ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Stoltenberg: Svako raspoređivanje KBS na severu KiM zahteva saglasnost KFOR-a

Objavljeno

-

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da svako raspoređivanje takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM zahteva saglasnost KFOR-a, dodavši da Alijansa očekuje blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji tzv. KBS ili tzv. kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost.

“Decenije teško stečenog mira ne smeju da budu ugrožene”, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani u Prištini.

On je dodao da NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Evropska unija i pozvao obe strane da se angažuju “u dobroj veri”.

Pozdravio je najnovije predloge za formiranje Zajednice srpskih opština, dodavši da bi to bio ključni korak ka normalizaciji odnosa.
“Ovo bi bio ključni korak ka normalizaciji odnosa, trajnom miru i prosperitetu u regionu”, poručio je generalni sekretar NATO-a.

Sa Osmani i Kurtijem razgovori o bezbednosnoj situaciji na KiM

Jens Stoltenberg saopštio je da je u Prištini sa predsednicom i premijerom privremenih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

“Dobri razgovori sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i u regionu”, napisao je Stoltenberg na društvenoj mreži X.

Dodao je da će NATO nastaviti da čini ono što je neophodno za održavanje bezbednog okruženja za sve zajednice na KiM.

“Zahvalio sam trupama KFOR-a na njihovoj ključnoj ulozi u očuvanju regionalne stabilnosti”, naveo je Stoltenberg.

KiM specijal

Lajčak najavio odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da se tokom proteklih dana u Briselu, sa svojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine.

Lajčak je, u pregledu aktivnosti prošle nedelje koji je objavio na svojoj Fejsbuk stranici, naveo da je imao otvorenu razmenu mišljenja sa članovima Odbora za evopske poslove nemačkog Bundestaga, koji su bili u poseti EU.

“Razgovarali smo o novom zamahu za proširenje EU i obavestio sam ih o stanju u dijalogu i narednim koracima. Zahvalan sam Nemačkoj na snažnoj podršci mom radu, njihovom angažovanju na Balkanu i njihovom zalaganju za evropsku budućnost čitavog regiona”, istakao je Lajčak.

pročitaj više

KiM specijal

Vučić: Nisam dobio reakciju međunarodne zajednice na zabranu glasanja Srbima na KiM 

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da nije dobio bilo kakvo reagovanje predstavnika međunarodne zajednice povodom toga što je Srbima sa KiM zabranjeno da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra.

“Nisam dobio nikakvu reakciju. Kao što sam rekao ranije – biće neko njihovo saopštenje, i to vam je to. Naći će opet neki razlog da Srbe okrive za nešto. Za nas je važno da čuvamo svoju poziciju i da guramo zemlju napred”, rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja nakon puštanja u rad gasnog interkonektora sa Bugarskom u Trupalu.

Na pitanje da prokomentariše izjavu lidera Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja da će sedmom tačkom Ohridskog sporazuma tzv. vlada Aljbina Kurtija “dozvoliti Srbiji da postane akcionar” tzv. države Kosovo, rekao da ga međusobne svađe prištinskih političara ne zanimaju.

“Stvarno da komentarišem Fatmira Ljimaja i nema nikakvog smisla, niti ću to da radim, niti me zanimaju njihove međusobne svađe i ko će da bude veći kalif od kalifa”, rekao je Vučić.

pročitaj više

KiM specijal

KEDS: Ugovor sa Elektroseverom treba da normalizuje snabdevanje strujom na severu Kosova

Objavljeno

-

N1

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je da je sa Elektroseverom potpisala ugovor koji ima za cilj normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

Prema navodima KEDS-a, ugovor je u skladu sa zakonom Kosova i regulatornim okvirom, u skladu sa energetskim sporazumima od 8. septembra 2013. i zaključcima EU posrednika o implementaciji energetskog sporazuma iz 2013. od 25. avgusta 2015. godine, kao i Smernica za sprovođenje energetskih sporazuma od 21. juna 2022. godine, prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

KEDS dodaje da je proces bio „veoma delikatan i izazovan za ceo energetski sistem na Kosovu“ i postignuti dogovor ocenjuje kao „istorijski“.

„Sada KEDS čeka saradnja sa Elektroseverom koja će biti ključna za uspeh za distributivne i investicione usluge u pomenutim opštinama“, navedeno je u saopštenju. Potpisivanje ugovora između KEDS-a i Elektrosevera u subotu su pozdravili Evropska unija i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Iz Beograda se niko nije oglasio povodom potpisivanja ugovora.

pročitaj više

KiM specijal

Rama: Podrška Prištini da uskladi zakonodavstvo sa EU

Objavljeno

-

Albanija će velikodušno pomoći Prištini u procesu približavanja njenog zakonodavstva Evropskoj uniji, iako Priština još uvek nije kandidat, rekao je albanski premijer Edi Rama na kongresu Socijalističke partije Albanije.

“Albanija neće samo da sprovesti proces harmonizacije zakonodavstva, već će to učiniti mnogo brže od zemlje koja je to uradila najbrže do sada”, rekao je Rama i dodao da će Tirana u tome “velikodušno” pomoći i Prištini, prenosi Gazeta ekspres.

Priština još uvek nije kandidat, ali, kako je naglasio Rama, niko ne može da ga spreči da započne usklađivanje svog zakonodavstva sa zemljama Evropske unije.

pročitaj više

KiM specijal

Kurti na srpskom jeziku zahvalio svima zbog „vere u bolje Kosovo“

Objavljeno

-

N1

Premijer Kosova Aljbin Kurtije na srpskom jeziku zahvalio je svima zbog, kako je rekao, “vere u bolje Kosovo” i ukazao da je od početka novembra 3.260 vlasnika automobila zamenilo svoje registarske tablice sa tablicama Republike Kosovo, kao i da je broj zahteva za biometrijske pasoše ove godine veći 30 odsto u odnosu na prošlu.

„S obzirom na preko 3.260 vlasnika automobila do sada koji su od početka novembra zamenili svoje registarske tablice sa tablicama Republike Kosovo, primećujemo interesovanje za integracijom, kao i shvatamo i znamo da je isto u interesu svakog građanina Kosova, svih nas zajedno“, rekao je Kurti u videu objavljenom na društvenoj mreži Iks, preneo je Radio Kim.

Kurti je podseto da je ove nedelje bio domaćin posete Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa zahtevom Kosova za pridruživanje Savetu Evrope.

„Znamo da članstvo donosi prednosti, posebno pripadnicima nevećinskih zajednica u smislu pristupa Sudu za ljudska prava u Strazburu. Stoga smo i posvećeni aplikaciji za članstvo kao najboljem načinu da obezbedimo zaštitu prava svih na Kosovu“, naveo je Kurti.

On je dodao da te posete dolaze u vreme kada građani Kosova prihvataju svoj evropski identitet ne samo u smislu upravljanja i društva, već i sa šansom da se fizički približe evropskim susedima zbog vizne liberalizacije.

„Građani Kosova koji žele da posete svoje porodice i da iz prve ruke vide kulturu zemalja šengenskog regiona, biće slobodni da putuju bez viznog režima od 1. januara“, rekao je Kurti i izrazio zadovoljstvo što se“ interesovanje za korišćenje ove mogućnosti proteže širom zemlje, od samog severa do juga sa porastom od oko 3 0dsto zahteva za biometrijskim pasošima ove godine, u odnosu na prošlu“.

„U svetlu ovakvih nedavnih dešavanja, zahvaljujem svima koji su pokazali veru u bolje Kosovo“, naveo je Kurti.

(FoNet)

pročitaj više

U TRENDU