potrebno.

Časovi su organizovani svake nedelje. Cena za pripremnu nastavu jednog jezika iznosi 12.000 dinara, dok za dva jezika cena iznosi 18.000 dinara.

Biološki fakultet pripremnu nastavu iz biologije organizuje od decembra prošle godine i ona će trajati sve do juna meseca. Kako ističu na sajtu, pripreme iz biologije pomoći će kandidatima da polože prijemni na ovom fakultetu, ali i na drugim fakultetima gde se polaže ovaj predmet. Nastava je organizovana subotom preko onlajn platforme. Cena nastave iznosi 30.000 dinara.

Geografski fakultet na svom sajtu nudi Zbirku pitanja za prijemni ispit za školsku 2024/25. godinu koja sadrži novih 600 pitanja od kojih će 60 biti na prijemnom ispitu, a koja se može kupiti u prostorijama fakulteta. Cena zbirke iznosi 250 dinara.

Matematički fakultet od januara organizuje pripremnu nastavu koja se odvija uživo u zgradi fakulteta ili preko onlajn platformi. Nastava je subotom, a polaznici će ukupno odslušati 60 časova. Cena pripreme iznosi 40.000 dinara. Kako je naznačeno na sajtu, u cenu pripreme uključen je i probni prijemni na kojem će kandidati moći da provere svoje znanje.

Fakultet za fizičku hemiju organizuje besplatno pripremu, a nastava počinje 24. februara. Nastava je organizovana subotom onlajn, izvode je asistenti i traje po dva sata.

Fakultet za obrazovanje učitelja i vaspitača organizuje pripremnu nastavu iz govorne kulture, gramatike i književnosti, a nastava će se odvijati uživo, subotom od 9. marta. Cena pripremne nastave iznosi 19.000 dinara.

Fakultet političkih nauka organizuje pripremnu nastavu u dva termina, najpre u martu u prostorijama fakulteta, a kasnije u junu. Nastava obuhvata pripremu iz predmeta koji se polažu za određene smerove, kao i pripremu za polaganje testa opšte informisanosti. Cena pripremne nastave iznosi 19.000 dinara, s tim da postoji popust na ukupnu cenu ako se uplate izvrše do 24. februara ili ako su polaznici prisustvovali Danu otvorenih vrata. Naknadu za pripremnu nastavu neće plaćati polaznici programa „Pripremi se-upiši se“. Poslednji rok za prijavu je 28. februar, navodi se na sajtu ovog fakulteta.

Fakultet organizacionih nauka realizuje pripremnu nastavu od 40 časova, a cena iznosi 32.000 dinara ukoliko se plaća u dve rate, a ukoliko se plaća u celini, cena iznosi 30.000 dinara. Kako se navodi na sajtu fakulteta, polaznici imaju stalne provere znanja, a nastava se izvodi subotom i nedeljom na fakultetu. Učesnici pripremne nastave imaju popust od 30 odsto za probni prijemni ispit koji se održava nekoliko dana pre samog prijemnog ispita iz matematike, navodi se na sajtu.

Medicinski fakultet onlajn pripremnu nastavu iz hemije i biologije održava subotama od 2. decembra prošle godine do 1. juna 2024. godine. Kandidati koji žele da pohađaju nastavu biraju da li žele da pohađaju nastavu iz hemije i biologije, a cena za 60 časova iznosi 33.000 dinara, navodi se na sajtu.

Fakultet veterinarske medicine objavio je na svom sajtu testove za pripremu prijemnog ispita za upis na ovaj fakultet po ceni od 1.500 dinara.

Pripremna nastava iz hemije i biologije na Stomatološkom fakultetu održava se od 3. februara svake subote. Kandidati biraju koji predmet žele da slušaju, a nastava se odvija uživo. Cena po predmetu iznosi 30.000 dinara.

Farmaceutski fakultet održava onlajn pripremnu nastavu, a cena za 80 časova hemije iznosi 40.000 dinara, za 40 časova matematike 20.000 dinara, dok je za 60 časova biologije nephodno izdvojiti 30.000 dinara.

Građevinski fakultet od početka februara realizuje pripremnu nastavu iz matematike subotom u zgradi fakulteta. Cena nastave iznosi 32.000 ako se plati odjednom ili 34.000 ako se plaća u ratama. Kako se navodi na sajtu, svi polaznici pripremne nastave koji u celosti izmire cenu nastave imaće mogućnost da bez nakanade polažu prijemni ispit na ovom fakultetu koji će biti organizovan u junu.

Elektrotehnički fakultet subotom i nedeljom organizuje pripremnu nastavu u prostorijama ETF-a. Polaznici mogu da se prijave na oba kursa matematike i fizike ili samo za jedan, dok je cena po predmetu 46.000 dinara ako se plaća odjendom, odnosno 51.000 ako se plaća u ratama.

Mašinski fakultet od decembra meseca prošle godine organizuje nastavu za pripremu polaganja prijemnog ispita, a cena nastave iznosi 25.000 dinara. Kako se ističe na sajtu, svi polaznici nastave dobijaju knjigu „Zbirka zadataka za pripremu kvalifikacionog ispita za upis na Mašinski fakultet u Beogradu“.

Saobraćajni fakultet nastavu iz matematike organizuje od februara, vikendima, u zgradi fakulteta, ali kako navode na sajtu, nije isključena mogućnost i organizovanja onlajn nastave. Nastava košta 30.000 dinara, odnosno 34.000 ako se plaća u ratama.

Ekonomski fakultet u tri termina organizije pripremnu nastavu. U januaru, aprilu ili maju i u junu mesecu. Cena pripremne nastave je 7.000 dinara.

Ostali fakulteti ili nisu naveli da organizuju pripremu nastavu ili nisu objavili cene po kojima se nastava odvija.

(N1)

pročitaj više

Srbija

RHMZ: I narednih meseci nastavlja se vreme toplije od uobičajenog

Objavljeno

-

Prema sezonskoj prognozi vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), temperature vazduha će i narednih meseci biti iznad višegodišnjeg proseka, pa će tako u martu srednja minimalna temperatura biti veća za oko 1,4 stepena Celzijusa u odnosu na taj prosek.

Prognozira se da će mart u većem delu zemlje biti topliji i prosečno vlažan i da su mogući slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

Što se padavina tiče, njihova količina biće u granicama višegodišnjeg proseka, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini iznad proseka.

U aprilu će takođe biti toplije nego što je uobičajeno, a srednja minimalna temperatura biće veća za oko jedan stepen od višegodišnjeg proseka.

Vlažnost će u ovom mesecu biti prosečna, a u prvoj dekadi biće moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Maj je jedini od narednih šest meseci za koji se ne prognoziraju temperature veće od uobičajenih, već će one biti u granicama višegodišnjeg proseka.

U većem delu zemlje maj će biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji prosečno topao i vlažniji nego inače.

Srednja minimalna temperatura vazduha, navodi RHMZ, biće u granicama višegodišnjeg proseka, a njena vrednost će u proseku biti veća za oko 0,4 stepena Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek.

Jun će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i malo suvlji.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti veća za oko 0,6 stepeni Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek.

Niz meseci toplijih od uobičajenih za to doba godine nastavlja se sa julom, za kada prognostičari RHMZ predviđaju srednju minimalnu temperaturu iznad višegodišnjeg proseka, a njena prosečna vrednost biće za oko 0,7 stepeni veća od tog proseka.

Osim što će biti topliji, jul će biti prosečno suv, a moguća je pojava toplotnih talasa.

I avgust će u većem delu zemlje biti topliji i suvlji, u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan, a u zemlji se očekuju i toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti veća za oko jedan stepen od tog proseka.

pročitaj više

Srbija

Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu: Čine se maksimalni napori da se poboljša položaj zaposlenih

Objavljeno

-

Uprava Narodnog pozorišta u Beogradu saopštila je danas da je potpuno svesna svih problema i da sa Ministarstvom kulture maksimalno čini korake da unapredi radne okolnosti i položaj zaposlenih.

„Uvereni smo da će naši zajednički napori doneti rezultate koji će na obostrano zadovoljstvo omogućiti još bolje uslove za sve zaposlene“, navela je Uprava Narodnog pozorišta.

Iz Narodnog pozorišta su priznali da je „činjenica da zarade zaposlenih u pozorištu već duže vreme zaostaju za primanjima ostalih zaposlenih u javnom sektoru“.

pročitaj više

Srbija

MUP obeležava 220 godina od bitke kod Drlupe, od kada i datiraju koreni srpske policije

Objavljeno

-

inistarstvo unutrašnjih poslova danas će Svečanom akademijom obeležiti 220 godina bitke kod Drlupe, vođene u Prvom srpskom ustanku, od kada i datiraju koreni policije u Srbiji.

Događaju u Centru za kulturu Sopot, sa početkom u 12 časova, prisustvovaće ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, saopštio je MUP.

pročitaj više

Srbija

Autonomni ženski front: Ombudsman produbljuje neravnopravnost umesto da stane u zaštitu žena

Objavljeno

-

Autonomni ženski front, koji deluje unutar Zeleno-levog fronta, optužio je danas zaštitnika građana Zorana Pašalića da „produbljuje neravnopravnost“ odlukom o pokretanju postupka o oceni ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koje propisuju upotrebu rodno senzitivnog jezika.

U saopštenju su ocenili da to „nije prvi put“ da Pašalić iznosi stavove koji su „u direktnoj suprotnosti sa njegovom ulogom kao zaštitnika građana“.

„Nedopustivo je da javni funkcioneri daju ovakve izjave, naročito kada je njihova primarna uloga i odgovornost zaštita prava svih građana. Umesto da u osetljivom trenutku kada su sve vrste nasilja prema ženama i mizoginija u porastu bude saveznik, stane u zaštitu žena u Srbiji i afirmiše njihove nemerljive doprinose društvu, Zoran Pašalić produbljuje neravnopravnost“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je upotreba rodno senzitivnog jezika „od velike važnosti kao jedan od prvih koraka za pravednije i ravnopravnije društvo u kome su građanke vidljive, a njihov doprinos prepoznat i uvažen“.

„Ove odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti služe da bi se u društvu razvila svest o jednakosti žena kako u socijalnom, tako i u radnom aspektu života, i zato moramo stati na put postupcima koji usporavaju i nipodaštavaju ovaj proces“, saopštio je Autonomni ženski front.

Zaštitnik građana najavio je ranije da će pokrenuti postupak ocene ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo bi u celosti da stupi na snagu 1. juna, uključujući i deo koji se odnosi na rodno osetljivi jezik.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU