ostanimo u kontaktu

Svet

U kojim zemljama žene trpe najviše nasilja?

Objavljeno

-

Prema globalnim podacima, približno 736 miliona žena, skoro svaka treća, je barem jednom u životu doživela fizičko i/ili seksualno nasilje od strane partnera ili nepartnersko seksualno nasilje. Ko je prvi na listi, i gde je tu Srbija?

U Bangladešu taj procenat je tačno 50%, i on se nalazi na prvom mestu. Dakla svaka druga žena je doživela neku vrstu nasilja od svog partnera tokom svog života. Ukupno 9.764 žena su bile žrtve nasilja u Bangladešu u periodu od godinu dana, prema podacima nevladine organizacije Light House.

Skoro 10.000 žrtava uključivalo je 4.360 silovanih i 450 ubijenih nakon silovanja. U tom periodu prijavljeno je čak 17.027 slučajeva nasilja nad ženama.

Zemlje nasilja

Na drugom mestu se nalazi Afganistan (41%), podatak koji ne čudi s obzirom na povratak Talibana na vlast 2021. godine. Kako su Talibani reagovali na masovne proteste za prave žena u Afganistanu i Iranu deo je njihove strategije konsolidacije vlasti.

Talibani su eskalirali ograničenja protiv žena, što uključuje slanje naoružanih muškaraca u učionice za devojčice i prisiljavanje osoblja da pregleda tela djevojčica u potrazi za znakovima puberteta kako bi ih diskvalifikovali iz daljeg školovanja. Afganistanske žene prijavljivale su da su talibanski policajci tukli žene zbog nošenja pantalona zapadnog stila ispod mantila koje im je režim dodelio (naredio).

Na trećem mestu se nalazi Kanada sa 44.1% (36% muškaraca je u istoj zemlji doživelo nasilje), ispred Saudijske Arabije sa 43%. Podaci za Kanadu iz 2022. godine prilično su sumorni i začuđujući s obzirom da se radi o uređenom društvu. Te godine nasilno su ubijene 184 žene i devojke, uglavnom od strane muškaraca. Jedna žena ili devojka biva ubijena na svakih 48 sati (izvor: Kanadska opservatorija za pravdu i odgovornost).

Saudijska Arabija, Indija

Da li je Saudijska Arabija sigurna za žene jedno je od prvih pitanje koje će vam izlistati Gugl. Iako Zapad sve češće žmuri na pitanje ljudskih prava u ovoj zemlji bogatoj naftom u kojoj je kompanija Aramko jedna od najmočnijih na svetu, cifre su neumoljive.

Međunarodna neprofitna organizacija koja se bavi pitanjem ljudskih prava u svojim izveštajima često opisuje Saudijsku Arabiju kao zemlju u kojoj predložene reforme, iz 2021. godine zanemaruju osnovna prava (diskriminacija prilikom zaposlenja, bez prava na pasoš. itd), kao zemlju koju karakteriše represija i odsustvo civilnog društva.

Žene koje pokušaju da pobegnu od nasilnog supružnika ili porodice mogu biti uhapšene i vraćene svojim porodicama. Ako pobegnu ili budu upućeni u skloništa, ne smeju da odu osim ako se ne pomire sa članovima porodice ili prihvate ugovoreni brak. Prihvatilišta i vlasti ne omogućavaju ženama da žive samostalno.

Amnesti international otišao je i korak dalje 2023. godine navodeći da „zakon o ličnom statusu kodifikuje diskriminaciju žena“.

U Indiji je taj procenat 35%, što je rast u odnosu na istraživanje Nacionalnog istraživanja zdravlja porodice (NFHS) iz 2019-2021, u kojem je taj procenat iznosio 29.3%. Tada je iznet i stravičan podatak da je 3,1% trudnica starosti od 18 do 49 godina pretrpelo fizičko nasilje.tokom trudnoće.

Izneti podaci alarmirali su javnost u Australije, pa je nakon objavljenih podataka da nasilje iznosi 23%, Australija sprovela različite inicijative za sprečavanje i rešavanje nasilja nad ženama, uključujući sveobuhvatno zakonodavstvo, usluge podrške i kampanje podizanja svesti zajednice.

Nakon Turske, Egipta, Kolumbije, Pakistana, Moldavije, Argentine i drugih zemalja, prva zemlje iz našeg bližeg okruženja koje se nalazi na listi su Mađarska i Bugarska (19%), dok iz zemalja bivše Jugoslavije u nasilju prednjači Slovenija (18%), ispred Hrvatske koja se nalazi na poziciji 43. sa 13%.

Srbija

Iako na sajtu Baze podataka o rodu, institucijama i razvoju (Gender, Institutions and Development Database) nije bilo moguće pronaći podatke za Srbiju, izuzev poslednjeg izveštaja iz 2019. godine (23.7% u praksi), poznato je da polovina svih žena u Srbiji pretrpela neki oblik nasilja. Prevencija, zaštita, krivično gonjenje, mehanizmi upućivanja i integrisane politike o porodičnom i drugim oblicima nasilja nad ženama u Srbiji i dalje su neadekvatni. Nasilje nad ženama na selu u Srbiji je i dalje nedovoljno prijavljeno, a društvene norme često sprečavaju žene da dobiju informacije o zaštiti. Samo od 2012. godine više od 300 žena u Srbiji je ubijeno od posledica rodno zasnovanog nasilja.

Po zvaničnim podacima UN WOMEN procenat nasilja prema ženama u Srbiji iznosi 17%, dok je procenat ukupnog fizičkog ili seksualnog nasilja prema partnerima u poslednjih 12 meseci doživeo veliki rast – 34%. Na tabeli indeksa rodne neravnopravnosti Srbija se nalazi na 34. mestu.

Globalno gledajuci, svi navedeni podaci, i za svet i Srbiju, dodatno su zabrinjavajući kada se uzme u obzir da svi ovi podaci bazirani na prijavljeni slučajevima. Kada bi se njima pridodali i oni neevidentirani, bilo bi teško i mučno pojmiti.

(N1)

Svet

Dve potpuno različite godine rata u Ukrajini – nastavak „zavisi od ruskih planova i ukrajinskih resursa“

Objavljeno

-

Na današnji dan 2022. godine Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu. Dve godine kasnije naznaka da će do mirovnih pregovora doći i dalje nema. Ono što je obeležilo ovaj period, prema rečima analitičara, su dve potpuno različite godine rata, a kako će teći nastavak sukoba zavisiće, navode, od nekoliko faktora.

Tog 24. februara 2022. godine ruski predsednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju je najavio početak „specijalne vojne operacije“ u ukrajinskoj oblasti Donbas. Sa druge strane, Volodimir Zelenski poručio je da će se Ukrajina braniti.

Dve godine kasnije obojica lidera su na istim pozicijama, a kraj rata, čini se, nije ni na vidiku.

Ono što je obeležilo sukob u Ukrajini, prema rečima analitičara, su dve potpuno različite godine rata.

Prema oceni istoričara Aleksandra Životića, dve godine rata po svim karakteristikama predstavljaju potpuno odvojene faze.

„Ne zato što je to prosto hronološka podela, već zato što je prvu godinu rata obeležila mnogo veća intenzivnost samog sukoba, a mnogo značajnije međunarodne aktivnosti, dok je druga godina rata dovela do određene stabilizacije na samom frontu, usmerila međunarodne aktivnosti u nekim drugim pravcima i mnogo toga dovela pod znak pitanja“, navodi Životić za portal N1.

U drugoj godini rata pomeranja na linijama frontova su, kako dodaje, vrlo malog karaktera, ali uz ogromne gubitke i na jednoj i na drugoj strani.

„Ako to uporedite sa prethodnom godinom koju je obeležio prvo ruski napad i napredovanje prema Kijevu i na jugu, zatim povlačenje kod Kijeva, pa ukrajinsku ofanzivu u Harkovskoj oblasti gde je pod ukrajinsku kontrolu vraćena zaista velika teritorija, pa rusko povlačenje sa Hersona, odnosno na levu obalu Dnjepra, vidite koliko su to bile zamašnije operacije sa mnogo vidljivijim i bržim rezultatima. Sada je jasno da je rat ušao u jednu statičniju fazu da je te, već formirane frontove, veoma teško probiti i sa jedne i sa druge strane, osim delimično uz koncetraciju ogromnog broja ljudi i ogromne gubitke i sve masovniju upotrebu različitih vidova bespilotnih letilica što je sasvim razumljivo iz više razloga. Jedan je pre svega tehnički i tehnološki, drugi je što ih je mnogo jednostavnije upotrebljavati, mnogo su jeftiniji od vrlo skupe artljerijske municije koje je sve manje i na jednoj i na drugoj strani. Treća stvar je da je to način da se izbegnu ljudski gubici“, objašnjava istoričar.

Sličnog stava je i vojni analitičar Vlado Radulović. On za N1 kaže su prvu godinu najvećem delom obeležili „jako veliki gubici sa ruske strane, potpuno nejasni potezi ruskih oružanih snaga na terenu, veliki gubici u komandnom kadru, čak veliki broj generala koji je stradao na frontu“.

„Sve to je stvaralo prilično čudnu sliku kad je reč o oružanim snagama Ruske Federacije i završilo se uspešnim ofanzivama ukrajinskih snaga koje su oslobodile značajan deo te teritorije i čak sa određenih prostora, pre svega mislim na severni, severoistočni potez odakle su se ruske snage u potpunosti povukle“, navodi on.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, situacija se u 2023. godini značajno promenila, te da su za razliku od prve godine u drugoj godini mnogo više na terenu pokazale ruske oružane snage negoli ukrajinske.

„U drugoj godini, pak, čini se da su Rusi uspeli da izađu iz svih tih svojih pogrešnih poteza na terenu, ili pogrešnih informacija koje su imali, jer su se po svemu sudeći olako spremali da paradiraju Kijevom, nisu očekivali da će se suočiti sa snažnim otporom Ukrajinaca. Ukrajinci su počeli da trpe velike gubitke, nismo imali prilike da vidimo ukrajinske ofanzive koje bi rezultirale oslobađanjem nekih većih delova ukrajinske teritorije i sa druge strane došlo je do značajnog udara na ukrajinske oružane snage, a to je pre svega pad Soledara, ali i pad Bahmuta kao kruna. Ova dva mesta, a pre svega, pad Bahmuta u maju 2023. pokazao je da će Rusija itekako zakomplikovati situaciju na terenu“, objašnjava on.

Dodaje i da su tokom leta Ukrajinci ponovo pokušali da sprovedu ofanzivu i oslobode jedan značajniji deo svoje teritorije, ali da je ona dala gotovo nikakve rezultate.

„Pokušalo se i oko Bahmuta i u najvećem formatu pokušaj proboja Surovikinove linije na potezu Zaporoške oblasti, delom i Hersonske oblasti, međutim ta ofanziva je doživela krah“, rekao je vojni analitičar.

Ukrajini ni u 2024. godini ne ide dobro na borbenim linijama. Tako je ruska vojska zauzela Avdejevku i pokušava da probije ukrajinsku odbranu na još nekoliko tačaka. Ipak linije fronta su već duži period bez većih promena.

Da li je završetak sukoba moguć?

Uprkos uspesima na frontu, ili baš zbog toga, od Putina se ponovo može čuti da je Rusija spremna na okončanje sukoba u Ukrajini.

Ipak, sagovornici N1 saglasni su da vidljivijih naznaka brzog kraja rata nema.

„Iako postoje određene naznake da ruska strana želi da inicira pregovore, oni to žele pod svojim uslovima, ali ti uslovi koji se pominju su opet neprihvatljivi za Kijev i za njegove zapadne saveznike“, kaže Životić.

Stav Radulovića je da je jako teško dati bilo kakav konkretan odgovor na pitanje da li može doći do nekog primirja zato što, kako objašnjava, postoje dve apsolutno suprotstavljene strane po pitanju bilo kakvog mogućeg primirja.

„Ukrajinci kažu da će osloboditi svaki pedalj svoje teritorije, ranije se toj rečenici dodavala i rečenica ‘uključujući i Krim’, sada mi se čini da se Krim više ne pominje toliko, dok sa druge strane Rusija zauzima stav da je četiri oblasti koje je ona pripojila, da su to oblasti koje su prepoznate u njenom ustavu i da je to teritorija Ruske Federacije“, kaže Radulović.

Kada imate takvu situaciju, kako navodi, ne zna se oko čega bi se pregovaralo.

„Da li bi sada aktivna linija fronta bila uslovno rečeno linija razgraničenja ili ne, da li je to prihvatljivo za Ukrajince, posle svega dešavalo? Iz ove prespektive se čini nerealno da neko odluči da sedne i pregovara o miru, sa druge strane ne bi me začudilo da preko noći dođe do nekih promena jer svaki rat pa i ovaj kao što se vodi na frontu, vodi se i za nekim stolovima i kroz istoriju se dešavalo da se i strašni sukobi okončaju nakon nekog sastanka, s tim što treba imati u vidu da, u potencijalnom scenariju oko razmatranja situacija i opcija, i jedna i druga strana teže da zauzmu što bolje pregovaračke pozicije. Kad to imate onda možete da diktirate situaciju“, kaže Radulović.

Nastavak rata neminovnost?

Nastavak rata stoga se čini kao neminovnost, a nekoliko faktora imaće presudan uticaj na to, smatraju analitičari.

Za Životića to su, pre svega, volja i jedne i druge strane da nastave rat.

„Na ruskoj strani je ključna volja i odlučnost Kremlja da se nastavi pravcem kojim su krenuli. Sa druge strane, kada je Kijev u pitanju tu je pre svega volja da se nastavi sa otporom ali su u pitanju i raspoloživi resursi koji itekako zavise od odlučnosti i volje zapadnih saveznika. Za Ukrajinu je međunarodna pomoć od ključne važnosti“, kaže Životić.

I prema mišljenju Radulovića za Rusiju će od ključne važnosti biti njihovi planovi, dok će za Ukrajinu to biti resursi.

„Za Rusiju će biti važno to šta oni zaista žele i dokle i kuda žele da idu. Kada govorimo o Ukrajincima tu jedna reč opisuju sve, a to su resursi – ljudski resursi, resursi u materijalu, naoružanju i vojnoj opremi. Ukrajina se nalazi u, možda, i najtežoj situaciji do sada od početka rata, nedostaje joj munucije, naoružanja, ljudstva… Sve ovo već dugo traje i za razliku od Rusije koja, iako ima problema, nema ih u toj meri. Tako da će za Ukrajinu najveći izazov biti to da nastavi da održava kontinuitet sa svojim saveznicima u smislu dobijanja dalje podrške i pomoći i da sa druge strane vidi kako će se novo ukrajinsko vojno rukovodstvo snaći“, zaključuje Radulović.

Toga su, kako se čini, svesni i na Zapadu, odakle ne prestaju da stižu poruke da neće okrenuti leđa Ukrajini.

Tako poslednjih dana stižu i poruke iz Francuske gde je ministar odbrane Sebastijen Lekorni rekao da će Ukrajini poslati dronove-kamikaze, dok je Danska odlučila da isporuči Kijevu svu artiljerijsku municiju iz svojih zaliha.

I američki predsednik Džozef Bajden ponovo je pozvao republikance u Donjem domu Kongresa da odobre pomoć za Ukrajinu i upozorio da protivljenje zakonskom predlogu koji je usvojen u Senatu „ide naruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu“ i poručio ukrajinskom kolegi da je uveren da će Ukrajini biti odobrena američka vojna pomoć od 60 milijardi dolara.

(N1)

pročitaj više

Svet

Ukrajinski šef diplomatije u UN: Ukrajina će pobediti u ratu sa Rusijom

Objavljeno

-

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je u UN onima koji ne veruju da Kijev može da pobedi u ratu sa Rusijom da će se pokazati da greše.

Kuleba koji je kasno juče govorio u Generalnoj skupštini UN uoči druge godišnjice početka ruske invazije na njegovu zemlju pozvao je države sveta da stanu uz Ukrajinu, naglasivši da će pobeda doći, kako je ukazao, „pre a ne kasnije“, ako to urade.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija je uzvratio ponavljajući tvrdnju Moskve da ona nije počela sukob.

On je okrivio Zapad za podsticanje sukoba i optužio Ukrajinu da je alatka u geopolitičkim ambicijama Zapada, a obećao je da ruska „specijalna vojna operacija“ neće završiti dok ne budu ostvareni njeni ciljevi.

Ti ciljevi objavljeni 24. februara 2022. na dan kada su ruske trupe prešle granicu u Ukrajinu uključuju demilitarizaciju Ukrajine i osiguranje da ona ima neutralni status.

Sastanci SB i Generalne skupštine UN održani su juče i brojni evropski ministri spoljnih poslova došli su u Njujork da prisustvuju tim sastancima, među kojima britanski Dejvid Kameron, franuski Stefana Sežurne, nemačka minisstarka Analena Berbok, kao i ministri Poljske Radoslav Šikorski i Švajcarske Ignacio Kasis.

„Okupili smo se danas da ponovo potvrdimo našu solidarnost sa ukrajinskim narodom, da odamo počast onima koji su žrtvovali život da odbrane slobodu i nezavisnost Ukrajine“, piše u zajedničkom saopštenju oko 50 zemalja njenih saveznika koje je ; pred sastanak Generalne skupštine pročitao Kuleba okružen desetinom ministara i diplomata.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN, sa 193 člana, Kuleba je podsetio da je više od 140 zemalja podržalo rezolucije u podršku Ukrajini pozivalo na povlačenje ruskih snaga. Ali, rekao je, „cilj Moskve je da uništi Ukrajinu i oni to vrlo otvoreno govore“.

Kuleba je rekao da su zemlje koje sada kažu da Ukrajina treba da pregovara sa Rusijom i okonča rat ili „loše obaveštene“ ili ne prate događaje posle 2014, kada je Rusija uzela Krim i podržala oružanu pobunu u istočnoj Ukrajini. On je podsetio da su Ukrajina i Rusija održale oko 200 rundi pregovora i sklopili 20 sporazuma o prekidu vatre.

„Svi ti mirovni napori završeni su pre dve godine kada je Rusija razorila Minski proces i pokrenula svoju invaziju u punom obimu. Zašto bi bilo ko predložio danas da bi nas sleđenje iste logike dovelo do drugačijeg rezultata“, rekao je Kuleba.

On je kazao da je plan predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u deset tačaka jedini ozbiljan mirovni predlog na stolu i pozvao druge zemlje da ga podrže. Plan predviđa proterivanje ruskih snaga, uspostavljanje specijalnog tribunala da se sudi navodnim ruskim ratni zločinima i organizovanje evroataltnskog bezbednosnog sistema sa garancijama za Ukrajinu.

Za razliku od prošle godine jučerašnji dan nije obeležen glasanjem, što se povezuje s kontekstom u kome je rat između Izraela i Hamasa u centru diplomatskih borbi u UN. U februaru 2023. je Generalna skupština UN ponovo tražila momentano povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, kada je ogromna većina od 141 zemlje glasala za rezoluciju koja je takođe pozivala na „pravedan i trajni mir“.

Ruski ambasador Nebenzija je kritikovao plan Zelenskog.

„To nije ništa drugo nego ultimatum Rusiji i pokušaj da se privuče koliko je moguće više zemalja u beskonačne sastanke oko tog utopijskog projekta po bilo koju moguću cenu“, rekao je Nebeznija.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je na sastanku Saveta bezbednosti rekao da ruska invazija Ukrajine krši Povelju UN i međunarodno pravo i da dve godine od njenog početka, rat u Ukrajini ostaje „otvorena rana u srcu Evrope“.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Ministarstvo zdravlja Hamasa: U pojasu Gaze poginulo 29.606 osoba

Objavljeno

-

Ministarstvo zdravlja Hamasa objavilo je danas da je u pojasu Gaze od početka rata između Izraela i tog islamističkog palestinskog pokreta poginulo 29.606 ljudi.

Kako se navodi, u poslednja 24 časa poginule su najmanje 92 osobe.

Od početka rata 7. oktobra prošle godine ranjeno ukupno 69.737 osoba.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Julija Navaljnaja traži od ruskih vlasti da predaju telo njenog muža radi sahrane

Objavljeno

-

Julija Navaljnaja, udovica ruskog opoziciona Alekseja Navaljnog koji je 16. februara umro u zatvoru u Rusiji, zatražila je danas od ruskih vlasti da predaju njegovo telo radi sahrane.

Julija Navaljnaja je, u video snimku objavljenom na Jutjubu, optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da drži telo Navaljnog kao, kako je navela, „taoca“ i zbog toga dovela u pitanje hrišćansku veru ruskog lidera.

„Nijedan pravi hrišćanin nikada ne bi mogao da uradi ono što Putin sada radi sa Aleksejevim telom“, rekla je Navaljnaja.

pročitaj više

Svet

IFIMES: Eskalacija sukoba u Gazi može da dovede do novog svetskog rata

Objavljeno

-

Nakon što su se jemenski pobunjenici Huti napadima na brodove u Crvenom moru uključili u izraelsko-palestinski sukob u Gazi na strani Hamasa, stručnjaci primećuju eskalaciju, a neki od njih izražavaju bojazan da se čovečanstvo kreće prema Trećem svetskom ratu, navodi u analizi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

U tekstu pod naslovom „Izraelsko-palestinski sukob“ pravi se paralela trenutne situacije sa onom iz kasnih 1930-ih, uoči Drugog svetskog rata, kada su, kako se navodi, ekonomije bile u recesiji, a ljudi svoje nezadovoljstvo često izražavali štrajkovima.

IFIMES navodi da je ubrzo nakon napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, američki predsednik Džozef Biden otišao u Izrael i dao uveravanja da SAD stoje uz Izrael i da Izrael ima svako pravo da se brani, a da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu to shvatio kao „otvorenu sezonu“ i nastavio sa punim vojnim napadom na Gazu.

pročitaj više

U TRENDU