ostanimo u kontaktu

Srbija

U kojim državama je građanima Srbije potrebna međunarodna vozačka dozvola i kako do nje

Objavljeno

-

Predstojeći praznici oko 1. maja i Vaskrsa prilika su za putovanje u inostranstvo, a oni koji bi na put automobilima, kao obavezan dokument moraće kod sebe da imaju i vozačku dozvolu.

Srbija ima potpisane sporazume o međusobnom priznanju vozačkih dozvola sa velikim brojem zemalja Evrope, ali nam je za neke, ipak, neophodno da imamo i međunarodnu vozačku dozvolu.

Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, međunarodna dozvola, pored važeće nacionalne, potrebna je za deset zemalja: Belorusiju, Island, Monako, Norvešku, San Marino, Francusku, Holandiju, Švedsku, Češku i Italiju.

U zemljama regiona vozačima iz Srbije nije potrebna međunarodna dozvola, a postoje i one zemlje u Evropi koje ne traže međunarodnu dozvolu, ali zahtevaju zeleni karton, poput Albanije.

Ako se odlučite na put kolima u Grčku, a u pitanju je kraće putovanje, možete da upravljate motornim vozilom sa nacionalnom vozačkom dozvolom Republike Srbije (osim probnih vozačkih dozvola). Nije neophodno da posedujete međunarodnu vozačku dozvolu.

Naši državljani koji borave u Grčkoj duže od 6 meseci, moraju da imaju grčku vozačku dozvolu. Sporazumom o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji je stupio na snagu u decembru 2019. godine, omogućena je zamena srpske za grčku dozvolu bez polaganja vozačkog ispita, za sve naše državljane koji imaju regulisan boravak u Grčkoj.

Mađarska priznaje srpske vozačke dozvole, ali ne prihvata probne vozačke dozvole Republike Srbije. Prihvataju se samo vozačke dozvole koje su ispisane latiničnim pismom. Ukoliko lice boravi u Mađarskoj duže od šest meseci potrebno je da srpsku vozačku dozvolu zameni mađarskom vozačkom dozvolom. Nije potrebna međunarodna vozačka dozvola.

I Severna Makedonija priznaje naše vozačke dozvole. Kako se navodi na sajtu Ministarstva, ako vozač nije vlasnik automobila, potrebno je ovlašćenje.

Neophodna je polisa osiguranja od odgovornosti, odnosno tzv. zeleni karton za automobile. Stranac koji privremeno boravi u Severnoj Makedoniji može da upravlja motornim vozilom na teritoriji Severne Makedonije za vreme privremenog boravka na osnovu strane vozačke dozvole pod uslovom reciprociteta.

Nemačka: Uz međunarodnu dozvolu, i nacionalna

Za upravljanje motornim vozilima u Nemačkoj je potrebno da imate važeću nacionalnu ili međunarodnu vozačku dozvolu. Uz međunarodnu dozvolu uvek treba predočiti i nacionalnu na osnovu koje je međunarodna dozvola izdata.

Inostrane nacionalne vozačke dozvole koje nisu izdate na nemačkom jeziku u zemlji izvan Evropske unije ili Evropskog ekonomskog prostora ili koje nisu u skladu sa Aneksom 6. Konvencije o drumskom saobraćaju, treba da budu prevedene kod ovlašćenog organa Srbije ili AMSS.

Sa Nemačkom je potpisana Zajednička izjava o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, što državljanima Srbije koji imaju regulisan boravak u Nemačkoj u trajanju od najmanje 185 dana, omogućava da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za nemačku vozačku dozvolu, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.

U Švajcarskoj je dozvoljeno koristiti vozačku dozvolu Srbije do 12 meseci boravka, nakon čega se ona mora zameniti za švajcarsku vozačku dozvolu polaganjem kontrolne vožnje. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna, kao ni Zeleni karton.

U Portugaliji sa vozačkom iz Srbije možete voziti sopstveni automobil, ali ukoliko iznajmite rent-a-kar onda je neophodna međunarodna vozačka dozvola.

Za Češku, iako se navodi da je potrebna međunarodna, piše i da ta država priznaje vozačke dozvole Srbije na novom obrascu za kraći boravak u svrhu turizma, poslovnog boravka ili tranzita.

Tokom turističkog boravka u Ruskoj Federaciji upravljanje motornim vozilom moguće je sa vozačkom dozvolom Srbije, ali uz jedan uslov. Naime, potreban je prevod dozvole na ruski jezik kod ovlašćenog sudskog tumača ili međunarodna vozačka dozvola u skladu sa Bečkom konvencijom o drumskom saobraćaju iz 1968. godine.

Za ostale zemlje se ističe da važe vozačke dozvole iz Srbije, ali svaka ograničava tu mogućnost u zavisnosti od toga koliko dugo boravite.

Za Španiju, Luksemburg i Andoru se navodi da se može voziti sa dozvolom iz Srbije, ali da se ipak preporučuje i međunarodna vozačka. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova nema podataka za Veliku Britaniju.

Kako do međunarodne vozačke dozvole?

Kako se navodi na sajtu Auto-moto saveza Srbije, izdavanje međunarodne vozačke dozvole se vrši na lični zahtev i uz prisustvo korisnika. Uz zahtev za izdavanje se prilaže dokumentacija:

  • važeća lična karta – na uvid
  • važeća vozačka dozvola, na osnovu koje se zahteva izdavanje međunarodne vozačke dozvole na uvid, kao i fotokopija te dozvole
  • 2 fotografije formata 35 mm x 45 mm koje ispunjavaju uslove za izdavanje vozačke dozvole
  • dokaz o uplati propisane naknade.

Naknada za izdavanje dozvole iznosi 2.000 dinara i uplaćuje se na licu mesta.

Lice koje podnosi zahtev, mora da priloži dokaz i o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 830,00 dinara (za zahtev 290,00 dinara i 540,00 dinara za izdavanje).

Račun primaoca je: 840-742221843-57, primalac je Republika Srbija, a poziv na broj se razlikuje u zavisnosti od opštine u kojoj se izdaje dozvola.

Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja, osim u slučaju kada važnost nacionalne vozačke dozvole ističe pre tog roka.

(N1)

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU