ostanimo u kontaktu

Svet

Tri tajne kako da se vaš CV istakne u 2024.godini

Objavljeno

-

Današnje tržište rada je i dalje konkurentno, sa stopom nezaposlenosti u SAD koja iznosi 3,7 odsto i sa više od 191.000 otpuštenih radnika u tehnološkim kompanijama u 2023. Mogućnosti su, ipak, ogromne ako imate prave alate koji će vas pripremiti za traženje posla, a pre svega dobro sastavljenu biografiju.

Biografija je više od liste vaše radne istorije, to je marketinški alat koji pokazuje vaše veštine, iskustvo i jedinstvenu vrednost koju možete pružiti kompaniji za koju se prijavljujete. Evo tri stvari koje će vam pomoći da savladate umetnost kreiranja CV-ja i otključate vrata profesionalnim ciljevima. Bilo da ste već iskusan profesionalac koji želi da se popne na korporativnoj lestvici ili ste nedavno diplomirali i krenuli na karijerni puta.

Pitajte AI za pomoć

U vreme kada je nezamislivo postalo stvarnost, veštačka inteligencija (AI) je prešla iz naučne fantastike u sastavni deo našeg svakodnevnog života. Koliko god da je danas pristupačan i na dohvat ruke na internetu, možete da koristite AI da napravite izuzetan životopis, ali imajte na umu da ne treba u potpunosti da se oslanjate na nju. Koristite efikasno upite da poboljšate kvalitet AI i pružite lične preporuke.

Možete početi tako što ćete zamoliti AI, kao što je ČetGPT, da napiše „biografiju za (navedite poziciju), određenih (navedite godine) u (ime kompanije)“. Ovo će vam dati osnovni format šablona koji možete popuniti svojim ličnim podacima.

AI može da pregleda vaš nedavni životopis tako što ćete ga aploudovati i koristiti upit „Reci mi kako bih mogao da poboljšam svoj CV”. On će generisati alternativne fraze za bolju čitljivost i istaći veštine i iskustva koja možete da integrišete u svoj dokument.

Ako već tražite oglas za posao, možete da koristite ČetGPT da vam pruži listu relevantnih veština i iskustva koje možete da istaknete u svojoj biografiji prema konkretnom poslu. I to tako što ćete uneti upit: „Navedite značajne veštine koje treba da istaknem u svom životopis za (poziciju) u (kompaniji) koja traži nekoga ko može (zadaci)“.

Koristite ključne reči koje su u opisu posla

I menadžeri za zapošljavanje pregledaju aplikacije za posao koristeći algoritme za praćenje kandidata (ATS). Tako se skeniraju biografije na osnovu specifičnih ključnih reči i fraza koje odgovaraju opisima posla. Jedna studija navodi da 97 odsto kompanija sa liste Fortune 500 danas koristi ATS.

Sa ogromnim brojem prijava koje dobijaju na dnevnoj bazi, menadžeri za zapošljavanje će pregledati samo listu filtriranih potencijalnih kandidata srednje i visoke kvalifikacije na osnovu postavljenih kriterijuma.

Za vas to znači da morate da uskladite svoje kvalifikacije sa onim što traže korišćenjem ključnih reči u samom opisu posla. Koristite isti ili sličan jezik koji se nalazi u opisima poslova u vašem životopisu, kao što je pominjanje specifičnog softvera, alata ili termina u industriji. Ako opis posla uključuje određene sertifikate, diplome ili kvalifikacije koje imate, obavezno to navedite.

Uvek prilagodite svoju biografiju za svaku aplikaciju biranjem ključnih reči kako bi zadovoljile specifične zahteve tražene pozicije. Strateško uključivanje ključnih reči iz opisa posla povećaće vaše šanse da prođete ATS skeniranje i privući pažnju menadžera za zapošljavanje koji traže specifične kvalifikacije.

Pošaljite biografiju pravim ljudima

U eri digitalnog traženja posla gde platforme kao što je Linkdin dominiraju, pogodnost dugmeta za lako apliciranje može biti neodoljiva, uvlačeći kandidate u spiralu laku za korišćenje. Kako brze aplikacije dobijaju zamah, morate prepoznati da postoje zamke u ovom pristupu koje ugrožavaju vaše šanse da se istaknete na konkurentnom tržištu rada. Njegov format otežava vašu sposobnost da prilagodite svoj CV, a takođe propuštate mogućnosti umrežavanja kao što je povezivanje sa menadžerima za zapošljavanje i regruterima.

Zapamtite da više od kreiranja biografije koja se ističe, morate se pobrinuti da stigne do pravih ljudi. Kad god je moguće, prijavite se direktno preko zvanične veb stranice kompanije, što osigurava da vaša prijava bude usmerena na odgovarajuće kanale i veća je verovatnoća da će je videti tim za zapošljavanje. I dalje možete da koristite Linkdin, ali koristite platformu da pronađete menadžera za zapošljavanje ili relevantne donosioce odluka u kompaniji i kontaktirate ih.

Dobijanje preporuke od veza unutar kompanije takođe može povećati vaše šanse da budete primećeni i uzeti u obzir za poziciju, ili da dođete do intervjua. Umrežavanje je ključno ovde.

Kako konkurencija na tržištu rada postaje sve žešća, vaš CV je sada više od dokumenta. On je marketinški alat koji će vam pomoći da postignete svoje profesionalne ciljeve. Redovno proveravajte i ažurirajte svoju biografiju kako bi odražavala vaše veštine i iskustvo koje se razvijaju. Ostanite u skladu sa trendovima u industriji.

Neka vaš CV otvori vrata novim prilikama za vas i vaš rast, i srećno na vašem karijernom putu ove 2024. godine!

Šo Devan, saradnik Forbes

Svet

Katarsko ministarstvo: Lekovi stigli taocima u Gazi

Objavljeno

-

Lekovi poslati u Gazu, u okviru sporazuma postignutog uz posredstvo Katara i Francuske, stigli su taocima koje drži islamistički pokret Hamas, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Katara.

Katar je dobio potvrdu od Hamasa o prijemu isporuke lekova i o početku njihove raspodele taocima kojima treba da stignu, rekao je portparol ministarstva Madžed al Ansari.

Isporuka lekova i humanitarne pomoći za civile u pojasu Gaze ušla je na palestinsku teritoriju u zamenu za dostavljanje potrebnih lekova taocima, rekao je portparol u izjavi za zvaničnu katarsku novinsku agenciju QNA.

Iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopšteno je da je ta objava direktan rezultat insistiranja Netanjahua da dobije dokaz da su lekovi stvarno stigli do talaca.

Francuska i Katar koji su vodili pregovore Izraela i Hamasa objavili su prošlog meseca da je postignut dogovor o isporuci lekova taocima i humanitarne pomoći pojasu Gaze koja je pod opsadom.

Tada je rečeno da 45 talaca treba da dobije lekove, posle njihove isporuke u bolnicu u Rafi, gde će biti predati Crvenom krstu.

Katar sa Egiptom i SAD, glavnim saveznikom Izraela, vodi napore posredovanja od početka rata 7. oktobra prošle godine.

Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra oslobođene su desetine talaca u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika koji su držani u Izraelu.

Portparol je dao uveravanja da Katar namerava da nastavi „napore posredovanja sa regionalnim i međunarodnim partnerima“ posebno oko „razmene zatvorenika i talaca, humanitarnih aspekata i medicinske evakuacije“.

U Kataru, koji ima najveću američku vojnu bazu na Bliskom istoku, se nalazi poitički biro Hamasa i vođa tog islamističkog palestinskog pokreta Ismail Hanijeh.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Svetski program za hranu UN obustavlja dostavljanje pomoći zbog haosa na severu Gaze

Objavljeno

-

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija objavio je da pauzira isporuke hrane i pomoći na severu Gaze nakon što su stanovnici pucali na vozače kamiona i nasilno pokušali da preuzmu teret.

„Konvoji su se suočili sa potpunim haosom i nasiljem zbog kolapsa građanskog poretka“, navodi se u saopštenju WFP.

WFP je pokušao da nastavi isporuku pomoći u severnoj Gazi nakon tronedeljne pauze nakon napada na konvoj pomoći izraelske vojske.

Navodi i da je 1 od 6 dece mlađe od 2 godine akutno neuhranjeno i da ljudi umiru od slučajeva povezanih sa glađu, i da je situacija još teža na severu Gaze.

„U protekla dva dana naši timovi su bili svedoci nivoa očaja bez presedana“, saopštio je WFP.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Satelit večeras pada na zemlju, delovi mogu da završe bilo gde

Objavljeno

-

Revolucionarni evropski satelit za daljinsko ispitivanje ERS-2, lansiran 1995. godine, trebalo bi da padne na Zemlju danas u večernjim satima.

Evropska svemirska agencija (ESA) tvrdi da će većina ovog satelita izgoreti na putu prema Zemlji. Međutim, moguće je da pojedini delovi izdrže visoku temperaturu koja će nastati tokom spuštanja velikom brzinom, mada su male da šanse da ti fragmenti padnu na naseljena mesta i izazovu štetu.

Delovi satelita bi mogli pasti skoro bilo gde u svetu, a najverovatnije će nestati negde u moru, prenosi BBC.

ESA je lansirala dva skoro identična satelita za daljinsko ispitivanje Zemlje 1990-ih. Oni su bili najsofisticiraniji planetarni posmatrači svog vremena, sa skupom instrumenata za praćenje promena na kopnu, u okeanima i u vazduhu.

ERS-2, koji se prvi vraća na Zemlju, prvobitno je bio postavljen 780 kilometara iznad planete, a inženjeri su iskoristili njegove rezerve goriva 2011. da ga spuste na visinu od 570 kilometara.

pročitaj više

Svet

Sud će u martu odlučiti da li će majci Navaljnog biti predato telo

Objavljeno

-

Sud u ruskom gradu Salehardu je saopštio da će 4. marta, iza zatvorenih vrata, odlučivati o zahtevu Ljudmile Navaljnaje (69), majke ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, da joj se preda telo sina, koji je u petak 16. februara preminuo u zatvoru.

Ljudmila Navaljnaja od subote pokušava da dođe do tela, za koje tvrdi da ne zna gde se nalazi. Ona je od ruskog predsednika Vladimira Putina zatražila da joj preda telo, kako bi mogla da dostojanstveno sahrani sina.

“Peti dan nisam u mogućnosti da ga vidim. Ne žele da mi predaju njegovo telo. Ne kažu mi ni gde je. Rešenje ovog problema zavisi isključivo od vas. Dozvilite mi da konačno vidim sina. Tražim da mi se Aleksejevo telo odmah preda, kako bih mogla da ga sahranim kao ljudsko biće”, navela je Ljudmila Navaljnaja u video poruci Putinu.

Vlasti tvrde da je uzrok smrti Navaljnog i dalje nepoznat i odbijaju da predaju telo u naredne dve nedelje, pošto se vodi istraga.

(FoNet)

pročitaj više

Svet

Anketa: Jedva 10 odsto Evropljana veruje da Ukrajina može da pobedi Rusiju

Objavljeno

-

Ukrajina među Evropljanima i dalje uživa široku podršku, ali skoro dve godine nakon ruske invazije jedva 10 odsto njih sada veruje da ona može pobediti Rusiju, dok se najizglednijim ishodom rata smatra neki oblik „kompromisnog rešenja“, pokazalo je istraživanje širom Evropske unije

Kako navodi „Gardijan“, ova promena stava – pošto je u ovo vreme prošle godine među Evropljanima preovlađivalo mišljenje stav da Ukrajina mora da povrati svu svoju izgubljenu teritoriju – zahtevaće da političari zauzmu realističniji pristup, koji se fokusira na definisanje šta prihvatljiv mir zapravo mora značiti, tvrde autori izveštaja.

„Da bi opravdali nastavak evropske podrške Ukrajini, lideri EU će morati da promene način na koji govore o ratu“, rekao je koautor Mark Leonard iz Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR), koji je naručio anketu.

pročitaj više

U TRENDU