ostanimo u kontaktu

Hronika

Šta sve znamo o ocu dečaka ubice: U pritvoru tražio notara da prepiše imovinu, a preko advokata dao šok izjavu

Objavljeno

-

Bliži se suđenje Vladimiru Kecmanoviću i njegovoj supruzi Miljani Kecmanović, roditeljima dečaka ubice koji je ubio devetoro dece i čuvara škole 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru. Njegov otac je uhapšen istog dana, a zatim je iz pritvora pokušavao da svoju imovinu prepiše na drugoga, negirao je krivicu, a na kraju su njegovi advokati sazvali konferenciju na kojoj su preneli uznemirujuću poruku u kojoj Kecmanović poručuje: „Ako treba da me streljaju nije problem, samo neka mi porodicu ostave na miru“.

Potvrđena je optužnica protiv roditelja dečaka ubice, koju je Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo 10. oktobra, a njom su obuhvaćeni i predsednik streljane i instruktor.

Ono što je iznenadilo javnost jeste da je optužnicom obuhvaćena i majka dečaka ubice, jer do sada o njoj nije bilo poznato toliko detalja.

Sa druge strane, Vladimir Kecmanović je od trenutka masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ bio u žiži javnosti.

Dok su roditelji u strahu čekali ispred škole tog 3. maja i tražili svoju decu, čekali bilo koju novu informaciju, na drugom mestu se odvijalo hapšenje Vladimira Kecmanovića.

Sa lisicama na rukama, skrivajući lice, sproveden je iz zgrade u kojoj je živeo sa porodicom i ušao je u policijsku patrolu. Od tada se nalazi u pritvoru.

Negira krivicu

Ubrzo nakon hapšenja Vladimir Kecmanović je pred tužiocem negirao krivicu i izneo je svoju odbranu.

On se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, to jest da oružje nije držao obezbeđeno u skladu sa propisima, kao i da je obučavao svog sina da rukuje oružjem.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra saopštilo da je podignuta optužnica, a okrivljeni i odbrana nisu dostavili odgovor na istu.

Umesto toga, organizovana je konferencija za medije na kojoj su govorili advokati porodice Kecmanović.

Oni su tako za optuženje supruge Vladimira Kecmanovića, a majke dečaka ubice, rekli da to za njih „nije iznenađenje“ i preneli jezivu poruku Vladimira Kecmanovića.

– To je bio način da se izvrši pritisak na oca. On (Vladimir Kecmanović) je sporazum apsolutno odbio, smatra da nije kriv u ovom postupku. Rekao je: „Ako treba da me streljaju nije problem, samo neka mi porodicu ostave na miru“. Dakle, braniće se pred sudom – preneo je advokat Borivoje Borović.

Šta se nalazi u optužnici protiv oca?

Kako je Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, rekao na konferenciji za medije, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Vladimir Kecmanović u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja.

– On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub „Partizan Practical Shooting“ i jednom u otvoreni prostoru u Etno selo „Gostoljublje“ u Mionici uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka ne odgovaraju uzrastu njegovog sina – rekao je Stefanović.

Takođe, sumnja se da je okrivljeni postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu sa ključem.

Vladimir Kecmanović je oružje držao u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njihovo bezbedno smeštanje i čuvanje. Koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okviri bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa katancem i šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

– U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za za nabavljanje i držanje vatrenog oružja – rekao je glavni javni tužilac.

Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki „Češka zbrojevka“ i „Ruger“, za čije nabavljanje i držanje je on posedovao odobrenje nadležnog organa.

Dva dana nije primetio da nema oružja?!

Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom za pištolje „Češka zbrojevka“ i „Ruger“ sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koju je pohađao.

Kod dečaka ubice oružje je bilo čak dva dana, a da otac nije primetio da pištolji nisu na svom mestu.

– Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao u radnika obezbeđenja, a zatim je pucao u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira – podsetio je tužilac Stefanović.

Potom je hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila.

Tu je lišio života šestoro dece i ranio petoro dece, kao i nastavnicu istorije.

Tužilaštvo je predložilo da se Vladimir Kecmanović oglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Zabranjeno raspolaganje imovinom

Ocu i majci dečaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po predlogu porodica ubijenih u OŠ „Vladislav Ribnikar“ usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rešenje, koje za cilj ima da „obezbedi“ sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih, za smrt njihovih najbližih.

Zatim, 7. jula je ocu, takođe na predlog oštećenih, doneta privremena mera zabrane raspolaganja novcem. Ovo je učinjeno da bi bilo moguće da se obezbede njihovi zahtevi.

U pitanju nije sav novac oca dečaka ubice, već samo iznos koji je potreban za imovinsko pravni zahtev, kako bi bilo obezbeđeno da će on moći da isplati štetu porodicama stradalih.

Pre nego što je doneto ovo rešenje suda, Vladimir Kecmanović je iz pritvora tražio notara, a sa slobode je to radila i Miljana KecmanovićPokušavali su da svoju imovinu prenesu na druge članove porodice, pretpostavlja se kako bi je „zaštitili“.

U međuvremenu, 4 člana jedne porodice i 27 članova drugih porodica ubijenih u Ribnikaru podneli su tužbe protiv roditelja dečaka ubice i protiv njih je započeo parnični postupak.

Porodice traže naknadu nematerijalne štete, a u jednom parničnom postupku u kojoj je tužbu podnelo 27 članova porodica zakazana su ročišta za decembar, kada će započeti saslušanje porodica ubijene dece i čuvara škole Dragana Vlahovića.

(Blic)

Hronika

Knjiga sećanja na ubijene đake od sutra u elektronskom obliku, forum se nastavlja

Objavljeno

-

Jasminka Petrović, članica Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar“, izjavila je večeras da će knjiga sećanja koja je bila ceo dan otvorena u Kralja Milutina 10, od sutra biti dostupna u elektronskoj formi kako bi se u nju upisali svi koji to nisu uspeli da učine danas.

Petrović, koja je jedan od najznačajnijih dečjih pisaca u Srbiji i regionu, rekla je to novinarima na Tašmajdanu, gde je bio organizovan forum, kao deo posebnog komemorativnog programa „Buđenje“ u znak sećanja na devetoro ubijenih đaka i čuvara Osnovne škole „Vladislav Ribinikar“.

Forum kritičkog promišljanja o svemu što je dovelo do zločina, o uzrocima i posledicama masovnih ubistava, bio je prilika i da građani u razgovoru sa članvima tima iskažu mišljenje ili da svoje predloge i razmišljanja ostave u posebne kutije, koje će, kako je rekla Petrović, kao i QR kodovi sa pitanjima, ostati i nerednih dana u Tašmajdanskom parku u blizini spomenika Desanki Maksimović.

pročitaj više

Hronika

Krajem maja počinje suđenje Urošu Blažiću za masakr kod Mladenovca

Objavljeno

-

Samo dan posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Srbiji se pre godinu dana, 4. maja, desio još jedan masakr u kome je Uroš Blažić u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca ubio devet mladih ljudi i 12 ranio, a početak suđenja mu je zakazan za kraj maja.

Blažić je uhapšen rano ujutru posle masovnog ubistva koje je počinio tokom noći, a pet meseci kasnije je optužen.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića za teško ubistvo, ali s obzirom na to da on nije navršio 21 godinu u trenutku izvršenja krivičnih dela, sud će moći da mu izrekne maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

pročitaj više

Hronika

Predsednik Vučić položio cveće u spomen-parku u Malom Orašju i Duboni

Objavljeno

-

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas cveće u spomen-parku u Malom Orašju na mestu ubistva Nemanje Stevanovića, Lazara Milovanovića, Marka Mitrovića, Aleksandra Milovanovića, Nikole Milića i Petra Mitrovića.

„Sa najdubljim pijetetom odajem poštu nevinim žrtvama bezumnog pohoda koji je iza sebe ostavio očaj, tugu i pustoš. Kao roditelj, osećam ogroman bol zbog izgubljenih života i delim patnju porodica koje su ostale bez najvrednijeg blaga, bez svoje dece. Kao predsednik, obećavam da država neće dozvoliti zločin bez kazne, pobedu zla nad pravdom i zverstva nad čovečnošću. Neka počivaju u miru“, napisao je predsednik Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Predsednik položio cveće na mestu ubistva mladih u selu Dubona

Predsednik Srbije položio je cveće na mestu ubistva Kristine i Milana Panića i Dalibora Todorovića u selu Dubona.

„Zajedno sa predsednikom vlade Milošem Vučevićem polažem cveće na mestu na kojem su surovo prekinuti životi Milana, Kristine i Dalibora, a sa njima i sva radost i nadanja njihovih roditelja. Kuće ugašene i zavijene u crno, delo su zla koje nije znalo ni za milost, ni za stid, ni za ljubav“, napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Predsednik je istakao da je i taj zločin ostavio „duboku ranu na duši cele Srbije, koja i danas stoji nema pred užasom koji nas je sve zadesio, ali i ujedinio sve dobre ljude naše zemlje u nameri da se svim snagama izborimo za društvo u kojem se ovakva tragedija ne sme ponoviti“. 

„Neka počivaju u miru“, naveo je Vučić.

U selima Malo Orašje i Dubona 4. maja pre godinu dana ubijeno je devetoro, a ranjeno 12, uglavnom mladih ljudi.

Narednog dana uhapšen je osumnjičeni za masovno ubistvo Uroš Blažić. 

pročitaj više

Hronika

Poverenica: 3. i 4. maj – društvena prekretnica

Objavljeno

-

N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je povodom godišnjice ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima Malo Orašje i Dubona ocenila da su 3. i 4. maj društvena prekretnica, uz poruku da solidarnost i empatija treba da budu vrednosti na kojima počiva društvo, a da sve što iskače iz toga mora se osudi.

Janković je za RTS rekla da se u proteklih godinu dana većina ljudi promenila na ličnom nivou, pošto sada, kako je rekla, svi strahuju.

„Ne možemo više sigurno da živimo u onom svetu koji smo kreirali nekada samo za nas, u našem okruženju, već mislim da smo postali svesni činjenice koliko smo međuzavisni. Naravno, ne svi, nego većina ljudi“, rekla je Janković.

Dodala je da su u Srbiji uvek jače one snage koje svoje živote žive i temelje na vrednostima solidarnosti, razumevanja, empatije, poštovanja i razumevanja, ali da su se tih dana probudile neke druge društvene snage koje ne razmišljaju tako i imaju neopravdano veliki medijski i javni prostor, pa se stiče utisak da niko ništa nije naučio iz tragedija.

„Moramo da se suočimo sa tom tragedijom i da damo mnoge odgovore“, rekla je Janković i dodala da je boli kada sluša ispovesti roditelja i čuje njihove priče i osećanja da im se nismo dovoljno našli.

„Oni svi negde generalno tvrde da je postojala empatija, da su im ljudi pokazivali i solidarnost i saosećali se sa njima, ali da na društvenom nivou to nije bila adekvatna podrška i adekvatna reakcija“, rekla je Janković.

Ukazala je da je umesto najglasnije tišine koju smo čuli pre godinu dana, koja u mnogima i dalje traje, nakon toga bila „godina zaglušujuće buke i jednog apsolutno neprimerenog govora i ponašanja mnogih u javnom prostoru i apsolutno nedopustivo neetičko izveštavanje nekih medija“.

„Mislim da bi RTS, i ja sam tu saglasna sa roditeljima, mogao da predvodi godinu buđenja i godinu ozdravljenja našeg društva“, rekla je Janković i dodala da mora da se vidi šta su minimalne vrednosti oko kojih nema sporenja.

Napomenula je da su vrednosti na kojima temeljimo naše društvo već definisane u Ustavu i pozvala da ih još jednom ponovimo i da oko toga temeljimo društvo.

„Jedna od njih je poštovanje na svakom koraku i princip ravnopravnosti, ljudskih prava i pravne države. Hajde da vidimo te osnovne vrednosti i da ih se podsetimo. Mi uvek volimo da kažemo da su naše vrednosti solidarnost i empatija. Hajde da im se onda vratimo, pa da svako ko iskače iz takvog ponašanja, da takvo ponašanje nailazi na osudu“, istakla je Janković.

(FoNet)

pročitaj više

Hronika

Godišnjica masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni – devet ugašenih mladosti

Objavljeno

-

N1

Godinu dana prošlo je od masovnog ubistva u selima Malo Orašje i Dubona kada je tada 21-ogodišnji Uroš Blažić ubio devetoro i ranio trinaestoro ljudi. Najmlađa žrtva bio je četrnaestogodišnji Nikola, a najstarija dvadesetpetogodišnji Petar Mitrović koji je preminuo nakon 50 dana borbe za život. Masovno ubistvo počinjeno je dan nakon višestrukog ubistva u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Četvrtog maja prošle godine u Malom Orašju su ubijeni Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25) koji je preminuo 50 dana nakon zločina. U Duboni su ubijeni rođeni brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (24).

Grad Smederevo organizuje komemorativni program u Malom Orašju, na mestu gde je 4. maja prošle godine Uroš Blažić počinio masovno ubistvo.

Program u znak sećanja na žrtve će početi u 11.00 sati u Ravnom Gaju, u selu Malo Orašje, a tokom njega će, pored ostalog, biti prikazan dokumentarni film „Nebeska družina“, sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih mladića.

U znak sećanja na žrtve biće odigran memorijalni turnir u fudbalu na terenu kraj mesta zločina, koga organizuje FK „Ravni Gaj“, sa ciljem prikupljanja pomoći za nastavak oporavka povređenih.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pozvalo je medije da program obustave u 22.32 sati, kada se masovno ubistvo dogodilo.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje, i on se tereti da je pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih dvoje bilo maloletno. Posle više od godinu dana u Višem sudu u Smederevu za 23. maj zakazano je pripremno ročište pred početak suđenja U. B. (22) osumnjičenom za masovno ubistvo.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca. Tužilaštvo je predlažilo maksimalnu kaznu od po 20 godina zatvora za Uroša Balžića i njegovog oca R. B.

Urošu Blažiću stavljeno je na teret da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja, ubio devetoro ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.

Negovom ocu R. B. na  teret se stavlja krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu.

Pomen za sve ubijene u Malom Orašju održan je 27. aprila na Ravnom Gaju, nakon čega je služen parastos u Crkvi Svetog apostola Vartolomeja.

Parastos za žrtve iz Dubone služen je u crkvi Svetog Simeona Stolpnika, a potom i na seoskim grobljima.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU