ostanimo u kontaktu

Eat&Drink

Šta je akrilamid i kako nastaje: Evo koje ga sve namirnice osim čipsa mogu sadržati i koliko je štetan

Objavljeno

-

Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenim u Srbiji, a kako se ovo jedinjenje ne može naći u svežoj hrani, jer nastaje tokom obrade hrane na temperaturama većoj od 120 stepeni očekivano je naći ga u prženoj.

Ono nastaje uglavnom usled pečenja i prženja, te se može naći u hlebu, prženom krompiru, čipsu, krekerima ali i u kafi. O štetnosti pržene hrane stručnjaci često upozoravaju, ali bojazan gotovo da ne postoji ukoliko je prisustvo ovih štetnih materija u granicama.

Naime, studije sa laboratorijski zagrejanom hranom otkrile su temperaturnu zavisnost formiranja akrilamida, a umereni nivoi akrilamida su izmereni u zagrejanoj hrani bogatoj proteinima i viši sadržaj u hrani bogatoj ugljenim hidratima, kao što su krompir, cvekla, kao i određeni zagrejani komercijalni proizvodi od krompira i preprženog hleba.

Takođe, treba imati na umu da epidemiološke studije o akrilamidu nije lako uraditi. Teško je pratiti koliko mnogo akrilamida osoba proguta tokom vremena, a mogu proći godine dok se ne pojavi rak.

Šta je akrilamid?

Akrilamid je hemijsko jedinjenje za koje se smatra da može povećati rizik od razvoja kancera, zbog čega treba biti posebno oprezan što i stručnjaci stalno upozoravaju da treba izbegavati prženu hranu.

Ovo jedinjenje se formira od šećera i aminokiselina i prirodno je prisutno u mnogim namirnicama.

Koliko je potencijalno karcinogenom akrilamid na ljudsko zdravlje govori se godinama unazad, tako je istraživanje koje je sprovedeno u Švedskoj pokazalo da se prženjem i pečenjem krompira i proizvoda od žitarice on stvara u samoj hrani.

Pretpostavlja se da je akrilamid nastao na povišenim temperaturama prilikom obrade hrane, misli se na pečenje i prženje iznad 120 stepeni Celzijusa uz smanjeno prisustvo vlage, što je ukazano u ranijim studijama na pacovima hranjenim prženom hranom za životinje. U radu je prikazana analiza akrilamida nastalog pri zagrevanju različitih ljudskih namirnica. Nivoi akrilamida u namirnicama analizirani su različitim metodama, a dobijeni rezultati se smatraju dokazom da ovo jedinjenje nastaje prženjem – navedeno je u studiji.

Gde se sve može naći akrilamid?

Kao izvori akrilamida mogu biti prženi krompir,hleb, keks, grickalice…

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

Kako piše u saopštenju na sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije, po dobijanju RASFF notifikacije o povišenom nivou akrilamida u prehrambenom proizvodu čips sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, poljoprivredna inspekcija je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda.

– Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti, navode iz resornog ministarstva.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Eat&Drink

Objavljena lista najboljih svetskih kuhinja za 2023: Na kom mestu je Srbija?

Objavljeno

-

Najbolje ocenjene kuhinje na svetu rangirane su prema prosečnim ocenama najbolje ocenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Taste Atlas, svetski atlas hrane, krajem prošle godine je, kao i uvek, objavio godišnju rang-listu najboljih svetskih kuhinja, jela, gradova s najboljom gastronomskom scenom, restorana, kao i liste najboljih svetskih jela i sastojaka, prenosi Punkufer.

Na gastronomskoj platformi TasteAtlas nalazi se više od 10 hiljada namirnica i pića, tradicionalnih jela i autentičnih restorana. Godišnje rang-liste izrađene su na osnovu gotovo 400 hiljada ocena jela i 115 hiljada ocena prehrambenih proizvoda.

Na temelju tih ocena izdvojeno je 50 najboljih namirnica svake kuhinje, a najbolje ocenjene kuhinje u svetu rangirane su prema prosečnim ocenama najbolje ocenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Najboljom svetskom kuhinjom proglašena je italijanska. Drugo mesto zauzela je japanska kuhinja, s ukupno istim brojem bodova kao i talijanska, ali je ovoj dana prednost zbog bolje ocene najbolje ocenjenog jela – pice, a treće mesto pripalo je grčkoj kuhinji.

Na popisu 100 najboljih svetskih kuhinja, Srbija je zauzela 20. mesto, a kao najbolje ocenjenu hranu navode pirotsku peglanu kobasicu, petrovački kulen, futoški kupus, miročki sir, užičku pršutu i mnoge druge, a čitav popis možete pogledati na ovom linku.

pročitaj više

Eat&Drink

Komplet lepinja proglašena za svetski doručak broj jedan

Objavljeno

-

Čuveni gastronomski sajt “www.tasteatlas.com“ proglasio komplet lepinju za najbolji doručak na svetu u 2023. godini, saopštila je Turistička organizacija Zlatibor.

Konkurencija je prilikom izbora bila jaka, od čak 100 jela, a specijalitet iz zlatiborskog kraja zauzeo je prvo mesto sa ocenom od 4,8, od maksimalnih 5.

Komplet lepinja se tradicionalno vezuje za Užice i ceo zlatiborski kraj, a veruje se da je nastala u periodu između dva svetska rata.

U saopštenju Turističke organizacije Zlatibor se podseća da je za pravljenje jedne komplet lepinje potrebna jedna lepinja, jedno jaje, jedna supena kašika starog zlatiborskog kajmaka i pretop (saft, odnosno moča od jagnjećeg i prasećeg pečenja – može se pronaći u pečenjarama ili pekarama).

pročitaj više

Eat&Drink

Irac Alen Fišer novi svetski rekorder u neprekidnom kuvanju

Objavljeno

-

Irski kuvar Alen Fišer oborio je svetski rekord u neprestanom kuvanju pošto je kuvao 24 sata duže od kuvarice koja je do sada držala rekord.

Fišer, koji živi u Japanu, kuvao je bez prestanka 119 sati i 57 minuta u svom restoranu posvećenom Irskoj u gradu Macue, naveli su iz Ginisove knjige rekorda.

Novi rekord koji je postavio Fišer znači da je nigerijska kuvarica Hilda Bači, koja je kuvala 93 sata i 11 minuta, skinuta sa trona, prenosi BBC.

pročitaj više

Eat&Drink

Otvara se restoran Džejmija Olivera u Beogradu

Objavljeno

-

Restoran iz lanca čuvenog britanskog kuvara Džejmija Olivera „Jamie’s Italian“ biće uskoro otvoren u Beogradu.

Na zvaničnom sajtu beogradskog restorana „Jamie’s Italian“ navodi se da će se restoran nalaziti u Hercegovačkoj ulici, u naselju Beograd na vodi.

„Ponosan sam na Jamie’s Italian. Naš sjajan tim je kao velika porodica – brinuće se o vama dok uživate u ukusnoj hrani, pripremljenoj od izvrsno odabranih namirnica. Odlična hrana, vrhunska energija i prelep ambijent“, izjava je Džejmija Olivera koja stoji na zvaničnom sajtu restorana.

Podsetimo, Džejmi Oliver je 2017. zatvorio šest restorana iz lanca „Jamie’s Italian“ u Velikoj Britaniji usled poskupljenja namirnica za italijanska jela koja priprema, do kojih je došlo posle Bregzita.

Kao razloge za zatvaranje dela restorana, osim poskupljenja sastojaka, tada je naveden i trošak za obuku zaposlenih i pad posećenosti.

Restorani iz lanaca „Jamie’s Italian“ nastavili su međutim da rade u inostranstvu. Posle Irske, Brazila, Portugala, Mađarske, Kipra, Indije, Katara, Saudijske Arabije, UAE, „Jamie’s Italian“ uskoro stiže i u Srbiju.

Džejmi Oliver je svetsku slavu stekao svojim TV emisijama krajem 90-ih i početkom 2000-ih, u kojima je pripremao jela na brz i jednostavan način.

Autor je više kuvara i vlasnik nekoliko lanaca restorana koji posluju širom sveta.

pročitaj više

Eat&Drink

Svetu preti nestašica ovih pet namirnica: Većinu često koristimo

Objavljeno

-

U poslednjih nekoliko godina svet se suočio sa velikim brojem pretnji za bezbednost snabdevanja hranom, koje utiču na ljude širom sveta.

Ove pretnje uključuju događaje poput ratova i političkih sukoba, privrednih promena, bolesti i, sve češće, klimatskih promena i nepredvidivih vremenskih uslova, prenosi portal Eat This.

Uprkos trenutnom stanju, svet se još uvek bori sa globalnom krizom hrane, a nestašice ovih namirnica će verovatno trajati i sledeće godine.

Pirinač

Podsetimo, Indija je prošli mesec najavila nagli prekid izvoza belog pirinča (koji nije basmati). Takođe, kriza u Ukrajini i ekstremni vremenski uslovi u Kini i Pakistanu pogoduju nestašici ove namirnice.

Testenina

Italija se suočava sa krizom testenine, zbog povećanih cena sastojaka poput žita, pakovanja i logistike. Podsetimo, Telegraf Biznis pisao je o naglom skoku testenine na našem tržištu.

Čokolada

Zbog problema sa snabdevanjem kakaa, a usled krize u Ukrajini, kao i klimatskim promenama u zapadnoj Africi, cena čokolade je dostigla rekordne nivoe.

Losos

Klimatske promene koje izazivaju sušu utiču i na populaciju lososa u Kaliforniji i na Aljasci.

Brašno

Cene brašna su već porasle, a Amerikanci će najverovatnije i dalje osećati posledice nestašice ovog proizvoda, što može proizvesti probleme sa drugim pekarskim proizvodima.

Po saznanju Telegraf Biznisa, predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i najvećih trgovinskih lanaca danas bi trebalo da utvrde nove, niže cene za veliku grupu robe.

pročitaj više

U TRENDU