ostanimo u kontaktu

Društvo

Srbi žele da usvoje, ali ne i ovu decu: Dve osobine su im ključne na “spisku želja”

Objavljeno

-

U Srbiji gotovo 290 dece čeka usvojenje, dok je u registru potencijalnih usvojitelja gotovo četiri puta više, parova i pojedinaca. Procedura usvojenja traje i ozbiljna je, ali je veći problem to što domaći usvojitelji uglavnom žele zdravo, belo dete. Zbog toga se za druge mališane traže usvojitelji u inostranstvu. Tokom prošle godine, u Beogradu je usvojeno 23 decetroje je otišlo u druge države.

Kada biološka porodica zakaže, brigu o ostavljenom detetu preuzima država. Domovi za decu bez roditeljskog staranja i hraniteljske porodice, za mnoge su samo privremeni dom do usvojenja.

“Ove godine je u toku jedno, a imali smo već jedno usvojenje, tako da nema pravila, svaka godina donosi nešto drugo, nije to neki broj kao što se uglavnom u medijima priča, ali u svakom slučaju u interesu deteta uvek jeste ako nemamo rešenje u našoj zemlji da to bude inostranstvo”, kaže Mirjana Novakov iz Centra za porodični smeštaj i hraniteljstvo.

Na usvojenje u drugu državu odlaze deca za koju se, u roku od godinu dana, ne pronađe usvojitelj u Srbiji. To su deca sa smetnjama u razvoju i teškim zdravstvenim problemima.

Naše porodice, na žalost, teško prihvataju decu sa takvim problemima. U ustanovi borave deca većinski koja su sa nekim razvojnim smetnjama, tako da nema mnogo dece koja koriste ovaj oblik zaštite, usvojenje. Negde u proseku između petoro i sedmoro dece ode na ovaj oblik zaštite. Prošle godine je recimo otišlo sedam”, napominje Zoran Milačić iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj.

Ne traži se dete za usvojitelje već najbolji usvojitelj za dete koje je emocionalno ranjivo i nosi traumu, tvrde nadležni. Zato su greške u proceni usvojitelja, nedopustive.

“Ministarstvo prati svaki korak pogotovo u međunarodnim usvojenjima, a i u domaćim, tako da čak iako bi slučajno došlo do greške u jednoj fazi u sledećoj fazi procene ona se vidi. Dakle, to su četiri ključne velike etape, a između toga mnogo sitnih kontakata, provera tako da i značajan broj stručnjaka je uključen, obavezan je uvid u kompletne spise od strane ministarstva tako da maksimalno je smanjen rizik od bilo kakvih zloupotreba”, ističe Smilja Igić, psiholog Gradskog centra za socijalni rad.

“Priprema zavisi od samog deteta njegovog uzrasta i mogućnosti, ali ono što se pokazalo najboljim to je da detetu kada pokažete fotografije, video snimke, to jeste nešto što je njemu najpribližnije da shvati i dete ima pravo da zna šta ga zapravo tamo očekuje”, navodi Mirjana Novakov.

Prema Haškoj konvenciji, licencirane agencije koje posreduju u međudržavnom usvojenju, dužne su da o životu deteta u drugoj državi izveštavaju Srbiju tri godine, svakih šest meseci.

“Dostavljaju sve ono što je važno za razvoj deteta, vrlo često dostavljaju nam fotografije, objašnjenje šta su od škole upisali, šta je eventualno od zdravstvenih intervencija dete imalo, to su neke zanimljivosti koje nas interesuju i mi se uvek radujemo ako dete dobro napreduje, a i roditelji vole da se pohvale”, kaže Milačić.

Najviše dece bez roditeljskog staranja iz Srbije usvojili su državljani Švedske, SAD, Španije. Domaći usvojitelji retko odlučuju da usvoje dete iz druge države.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Društvo

Osnovana mreža privatnih firmi za pomoć izbeglicama u Srbiji

Objavljeno

-

Tanjug

Članstvo u mreži “Za izbeglice” potpisalo je osam kompanija i poslovnih asocijacija među kojima su neki od najvećih poslodavaca u Srbiji i ključni akteri u maloprodajnoj, turističko-ugostiteljskoj i drugim industrijama, kao i uslugama izgradnje kapaciteta i biznis konsaltinga, rečeno je danas prilikom predstavljanja ove mreže na konferenciji „Uloga privatnog sektora u integraciji izbeglica“.

U saopštenju kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, koji je jedan od inicijatora osnivanja ove mreže, se navodi da članice ove mreže izbeglice mogu podržati na razne načine i to zapošljavanjem i stažiranjem, edukacijama, donacijama proizvoda, pružanjem stručne podrške, javnim komunikacijama, kao i podrškom projektima koji pomažu prisilno raseljenima.

(Tanjug)

pročitaj više

Društvo

Darija Kisić povodom Međunarodnog dana dece: Detinjstvo je najlepše doba i zato ne dajte da vam prođe bez osmeha

Objavljeno

-

Tanjug

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić uputila je otvoreno pismo najmlađim građanima povodom Međunarodnog dana dece koji se danas obeležava širom sveta i, između ostalog, im poručila, da je detinjstvo najlepše doba i da ne dozvole da prođe bez iskrenog osmeha.

Draga deco, svaki dan je vaš, ali danas je svakako jedan poseban. Danas je Međunarodni dan deteta, dan kada i vi i mi treba da uradimo samo jedno – vi da budete deca, a mi ponosni što vas imamo. Danas je dan i kada treba da nas podsetite koliko je lepo biti dete, koliko je važno uživati u detinjstvu, verovati u sebe, živeti punim plućima i radovati se svakom novom danu. Verujte nam, detinjstvo je najlepše doba i zato ne dajte da vam prođe bez iskrenih osmeha, mnogo druženja, pregršt snova i želja”, kazala je ministarka.

Ona je poručila deci da biraju svoj put, ali da se uvek nađu i svojim prijateljima na njihovom putu.

(Tanjug)

pročitaj više

Društvo

Đorđe Milićević umesto Ružića – imenovan vršilac dužnosti ministra prosvete

Objavljeno

-

Tanjug

Funkcioner SPS i aktuelni ministar bez portfelja Đorđe Milićević imenovan je za vršioca dužnosti ministra prosvete, saznaje nezvanično N1. Njega je na tu funkciju imenovala premijerka Ana Brnabić.

Funkciju ministra prosvete do nedavno je obavljao Branko Ružić, koji je ostavku dao četiri dana posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

U Skupštini Srbije 29. maja konstatovana je ostavka Ružića i ona je time postala zvanična.

Ostavka Branka Ružića bio je jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“.

U oružanom napadu 13-godišnjeg učenika 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubijeno je osmoro dece i čuvar, dok je još jedna devojčica od povreda preminula u bolnici.

(N1)

pročitaj više

Društvo

Šapić: Do kraja juna biće funkcionalna aplikacija za mobilne za plaćanje GSP

Objavljeno

-

Do kraja juna počeće da funkcioniše aplikacija za mobilne telefone za novi sistem javnog prevoza, a to će praktično značiti da će građani na ovaj način plaćati kartu i istovremeno moći da dobiju informaciju gde se nalazi vozilo koje im je potrebno, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

”Naplata karata SMS porukom funkcioniše od prvog dana, papirne karte trenutno mogu da se kupe samo u poslovnicama GSP-a, a do kraja leta biće dostupne na 80 odsto kioska na javnim stajalištima u gradu”, rekao je gradonačelnik za Beoinfo.

Šapić je pojasnio da bez obzira kada se mesečna karta kupi, ona važi narednih 30 dana. To, kako je naveo, važi za karte kupljene putem SMS-a, a za one kupljene preko firmi ostaje da važe za aktuelni mesec za koji su kupljene.

”Na osnovu aplikacije, putem GPS-a, moći ćemo da dobijemo informaciju gde se nalazi vozilo. Istovremeno, ovom aplikacijom moći će da se plati karta i to ili putem kreditne kartice, ili SMS-a. Kada to budemo imali, moći ćemo da kažemo da smo upotpunili novi sistem naplate karata u javnom prevozu”, rekao je gradonačelnik.

On je naglasio ”da će prvi put posle 12 godina novac od naplate biti vraćen Gradu, što će omogućiti da se kupe nova vozila”.

Konačno sav novac leže na račune Grada Beograda, a ne na račune privatnih firmi, kao što je to bio slučaj do sada, pa nam se time već u toku leta otvara mogućnost za pregovore oko nabavke novih vozila. Ideja nam je da kupimo 500 autobusa i po sto tramvaja i trolejbusa. Ako to uspemo, u roku od dve do tri godine praktično ćemo obnoviti naš celokupni vozni park, pa zbog svega toga molim građane za malo strpljenja”, istakao je Šapić.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad podeljen na dve zone i da sada postoje četiri kategorije SMS karata, za 90 minuta, jedan, sedam i mesec dana, te da je sistem naplate sada pojednostavljen, a karte su skoro duplo jeftinije.

pročitaj više

Društvo

Optimističan početak godine: Više rođenih, a manje umrlih u odnosu na isti period 2022.godine

Objavljeno

-

Pixabay

U Republici Srbiji, u periodu januar‒april 2023. godine, beleži se rast živorođenih od 66 odnosno za 0,3%, kao i pad umrlih od 10.042 ili za 22,7%, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, navodi se na zvaničnom sajtu Zavoda za statistiku.

U Republici Srbiji, u periodu januar‒april 2023. godine, broj živorođenih je iznosio 19.230. U odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 19.164, beleži se rast od 66 odnosno za 0,3%.

Broj umrlih u Republici Srbiji u periodu januar‒april 2023. godine iznosio je 34.173 i, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, kada je broj umrlih bio 44 215, beleži se pad od 10 042 ili za 22,7%.

pročitaj više

U TRENDU