ostanimo u kontaktu

Srbija

Stanica “Vukov spomenik” zatvara se 9. maja

Objavljeno

-

Radovi na rekonstrukciji železničke stanice “Vukov spomenik” počeće 9. maja, a kako je najavljeno iz “Infrastrukture želenice Srbije” trajaće čak 72 nedelje, oko 500 dana. Prema planu, to podrazumeva zamenu velikih tunelskih eskalatora, odnosno pokretnih stepenica u podzemnom stajalištu, što će prouzrokovati zatvaranje stanice, ali neće stopirati vozove. Oni će, ipak, prolaziti ovim delom grada, ali bez zaustavljanja.

Predviđeno je da se prethodno demontiraju sva tri postojeća eskalatora opremom za upravljanje i komandovanje i uklone sa postojećih oslonaca, da bi nakon toga bile postavljene nove pokretne stepenice, sa savremenom opremom.

Generalni remont sadašnjih pokretnih stepenica urađen je samo jednom i radio ga je proizvođač “Eskalator” iz Sankt Petrburga. Zbog dotrajalosti opreme, isteka resursa, kao i otežane nabavke delova, neophodno je da se postojeći eskalatori zamene savremenijim – kažu u “Infrastrukturi”.

Sam postupak njihove demontaže veoma je složen zbog njihove veličine i težine. Kako bi uklanjanje bilo bezbedno, svaki eskalator se demontira u 13 sekcija, a po istom principu pristupiće se montaži novih. Na njihovom mestu predviđeno je da se ugradi novo postrojenje koje je specijalni tip pokretnih stepenica za javne objekte, železničke i metro stanice sa velikom frekvencijom saobraćaja.

Kapacitet novih stepenica biće 13. 500 putnika na sat

Teorijski kapacitet novog eskalatora iznosiće 13. 500 putnika na sat, a visina dizanja iznosi 30.8 metara dok je ugao nagiba 30 stepeni. U okviru zamene postojećih eskalatora predviđeno je da se postave dve pogonske mašine, komandni ormani za svaki eskalator kao i tri reviziona. Pored toga biće ugrađena i nova oprema za servisiranje stepenica.

O kako obimnom poslu se radi govori podatak da će čak 24 nedelje biti potrebno da se završe svi radovi, od uvođenja izvođača na gradilište do transporta do međuskladišta, izrade pomoćnih alata i demontažu, kao i same pripreme za demontažu, kažu u “Infrastrukturi”.

Sam postupak demontaže predviđeno je da se izvede između 6. i 24. sedmice. Sledi postupak kompletnog čišćenja gradilišta, sa čime uporedo počinju građevinski radovi na prosecanju, izradi oslonaca i svemu što je neophodno da bi se pristupilo prvoj fazi montaže eskalatora koji traje 20 nedelja.

Nakon toga izvođač radova ulazi u drugu fazu koja će biti nešto kraća, da bi se na kraju pristupilo završnici, testiranju i primopredaji objekta.

Među najdubljima u Evropi

Stanica “Vukov spomenik” izgrađena je na dubini od 40 metara, što je svrstava u red najdubljih u Evropi. Otvorena je 7. jula 1995. godine i dugo je bila jedan od najsevremenijih objekata u Srbiji.

Njenim puštanjem u rad omogućen je i razvoj gradske železnice, njom su spojena tri kraja – Batajnica, Resnik i Pančevo. Sama stanica izgrađena je na pet nivoa, a površina vestabila je čak 2.500 metara kvadratnih. Saobraćajni deo “Vukovog spomenika” sastoji se od dve tunelske cevi sa kolosecima,kao i centralnim i bočnim peronima dužine 220 metara.

Hronika

B. S. priznao da je nosio lutku na protestu, osuđen uslovno

Objavljeno

-

Više javno tužilaštvo u Beogradu i okrivljeni B. S. (61) zaključili su danas sporazum o priznanju krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, u skladu sa kojim je okrivljenom izrečena uslovna osuda, a on je pušten na slobodu.

Naime, sporazum je, nakon održanog ročišta, presudom potvrdio Viši sud u Beogradu i B.S. izrekao uslovnu osudu na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko on ne ponovi krivično u roku od dve godine, saopštilo je Tužilaštvo.

Stranke su se sporazumno odrekle prava na žalbu protiv ove presude, a okrivljenom je odmah ukinut pritvor.

– Okrivljeni je u skladu sa ovim sporazumom, svesno i dobrovoljno priznao da je na protestu “Srbija protiv nasilja” 3. juna 2023. godine u Beogradu pozivao građane da se silom svrgne s vlasti predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, tako što je nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje – navodi se u saopštenju.

Fotografija pomenutog transparenta i lutke objavljena je na društvenim mrežama i portalima te je bila dostupna velikom broju građana.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Predsednica Indije u poseti Srbiji, Vučić je dočekao na novoj pisti

Objavljeno

-

Tanjug

Na novu pistu beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” danas je sleteo avion u kome je bila predsednica Indije Dorupadi Murmu, koju je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija je druga po redu zemlja koju šefica indijske države posećuje od kada je izabrana na funkciju.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

MUP apeluje da se kupališta ne koriste pre početka sezone

Objavljeno

-

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je danas na građane da pre početka kupališne sezone ne koriste kupališta, kao i da kada sezona počne, ne koriste divlje plaže.

Imajući, takođe, u vidu da su u toku proslave matura, komandir ronilačkog voda Žandarmerije Marko Mladenović apelovao je na učenike i nastavnike da, ukoliko se proslave odvijaju na splavovima ili u blizini vode, posebnu pažnju obrate na bezbednost.

On je upozorio roditelje da decu ne puštaju u vodu bez nadzora i da posebno vode računa kada su deca u blizini vode.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Dačić: Nije tačno da se razmatra mogućnost da budem premijer

Objavljeno

-

Tanjug

Lider Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je netačna vest da se razmatra mogućnost njegovog izbora za premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

“To uopšte nije bila tema, niti je spomenuto u mom jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, već planovi i ciljevi naše saradnje u narednom periodu”, rekao je Dačić za Tanjug.

Pojedini mediji su objavili da predednik Srbije razmatra Dačića za novog premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Održan sastanak MUP-a o uvođenju Amber Alerta, sistema u slučajevima nestanka dece

Objavljeno

-

mup

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić održao je danas sastanak sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija na kome su razmatrana pravna i tehnička pitanja za uspostavljanje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica u Srbiji.

Stevandić je istakao važnost međuresorne saradnje svih učesnika ovog procesa kako bismo za rezultat imali efikasan sistem, koji će uzeti najbolje prakse iz uporedno pravnih rešenja i prilagoditi taj sistem našem društvu i pravnom poretku.

Predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija izrazili su spremnost da tehnički podrže uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica u Srbiji i preduzmu dalje korake na razvijanju platforme za njegovo uspostavljanje.

Dogovoreni su naredni koraci koje će biti preduzeti na utvrđivanju svih modela obaveštavanja javnosti i njihovog preciznog definisanja.

Na sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević, pomoćnik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Blic)

pročitaj više

U TRENDU