ostanimo u kontaktu

Kultura

Slika Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ prodata na aukciji za skoro 350.000 evra

Objavljeno

-

Slika Paje Jovanovića “Odmor bašibozuka” je na londonskoj aukciji kuće “Sotheby’s” prodata po ceni od skoro 350.000 evra. Procenjena vrednost ovog dela sprskog slikara iznosila je između 70.000 i 100.000 britanskih funti, a ponuđeno je u okviru kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka iz rezidencije Belgravija.

Kako je navedeno na sajtu aukcijske kuće, slika je prodata za 304.800 funti, odnosno skoro 350.000 evra.

Podsetimo, reč o ulju na platnu, koje je dimenzija 68 sa 60,5 centimetara.

Najvišu cenu na aukcijama prestižnih svetskih kuća, kada je reč o delima Paje Jovanovića, dostigla je slika „Dva bašibozuka pred kapijom“ i to upravo u londonskom „Sotbiju“ 2018. godine, koja je prodata za impresivnih 465.000 funti (531.633 evra), trostruko veća suma od prvobitno procenjene vrednosti tog dela.

Šta znači reč bašibozuk?

Bašibozuk je bio pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske armije. Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Кurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja. Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

(N1)

Kultura

Univerzitet Oksford objavio koja je reč godine

Objavljeno

-

Univerzitet Oksford u Velikoj Britaniji proglasio je “riz” (Rizz) za reč godine za koju je, kako je obrazloženo, zaslužna popularnost termina koji Generacija Z koristi da opiše nečiju sposobnost da privuče, zavede i očara druge.

Riz je osvojio prvo mesto u užem izboru u kome su se našle reč „Svifti“ izraz koji označava obožavaoca pevačice Tejlor Sfift, „sitjuejšnšip“ (situationship) koja označava neobaveznu romantičnu ili seksualnu vezu i „prompt“ tj instrukcije kojim se upravlja programima veštačke inteligencije.

„Riz je ;kolokvijalna imenica, definisana kao stil, šarm ili sposobnost privlačenja. Etimološki, veruje se da je termin kraći oblik reči harizma, preuzet iz srednjeg dela reči, što je neobičan obrazac za formiranje reči. Riz se takođe može koristiti kao glagol i ovakva proširenja na druge delove govora ukazuje da reč postaje sve istaknutija u jeziku“, navodi se na internet stranici Pres Univerziteta Oksford.

Pobedničku reč svake godine biraju stručnjaci koji rade sa izdavačima Oksfordskog rečnika engleskog jezika između četiri „finalista“ koje izabere javnost glasanjem.

„Naši jezički stručnjaci izabrali su riz kao zanimljiv primer kako se jezik može formirati, oblikovati i koristiti u zajednicama pre nego što se širi društvom. To govori o tome kako mlađe generacije sada imaju prostor, na mreži ili uživo, da prisvoje i definišu jezik koji koriste“, navodi se na sajtu.

U saopštenju se dodaje da Generacija Z sve više utiče na društvo svojim razlikama u perspektivi i životnom stilu, što se ogleda i u jeziku.

„S obzirom na to da je prošlogodišnja reč ‘goblinski režim’ bila najpopularnija nakon pandemije, zanimljivo je videti da reč koja ima suprotno značenje od toga, kao što je riz, dolazi u prvi plan, što možda govori o tome da u 2023. godini preovlađuje drugo raspoloženje, kada sve veći broj ljudi otvara nakon nekoliko godina izolacije“, navodi se na sajtu Oksforda.

Termin „goblinski režim“ (goblin mode) koji je Oksfordov rečnik proglasio za izraz 2022. godine, podrazmeva vrstu ponašanja poput bezvoljnosti, aljkavosti i hedonizma. Njemu prethodi izraz „cottagecore“ koji označava estetiku slatkog doma u živopisnom seoskom pejzažu i koji se pojavio na interenetu i postao popularan u prvim danima pandemije.

pročitaj više

Kultura

Opera Narodnog pozorišta koncertom obeležila vek od rođenja Marije Kalas

Objavljeno

-

Stogodišnjicu rođenja operske dive Marije Kalas, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu obeležila je sinoć svečanim koncertom “Marija Kalas Gala”, na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

U čast ove umetnice koja širom planete i sada uživa ogromnu naklonost i poštovanje ljubitelja opere, najznačajnije svetske operske kuće obeležavali su današnji datum posebno osmišljenim programom, čemu se pridružila i Opera Narodnog pozorišta u Beogradu.

“Koncertom povodom stogodišnjice rođenja Marije Kalas, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu odaje počast sopranu koji po mnogima još uvek nosi titulu Primadone asolute. Umetnici koja je u mnogo čemu bila revolucionarna i kao takva ostavila neizbrisiv trag u operskoj umetnosti. Program koncerta sam koncipirao sa idejom da se svi soprani ansambla Opere Narodnog pozorišta u najlepšem svetlu predstave sa arijama koje je pevala Marija Kalas i na taj način odaju zahvalnost ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu za sve što nam je ostavila i što je čini besmrtnom”, kazao je umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović u najavi sinoćnjeg događaja.

pročitaj više

Kultura

Klint Istvud u 94. godini snima novi film

Objavljeno

-

Holivudski veteran Klint Istvud, glumac, reditelj i producent, vraća se sa 93 godine iza kamere kao reditelj, snimajući film “Porotnik 2”.

Film snima u američkoj državi Džordžiji, a u njemu će glumiti britanski glumac Nikolas Holt i australijska glumica Toni Kolet, prenosi portal People.com.

U filmu će nastupiti i kanadska zvezda Kifer Saterlend i američka glumica Zoi Dojč.

Novi projekat žive legende američkog i svetskog filma je pravni triler čija radnja prati porotnika na suđenju za ubistvo koji shvata da je možda uzrokovao smrt žrtve i mora se uhvatiti u koštac s dilemom treba li manipulisati porotom kako bi spasio sebe ili otkriti istinu i predati se.

Biće to prvi film ovog višestrukog dobitnika Oskara nakon „Cry Macho“ iz 2021.

Snimanje je nastavljeno nakon što su mnoge filmske produkcije zaustavljene zbog štrajka glumaca u SAD, koji je počeo sredinom jula i završio se nedavno.

pročitaj više

Kultura

Film “Čuvari formule” stigao do 200.000 gledalaca

Objavljeno

-

Film “Čuvari formule”, čija je beogradska premijera bila krajem oktobra, stigao je do 200.000 gledalaca u bioskopima, saopštili su danas distributeri.

Film o akcidentu u nuklearnom institutu u Vinči 1958. godine nastavlja svoj bioskopski život po Srbiji, regionu, kao i mnogim evropskim gradovima, kaže se u saopštenju.

U “Čuvarima fomrule” igraju Radivoje Raša Bukvić, francuski glumci Aleksis Manenti, Olivije Bartelemi i Ana Sara, kao i naši Jovan Jovanović, Alisa Radaković i Ognjen Mićović. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti Leku Rankovića Bjelogrlić.

pročitaj više

Kultura

Svetislav Goncić: Imamo 70 nagrada za predstave Narodnog pozorišta na različitim festivalima

Objavljeno

-

Povodom stogodišnjice baletskog ansambla, na Dan Narodnog pozorišta 22. novembra, u nacionalnom teatru organizuje se večeras svečani defile Baleta Narodnog pozorišta i Baletske škole “Lujo Davičo” kao posebno osmišljen program kojim se proslavljava 155. rođendan kuće, a direktor nacionalnog teatra Svetislav Goncić kaže za Tanjug da je današnji događaj važan i za sve koji prate programe jedne od najvažnijih institucija kulture.

“Današnji rođendan našeg pozorišta važan je i za sve građane koji prate šta naši ansambli stvaraju na sceni. Danas ćemo podeliti nagrade pozorišta i prezentovati rekapitulaciju događaja u prethodnih nekoliko godina” rekao je Goncić.

Za njega nema dileme da su nagrade i interesovanje publike za predstave najvažniji uvid u kvalitet rada Narodnog pozorišta.

pročitaj više

U TRENDU