ostanimo u kontaktu

Srbija

Šta je konverzija zemljišta i zašto je ukinuta

RTV

Objavljeno

-

Ukidanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu je legalizacija korupcije, poručio je Jovan Rajić, advokat i predsednik UO Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), reagujući na informaciju da je Vlada ovo pitanje rešila kroz usvajanje Predloga izmena zakona o planiranju i izgradnji.

U šturom saopštenju, drugom po redu, izdatom posle sednice Vlade Srbije 4. maja 2023, svega dan posle velike tragedije koja se desila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, kratko je obelodanjeno i da je „Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade“.

Da je postojala namera ukidanja konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu bilo je poznato još s kraja 2022.  iz najava ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, koji je izjavio je da bi se time „oslobodilo 5.000 lokacija za gradnju i da će on izneti predlog njenog ukidanja“.

Nacrt izmena Zakona o planiranju i izgradnji prošao je javnu raspravu u februaru. Koju verziju je usvojila Vlada u trenutku objave ovog teksta još nije poznato, pošto predlog zakona nije objavljen ni na sajtu ministarstva, ni vlade, ni parlamenta.

Ukidanjem obaveze konverzije uz naknadu se, praktično, omogućava kompanijama da svoje pravo korišćenja državnog građevinskog zemljišta, stečenog kupovinom firmi iz privatizacije, stečaja ili kroz izvršni postupak, konvertuju u svojinu bez naknade koja je po sadašnjim propisima obavezna. Pri tome, nema zvaničnih podataka o veličini tih parcela, firmama koje ih poseduju, načinu na koji su ih stekle, niti analize šta bi se dobilo ukoliko se zakon izmeni.

Advokat Jovan Rajić, predsednik UO Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), koji je više puta već ukazivao na štetnost ukidanja konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu iz razloga što se time širom otvaraju vrata korupciji, za portal N1 kaže da je problematičan i trenutak u kojem se usvaja izmena zakona.

„Prvo, sporan je trenutak…“

„Da se vratim prvo na proceduru. Prva stvar je trenutak u kojem se konverzija ukida – to mi je najproblematičnije jer pokazuje odsustvo svakog ljudskog momenta i empatije prema trenutnoj situaciji i odgovornosti za trenutak u kojem se nalazimo“, kaže Jovan Rajić.

Drugo, dodaje, narativ da se na ovaj način ukida konverzija takođe je pogrešan – jedino prolaskom kroz skupštinsku proceduru može da se ukine zakon koji je uveo konverziju.

Dalje, čitav postupak je netransparentan, imajući u vidu da ne znamo koji je zakon uopšte u skupštinskoj proceduri. Izmene Zakona o planiranju i izgradnji bili su, naime, na javnoj raspravi koja je 20. februara završena. Minstarstvo je bilo u obavezi da do 7. marta objavi izveštaj koji se komentari iz javne rasprave usvajaju, koji ne – i zašto“, navodi on.

RERI je, dodaje, slao komentare na deo oko konverzije.

„Postoji poseban zakon o konverziji koji su 2015. godine, kada su ga usvajali, vatreno branili. A sada ga izmenama ovog Zakona o planiranju i izgradnji, što je problematično sa pravne strane, na mala vrata stavljaju van snage. Faktički time pokušavaju da zabašure ostale izmene koje najavljuju – i sve to rade da bi pokrili ovo nepočinstvo koje prave sa ukidanjem konverzije“, kaže Rajić.

U čemu je suština kod konverzije?

Investitori koji su kroz privatizaciju ili stečaj kupovali preduzeća, postajali su tom kupoprodajom vlasnici preduzeća, ali ne i zemljišta na kojem se ono nalazi. Da bi stekli svojinu i na zemljištu na kojem se poslovna zgrada nalazi, oni moraju da plate naknadu za konverziju prava korišćenja u pravo svojine na tom zemljištu.

„Tu nije reč samo o firmama kupovanim kroz stečaj i privatizaciju. To su i slučajevi kada neko za dinar kupi prezaduženo preduzeće čija je vrednost mala. Sada će, ukidanjem konverzije, on besplatno steći i svojinu nad zemljištem tog preduzeća. Ukidanje konverzije je legalizacija korupcije“, poručio je Jovan Rajić.

Sada smo, ponavlja, legalizovali korupciju.

„Jer, neko tamo može sada da pozove investitore i kaže im: Gospodo, sad ću vam rešiti problem odjednom, svima, ukinuću vam zakon i vi svi zajedno nećete platiti desetine miliona koje biste platili, a zauzvrat mi treba to i to…“, kaže Jovan Rajić.

Sporne 24 privatizacije su, dodaje – ništa za ovo u smislu štete koju to čini budžetu,“ i u smislu korupcije i onoga što se na ovaj način faktički pretvara u legalne tokove“

„Ko se najviše zalagao za ukidanje konverzije – Goran Vesić sa pozicije gradskog menadžera operativno stoji iza toga, ali nisam siguran da je on ‘glavni i odgovorni’ – to je moralo da dođe pravo sa vrha“, ističe Rajić.

Savić: Pravila se ne menjaju u toku igre

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić, ocenio je za agenciju Beta da je odluka Vlade Srbije da predloži izmenu Zakona o planiranju i izgradnji, kojom se ukida naknada za konverziju u pravo svojine prava na korišćenje zemljišta stečenog u privatizaciji i stečaju – katastrofalna.

„To je katastrofa, ne samo zbog pravičnosti i gubljenja prihoda, već i zbog toga što Vlada Srbije ne može da shvati da se pravila ne menjaju u toku igre“, rekao je Savić.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Srbija

Radnici RTS u štrajku, traže poboljšanje položaja

Objavljeno

-

Štrajk su najavili Sindikat RTS Nezavisnost i Strukovni sindikat radnika RTS-a jer rukovodstvo javnog servisa nije odgovorilo u zadatom roku na njihove zahteve za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, najavili su ranije.

Zaposleni traže povećanje cene rada i povećanje iznosa za topli obrok i regres, zatim pravo na dostojanstven i bezbedan rad na javnom servisu, poštovanje Kolektivnog ugovora, kao i pravednu i realnu sistematizaciju poslova.

Zahtevi štrajkača su i prijem honorarnih saradnika u stalni radni odnos i funkcionisanje RTS-a u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima.

(N1)

pročitaj više

Hronika

Stručnjaci koji su se bavili Brejvikovim masakrom primenjuju model u Srbiji, evo sa kim će se sve sastati

Objavljeno

-

Ringier

Delegacija stručnjaka za posttraumatski tretman mladih, kulturu sećanja i društveni dijalog će danas i sutra 1. i 2. juna, na poziv Vlade Republike Srbije, a uz posredovanje Norveške ambasade, biti u poseti Beogradu. Tim eksperata sastoji se od članova tri institucije: Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma – NTNU i Centra za studije o nasilju i posttraumatski stres – NKVTS. Centar sprovodi istraživanja o nasilju i traumatskom stresu i ima za cilj da pomogne onima koji su pogođeni nasiljem i traumom.

Centar je međunarodno orijentisan i razvija znanja na međunarodnom, akademskom nivou. Planirano je da norveški stručnjaci posete OŠ “Vladislav Ribnikar” gde će se sastati sa predstavnicima nadležnih ministarstava i predstavnicima Saveta roditelja. Kasnije će se u Institutu za mentalno zdravlje sastati sa psihijatrima i psiholozima, navodi se u saopštenju Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Takođe, tim će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić i učestvovaće u sastanku Radne grupe za mentalno zdravlje i podršku mladima, kojom upravlja premijerka. U planu je i poseta mestima gde se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo i sastanak sa predstavnicima lokalne vlasti.

Norveška strana će predstaviti svoja iskustva vezano za period posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja 2011. godine, kada je ubijeno 69, većinom mladih osoba. Takođe, sa srpskom stranom će se razgovarati o mogućnosti da se primene modeli podrške mladima koje su norveški stručnjaci upotrebili u posttraumatskom tretmanu. Biće reči i o norveškom modelu za pomirenje i društveni dijalog.

Članovi tima su: dr Sine Stensland – pedijatar sa specijalizacijom za zdravstvene posledice masovnih trauma kod dece i dr Harald Bakelund – psiholog sa specijalizacijom za PTSD, oboje iz NKVTSa, g. Jergen W. Fridnes – direktor Utoja centra i prof. Tur Ajnar Fagerland – profesor istorije, stručnjak za kulturu sećanja sa Univerziteta u Trondhajmu.

Norveška je, posle tragičnog događaja na Utoja ostrvu u julu 2011. godine, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Podsetimo, u pucnjavi koja se 3. maja, oko osam sati ujutru, dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, ubijeno je 10 osoba – osam đaka smrtno je stradalo na licu mesta, kao i čuvar škole, a jedna devojčica preminula je u bolnici. Zbog pucnjave je uhapšen dečak (13), učenik sedmog razreda te škole.

Masovno ubistvo koje je takođe promenilo živote građana Norveške i šokiralo svetsku javnost, desilo se 22. jula 2011. godine, kada je Norvežanin Andres Brejvik, ekstremista i “ideološki terorista”, u Norveškoj, na ostrvu Utoja blizu Osla, ubio 69 studenata u roku od 85 minuta.

(Blic)

pročitaj više

Društvo

Osnovana mreža privatnih firmi za pomoć izbeglicama u Srbiji

Objavljeno

-

Tanjug

Članstvo u mreži “Za izbeglice” potpisalo je osam kompanija i poslovnih asocijacija među kojima su neki od najvećih poslodavaca u Srbiji i ključni akteri u maloprodajnoj, turističko-ugostiteljskoj i drugim industrijama, kao i uslugama izgradnje kapaciteta i biznis konsaltinga, rečeno je danas prilikom predstavljanja ove mreže na konferenciji „Uloga privatnog sektora u integraciji izbeglica“.

U saopštenju kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, koji je jedan od inicijatora osnivanja ove mreže, se navodi da članice ove mreže izbeglice mogu podržati na razne načine i to zapošljavanjem i stažiranjem, edukacijama, donacijama proizvoda, pružanjem stručne podrške, javnim komunikacijama, kao i podrškom projektima koji pomažu prisilno raseljenima.

(Tanjug)

pročitaj više

Društvo

Darija Kisić povodom Međunarodnog dana dece: Detinjstvo je najlepše doba i zato ne dajte da vam prođe bez osmeha

Objavljeno

-

Tanjug

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić uputila je otvoreno pismo najmlađim građanima povodom Međunarodnog dana dece koji se danas obeležava širom sveta i, između ostalog, im poručila, da je detinjstvo najlepše doba i da ne dozvole da prođe bez iskrenog osmeha.

Draga deco, svaki dan je vaš, ali danas je svakako jedan poseban. Danas je Međunarodni dan deteta, dan kada i vi i mi treba da uradimo samo jedno – vi da budete deca, a mi ponosni što vas imamo. Danas je dan i kada treba da nas podsetite koliko je lepo biti dete, koliko je važno uživati u detinjstvu, verovati u sebe, živeti punim plućima i radovati se svakom novom danu. Verujte nam, detinjstvo je najlepše doba i zato ne dajte da vam prođe bez iskrenih osmeha, mnogo druženja, pregršt snova i želja”, kazala je ministarka.

Ona je poručila deci da biraju svoj put, ali da se uvek nađu i svojim prijateljima na njihovom putu.

(Tanjug)

pročitaj više

Hronika

Za šest godina u Beogradu razmotreno 73.765 slučajeva nasilja u porodici

Objavljeno

-

Pixabay

Tokom prvih šest godina od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 1. juna 2017. godine, nadležnim tužilaštvima u Beogradu je prijavljeno ukupno 73.765 slučajeva porodičnog nasilja, a to je ujedno i broj slučajeva koje su razmatrale grupe za koordinaciju i podršku sa područja gravnog grada.

Broj prijavljenih i razmotrenih slučajeva povećavao se iz godine u godinu, a praktično je dupliran od prve godine primene Zakona sa 7.751 na 15.925 tokom proteklih godinu dana.

Grupe za koordinaciju i saradnju održale su 3.197 sastanaka za šest godina primene ovog zakona i izradile 48.092 individualna plana zaštite i podrške žrtvama.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU