ostanimo u kontaktu

Politika

Stigle instrukcije naprednjacima pred skupštinu SNS na kojoj je Vučić najavio povlačenje, svako ima 3 zadatka

Tanjug

Objavljeno

-

Kraj maja već nekoliko meseci rezervisan je za veliku Skupštinu naprednjaka, na kojoj bi prema rečima lidera SNS Aleksandra Vučića, partija trebalo da dobije novog lidera. Da je priprema u “punom jeku” potvrđuju i instrukcije koje se šalju lokalnim odborima širom zemlje, gde se navodi da odbori moraju pripremiti organizaciju, odrediti kvote za dolazak u “Arenu” i organizuju sve uoči formiranja Narodnog pokreta za državu.

Krajem aprila, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić doneo je odluku da se 27. maja održi vanredna sednica Skupštine ove stranke.

I pre aprila, a intenzivno nakon tog meseca, Vučić je u više navrata isticao da će na toj sednici biti doneta odluka da on više neće biti na čelu ove stranke.

„Tu hoću da ubacimo ljude koji nisu SNS, koji nisu imali priliku da učestvuju u vođenju zemlje. Neke ljude koji su bili i naši politički protivnici, a teško je vreme pred nama, da pomognu da izvedemo zemlju na pravi put. Na tome ćemo da insistiramo, ali da li ćemo u tome uspeti videćemo 27. maja“, rekao je Vučić.

Organizacija Skupštine u „šestoj brzini“: Stigle instrukcije odborima SNS po Srbiji

Da su naprednjaci ozbiljno „zasukli rukavi“ i krenuli u organizovanje skupštine, potvrđuje primerak jednog dopisa koji se šalje svim odborima. Nova je imala uvid u sadržaj teksta koji se šalje odborima SNS širom zemlje.

“Poštovani, u obavezi ste da u narednih 10 dana, a najkasnije 21.05, organizujete sednice svih mesnih odbora, kao i da Izvršnom odboru dostavite fotografije (opis fotografija treba da sadrži naziv MO kao i datum i održavanja sednice) i zapisnik. Neophodno je da pozovete celokupno članstvo kako bi što više ljudi prisustvovalo sednici”, navodi se u instrukcijama koje se šalju naprednjacima širom zemlje.

Osim toga, dalje piše da svi lokalni funkcioneri poput direktora, predsednika opština, članovi veća, predsednici Skupština opština, pomoćnici, zamenici moraju da prisustvuju na nekoliko sednica mesnih odbora.

„Tako da na svakom Mesnom odboru bude prisutan bar jedan funkcioner lokalne samouprave“, piše dalje u dopisu.

Kvote, delegati i organizacija dolaska članova: Šta su sve obaveze na odborima lokalnih odbora

Kada je reč o temama o kojima će biti reč na sednicama mesnih odbora, taksativno je precizno navedeno šta su zadaci prilikom dolaska na skup u Arenu 27. maja: kvote, delegati, organizacija dolaska članova na svečani deo Skupštine.

Druga tačka se odnosi na pripremi oko osnivanja Narodnog pokreta za državu.

„Uputiti članstvo da će se nakon Skupštine pristupi osnivanju Narodnog pokreta, koji ne podrazumeva gašenje SNS, kao i da će stranka aktivno učestvovati u organizaciji i pripremi osnivanja pokreta“, piše dalje.

Konačno, navodi se da treba osuditi svako korišćenje tragedije za političke poene, odgovoriti svakom ko pokušava da uruši ugled stranke i svega „što su konačno uradili za državu i građana“.

Uoči sednice koja će biti 27. maja, Vučić je najavio da će dan ranije biti organizovan najveći skup ikada u Srbiji.

„Jedini njihov cilj je da se na silu preuzme vlast i da se Srbija uvede u haos, nestabilnost, nemire i nerede. Upravo zato, mi smo se večeras dogovorili i pozivamo sve građane Srbije da 26. maja, dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju pozovemo ljude u odbranu slobodarskih, demokratskih vrednosti da dođu na najveći skup ikada održan u Srbiji. Održaćemo ga ispred Narodne skupštine ili na Trgu Republike“, rekao je Vučić.

Gostujući na Hepi televiziji, Vučić je naglasio da vlada funkcioniše kao raštimovani orkestar i da će biti velikih promena na Skupštini SNS.

Vučić je rekao i da će se angažovati u novom političkom pokretu koji „veruje“ da će biti napravljen oko Vidovdana za kada je najavio i veliki, kako ga je nazvao, „skup nade“.

Nije isključio mogućnost da taj novi pokret učestvuje na sledećim izborima, te dodao da se nada da će Srpska napredna stranka ostati stub tog pokreta.

Politika

Đukanović na završnoj konvenciji: Izbori su prilika da se zaustavi propadanje Crne Gore

Objavljeno

-

AP

Vanredni parlamentarni izboru su prilika da se stavi tačka na propadanje Crne Gore, u demokratski odgovornom društvu, jer politiku moraju da vode odgovorni ljudi, poručio je na zavšnoj konvenciji liste “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada” bivši predsednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović.

Istakao je da se potomstvu mora otvoriti perspektiva kvalitetnog života “a ne perspektiva avanture kakvu živimo u poslednje tri godine i perspektiva daljeg saplitanja po balkanskim bespućima“, prenosi RTCG.

Đukanović je rekao da ako Crna Gora na ovim izborima ”shvati” da je bilo dosta neodgovorne avanture, “onda je čeka Demokratska partija socijalista sa ispruženom rukom da obnovi poverenje i nastavi onim putem kojim se uspešno kretala prethodnih četvrt veka”.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

U ponoć u Crnoj Gori stupa na snagu izborna tišina

Objavljeno

-

U Crnoj Gori u ponoć stupa na snagu Izborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 11. juna, i trajaće do nedelje do zatvanja birališta u nedelju do 20 sati.

Politički akteri su obavezi da se pridržavaju pravila o poštovanju izborne tišine, jer će u suprotnom biti sankcionisani.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima, trećem izbornom ciklusu za manje od devet meseci, od oktobarskih lokalnihh izbora i predsedničkih u aprilu ove godine, ima 542.468 birača.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Premijerka Brnabić ispratila predsednicu Indije Droupadi Murmu

Objavljeno

-

Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić ispratila je danas predsednicu Indije Droupadi Murmu koja je bila u poseti Srbiji.

Murmu je u Srbiji boravila od srede gde je prisustvovala Srpsko-indijskom poslovnom forumu.

pročitaj više

Politika

Brnabić: Građevinarstvo, industrija i privreda ključne za privredni rast

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kojoj je konstatovano da su građevinarstvo, industrija i privreda ključne oblasti za ostvarivanje privrednog rasta.

Brnabić je naglasila da bi Srbija 2023. godine trebalo da dostigne privredni rast od 2,5 odsto, a da je za postizanje tog cilja ključna oblast građevinarstvo i brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, saopšteno je iz Vlade Srbije.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Predsednik SNS podržao Kneževića i Mandića na izborima u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević podržao je koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju SNS, „Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija su stranke srpskog naroda i sa Srpskom naprednom strankom dele isto mišljenje u pogledu interesa Srba ma gde oni živeli“.

„Posebno treba istaći da ovaj politički savez ima veoma jasne stavove oko boljih odnosa Crne Gore sa Srbijom, ali i sa celim regionom, kao i oko statusa Kosova i Metohije, čime poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije. Sasvim se saosećaju sa svojim sunarodnicima van Crne Gore i to je za svako poštovanje“, naveo je Vučević.

Dodao je da veruje da će ta koalicija osvojiti veoma dobar rezultat i omogućiti Srbima da, kroz izvršnu vlast, „konačno pomognu Crnoj Gori na stazi privrednog i društvenog razvoja“.

„Duboko sam ubeđen da će to Crnoj Gori doneti političku stabilnost, a građanima te zemlje bolji i kvalitetniji život“, poručio je Miloš Vučević.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU