ostanimo u kontaktu

Region

U Hrvatskoj povučen lek za srce koji se koristi i u Srbiji

Objavljeno

-

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode saopštila je da je došlo do povlačenja nekih lekova i izdala važno obaveštenje za korisnike.

Hrvatska agencija za lekove HALMED obavestila je korisnike da se povlači lek Propranolol Sandoz, 40 mg tablete. Lek se povlači zbog povišenog nivoa nitrozaminskih onečišćenja u leku u odnosu na prihvatljive nivoe unosa propisane u Evropskoj uniji.

Povlače se serije JP6751, JP6753, JT3270, KB6855 i LA8105 tog leka. U HALDMED-u napominju da su dostupne i druge serije leka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću te trenutno ne postoji rizik za one koji uzimaju taj lek.

Propranolol Lek upotrebljava se za liječenje:

  • povišenog krvnog pritiska
  • angine pektoris (srčani poremećaj sa težinom, pritiskom, bolom u grudima)
  • stanja nakon srčanog infarkta (preventivno lečenje komplikacija, odnosno razvoja ponovnog infarkta)
  • srčane aritmije (poremećaji ritma rada srca)
  • migrene
  • prevencija napada (intenzivne jednostrane glavobolje)
  • esencijalnog tremora (ritmički tresući pokreti)

Povlači se i Tramadol Mibe

Iz HALMED-a je stiglo obeveštenje i da se iz administrativnih razloga povlači serija leka Tramadol Mibe 100 mg tablete s produženim oslobađanjem.

Povlače se serije A4G007 i A4G006 tog leka, a povlačenje se ne odnosi na kvalitet, sigurnost i delotvornost leka, stoga pacijenti mogu da nastave da primenjuju lek do isteka roka trajanja označenog na pakovanju, ističu.

Serije leka povlače se u skladu s članom 113. stavkom 2. zakona o lekovima (NN br. 76/13., 90/14. i 100/18.), prema kojem serija leka može da bude u prometu najduže 18 meseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj pre ne istekne rok trajanja.

HALMED napominje kako su na tržištu u RH dostupni i drugi lekovi s istog sastava, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija leka ne ugrožava redovnu opremljenost tržišta.

Region

Milan Knežević pozvao građane Crne Gore da podrže Srbe sa KiM na skupu koji će biti održan 1. juna u Nikšiću

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Demokratske narodne partije i nosilac liste ”Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević pozvao je danas građane Crne Gore “na skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije”.

On je u ime koalicije ”Za budućnost Crne Gore”, a uz ”blagoslov episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija”, pozvao na skup i litiju koji će biti održani u Nikšiću, u četvrtak 1. juna na trgu Šaka Petrovića sa početkom u 20 sati.

”Ovim skupom šalju poruku čitavom svetu da naša braća na stradalnom Kosovu i Metohiji nisu sama i da ćemo uvek biti uz njih”, rekao je Knežević.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Crna Gora: Knežević poručio da neće prisustvovati sastanku sa Milatovićem

Objavljeno

-

Tanjug

Nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević, poručio je da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Knežević je sa predizbornog skupa koalicije ZBCG u Pljevljima poručio Milatoviću da je, zahvaljujući glasovima koalicije ZBCG i pozivu Andrije Mandića, ostvario ubedljivu pobedu nad Milom Đukanovićem, prenele su Vijesti.

Knežević je rekao da je Milatović do 19. marta optuživao ZBCG da žele da idu sa Demokratskom partijom socijalista i da su se sve dogovorili sa Milom Đukanovićem.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

CG: O Deklaraciji o poništenju nezavisnosti Kosova u SO Zeta 11. juna

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine opštine (SO) Zeta i funkcioner Demokratske Crne Gore Luka Krstović saopštio je da je za 11. jun u 20 časova zakazao sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o Deklaraciji o poništenju i nepriznavanju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je rekao da je sednica zakazana za 11. jun u 20 časova, nakon završene izborne ćutnje vezane za vanredne parlamentarne izbore, prenosi RTCG.

“Šesta sednica Skupštine opštine Zeta zakazana je po redovnom postupku u skladu sa zahtevima kolega odbornika i predsednika Opštine. Na dnevnom redu će se naći pet tačaka dnevnog reda, među kojima i Deklaracija kolega iz nekadašnjeg Demokratskog Fronta. Sada se materijal za sednicu distribuira kolegama odbornicima, kako bi se po prvi put formalno upoznali sa sadržajem dnevnog reda sednice i elementima tačaka dnevnog reda”, rekao je Krstović.

On je dodao da se očekuje da će nakon sagledavanja i analize predloženih tačaka dnevnog reda, klubovi odbornika zasedati i doneti odluku o izjašnjenju”, saopštio je Krstović.

Iz DF, koji je u međuvremenu prestao da postoji, ranije su predložili Odluku o usvajanju Deklaracije o poništenju i nepriznavanju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

pročitaj više

Politika

Više od hiljadu građana zainteresovano da radi u Milatovićevom kabinetu

Objavljeno

-

Tanjug

Na javni poziv predsednika Crne Gore Jakova Milatovića za dobijanje posla u njegovom kabinetu prijavilo se više od hiljadu građana, od kojih će oni sa najkvalitetnijim biografijama postati deo njegovog tima, preneo je RTCG.

Milatović je za TVCG kazao da je sličan princip primenio i kao ministar ekonomskog razvoja u kabinetu Zdravka Krivokapića, kao i da tim činom šalje poruku da je meriokratija sistem kojem teži.

„Poslao sam poruku da je meriokratija i sistem vrednosti koji daje jednake šanse svima ono iza čega stojim. Javilo se preko hiljadu ljudi, različitih biografija i CV-jeva, moji saradnici prošli su kroz spisak, napravili smo bazu ljudi, kriterijume po kojima su sortirani i sigurno je da će neki od njih biti zaposleni u mom kabinetu nakon razgovora“, kazao je Milatović.

On je naveo da Aktom o sistematizaciji ima mesta za deset pomoćnika, podsetivši da je isto uradio i kao ministar u Krivokapićevoj vladi i da je tada od devet pomoćnika ministra bilo sedam ili osam onih koje nije poznavao pre toga.

Milatović je javni poziv objavio nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, kada je osvojio 60 odsto glasova i porazio dosadašnjeg predsednika Mila Đukanovića.

„Pozivam sve zainteresovane građanke i građane sa zavidnim akademskim i profesionalnim referencama, kao i moralnim vrednostima – koji smatraju da bi kao deo savetničkog tima i kroz rad u kabinetu predsednika mogli da daju svoj doprinos društvenom razvoju naše zemlje, da svoj CV pošalju do 7. maja“, napisao je Milatović tada na Tviteru.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Milatović: Srbija je najveći ekonomski partner Crne Gore, vrlo brzo idem u Beograd

Objavljeno

-

Tanjug

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović potvrdio je da će se 30. maja sastati sa visokim zvaničnicima u Briselu, u svojoj prvoj zvaničnoj poseti od stupanja na dužnost, kao i da će veoma brzo nakon toga posetiti Beograd.

On je naglasio da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore i da je dobio usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na njegovoj inauguraciji.

“Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski partner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji”, rekao je večeras Milatović u Intervjuu RTCG.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU