ostanimo u kontaktu

Region

Skandal u Crnoj Gori: Aplikacija otkrila lažne potpise podrške

Objavljeno

-

Čim je počela da radi aplikacija za proveru potpisa podrške kandidatima za predsedničke izbore u Crnoj Gori, usledile su žalbe građana da su njihovi potpisi falsifikovani, a lični podaci zloupotrebljeni.

Nekoliko čitalaca javilo se podgoričkim “Vijestima” tvrdeći da su njihovi potpisi falsifikovani u svrhu podrške predsedničkom kandidatu, influenseru Jovanu Raduloviću Jodžiru. Kao dokaz dostavili su fotografije veb stranice na kojoj je prikazano da su dali podršku Raduloviću, koji pak “Vijestima” tim povodom nije odgovorio na pitanja.

On je kandidaturu predao 26. februara, pola sata pre ponoći, odnosno isteka roka predviđenog za to, a mediji su ga videli kako silazi sa sprata na kome se nalaze prostorije DPS Mila Đukanovića. Prethodno je pozivao građane da mu putem društvenih mreža dostavljaju lične podatke kako bi se prijavio za izbornu trku.

Predsednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša je potvrdio da se toj instituciji javilo više birača koji su ih obavestili da je njihov potpis podrške zloupotrijebljen.

“Nakon puštanja u rad aplikacije za proveru potpisa podrške kandidatima za predsednika Crne Gore, Državnoj izbornoj komisiji javilo se više birača koji su nas obavestili da je njihov potpis podrške zloupotrijebljen”, kazao je Mugoša “Vijestima”.

DIK je u utorak pokrenula aplikaciju kako bi građani mogli da provere jesu li njihovi potpisi zloupotrijebljeni, ali je servis bio dostupan tek od utorka veče. Aplikaciji se pristupa na sajtu DIK klikom na rubriku provjeripotpis.me ili direktno na veb adresu www.provjeripotpis.me unosom jedinstvenog matičnog broja (JMB) i broja lične karte birača. Nakon unosa podataka aplikacija pokazuje da li je građanin evidentiran kao potpisnik nečije kandidature.

Mugoša je naglasio da je DIK prilikom provere potpisa cenila da li se na propisanim obrascima potpisa podrške kandidatima nalaze svi propisani elementi – ime i prezime, datum rođenja, JMB, broj lične karte ili pasoša i potpis, kao i da DIK nije mogao da utvrdi da li je potpis podrške zloupotrijebljen, već samo da li se na obrascu nalaze svi propisani elementi.

Lažni potpisi

Među građanima koji su ukazali da su njihovi podaci zloupotrijebljeni je i građanski aktivista Demir Hodžić. On je “Vijestima” kazao da će nakon konsultacija sa advokatom odlučiti koga će sve tužiti zbog zloupotrebe ličnih podataka u svrhu podrške predsedničkom kandidatu Jovanu Raduloviću.

“Pored broja lične karte i matičnog broja, jasno je da je i moj potpis krivotvoren. Moji lični podaci su iskorišćeni za podršku kandidata Jovana Radulovića”, kazao je Hodžić.

Radulović juče nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li je to tačno.

Hodžić je ocijenio da u ovom slučaju nije kriv samo kandidat koji je prihvatio sistem zoupotrebe podataka, nego i oni koji su mu pružili tu mogućnost. On je rekao da je cijeli izborni proces doveden u pitanje zloupotrebama njegovih ličnih podataka i podataka ostalih građana.

Redakciji “Vijesti” se javio i čitalac Miloš Burzanović koji je kazao da potpisom nije dao podršku nijednom kandidatu, a u evidenciji piše da je dao podršku Raduloviću.

Podrška, puta dva

Čitateljka, koja je željela da ostane anonimna, je kazala da je njena majka samo dala potpis podrške kandidatu Pokreta Evropa sad Jakovu Milatoviću, a da na aplikaciji piše da je, pored podrške njemu, dva puta podržala i Radulovića. Ona je dostavila “Vijestima” screenshot gdje se to vidi i najavila da će o tome obavestiti DIK.

I čitalac R.B. je takođe saopštio da nije dao potpis podrške predsedničkom kandidatu Jovanu Raduloviću iako je to utvrdio elektronskom proverom potpisa. On je “Vijestima” kazao da se tim povodom imejlom obratio DIK.

Iz Građanske inicijative (GI) “21. maj” juče su pozvali Osnovno državno tužilaštvo da reaguje po službenoj dužnosti povodom, kako su saopštili, sve veće i očiglednije pojave falsifikovanja potpisa podrške kandidatima za predsednika Crne Gore.

Mugoša je kazao da se građani koji smatraju da im je potpis podrške zloupotrebljen mogu obratiti nadležnim državnim organima, odnosno, Tužilaštvu.

“Podsetiću da je ovaj problem postojao i na predsedničkim izborima 2018. godine, ali postupci koji datiraju iz tog perioda nisu još imali svoj pravni epilog”, rekao je Mugoša.

Region

Dodik: Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH po želji Zapada

Objavljeno

-

Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH i ne želimo da ispunjavamo zapadne želje, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Ako je moguće, vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće, mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredeljenje. Jedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna Republika Srpska”, rekao je Dodik u Banjaluci na Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”.

Navodeći da se u Republici Srpskoj trenutno pod sankcijama SAD nalazi najviše rukovodstvo, Dodik je istakao da se vidi da Amerika želi silom da nametne svoje stavove, prenosi RTRS.

pročitaj više

Region

Otvoren Počasni konzulat Srbije na Palama, Dačić se hvali – imamo najveći broj konzula

Objavljeno

-

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je danas Počasni konzulat Srbije na Palama, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na čelu konzulata sa konzularnim područjem koje će obuhvatiti teritoriju opštine Pale je Dejan Ljevnaić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

„Institucija počasnih konzula u Srbiji ima bogatu tradiciju, koja datira još od kraja 19. veka. Svesni značaja uloge počasnih konzula i njihovog nesumnjivog doprinosa unapređenju odnosa Republike Srbije sa drugim državama, kontinuirano smo radili na širenju mreže počasnih konzula u svetu. Stoga, sa ponosom ističem da danas Republika Srbija ima najveći broj počasnih konzula u svojoj istoriji – čak 100 i to na svim kontinentima“, rekao je Dačić prilikom otvaranja.

On je istakao da Srbija veliku pažnju posvećuje unapređenju regionalne saradnje i negovanju što boljih dobrosusedskih odnosa.

„Stabilnost regiona i razvoj svestrane saradnje sa našim najbližim susedima su naš trajni spoljnopolitički prioritet. Upravo Bosnu i Hercegovinu vidimo kao nama prirodnog i bliskog partnera, sa kojim želimo da radimo na većem međusobnom razumevanju, uvažavanju i izgradnji punog poverenja i saradnje“, naveo je Dačić.

Istakao je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava Bosnu i Hercegovinu kao jednu državu sa dva entiteta, kao i sve odluke donete u skladu sa nadležnostima i dogovorom tri konstitutivna naroda – Srba,  Bošnjaka i Hrvata.

„Кoristim priliku da izrazim posebnu zahvalnost Predsedništvu Bosne i Hercegovine što je prepoznalo našu potrebu i u kratkom roku dalo saglasnost za otvaranje Кonzulata, na čelu sa počasnim konzulom, i izdalo egzekvaturu za gospodina Dejana Ljevnaića, počasnog konzula Republike Srbije u opštini Pale. U

Na čelu konzulata sa konzularnim područjem koje će obuhvatiti teritoriju opštine Pale je Dejan Ljevnaić, a ministar Dačić je izrazio je uverenje da će počasni konzul svojim bogatim iskustvom i znanjem, više nego uspešno obavljati ovu važnu i odgovornu funkciju.

Pored unapređenja ekonomskih odnosa Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, siguran sam da će otvaranje ovog Кonzulata omogućiti i efikasnije pružanje konzularnih usluga državljanima Republike Srbije koji poslovno ili turistički borave na teritoriji opštine Pale.

(FoNet)

pročitaj više

Region

Obeležava se Sveti Kliment Ohridski, zaštitnik makedonske kulture

Objavljeno

-

Delegacija Vlade Severne Makedonije, predvođena premijerom Dimitrom Kovačevskim, položila je danas cveće i odala poštu zaštitniku makedonske kulture, jednoj od najznačajnijih ličnosti makedonske pismenosti, Svetom Klimentu Ohridskom.

Sveti Kliment Ohridski je državni praznik u Severnoj Makedoniji.

U vladinoj delegaciji su bili zamenik ministra pravde Viktorija Avramovska Madić i zamenik ministra saobraćaja i veza Bekim Redžepi.

pročitaj više

Region

Skoplje zvanično uputilo Turskoj zahtev za izručenje Ljupča Palevskog

Objavljeno

-

Ministarstvo pravde RSM uputilo je zahtev za izručenje prvoosumnjičenog za dvostruko ubistvo u Skoplju i Velesu Ljupča Palevskog, koji će preko makedonskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim putem biti dostavljen turskim vlastima.

Originalni dokument je DHL-om upućen Ministarstvu pravde Turske, a skenirana verzija je poslata Interpolu, preneli su skopski mediji.

Makedonski ministar pravde Krenar Loga juče je potpisao zahtev za ekstradiciju Palevskog i poručio da očekuje saradnju sa pravosudnim organima Turske, njihovo blagovremeno procesuiranje i postupanje u najkraćem mogućem roku.

pročitaj više

Region

Albanija: Opet neredi u Skupštini, opozicija blokirala govornicu stolicama

Objavljeno

-

U Skupštini Albanije danas je ponovo došlo do sukoba dela opozicije sa skupštinskim obezbeđenjem, a pojedini poslanici palili su i dimne baklje.

Na današnjoj sednici trebalo bi da se usvoji budžet za 2024. godinu, međutim poslanici Demokratske stranke, struja koja podržava Salji Berišu, najpre je svojim telima blokirala pristup govornici, a kada su to pokušali da urade i stolicama došlo je do sukoba sa skupštinskim obezbeđenjem, prenosi Albanijan post.

Uoči sednice šest poslanika je isključeno iz rada tog tela na 10 dana zbog nereda koji su izazvali na sednici održanoj 4. decembra, a među njima je i Beriša, prenosi Balkan veb.

pročitaj više

U TRENDU