ostanimo u kontaktu

Politika

Šta sve piše u Bilčikovom izveštaju o Srbiji koji je danas usvojen u Evropskom parlamentu 

Objavljeno

-

– Plenarna debata o Srbiji biće održana 9. maja u Strazburu, a konačno glasanje 10. maja. Bila mi je čast da tokom ovog mesta služim kao izvestilac EP za Srbiju – napisao je Bilčik na Tviteru.

Reč je o izveštaju koji sadrži i kompromisne amandmane. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio je početkom godine taj dokument, nakon čega su poslanici na njega podneli blizu 500 amandmana. Oni su, u skladu sa procedurama, usaglašeni i kao takvi su postali deo nacrta izveštaja.

U njemu se, između ostalog, pozdravlja činjenica da je članstvo u Evropskoj uniji i dalje strateški prioritet Srbije, ali i podvlači da će napredak po pitanju vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija, kao i normalizacija i deeskalacija odnosa sa Kosovom odrediti dinamiku procesa pristupanja.

Srbija se kritikuje zbog neusklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom, pogotovo delom koji se odnosi na sankcije prema Rusiji, ali i zbog angažmana sa autoritarnim vlastima Irana i ugošćavanja njihovih visokih predstavnika u Beogradu.

Izražava se zabrinutost zbog širenja dezinformacija o, kako se navodi, ruskom ratu u Ukrajini. Pozdravljaju se koraci po pitanju usklađivanja sa viznom politikom i ponavljaju pozivi na dalje usklađivanje, piše “Euronews Srbija”.

Nakon što bude izglasan na ovom odboru, nacrt izveštaja će se naći na plenarnoj sednici gde bi o njemu trebalo da glasaju svi poslanici. Onog trenutka kada bude izglasan, dobija formu rezolucije.

Napredak uz usklađivanje sa sankcijama Rusiji

Izveštaj se sastoji iz 37 strana i napisan je u 35 paragrafa. Poslanici spoljnopoliitčkog odbora EP žale što Srbija i dalje ima nizak nivo usaglašenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom i navode da je stepen opao sa 64 odsto u 2021. godini na 45 odsto u avgustu 2022. godine, naročito u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Ističe se da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja koja nije uvela sankcije Rusiji i pozivaju se relevantne vlasti da pokažu posvećenost međunarodnom pravu, evropskim vrednostima i da se usaglase sa restriktivnim merama protiv Rusije.

Takođe, u izveštaju se ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ako se ostvari značajan napredak u reformama.

U jednom delu izveštaja srpske vlasti se pozivaju da obezbede veću transparentnost kada je u pitanju uloga i aktivnost ruskog humanitarnog centra u Nišu. Izražava se zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na mesto direktora BIA jer, kako se navodi, poznat je po proruskim i antievropskim stavovima.

U izveštaju se primećuje usklađivanje Srbije sa glasanjem u korist relevantnih rezolucija Generalne skupštine UN i prilikom suspenzije Rusije iz Saveta za ljudska prava i pozdravlja se podrška Srbije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Takođe, pozdravlja se usklađivanje Srbije sa restriktivnim merama protiv Belorusije, kao i podrška i koraci da se obezbedi humanitarna pomoć Ukrajini, ali se sa druge strane izražava žaljenje zbog toga što Vlada Srbija često bira da ne saopštava javno takve odluke.

Pomenut i rusko-srpski humanitarni centar

U izveštaju se postavljaju pitanja o strateškom pravcu Srbije i navodi se zabrinutost zbog stepena do kojeg ruski zvaničnici imaju uticaj na neke odluke u institucijama Srbije. Pomenuto je i potpisivanje plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije i ponovo se pozivaju srpske vlasti da obezbede veću transparentnost rada “takozvanog rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu”.

Poslanici žale zbog opadajućeg trenda u javnoj podršci članstvu Srbije u EU za koji se navodi da je dostigao najniži nivo do sada, ali i zbog rastuće podrške ruskom režimu. Za sve to kažu da je rezultat anti-EU i proruske političke retorike koja se širi u medijima koje kontroliše vlada, ali i među vladinim zvaničnicima.

Podseća se i da je EU glavni politički i ekonomski partner Srbije i ubedljivo najveći donator, ali se poziva Unija da preispita obim finansijske pomoći koju pruža Srbiji u slučaju nastavka podrške antidemokratskim režimima i neusklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom. Pozivaju se Vlada Srbije, države članice EU i Delegacija EU u Srbiji da sprovode aktivniju strategiju komunikacije i da promovišu prednosti pristupanja EU, projekata i reformi.

Sa druge strane, pozdravljaju se koraci Srbije ka usklađivanju sa listom zemalja van EU za koje su potrebne vize, naročito sa onima koje predstavljaju rizik od iregularne migracije. Ono što se primećuje je i usvajanje ustavnih amandmana posle referenduma 2022. godine koji imaju za cilj da učvrste nezavisno pravosuđe, dok se istovremeno pozdravlja usvajanje novih zakona u toj oblasti.

Zabrinutost zbog “Vagner grupe”

U Izveštaju se navodi zabrinutost zbog izveštaja o pokušajima Vagner grupe da sprovodi kampanje regrutacije u Srbiji i ističe se da srpski zakon zabranjuje građanima da učestvuju u ratovima u inostranstvu. U tom smislu se pozivaju vlasti da nadgledaju i spreče nacionaliste da se pridruže “Vagner” grupi i da učestvuju u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Pozdravlja se se održavanje Europrajda u Beogradu, ali se sa druge strane izražava žaljenje zbog kontradiktorne i nejasne komunikacije srpskih vlasti povodom toga.

Izveštaj ističe da Srbija mora da poštuje integritet i suverenitet svih susednih zemalja i da mora da se uzdržava od uticaja na njihove unutrašnje političke razvoje, a snažno se osuđuje prisustvo visokih vladinih zvaničnika na proslavama Republike Srpske.

Beograd i Priština da implementiraju sporazume

U delu izveštaja koji se odnosi na dijalog sa Prištinom ponavlja se puna podrška specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku i pozivaju se Srbija i Kosovo da se angažuju u dijalogu u dobroj veri i duhu kompromisa da bi postigli sveobuhvatni i pravo obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa zasnovan na principu međusobnog priznanja, u skladu sa međunarodnim prvom i bez daljeg odlaganja.

Obe strane se pozivaju na implementaciju relevantnih sporazuma, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom. Beograd i Priština se pozivaju i da pokažu liderstvo i da budu spremni da donesu neophodne odluke koje vode ka napretku dijaloga i pomirenju među društvima. Podvlači se da trenutno geopolitičko okruženje čini hitnijiom potrebu da se prevaziđu sukobi iz prošlosti i da se angažuje u pregovorima.

U izveštaju se ističe da je normalizacija odnosa prioritet i preduslov za pristupanje EU za obe strane i prepoznaje se pojačan angažman obe strane. Takođe se apeluje na vlade da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje mogu da potkopaju poverenje između dve strane i koje mogu da dovedu dijalog u rizik.

Pozdravljaju se pozitivni koraci ka prihvatanju predloga EU, koji je ocenjen kao dobra osnova za dalju normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Odbor u izveštaju apeluje na Srbiju da ne blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama i poziva obe strane da se posvete evropskom predlogu i da konačno postignu održivo dugoročno rešenje.

Osuđuju se sve akcije koje ugrožavaju mir i izražava se zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova, a kao “neprihvatljiv” se ocenjuje oružani napad na Badnje veče i nekoliko drugih incidenata u kojima su mete bili Srbi.

Politika

U ponoć u Crnoj Gori stupa na snagu izborna tišina

Objavljeno

-

U Crnoj Gori u ponoć stupa na snagu Izborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 11. juna, i trajaće do nedelje do zatvanja birališta u nedelju do 20 sati.

Politički akteri su obavezi da se pridržavaju pravila o poštovanju izborne tišine, jer će u suprotnom biti sankcionisani.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima, trećem izbornom ciklusu za manje od devet meseci, od oktobarskih lokalnihh izbora i predsedničkih u aprilu ove godine, ima 542.468 birača.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Premijerka Brnabić ispratila predsednicu Indije Droupadi Murmu

Objavljeno

-

Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić ispratila je danas predsednicu Indije Droupadi Murmu koja je bila u poseti Srbiji.

Murmu je u Srbiji boravila od srede gde je prisustvovala Srpsko-indijskom poslovnom forumu.

pročitaj više

Politika

Brnabić: Građevinarstvo, industrija i privreda ključne za privredni rast

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj je konstatovano da su građevinarstvo, industrija i privreda ključne oblasti za ostvarivanje privrednog rasta.

Brnabić je naglasila da bi Srbija 2023. godine trebalo da dostigne privredni rast od 2,5 odsto, a da je za postizanje tog cilja ključna oblast građevinarstvo i brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, saopšteno je iz Vlade Srbije.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Predsednik SNS podržao Kneževića i Mandića na izborima u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević podržao je koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju SNS, „Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija su stranke srpskog naroda i sa Srpskom naprednom strankom dele isto mišljenje u pogledu interesa Srba ma gde oni živeli“.

„Posebno treba istaći da ovaj politički savez ima veoma jasne stavove oko boljih odnosa Crne Gore sa Srbijom, ali i sa celim regionom, kao i oko statusa Kosova i Metohije, čime poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije. Sasvim se saosećaju sa svojim sunarodnicima van Crne Gore i to je za svako poštovanje“, naveo je Vučević.

Dodao je da veruje da će ta koalicija osvojiti veoma dobar rezultat i omogućiti Srbima da, kroz izvršnu vlast, „konačno pomognu Crnoj Gori na stazi privrednog i društvenog razvoja“.

„Duboko sam ubeđen da će to Crnoj Gori doneti političku stabilnost, a građanima te zemlje bolji i kvalitetniji život“, poručio je Miloš Vučević.

(N1)

pročitaj više

Politika

Mali: Ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija

Objavljeno

-

Tanjug

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da država ima dovoljno novca za povećanja plata i penzija. Kako je naveo u saopštenju, novca ima dovoljno i za isplate jednokratnih pomoći.

Ministar Mali je, komentarišući izjavu potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića koja se odnosi na najavljena povećanja plata i penzija i isplate jednokratnih pomoći, poručio da bi Nikezić trebalo da uči od njih, umesto što kritikuje.

“Gospodin Nikezić nastavlja sa svojom politikom koja se protivi podizanju kvaliteta života građana, a podrazumeva samo lično bogaćenje njega i njegovih stranačih saboraca. Za druge strane, mi se ponašamo ozbiljno i odgovorno, tako da imamo i dovoljno novca za povećanja plata i penzija i isplate jednokratnih pomoći. Takođe, ne menjamo plan zaduživanja za ovu godinu, uprkos njegovim lažnim tvrdnjama”, naveo je Mali u saopštenju.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU