ostanimo u kontaktu

Region

Sijarto: Srbija spremna za EU, ne treba je uslovljavati pitanjem Kosova

Objavljeno

-

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je da je Srbija spremna da uđe u Evropsku uniju, dodajući da njeno članstvo ne treba uslovljavati normalizacijom odnosa s Kosovom.

On je u razgovoru za hrvatsku agenciju Hina rekao da je Srbija spremna „sutra da uđe u EU“ i da bez nje kao „najveće i najsnažnije“ države Zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

„Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika“, rekao je Sijarto.

Čestu antizapadnu i antievropsku retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sijarto objašnjava osećajem razočarenja zbog izostanka približavanja članstvu, usprkos ispunjenim kriterijima, prenela je Hina.

„Srbija je ponosna nacija. Zato verujem da pristup birokratije iz Brisela treba da se promeni prema njoj“, rekao je ministar dodavši da pristup ‘ex-cathedra’ treba zameniti razgovorom ‘oči u oči’. Mađarski šef diplomatije je ocenio da je vezivanje članstva Srbije u EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom nepravedno prema Beogradu, jer to ne zavisi samo o Srbiji. On je rekao i da projekat EU nije završen dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njegove članice, jer „Briselu više treba region nego što je on regionu potreban“.

Sijatro je najavio da će Mađarska tokom predsedanja EU u drugoj polovini ove godine staviti naglasak na ubrzanje tog procesa, jer bi time EU dobila svežinu i novi zamah.

Povodom sankcija protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji često preti otcepljenjem tog entiteta od BiH, Sijarto je rekao da evropske sankcije „nikad nisu uspele nigde“ i da nema smisla kažnjavati „demokratski izabranog čelnika RS“ jer to samo „pogoršava situaciju“.

Sijarto smatra da ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti i za smanjenje tenzija u BiH.

On je odbacio izjave nekih zapadnih vojnih čelnika da bi Rusija za nekoliko godina mogla da napadne neku članicu NATO, upitavši zašto bi neko napao nekog ko je puno jači. Takođe je kazao da ne vidi Rusiju kao pretnju ni za jednu članicu NATO.

(Hina)

Region

Rama: Saradnja država Zapadnog Balkana je uslov za EU, kompleksna pitanja rešiti bilateralno

Objavljeno

-

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da kompleksna pitanja među državama na Zapadnom Balkanu moraju da budu rešena u bilateralnom dijalogu i ne smeju da utiču na multilateralne odnose.

„Naša saradnja je fundamentalni uslov za naš put ka EU. Oni su spremniji nego ikada da nam pomognu u integraciji, mi moramo biti spremni da pomognemo sami sebi“, rekao je on na početku sastanka lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana EU za rast na Zapadnom Balkanu.

Istakao je da je Albanija ušla u novu fazu, produbila reforme, pojačala borbu protiv korupcije i utrostručila napore da dostigne taj cilj.

„Ostajemo čvrsti u saradnji sa regionalnim partnerima, promovšemo mir i saradnju sa svih šest zemalja Zapadnih Balkana“, rekao je Rama.

Berlinski proces je pokazao koliko je lakše reći nego uraditi, dodao je.

„Albanija, Srbija i Severna Makedonija pokrenule su Otvoreni Balkan, a sa Planom rasta jasno je da ili ćemo zajedno da se približemo EU ili rizikujemo da izgubimo mesto za stolom EU. Ili ćemo da uspemo zajedno ili ćemo da podbacimo zajedno. Ili ćemo raditi na miru zarad našeg prosperiteta ili ćemo izgubiti mir. Tako EU funkcioniše, tako i Zapadni Balkan treba da funkcioniše“, rekao je Rama.

U Tirani se danas održava ;samit lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana EU za rast na Zapadnom Balkanu.

Samitu prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Talat Džaferi te predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto i komesar Evropske komisije za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Novinari nisu videli lidere Crne Gore i Kosova koji su juče u Tirani učestvovali na Samitu Ukrajina-jugositočna Evropa.

Albanski mediji preneli su da oni neće biti fizički prisutni i da je kosovski premijer Aljbin Kurti uputio video poruku skupu.

Posle uvodnog obraćanja Edija Rame i Varhejia samit nastavlja rad bez prisustva medija.

Samit je posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan koji predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan koji je Evropska komisija usvojila u novembru, odnosi se na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobija određenu svotu novca svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

(Beta)

pročitaj više

Region

Na samitu u Tirani usvojena Deklaracija podrške Ukrajini

Objavljeno

-

Učesnici samita jugoistočne Evrope i Ukrajine usvojili su u Tirani zajedničku Deklaraciju u kojoj se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine.

U tekstu Deklaracije objavljenom na sajtu predsednika Ukrajine, takođe se poziva međunarodna zajednica da odlučno pojača podršku toj zemlji.

Lideri su na samitu izjavili da ostaju posvećeni pružanju neophodne podrške Ukrajini u postizanju pravednog mira.

pročitaj više

Region

Zelenski predložio da Ukrajina i balkanske zemlje zajedno proizvode municiju

Objavljeno

-

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je danas na Samitu u Tirani da se oformi poseban forum za odbrambenu industriju između Ukrajine i zemalja Balkana, i izneo predlog o zajedničkoj proizvodnji municije.

“Ponosni smo što u Ukrajini posluje oko 500 odbrambenih kompanija, ali to nije dovoljno da pobedimo Putina. Vidimo probleme u snabdevanju municijoim, i zainteresovani smo da zajednički proizvodimo municiju sa vama“, rekao je Zelenski, dodajući da bezbednosni napori Ukrajine i balkanskih zemalja treba da se isprepliću i ojačaju.

Istakao je da Ukrajina i balkanske zemlje zaslužuju da budu deo evropske i evroatlantske zajednice.

pročitaj više

Region

Rama i Zelenski potpisali sporazum o saradnji

Objavljeno

-

Premijer Albanije Edi Rama i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su danas u Tirani sporazum o saradnji koji, prema njihovim rečima, jača i unapređuje prijateljstvo između Albanije i Ukrajine.

Sastanak je održan u Raminom kabinetu, prenose albanski mediji.

Tom prilikom Zelenski je odlikovao Ramu najvišim odlikovanjem „Orden kneza Jaroslava Mudrog“, a Rama je Zelenskom poklonio knjigu svojih umetničkih dela.

pročitaj više

Region

Milatović o ostavci u PES: Ne želim da više bilo kome dajem svoj legitimitet

Objavljeno

-

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, doskorašnji zamenik predsednika Pokreta Evropa sad (PES), izjavio je danas da ne želi da njegova ostavka na članstvo u toj partiji opterećuje crnogorsku javnost, niti da našteti svojim doskorašnjim stranačkim saborcima, ali i da ne želi više bilo kome da, kako kaže, daje svoj legitimitet.

„Isto tako, u odnosu na određene stvari koje su se dešavale, posebno u poslednjih par meseci, ne želim da više bilo kome dajem svoj legitimitet, posebno ako se radi o odlukama koje su se donosile i načinu rada koji je suprotan principima na kojima je Pokret Evropa sad osnovan“, rekao je Milatović novinarima, posle konferencije „Između stvarnosti i obmana: Dezinformacije kao pretnja demokratskim društvima“, koju organizuje Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Ambasade SAD u Podgorici.

Kako su prenele podgoričke Vijesti, Milatović je rekao da što se njegove političke budućnosti tiče, misli da je javnost negde to već prepoznala da je, bez obzira na njegovu partijsku pripadnost, u potpunosti bio posvećen funkciji predsednika države i to će tako ostati.

pročitaj više

U TRENDU