ostanimo u kontaktu

Region

Šmit: Međunarodna zajednica ne želi doveka da gleda uzaludne svađe u BiH

Objavljeno

-

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ponovio je danas svoj stav da tamošnji političari moraju da se dogovore oko formiranja vlade, dodajući “da međunarodna zajednica ne želi doveka da gleda uzaludne svađe“.

„Ono što političari u BiH treba da promene je politička kultura pregovaranja i osećaj dužnosti da se pregovara u dobroj veri, a ne kultura politike maksimalističkih zahteva i jednostranih ultimatuma. A pre svega moraju prihvatiti da će neke stranke na kraju morati biti u opoziciji, a ne da pokušavaju iznutra potkopavati rad parlamentarne većine“, istakao je Šmit za sarajevski list “Dani“.

Govoreći o tome šta je cilj, plan i koja rešenja OHR može da ponudi građanima BiH, Šmit je rekao da je međunarodna zajednica sigurno spremna da pomogne, ali i da ne želi da gleda beskonačne i uzaludne svađe.

Region

Orban: Potreban mirovni proces da bi se rešio sukob između Rusije i Ukrajine

Objavljeno

-

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je danas da se sukob između Rusije i Ukrajine ne može rešiti na bojnom polju ili vojnim sredstvima, zbog čega je, kako kaže, potreban mirovni proces za njegovo okončanje i stvaranje Evrope pogodne za život na dugi rok.

Konstatujući da su prošle dve godine od početka rata u Ukrajini, Orban je u intervjuu mađarskom radiju rekao da je sukob „veoma teško pitanje“, preneo je MTI.

pročitaj više

Region

Fides kandidovao predsednika Ustavnog suda za predsednika Mađarske

Objavljeno

-

Mađarska vladajuća partija Fides kandidovala je danas predsednika Ustavnog suda Tamaša Suljoka za funkciju predsednika države, nakon ostavke Katalin Novak, saopštio je danas portparol vlade.

Suljok je 2014. godine izabran za člana Ustavnog suda, a sledeće je postao zamenik predsednika.

U novembru 2016. godine imenovan je za predsednika Ustavnog suda.

pročitaj više

Region

Dodik na sastanku sa Putinom: Srpska odbija da se pridruži sankcijama Zapada prema Rusiji i neće u NATO

Objavljeno

-

Odbijamo da se pridružimo sankcijana Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, istakao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kazanju.

„Potvrđujemo dobre odnose koje Srpska ima i gaji prema ruskoj državi i prema Vama. Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućsnot da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji“, rekao je Dodik.

Istakao je da Zapad želi da izdejstvuje to svakog dana. „Pogotovo bez oklevanja odbijamo da se pridružmio članstvu u NATO“, izričit je bio Dodik.

pročitaj više

Region

U Tirani održan protest opozicije, demonstranti bacali kamenice na policiju

Objavljeno

-

Više hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je u Tirani protiv aktuelne vlade premijera Edija Rame optužujući je za korupciju.

Demonstranti su bacali kamenice i baklje na policiju, a neki su srušili gvozdenu ogradu oko zgrade Vlade, prenosi AP.

Opozicioni poslanici od oktobra često ometaju sednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja vladajućih socijalista da se formiraju parlamentarne komisije za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje je, kako tvrde, umešan premijer Edi Rama i drugi zvaničnici.

pročitaj više

Region

Republika Srpska obeležava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

Objavljeno

-

Republika Srpska danas obeležava danas Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Centralno obeležavanje biće održano u Višegradu. U manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i poginulim ustanicima. Biće položeno cveće na spomenik voždu Karađorđu.

Na Trgu palih boraca u Višegradu biće položeni venci poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega će biti održana svečana akademija.

pročitaj više

U TRENDU