ostanimo u kontaktu

Region

U Hrvatskoj povučen lek za srce koji se koristi i u Srbiji

Objavljeno

-

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode saopštila je da je došlo do povlačenja nekih lekova i izdala važno obaveštenje za korisnike.

Hrvatska agencija za lekove HALMED obavestila je korisnike da se povlači lek Propranolol Sandoz, 40 mg tablete. Lek se povlači zbog povišenog nivoa nitrozaminskih onečišćenja u leku u odnosu na prihvatljive nivoe unosa propisane u Evropskoj uniji.

Povlače se serije JP6751, JP6753, JT3270, KB6855 i LA8105 tog leka. U HALDMED-u napominju da su dostupne i druge serije leka koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću te trenutno ne postoji rizik za one koji uzimaju taj lek.

Propranolol Lek upotrebljava se za liječenje:

  • povišenog krvnog pritiska
  • angine pektoris (srčani poremećaj sa težinom, pritiskom, bolom u grudima)
  • stanja nakon srčanog infarkta (preventivno lečenje komplikacija, odnosno razvoja ponovnog infarkta)
  • srčane aritmije (poremećaji ritma rada srca)
  • migrene
  • prevencija napada (intenzivne jednostrane glavobolje)
  • esencijalnog tremora (ritmički tresući pokreti)

Povlači se i Tramadol Mibe

Iz HALMED-a je stiglo obeveštenje i da se iz administrativnih razloga povlači serija leka Tramadol Mibe 100 mg tablete s produženim oslobađanjem.

Povlače se serije A4G007 i A4G006 tog leka, a povlačenje se ne odnosi na kvalitet, sigurnost i delotvornost leka, stoga pacijenti mogu da nastave da primenjuju lek do isteka roka trajanja označenog na pakovanju, ističu.

Serije leka povlače se u skladu s članom 113. stavkom 2. zakona o lekovima (NN br. 76/13., 90/14. i 100/18.), prema kojem serija leka može da bude u prometu najduže 18 meseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj pre ne istekne rok trajanja.

HALMED napominje kako su na tržištu u RH dostupni i drugi lekovi s istog sastava, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija leka ne ugrožava redovnu opremljenost tržišta.

Region

Orban: Potreban mirovni proces da bi se rešio sukob između Rusije i Ukrajine

Objavljeno

-

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je danas da se sukob između Rusije i Ukrajine ne može rešiti na bojnom polju ili vojnim sredstvima, zbog čega je, kako kaže, potreban mirovni proces za njegovo okončanje i stvaranje Evrope pogodne za život na dugi rok.

Konstatujući da su prošle dve godine od početka rata u Ukrajini, Orban je u intervjuu mađarskom radiju rekao da je sukob „veoma teško pitanje“, preneo je MTI.

pročitaj više

Region

Fides kandidovao predsednika Ustavnog suda za predsednika Mađarske

Objavljeno

-

Mađarska vladajuća partija Fides kandidovala je danas predsednika Ustavnog suda Tamaša Suljoka za funkciju predsednika države, nakon ostavke Katalin Novak, saopštio je danas portparol vlade.

Suljok je 2014. godine izabran za člana Ustavnog suda, a sledeće je postao zamenik predsednika.

U novembru 2016. godine imenovan je za predsednika Ustavnog suda.

pročitaj više

Region

Dodik na sastanku sa Putinom: Srpska odbija da se pridruži sankcijama Zapada prema Rusiji i neće u NATO

Objavljeno

-

Odbijamo da se pridružimo sankcijana Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, istakao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kazanju.

„Potvrđujemo dobre odnose koje Srpska ima i gaji prema ruskoj državi i prema Vama. Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućsnot da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji“, rekao je Dodik.

Istakao je da Zapad želi da izdejstvuje to svakog dana. „Pogotovo bez oklevanja odbijamo da se pridružmio članstvu u NATO“, izričit je bio Dodik.

pročitaj više

Region

U Tirani održan protest opozicije, demonstranti bacali kamenice na policiju

Objavljeno

-

Više hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je u Tirani protiv aktuelne vlade premijera Edija Rame optužujući je za korupciju.

Demonstranti su bacali kamenice i baklje na policiju, a neki su srušili gvozdenu ogradu oko zgrade Vlade, prenosi AP.

Opozicioni poslanici od oktobra često ometaju sednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja vladajućih socijalista da se formiraju parlamentarne komisije za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje je, kako tvrde, umešan premijer Edi Rama i drugi zvaničnici.

pročitaj više

Region

Republika Srpska obeležava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

Objavljeno

-

Republika Srpska danas obeležava danas Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Centralno obeležavanje biće održano u Višegradu. U manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i poginulim ustanicima. Biće položeno cveće na spomenik voždu Karađorđu.

Na Trgu palih boraca u Višegradu biće položeni venci poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega će biti održana svečana akademija.

pročitaj više

U TRENDU