ostanimo u kontaktu

Region

Svađa u Hrvatskom generalskom zboru zbog susreta sa generalima BiH

Objavljeno

-

Penzionisani general, potpredsednik Hrvatskog generalskog zbora Ljubo Ćesić Rojs pozvao je predsednika tog zbora Marinka Krešića da podnese ostavku i nazvao ga “veleizdajnikom”, zbog susreta sa, kako je naveo, tzv. generalima BiH.

Rojs je jedan od 12 generala potpisnika otvorenog pisma kojim su reagovali na susret predstavnika Generalskog zbora sa generalima BiH.

“Ne samo da smo se usprotivili, ograđujemo se od tog susreta. Ja sam zamenik predsednika Hrvatskog generalskog zbora i baš to me malo razočaralo kod mog privatno i kuma (Marinka) Krešića koji je sigurno jako dobar čovek, iz dobre porodice, ali ne znam kako je moglo da mu se omakne da ide na sastanak s udruženjem generala iz BiH”, rekao je Rojs.

On je za zagrebačku N1 tv. rekao da je u Zboru bilo reči o odlasku kod predsednika Mešihata Islamske zajednice Aziza i to je, kaže, podržano.

“Ali nije rekao da ide na susret s tim tzv. generalima udruženja BiH. Drugo, ako je udruženje generala BiH, tu treba da budu predstavljeni i Hrvati i pravoslavci”, kaže Rojs.

Smatra da, ako je taj susret bio povodom Dana državnosti, trebalo ga je organizovati u prostorijama Generalskog zbora. Susret sa generila BiH je ocenio neprihvatljivim, a za one koji su, kako kaže, planirali je “propast”.

“Skupština je odabrala predsednika, odabrala je mene, odabrala je i 11 članova Upravnog odbora. Pokrenućemo da se sazove vanredna skupština, a za mog kuma bi najbolje bilo, ja bih na njegovom mestu podneo ostavku, sazvao Skupštinu pa ako ga opet izaberu, onda ima legitmitet. Ovo je po meni veleizdaja”, rekao je Rojs.

Smatra da je njegov kum Krešić naseo i dodao da se po Mostaru priča da su “poslati odozgo”.

Garantuje, međutim, da ih nisu poslali na predsednik države ni vlade, ali ne isključuje mogućnost da ih je poslao nekadašnji šef države Stjepan Mesić.

“Možda je onaj bradati, ne znam kako ga više zovu, za mene veleizdajnik, bivši predsendik Stjepan Mesić, on je bio u Sarajevu, on tu možda ima svoje prste. To je sramotan čin što su napravili. Svatko ko radi, taj i greši, Moraju se ograditi od toga, priznati da su prevareni, pasti na kolena”, kazao je Rojs.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Region

Abazović: Nema više odlaganja, popis u Crnoj Gori biće od 1. do 15. novembra

Objavljeno

-

Premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazovvić saopštio je da popis stanovništva u Crnoj Gori neće biti odložen.

“Nema više odlaganja, od 1-15. novembra je popis”, rekao je Abazović novinarima.

Odlaganje popisa stanovništva tražili su najpre Albanci u Crnoj Gori, zatim Bošnjaci i Socijaldemokrate, a danas i Demokratska partija socijalista.

(Tanjug)

pročitaj više

Region

Orban: Napadnuta patrola Srbije i Mađarske, nasilje migranata je u porastu

Objavljeno

-

Premijer Mađarske Viktor Orban saopštio je da je zajednička granična patrola Srbije i Mađarske nedavno napadnuta iz automatskog oružja i istakao da je migranatsko nasilje u porastu.

Orban je u utorak na platformi “X” (Tviter) naveo i da je vreme da se svi suoče sa istinom da je Briselski dogovor o rešavanju pitanja migranata propao.

“Nasilje migranata je u porastu. Pre tri noći, zajednička granična patrola Mađarske i Srbije je napadnuta, pucano je iz automatskog oružja. Ovim su migranti prešli Rubikon. Vreme je da se suočimo sa činjenicama: Briselski migracioni pakt je propao”, saopštio je Orban.

(Tanjug)

pročitaj više

Region

Crna Gora peta u Evropi po Indeksu organizovanog kriminala

Objavljeno

-

Crna Gora je peta u Evropi i 54 od 193 države u svetu po Globalnom indeksu organizovanog kriminala za ovu godinu, koji je danas predstavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Kako prenosi portal RTCG, globalni indeks za ovu godinu otkriva kontinuirani porast organizovanog kriminala na globalnom nivou, pri čemu 83 odsto svetske populacije živi u uslovima visokog kriminala. Ako se posmatraju 17 država centralne i istočne Evrope, po ovom indeksu, Crna Gora je na četvrtom mestu.

“Grupe formirane u mafijaškom stilu su dominantna vrsta kriminalnih mreža u Crnoj Gori. Klanovi ‘Škaljar’ i ‘Kavač’ su najistaknutiji akteri i prvenstveno se bave pranjem novca i trgovinom kokainom iz Latinske Amerike. Dva klana su spovela značajne akte nasilja koje se preliva preko granica u Srbiju i Evropu. Vođe kriminalnih grupa ili visokopozicionirani članovi koji služe kaznu u Crnoj Gori često regrutuju nove snage u zatvorima. Sofisticiranost labavih kriminalnih mreža raste. Porast tokova kokaina u Luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe koje potiču iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu. Kriminalne mreže su uglavnom povezane sa grupama u stilu mafije i trgovinom kokainom i imaju veze sa korumpiranim lokalnim političarima i organima za sprovođenje zakona”, piše u izveštaju.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Milojko Spajić: Optimista sam da će vlada biti formirana, biće proevropska

Objavljeno

-

Mandatar i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Milojko Spajić izjavio je danas da je optimista da će proevropska Vlada Crne Gore biti formirana.

“Optimista sam da će se vlada formirati. Biće proevropska vlada. Ništa što je dobro nije lako. U Crnoj Gori često se stvari zakomoplikuju bez potrebe”, naveo je Spajić posle sastanka sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, prenose Vijesti.

Rekao je da opstrukcije postoje od početka, ali da se trudi da se vlada formira što pre.

(Tanjug)

pročitaj više

Region

Hrvatski suverenisti traže vojsku na granici sa BiH i Srbijom zbog migranata

Objavljeno

-

Poslanički klub Hrvatskih suverenista smatra da Hrvatska zbog sve većeg priliva ilegalnih migranata i sve češćih incidenata, u cilju zaštite svoje i spoljne granice EU, “mora pod hitno na granice s BiH i Srbijom da pošalje vojsku, ali i da započne postavljanje žice”, prenosi Hina.

Iz poslaničkog Kluba Hrvatskih suverenista juče su saopštili da je, s obzirom na sve veći priliv ilegalnih migranata u Hrvatsku, što rezultira i sve češćim incidentima, krajnje vreme da se povuku radikalni potezi kako bi se zaštitile hrvatske granice, ali i bezbednost hrvatskih građana u pograničnim područjima.

Povodom najnovijeg incidenta sa ilegalnim migrantima, kada su se na granici sa BiH navodno čuli pucnji po hrvatskoj policiji, iz ovog poslaničkog kluba kažu da to samo pokazuje da se bez radikalnih mera problem ilegalnih migranata neće rešiti ili bar umanjiti.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU