ostanimo u kontaktu

Lifestyle

Sve o produženju porodiljskog na 15 meseci: Šta se očekuje od ove mere i koje olakšice donosi mamama

Ras Srbija

Objavljeno

-

Porodilje u ovoj godini očekuje nova pomoć države, za koju će iz budžeta izdvojiti skoro osam i po milijardi dinara.

Kako je najavila Darija Kisić Tepavčević, ministarka za brigu o porodici i demografiju, polovinom godine biće usvojen zakon koji će omogućiti da se porodiiljsko odsustvo za prvo i drugo dete produži za tri meseca, sa 12 na 15 meseci.

Najava ove mere usledila je nakon objave prvih rezultata popisa stanovništva koji je pokazao da u Srbiji u odnosu na prethodni popis 2011. godine ima pola miliona manje stanovnika. Iz Centra za mame pozdravljaju najavu produženja porodiljskog, ali kažu ima još mnogo toga što treba rešiti. Sa druge strane demografi ne očekuju da će ta mera dati željeni efekat.

Period trajanja plaćenog odsustva u svetu veoma se razlikuje od zemlje do zemlje pa je tako u Bugarskoj 58 nedelja, Ujedinjenom Kraljevstvu 39 nedelja, Australiji 18 nedelja, Kanadi 15 , Nemačkoj 14, Švedskoj 12 nedelja.

Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže da država novom merom rešava problem mnogih roditelja, jer deca u vrtiću ne mogu da krenu dok ne napune 12 meseci. Porodiljsko se najčešće otvara mesec dana pred porođaj što znači da mama mora da počne da radi kada beba ima 11 meseci. Takođe, vrtići upisuju u jaslice nove grupe od septembra te se roditelji na razne načine dovijaju kako da premoste taj period. Koriste stare odmore, otvaraju bolovanje.

Ona kaže da čeka da se mera usvoji, jer ne znači da će svaka najava preći u zakon u praksi. Smatra da nova mera ne treba da se odnosi isključivo na mame, već da bude fokusirana i na tate.

“Mi bi voleli ovu meru da vidimo drugačije postavljenu. Ako već postoji prostor za to, ako se produžavaju ta tri meseca onda da mogu da koriste očevi. U slučajevima gde su samohrane mame onda one da koriste. Mislimo da bi to bilo dobro za sve. Tata bi mogao da vidi kako je to kada se mama “odmara sa bebom”. I očevi pokazuju interesovanje i želju da budu sa svojom decom”, navela je Ružičić.

Ona je dodala da karijera žene napreduje sporije u odnosu na muškarce, nekada čak i stane jer poslodavac očekuje da će mama preuzeti obaveze oko deteta. Navodi da su se i do sada roditelji snalazili na razne načine da premoste period dok dete ne krene u vrtić – koriste odmor, otvaraju bolovanje.

Preduzetnice i žene na fleksibilnim ugovorima višestruko su diskriminisane ukoliko žele da postanu majke Država najavljuje da bi ta nepravda mogla biti ispravljena već od 1. januara, evrentualno 1. marta.

“Do sada su porodilje nalazile alternativne načine, to su bile raznorazne komisije, snalaženja. Ako bi došlo do ovakve mere to je ozakonjenje onog što se već dešava u praksi i sada bi bilo bez stresa”, navela je ona.

Zbog lošeg iskustva u porodilištu ne žele više dece

Kako kaže u nova mera je pozitivna, ali ipak smatra da je pre toga trebalo rešiti mnoge druge stvari koje muče mame.

“Porodilišta se često ne povezuju sa natalitetom, a statistike i brojke Centra za mame pokazuju da svaka deseta žena bira da više nikada ne postane mama zbog iskustva (lošeg) koje je imala u porodilištu. Važno je da se srede i postave porodilišta tako da postanu mesta gde bi žene mogle dostojanstveno da se porode”, naglasila je Ružičić.

Zakonom o finansijskoj pomoći porodicama sa decom zaposlene žene, bez obzira na visinu plate koju su imale kod poslodavca, samo u prva tri meseca imaju zagarantoni minimalac. Što znači da u prva tri meseca nakon porođaja ne mogu dobijati manje naknade od minimalca.

“Redovno dobijamo pitanja od mama kako da preguraju period nakon toga, kada nemaju garantovani minimalac. Imamo žene koje imaju platu 18.000, 20.000 dinara. Ako već postoji mesta u budžetu za novu meru, hajde da to bude mera koja garantuje bar minimalac tokom čitave godine dok je majka sa detetom. U tom periodu nemate načina da povećate budžet, ne možete da povećate budžet i da nađete dodatrnu posao”, rekla je Ružičić.

Zamerka je i što povećanje minimalca, ne prati povećanje naknada ženama na porodiljskom.

“Minimalac je od Nove godine povećan na 40.000 dinara, a žene koje su pre tri meseca otišle na porodiljsko imaće 35.000 dinara, primaće stari minimalac”, rekla je Ružičić. Povezane vesti Društvo Ispravljanje nepravde prema mamama preduzetnicama: Tačka na praksu da ove žene nemaju ista prava kao ostale Država majci preduzetnici isplaćuje samo neto iznos plate, a ne plaća joj doprinose – socijalno i penziono.

Pojašnjava da je važno i usklađivanje rada i roditeljstva, usklađivanje radnog vremena vrtića sa radnim vremenom roditelja, da država garantuje prve tri godine kada se žene vrati sa porodiljskog da radi u prvoj smeni. Nikitović: Ne očekujem efekat

Srbija je poznata kao zemlja sa dugim porodiiljskim odsustvom, a Vladimir Nikitović, demograf kaže da ne očekuje da će dodatno produžavanje uticati na povećanje nataliteta.

“Ne očekujem efekat u tom smislu, jer je to pokušaj da se zakrpe ozbiljniji problemi u ovoj sferi. Zemlje koje imaju dugo porodiljsko odsustvo to imaju jer ne postoji mogućnost instuitucionalnog čuvanja dece, broj mesta u jaslicama je limitiran. Dugo porodiljsko odsustvo je način da se ljudima pruži prilika i da se posvete odgajanju deteta”, rekao je.

Napominje da duže porodiljsko odsustvo znači da se žena kasnije vraća na posao, na tržište rada, te da to direktno utiče na odlaganje roditeljstva.

“Ovo je samo jedan od četiri ključna razloga koji utiču na fertilitet. Država pokušava kroz finansijsku meru da poboljša fertilitet, ali to je pogrešan, konzervativan način. Roditeljima bi mnogo više pomoglo da im poslodavci izađu u sustret sa kliznim radnim vremenom, kombinovanjem čuvanja dece i radnog vremena. To na duži rok može dati rezultat. Mi mislimo da je sve u finansijama. Željeni broj dece je i dalje visok kod nas, ali u realnosti ga nema”, rekao je Nikitović za Euronews srbija.

Napominje da je u Srbiji nepovoljna je starosna strultura, da je važno zaustaviti smanjenje broja stanovnika, a podmlađivanje stanovništva je ključ u demografiji.

Podseća da u Zapadnoj Evropi smanjenje broja stanovnika usporavaju imigracije i doseljavanje mladog stanovništva iz drugih krajeva sveta.

“To je kratkoročno, brzo rešenje”, rekao je on i dodao da se iseljavanje stanovništva iz Srbije ne može zaustaviti, da to nisu uspele ni jače ekonomije, ali da može da se poboljša životni standard pojedinca.

“Doseljavanje je nama nužno potrebno. To mogu biti naši ljudi koji bi se vratili iz inostranstva ili neki drugi doseljenici iz drugih krajeva sveta. To je neohodno”, zaključio je on.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Lepota&Zdravlje

SAD pokreću projekat od 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija

Objavljeno

-

Američki predsednik Džozef Bajden će danas predstaviti projekat istraživanja vredan 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija otpornih na lekove, saopštio je Rojtersu zvaničnik Bele kuće.

Istraživanje će voditi Agencija za napredne istraživačke projekte u oblasti zdravlja (ARPA-H), vladina istraživačka agencija koju su Bajden i Kongres pokrenuli prošle godine, a ova inicijativa biće njihova najveća investicija do sada, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bajden planira da to saopšti tokom sastanka u San Francisku sa predsedničkim savetom za nauku i tehnologiju.

(Tanjug)

pročitaj više

Lifestyle

Danas se obeležava Svetski dan turizma

Objavljeno

-

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen Statut te organizacije.

Svetski dan turizma se obeležava sa ciljem razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Ovaj datum je ujedno i datum kada se na severnoj hemisferi zvanično završava, a na južnoj hemisferi zvanično započinje turistička sezona.

(Tanjug)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Revolucija u lečenju dijabetesa tipa 1: Napravljen minijaturni uređaj koji stvara insulin i kiseonik u telu

Objavljeno

-

Obećavajući način lečenja dijabetesa tipa 1 jeste implantacija ćelija Langerhansovih ostrvca, koja proizvode insulin kada je potrebno, što oslobađa pacijente od čestih insulinskih injekcija. Međutim, velika prepreka za ovaj pristup je ta što implantirane ćelije vremenom ostanu bez kiseonika i prestanu da proizvode insulin. Da bi to prevazišli, inženjeri Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT) dizajnirali su novi uređaj koji ne samo da nosi stotine hiljada ćelija koje proizvode insulin, već ima i sopstvenu fabriku kiseonika, javio je MIT News.

Istraživači su pokazali da kada se ugradi mišu sa dijabetesom, ovaj uređaj održava nivo šećera u krvi na stabilnom nivou najmanje mesec dana. Istraživači se nadaju da će napraviti veću verziju uređaja, što bi bila veličina žvakaće gume, a koja bi mogla da se testira na ljudima.

– O ovome treba misliti kao o živom medicinskom uređaju napravljenom od ljudskih ćelija, koje luče insulin, a imaju i elektronski sistem za održavanje života. Uzbuđeni smo što smo napravili ovoliki napredak i zaista smo optimisti da će ova tehnologija da pomogne pacijentima – rekao je Danijel Anderson, profesor Odeljenja za hemijsko inženjerstvo MIT i autor studije.

Iako je fokus istraživanja na lečenju dijabetesa, kažu da ovaj tip uređaja može da se adaptira da leči i druge bolesti kojima je potreban stalni dotok terapijskih proteina.

Većina obolelih od dijabetesa tipa 1 mora stalno da prati nivo šećera u krvi i da daje sebi insulin najmanje jednom dnevno. Međutim, ovaj proces može da imitira sposobnost tela da kontroliše nivo šećera u krvi.

– Većina obolelih zavisi od insulina i mora da daje sebi injekcije, ali i dalje nemaju normalan nivo šećera u krvi. Ako pogledate nivo glukoze, čak i oni koji su najposvećeniji imaju nivoe značajno drugačije od onih koje imaju ljudi sa zdravim pankreasom – rekao je Anderson.

Bolja alternativa je transplantacija ćelija koje proizvode insulin kad god primete promene u nivou šećera u krvi. Nekim pacijentima su presađene ćelije Langerhansovog ostrvca sa leševa, što je dugoročno poboljšalo nivo šećera u krvi, ali ti pacijenti moraju da koriste lekove koje suzbijaju imunosistem da ne bi došlo do odbacivanja ćelija. Skorije je bilo uspeha sa ćelijama Langerhastovog ostrvca napravljenim od matičnih ćelija, ali i tada moraju da se koriste lekovi za suzbijanje imunosistema. Neki eksperimentalni uređaji napajaju ćelije kiseonikom, ali vremenom prestaju da rade.

Tim MIT se odlučio na drugačiji pristup, koji bi potencijalno mogao da generiše kiseonik večno i to tako što razbija vodenu paru iz tela. To se radi korišćenjem membrane za razmenu protona u uređaju. Prednost ovog uređaja je, navodi se u saopštenju MIT, jeste to što nisu potrebne nikakve žice ili baterije.

(MIT News)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Najnoviji korona presek: Za 7 dana virus potvrđen kod skoro 3.000 ljudi, drastičan skok u broju testiranih

Objavljeno

-

Za poslednjih 7 dana korona virus potvrđen je kod 2.803 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu, kada je virus dijagnostikovan kod 1.529 njih, za 1.274 više.

Istovremeno, testirano je 13.297, a prošle nedelje je 7.437. 

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih osoba u bolnicama.

Od prvog slučaja kovida 19 u Srbiji do danas u našoj zemlji je obrađeno 13.088.879 testova, od kojih je 2.552.178 bilo pozitivno.

U Srbiju je, kao što smo već objavili prošle nedelje, stigla i podvarijanta omikron soja, Eris, koji je dijagnostikovan u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom.

Početkom ove nedelje održan je i sastanak Radne grupe za borbu protiv korona virusa, na kojem su donete određene mere. 

Donete su preporuke, da podsetimo, na nivu primarne zdravstvene zaštite, na nivou bolničkih ustanova a i u vezi vakcinacije.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

– Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

– Obavezno je testiranje na kovid 19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije.

– Obavezno je testiranje kontakata sa kovid 19 pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Na nivou bolničkih ustanova:

– Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

– Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

– Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

– Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove

– Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovid 19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta.

– Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena – navodi Institut “Batut”.

Vakcinacija

Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida 19, ona se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

– Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovid 19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija – napominje se u saopštenju Instituta “Batut”.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

Lifestyle

Kako povratiti motivaciju koja je “na nuli”? Jednostavni, ali efikasni saveti

Objavljeno

-

Nije lako ostati motivisan u vreme velike konkurencije, pojačanih pritisaka na radnike, stagnaciju plata i povećanje rashoda

Mnogi, posebno oni koji su se “učaurili” na jednom poslu godinama, željni su promena ili im, jednostavno, nedostaje neki pokretač, motor.

Možda ste i razočarani, jer vam posao koji radite više ne nudi ono što je nudio ili ne ispunjava vaša očekivanja u startu.

Ali, bez obzira na razlog nedostatka motivacije, dobra vest je da je možete prevazići. Ovo su neki od načina.

Vizualizujte svoje ciljeve

Postavljanje ciljeva nije dovoljno da vas motiviše, piše Bankar.me. Poput vrhunskog sportiste, morate zamisliti kako da postignete određene ciljeve. Detaljno razmislite kako će stvari izgledati kada dostignete cilj, kako biste bolje razumeli konkretne korake koje treba preduzeti. Takva vrsta vizualizacije pomoći će vam da održite pozitivan način razmišljanja.

Nagradite sebe

Pored dugoročnih planova za godinu ili pet godina, postavite i kratkoročne ciljeve, te nagradite sebe svaki put kada ih ostvarite. Vaš mozak pozitivno reaguje na česte uspehe i nagrade – svaki put kada postignete nešto, mozak oslobađa dopamin, hormon sreće i motivacije.

Učinite rad zabavnijim

Svi znamo da je lako biti motivisan za vreme zabavnih aktivnosti, ali nije uvek lako posao učiniti zabavnim. Često nam nedostaje motivacije za dosadne, ponavljajuće ili prekomerno složene zadatke; u tom slučaju, pokušajte da pronađete način da teške delove posla učinite prijatnijim.

Na primer, radite u društvu prijatelja ili kolege. To ne znači nužno da morate raditi na istom zadatku ili mnogo razgovarati, ali verovatno ćete se osećati komfornije ako radite sa nekim; možda će se razviti i zdrava konkurencija.

Setite se zašto radite

Pitajte sebe – zašto želite da obavite posao? Unutrašnja motivacija može proizaći iz različitih razloga. Možda želite dobro obaviti posao kako biste dobili unapređenje; možda morate brinuti o porodici; ili, jednostavno, cenite dobro obavljen zadatak, čak i ako to nije “posao iz vaših snova”.

Kada znate zašto radite određeni posao, motivacija dolazi iznutra i niko vam je ne može oduzeti, bez obzira na izazove.

Kontrolišite samo ono što možete

Bilo da radite sami ili u grupi, uvek postoje stvari koje su izvan vaše kontrole. Fokusirajte se na ono što možete kontrolisati i usmerite svu svoju energiju na ta područja. Na primer, napravite najbolju prezentaciju koju možete, čak i ako nekim klijentima možda neće biti po volji (obično ne zbog vaše prezentacije, već zbog njihovog raspoloženja). Usmeravajući svoju energiju samo na bitne stvari, nećete se iscrpljivati brinući o stvarima koje su van vaše moći.

Plan B

Motivacija opada onda kada imate osećaj da niste uspeli u nečemu – posebno na poslu. Umesto da projekte koji nisu uspeli posmatrate kao neuspeh, posmatrajte ih kao samo jednu opciju koja nije dala rezultate.

Svaki novi pokušaj vas približava pravom putu. Neuspeh ne znači da je cela vaša ideja loša. Ako jedan pristup ne uspe, izbrišite ga sa liste i pokušajte nešto novo. Kada gledate svet kroz taj ugao, bićete motivisaniji i prestaćete da lično shvatate neuspeh.

Motivacija na radnom mestu u velikoj meri zavisi i od vašeg mentalnog sklopa i načina na koji percipirate stvari. Kada promenite pristup zadacima, efikasnije ćete se angažovati, bićete srećniji i značajno više motivisani na poslu.

pročitaj više

U TRENDU