ostanimo u kontaktu

Politika

Šta sve piše u Bilčikovom izveštaju o Srbiji koji je danas usvojen u Evropskom parlamentu 

Objavljeno

-

– Plenarna debata o Srbiji biće održana 9. maja u Strazburu, a konačno glasanje 10. maja. Bila mi je čast da tokom ovog mesta služim kao izvestilac EP za Srbiju – napisao je Bilčik na Tviteru.

Reč je o izveštaju koji sadrži i kompromisne amandmane. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio je početkom godine taj dokument, nakon čega su poslanici na njega podneli blizu 500 amandmana. Oni su, u skladu sa procedurama, usaglašeni i kao takvi su postali deo nacrta izveštaja.

U njemu se, između ostalog, pozdravlja činjenica da je članstvo u Evropskoj uniji i dalje strateški prioritet Srbije, ali i podvlači da će napredak po pitanju vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija, kao i normalizacija i deeskalacija odnosa sa Kosovom odrediti dinamiku procesa pristupanja.

Srbija se kritikuje zbog neusklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom, pogotovo delom koji se odnosi na sankcije prema Rusiji, ali i zbog angažmana sa autoritarnim vlastima Irana i ugošćavanja njihovih visokih predstavnika u Beogradu.

Izražava se zabrinutost zbog širenja dezinformacija o, kako se navodi, ruskom ratu u Ukrajini. Pozdravljaju se koraci po pitanju usklađivanja sa viznom politikom i ponavljaju pozivi na dalje usklađivanje, piše „Euronews Srbija“.

Nakon što bude izglasan na ovom odboru, nacrt izveštaja će se naći na plenarnoj sednici gde bi o njemu trebalo da glasaju svi poslanici. Onog trenutka kada bude izglasan, dobija formu rezolucije.

Napredak uz usklađivanje sa sankcijama Rusiji

Izveštaj se sastoji iz 37 strana i napisan je u 35 paragrafa. Poslanici spoljnopoliitčkog odbora EP žale što Srbija i dalje ima nizak nivo usaglašenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom i navode da je stepen opao sa 64 odsto u 2021. godini na 45 odsto u avgustu 2022. godine, naročito u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Ističe se da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja nije uvela sankcije Rusiji i pozivaju se relevantne vlasti da pokažu posvećenost međunarodnom pravu, evropskim vrednostima i da se usaglase sa restriktivnim merama protiv Rusije.

Takođe, u izveštaju se ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ako se ostvari značajan napredak u reformama.

U jednom delu izveštaja srpske vlasti se pozivaju da obezbede veću transparentnost kada je u pitanju uloga i aktivnost ruskog humanitarnog centra u Nišu. Izražava se zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na mesto direktora BIA jer, kako se navodi, poznat je po proruskim i antievropskim stavovima.

U izveštaju se primećuje usklađivanje Srbije sa glasanjem u korist relevantnih rezolucija Generalne skupštine UN i prilikom suspenzije Rusije iz Saveta za ljudska prava i pozdravlja se podrška Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Takođe, pozdravlja se usklađivanje Srbije sa restriktivnim merama protiv Belorusije, kao i podrška i koraci da se obezbedi humanitarna pomoć Ukrajini, ali se sa druge strane izražava žaljenje zbog toga što Vlada Srbija često bira da ne saopštava javno takve odluke.

Pomenut i rusko-srpski humanitarni centar

U izveštaju se postavljaju pitanja o strateškom pravcu Srbije i navodi se zabrinutost zbog stepena do kojeg ruski zvaničnici imaju uticaj na neke odluke u institucijama Srbije. Pomenuto je i potpisivanje plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije i ponovo se pozivaju srpske vlasti da obezbede veću transparentnost rada „takozvanog rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu“.

Poslanici žale zbog opadajućeg trenda u javnoj podršci članstvu Srbije u EU za koji se navodi da je dostigao najniži nivo do sada, ali i zbog rastuće podrške ruskom režimu. Za sve to kažu da je rezultat anti-EU i proruske političke retorike koja se širi u medijima koje kontroliše vlada, ali i među vladinim zvaničnicima.

Podseća se i da je EU glavni politički i ekonomski partner Srbije i ubedljivo najveći donator, ali se poziva Unija da preispita obim finansijske pomoći koju pruža Srbiji u slučaju nastavka podrške antidemokratskim režimima i neusklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom. Pozivaju se Vlada Srbije, države članice EU i Delegacija EU u Srbiji da sprovode aktivniju strategiju komunikacije i da promovišu prednosti pristupanja EU, projekata i reformi.

Sa druge strane, pozdravljaju se koraci Srbije ka usklađivanju sa listom zemalja van EU za koje su potrebne vize, naročito sa onima koje predstavljaju rizik od iregularne migracije. Ono što se primećuje je i usvajanje ustavnih amandmana posle referenduma 2022. godine koji imaju za cilj da učvrste nezavisno pravosuđe, dok se istovremeno pozdravlja usvajanje novih zakona u toj oblasti.

Zabrinutost zbog „Vagner grupe“

U Izveštaju se navodi zabrinutost zbog izveštaja o pokušajima Vagner grupe da sprovodi kampanje regrutacije u Srbiji i ističe se da srpski zakon zabranjuje građanima da učestvuju u ratovima u inostranstvu. U tom smislu se pozivaju vlasti da nadgledaju i spreče nacionaliste da se pridruže „Vagner” grupi i da učestvuju u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Pozdravlja se se održavanje Europrajda u Beogradu, ali se sa druge strane izražava žaljenje zbog kontradiktorne i nejasne komunikacije srpskih vlasti povodom toga.

Izveštaj ističe da Srbija mora da poštuje integritet i suverenitet svih susednih zemalja i da mora da se uzdržava od uticaja na njihove unutrašnje političke razvoje, a snažno se osuđuje prisustvo visokih vladinih zvaničnika na proslavama Republike Srpske.

Beograd i Priština da implementiraju sporazume

U delu izveštaja koji se odnosi na dijalog sa Prištinom ponavlja se puna podrška specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku i pozivaju se Srbija i Kosovo da se angažuju u dijalogu u dobroj veri i duhu kompromisa da bi postigli sveobuhvatni i pravo obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa zasnovan na principu međusobnog priznanja, u skladu sa međunarodnim prvom i bez daljeg odlaganja.

Obe strane se pozivaju na implementaciju relevantnih sporazuma, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom. Beograd i Priština se pozivaju i da pokažu liderstvo i da budu spremni da donesu neophodne odluke koje vode ka napretku dijaloga i pomirenju među društvima. Podvlači se da trenutno geopolitičko okruženje čini hitnijiom potrebu da se prevaziđu sukobi iz prošlosti i da se angažuje u pregovorima.

U izveštaju se ističe da je normalizacija odnosa prioritet i preduslov za pristupanje EU za obe strane i prepoznaje se pojačan angažman obe strane. Takođe se apeluje na vlade da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje mogu da potkopaju poverenje između dve strane i koje mogu da dovedu dijalog u rizik.

Pozdravljaju se pozitivni koraci ka prihvatanju predloga EU, koji je ocenjen kao dobra osnova za dalju normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Odbor u izveštaju apeluje na Srbiju da ne blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama i poziva obe strane da se posvete evropskom predlogu i da konačno postignu održivo dugoročno rešenje.

Osuđuju se sve akcije koje ugrožavaju mir i izražava se zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova, a kao „neprihvatljiv“ se ocenjuje oružani napad na Badnje veče i nekoliko drugih incidenata u kojima su mete bili Srbi.

Politika

U Skupštini Srbije nastavljena rasprava o izboru nove vlade

Objavljeno

-

Poslanici Narodne skupštine nastavili su danas raspravu o izboru nove Vlade Srbije, a u parlamentu su mandatar Miloš Vučević, kao i kandidati za ministre.

Poslanici su sinoć završili rad oko 21.30 časova, a tokom rasprave svoju podršku za izbor vlade su najavili poslaničke grupe vladajuće koalicije – JS, PUPS, SVM, SDPS, dok je opozicija kritikovala predloženi sastav vlade.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević predstavio je juče ekspoze i sastav vlade, a poručio je da će ovo biti vlada kontinuiteta, da će članstvo Srbije u EU biti i dalje spoljnopolitički prioritet, te da će najveći izazov biti očuvanje suvereniteta i celovitosti, odnosno borba za KiM.

pročitaj više

Politika

Skupština danas raspravlja o izboru nove vlade, Vučević podnosi ekspoze

Objavljeno

-

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za danas posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izneće na sednici, koja počinje u 12.00 sati, program i predložiti sastav vlade.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

pročitaj više

Politika

Maja Gojković mandatarka za sastav nove Vlade Vojvodine

Objavljeno

-

Maja Gojković biće mandatarka za sastav nove Vlade Vojvodine, saopštio je predsednik SNS Miloš Vučević na konferenciji za štampu.

Kako je naveo, ona je dobila jednoglasnu podršku.

„Što se tiče stranke, Maja Gojković dobila je mandat za sastav Pokrajinske vlade, tu je nešto duži rok, ako se ne varam, 9. maj, za izbor. Već danas će krenuti da razgovara sa poslaničkim grupama u Skupštini Vojvodine radi formiranja buduće Vlade i želim joj puno uspeha“, rekao je.

(N1)

pročitaj više

Politika

Vučević saopštio ko će sve biti u novoj Vladi Srbije

Objavljeno

-

Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.

To su:

Siniša Mali, prvi potpredsedniik vlade i ministar finansija

Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova

Irena Vujović, potpredsenik Vlade i ministar zaštite životne sredine

Aleksandar Vulin, potredsednik Vlade

Adrijana Mesarović, ministarka privrede

Aleksandar Martinović, ministar poljoprivrede

Goran Vesić, ministar građevine

Dubravka Đedović Hajdanović, ministarka energetike

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spojne trgovine

Maja Popović, ministarka pravde

Jelena Žarić Kovačević, ministarka državne uprave

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska prava

Bratislav Gašić, ministar odbrane

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova

Tanja Mišćević, ministrka za evropske integracije

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Nemanja Starović, ministar za rad i zapošljavnje

Zoran Gajić, ministar sporta

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigiu o porodici i demografiji

Nikola Selaković, ministar kulture

Jelena Begović, ministarka nauke

Husein Memić, ministar turizma i omladine

Dejan Ristić, ministar informisanja

Darko Glišić, ministar za javna ulaganja

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Nenad Popović, Usame Zukorlić i Tatjana Macura – ministri bez porfelja

Osam novih ministara

Vučević je rekao da je među ministrima, kojih je ukupno 31, njih osam koji nikada nisu bili ministri.

Dodao je i da su čak 10 članova nove vlade žene.

„U suštini imamo jednu trećinu ministara koji nisu bili u sastavu kabineta Brnabić. Što se tiče nestranačkih ličnosti, predložili smo četiri ličnosti koje nisu pripadnici ili članovi ijedne političke stranke“, rekao je Vučević.

Naglasio je da će predložiti predsednici Skupštine Ani Brnabić da sutra bude sednica na kojoj će se raspravljati o sastavu nove Vlade.

Vučević se obratio medijima posle sednice Predsedništva.

„Neće biti moguće glasanje po mestu boravišta“

Miloš Vučević istakao je i da za predstojeće lokalne izbore neće biti moguće glasanje po mestu boravišta, kao što je to bilo moguće za republičke izbore.

„Ja mislim da to nije moguće, ako smem da se nadovežem. To je bilo moguće samo za republičke izbore, kada je neko sprečan da glasa na svom mestu, pošto je Srbija jedinstvena biračka jedinica, jedinstvena biračka teritorija“, rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara.

On je objasnio da je to definisano od strane RIK-a, da bi se ljudi, pre svega studenti i ljudi koji nisu u svom mestu gde inače žive, mogli da glasaju na parlamentarnim izborima.

„A sve jedno je da li glasate u Subotici ili Vranju za republičke izbore, pošto je jedna izborna jedinica. I isto vam je glas u Somboru, ili Boljevcu, ili u Prijepolju, Novom Pazaru, ili u Kikindi, ili u Kragujevcu“, rekao je on.

Naglasio je da je ovo bila mogućnost isključivo za republičke izbore.

„Čak smo imali situaciju da onda ne mogu da glasaju za pokrajinske izbore. Jer je to samo bila mogućnost za republičke izbore. Evo, neko se prijavio ko inače u Subotici glasa, da glasa u Pančevu. Mogao je da glasa za republičku listu, a nije mogao da glasa za pokrajinsku listu. Nije mogao da se vrati u Suboticu pa da glasa ponovo za pokrajinsku listu“, dodao je Vučević.

Ko je sve bio na sastanku

Pored Miloša Vučevića, na sastanku su bili potpotpredsednik Glavnog odbora Vladimir Orlić i potpredsednica Glavnog odbora SNS i poverenica za Beograda Ana Brnabić.

Predsedništvu su prisustvovali i potpredsednici Glavnog odbora SNS Irena Vujović, Siniša Mali, Nevena Đurić, Nikola Selaković, Jorgovanka Tabaković, kao i predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Članovi Predsedništva su Goran Vesić, Milenko Jovanov, Bratislav Gašić, Darija Kisić, Vladimir Đukanović, Aleksandar Martinović, Tomislav Momirović, Jelena Tanasković, Sandra Božić, Mirsad Đerlek, Sanja Radojević Škodrić, Marko Đurić, Petar Petković, Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Goran Cvetanović, Biljana Pantić Pilja, Dragana Sotirovski, Boško Ničić, Milan Đurić, Maja Gojković, Arno Gujon i drugi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će buduća Vlada Srbije biti formirana za dva dana i da će je činiti oko 33 do 35 odsto potpuno novih ljudi.

„Negde oko 33 do 35 odsto ljudi će biti potpuno novi koje nikada niste videli ni u jednoj vladi, što je neverovatna promena imajući u vidu da je reč o vladi kontinuiteta“, rekao je Vučić sinoć u obraćanju građanima.

(N1)

pročitaj više

Politika

Brnabić: Vlada će biti izabrana do 6. maja, bojkot izbora ne postoji

Objavljeno

-

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će nova vlada biti izabrana do 6. maja, kada je i rok, i da su izbori zakazani za 2. jun „najozbiljni izbori do sada“.

„To su izbori gde oni (opozicija) sve što se dešava Srbiji gledaju kao svoju priliku, oni imaju vremena za kampanju, ali predsednik države Aleksandar Vučić apsolutno nema, iako njemu ljudi najviše veruju, zato što se bavi pitanjima od nacionalnog interesa“, rekla je Brnabić za TV Prva.

Ona je među pitanja od nacionalnog interesa kojima se Vučić bavi, navela i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Brnabić je rekla da „bojkot izbora ne postoji“ i da ih niko u opoziciji neće bojkotovati.

„Izvukli su se na to da njihovi lokalni odbori mogu da kažu gde hoće (da učestvuju) ili neće. Niko ne bojkotuje izbore. U Novom Sadu svi idu zajedno i u nekim drugim lokalnim samoupravama. Tamo gde oni vide da su slabi oni tu neće da izađu jer kao fol bojkotuju izbore, a tamo gde misle da su malo jači tamo će da izađu zato što kao tamo ne bojkotuju izbore. Dakle, ne postoji bojkot“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je njen „generalni zaključak“ iz razgovara sa opozicijom o izbornim uslovama da se samo vlastima žuri i da žele da se spusti tenzija u društvu, dok se drugoj strani, kako je rekla, „ne žuri nigde“.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU