ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Sutra nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Sastanci u Briselu, na stolu je ZSO

Objavljeno

-

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se sutra u Briselu gde će se sastati glavni pregovarači Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM i Besnik Bisljimi, zamenik kosovskog premijera, a prema najavama razgovaraće o statutu Zajednice srpskih opština (ZSO).

To je otkrio Petković koji je rekao da se “konačno ulazi u razgovore o tekstu statuta ZSO”.

– To je prvi konkretan korak u tome na koji način će se rešiti važna pitanja koja se odnose na izvršna ovlašćenja u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Beograd ima puno pravo da finansira te institucije – izjavio je Petković nakon sastanka u utorak sa Miroslavom Lajčakom, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Kako je rekao, ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Priština: Treba objaviti nacrt ZSO

S druge strane, vlada u Prištini pred sastanak u Briselu traži da ceo proces razgovora u vezi sa nacrtom statuta ZSO bude transparentniji.

Portparol kosovske vlade Peparim Krieziu istakao je da će Kosovo ispoštovati zahtev EU da nacrt ZSO ne bude objavljen, iako smatra da javnost treba da bude upoznata sa njim.

– Poslednjih sedmica u javnosti su kružili razni tekstovi koji su prijavljeni kao nacrti evropsko-američkog predloga. Nemoguće je da mi kao vlada komentarišemo autentičnost svakog od njih. Iako bi, što se nas tiče, nacrt koji su predložile Nemačka, Francuska, Italija, EU i SAD već trebalo biti javan, ali poštovaćemo njegovu poverljivost prema zahtevu tih država – rekao je Krieziu.

Strategija da se sve prolongira

Miloš Pavković, istraživač Centra za evropske politike, ne očekuje da će sutrašnji sastanak u Briselu doneti nešto konkretno.

– Videli smo da je Lajčak bio i u Prištini, i da se EU uključila u priču o nacrtu i da je tu, i ako nemamo neku zvaničnu potvrdu, verovatno je došlo do neke finalne verzije nacrta. Sada je on verovatno prezentovan i Beogradu i verujem da će očekivanja biti da se na toj zajedničkoj rundi u Briselu, Beograd i Priština opredele prema tom nacrtu koji je prezentovan – ocenjuje Pavković za “Kosovo online”.

Kako kaže, “deluje da je taktika i strategija i jednih i drugih da se maksimalno oduži ovaj proces pregovora”, kao i da se “isčekuju izbori za Evropski parlament na leto i američki izbori sledeće jeseni, tako da deluje da je strategija da se sve prolongira”.

Beograd insistira na Briselskom sporazumu

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović smatra da je dobro što evropski zvaničnici spominju i traže da se formira ZSO, ali da ono sa čim se Beograd ne slaže jeste da se ZSO formira po kosovskom ustavu.

Kako je rekao, ZSO bi trebalo da se formira po Briselskom sporazumu za šta je garant EU.

– Tamo jasno i glasno piše da ZSO treba da formirana sa izvršnim ovlašćenjima, i to je ono u čemu se naši pogledi razlikuju zato što EU insistira ZSO, kao i američki ambasador u Prištini, po ustavu Kosova. To je ono što je neprihvatljivo, i Srbija samo traži da prištinska strana ispuni tu obavezu iz Briselskog sporazuma, formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima – dodao je Bjegović za “Kosovo online”.

KiM specijal

Bisljimi: Bez zahteva Beograda nema srpskih izbora na KiM

Objavljeno

-

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi rekao je danas da izbori na KiM ne mogu da se organizuju bez dozvole Prištine.

On je tako odgovorio portparolu EU Peteru Stanu, koji je u sredu izjavio da je EU sa žaljenjem konstatovala da vlasti u Prištini nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na KiM, kao i da ta odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Beograda i Prištine.

Bisljimi je na platformi X napisao da ove godine nisu planirani izbori na KiM.

pročitaj više

KiM specijal

Trendafilova: Tužilaštvo nikada nije podiglo optužnicu za Žutu kuću

Objavljeno

-

Predsednica Specijalnog suda Kosova u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je u Prištini da Specijalno tužilaštvo nikada nije podiglo optužnicu protiv bilo koje osobe za “Žutu kuću”, odnosno za trgovinu ljudskim organima o čemu je bilo reči u izveštaju bivšeg švajcarskog senatora, izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Trendafilova je za KTV rekla sinoć da je i sam Marti „jasno stavio do znanja da to nije bila prava profesionalna istraga“ jer, prema njenim rečima, on nije advokat, pa je iz tog razloga predato Specijalnoj istražnoj grupi „da sprovede pravu istragu“.

Međutim, prema njenim navodima, kosovski poslanici su glasali za član jedan zakona, „zločini u vezi sa Izveštajem Saveta Evrope“, te je stoga utvrđen vremenski okvir koji je povezan sa izveštajem Dika Martija.

Upitana „zašto se sudi samo Albancima“, rekla da istrage vodi Specijalno tužilaštvo i da o tom pitanju ne može da razgovara ni sa kim iz tog tužilaštva.

Kazala je da „nikada ne bi pitala tužioca zašto ne dođe sa predmetom protiv nekog Srbina, Amerikanca, Bugarina ili nekog drugog“.

„To je potpuno neprimereno i ja tako nešto ne mogu da uradim“, ocenila je.

Dodala je da će slučajevi koji su pred sudom biti tretirani s „apsolutnom nezavisnošću, nepristrasnošću i pravedno“.

Ona je za KTV kazala da ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, kao i da „nije došla na Kosovo da popravlja imidž Suda“.

(Beta)

pročitaj više

KiM specijal

KFOR: Imamo najveće prisustvo na Kosovu u poslednjoj deceniji

Objavljeno

-

Međunarodne mirovne snage na Kosovu Kfor su saopštile da u ovom trenutku, zbog bezbednosne situacije i tenzija na severu Kosova imaju najveće prisustvo na Kosovu u poslednjoj deceniji.

U odgovoru za portal gazeablic.com rečeno da je na Kosovu raspoređeno skoro 1.000 dodatnih vojnika sa teškim naoružanjem.

„Učetvorostručili smo prisustvo Kfora-a na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž granične linije. KFOR održava fleksibilnu i agilnu poziciju širom Kosova i spreman je da odgovori na sve moguće scenarije, u skladu sa svojim mandatom UN-a“, stoji u odgovoru.

Dodaju da Kfor ostaje treći reagujući faktor u službi bezbednosti na Kosovu, posle Kosovske policije i Euleksa.

„Naš komandant je u redovnom kontaktu sa svima“, dodaje se u odgovoru.

(Beta)

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Srbima na KiM da se omogući da glasaju na predstojećim izborima

Objavljeno

-

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je EU sa žaljenjem konstatovala da vlasti u Prištini nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na KiM, kao i da ta odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Beograda i Prištine.

On je za Tanjug rekao da će zbog toga srpski birači morati da putuju u gradove na jugu centralne Srbije da bi glasali na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra.

“EU preporučuje da se nastavi sa ustaljenom praksom da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra, uz fasilitaciju OEBS-a. Očekujemo da se Kosovo i Srbija dogovore o modalitetima koji će omogućiti da se to dogodi, u dobroj veri i duhu kompromisa. EU podržava sve napore koji imaju za cilj omogućavanje kosovskim Srbima da učestvuju u demokratskim procesima. Kao takvi, od suštinske je važnosti da srpski birači sa pravom glasa sa prebivalištem na Kosovu mogu da ostvare svoja osnovna prava i daju svoj glas na predstojećim srpskim parlamentarnim izborima”, naglasio je Stano.

pročitaj više

KiM specijal

Staša Košarac: BiH nikada neće priznati tzv. Kosovo dok su strukture oko Dodika na vlasti

Objavljeno

-

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac izjavio je da je zavidan nivo jedinstva političkih rukovodstava Srbije i Republike Srpske, te da BiH nikada neće priznati tzv. Kosovo, dok su u organima BiH strukture okupljene oko predsednika Srpske Milorada Dodika.

“Dobro je poznato da BiH nikada neće priznati tzv. Kosovo dok god srpski predstavnici iz Republike Srpske iz ove strukture okupljene oko predsednika Srpske Dodika sede u institucijama BiH. To se nikada neće desiti. Mi i u nekim drugim globalnim kretanjima pratimo jedni druge”, rekao je Košarac novinarima u Beogradu, gde je učestvovao na Beogradskom ekonomskom forumu.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, Košarac je rekao da je vidljivo da Srpska ima podršku rukovodstva Srbije u mnogim projektima.

pročitaj više

U TRENDU