ostanimo u kontaktu

Srbija

U našoj zemlji uskoro više ništa neće da se baca – a i zašto bi, kad otpad predstavlja fantastičan alternativni izvor energije

Objavljeno

-

Jedno od glavnih alternativa fosilnim gorivima u procesu energetske tranizcije u svetu je korišćenje biomase, tj. životniskog i biljnog otpada. Tu se suštinski misli na životinjski i biljni otpad koji sadrži visok procenat belančevina, masti i ugljenih hidrata, koje pri procesu razlaganja stvaraju gas sa visokim koncentratima zapremine.

Glavni deo ovog procesa se odigrava u digestorima odakle se dobija najveći deo biogasa, koji se potom šalje u tzv. kogenerativne jedinice u kojima se od njega proizvodi električna i toplotna energija, kao i organsko đubrivo.

Prema procenama iznetim u studiji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine iz 2007. godine u Srbiji se godišnje proizvede oko 12,5 miliona tona biomase, a od toga čak četvrtina može da se koristi za proizvodnju energije. Dakle, oko 2,78 miliona tona otpada može da uštedi skoro milion tona lož ulja ili dizela.

Pored toga, ovaj energent ima mnoštvo upotreba u jednom sistemu, a njegova upotreba će samo biti sve šira i šira. Industrije, ali i domaćinstva mogu koristiti biogas za grejanje i snabdevanje toplom vodom. Može se koristiti i za snabdevanje toplog vazduha za sušenje, na primer, u perionicama, stolarijama i drugim mestima gde postoji potreba za brzim i efikasnim sušenje. Izduvni gasovi od poboljšanog sagorevanja biogasa su relativno čisti i ne stvaraju nikakve mirise niti čestice.

U prehrambenoj industriji je važna potreba za čistim gorivo. Povećana upotreba očišćenog poboljšanog biometana mogla bi biti dostupna za dalju primenu u prehrambenoj industriji gde je potreba za toplotom i njenom brzom regulacijom konstantna.

Prirodni gas je i izvor toplotne energije u pivarama i destilerijama širom sveta, i ovo se može takođe lako zameniti sa biogasom te i ova industrija na ovaj način može da se dekarbonizuje.

Trenutno se fosilni tečni naftni gas često koristi u navedenim primerima, ali i zeleni TNG ili biometan se mogu koristiti na njihovom mestu. Kada se obnovljivi zeleni gas koristi umesto fosilnih alternativa, industrijske primene postaju znatno ekološki prihvatljivije, dekarbonizovane i održive.

I sve vreme pričamo o sirovom biogasu. On se daljom obradom, koja uključuje sklanjanje hidrogen sulfada, vode, čestica, i ugljendioksida, može unaprediti. Tada se on sastoji prvenstveno od mešavine metana i postaje energetski potentniji, i uglavnom se koristi kao gorivo za vozila.

Energija dobijena iz fosilnih goriva se još uvek u velikoj meri koristi širom sveta. Ova energija dolazi u obliku uglja, nafte i prirodnog gasa iz relativno ograničenog geografskog regiona i koristi se širom sveta. Mnoge zemlje stoga zavise od nekoliko zemalja u snabdevanju energijom.

Prelazak na sistem proizvodnje energije zasnovan na bioateriji tj.obnovljivim izvorima energije bi bolje izbalansirao situaciju snabdevanja energijom širom sveta; više zemalja i regiona bi moglo da postane energetski samoodrživo.

U zavisnosti od svojih granica, ovi energetski sistemi mogu biti različitih razmera. Kada se proizvodi energija kao što je biogas, veća je verovatnoća da će opština postati energetski nezavisnija, a industrije mogu imati koristi od stvaranja veće količine energije same. Centralizovana proizvodnja energije može biti osetljivija na rizik od prekida distribucije energije u slučaju oluja ili drugih događaja. Distribuirana proizvodnja energije mogla bi uravnotežiti proizvodnju energije.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Srbija

Tužilaštvo se žali na presudu Simonoviću i ostalima, traže strože kaze

Objavljeno

-

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uložiće žalbu na prvostepenu presudu kojom su danas nakon ponovljenog suđenja bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i trojica muškaraca osuđeni na kazne zatvora zbog paljenja kuće novinaru “Žig info” Milanu Jovanoviću.

Tužilaštvo će u žalbi tražiti da se okrivljenima izreknu kazne zatvora koje je tužilaštvo predložilo, odnosno da se Simonović osudi na kaznu zatvora od osam godina, dok je ovom presudom osuđen na kaznu zatvora od pet godina, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Za drugooptuženog Vladimira Mihailovića, tužilaštvo je tražilo da se osdudi na kaznu zatvora od pet godina, dok je osuđen na četiri godine, za Igora Novakovića tužilaštvo je tražilo kaznu zatvora od pet godina, a koji je osuđen na tri i po godine.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu, najavila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje.

Posle sastanka predsedništva parlamenta, ona je rekla da su neke ranije planirane tačke skinute sa dnevnog reda, kako bi se dalo vremena za Kurtijev izveštaj i poslanička pitanja u vezi dogovora postignutog u Ohridu, odnosno primeni dogovorenog aneksa sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

“Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici”, rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv. Kosova. 

“Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti”, smatra Zemaj. 

Sednica će biti održana 23. marta, tačno dve godine od kada je Kurti preuzeo dužnost od tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija.

pročitaj više

Srbija

Znate li zašto proleće više ne dolazi 21. marta?

Objavljeno

-

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije.

Bez obzira cvetaju li već magnolije i da li su temperature dosegle prolećne ili to tek iščekujemo, danas, u 22 časa i 24 minuta, a trajaće do 21. juna, ili 92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije, zbog dve različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba – meteorološke i astronomske.

Meteorološkom se metodom vode meteorolozi koji posmatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a prema njoj se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri meseca. Tom metodom proleće traje od 1. marta do 31. marta.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska osa bude na 23,5 stepena u odnosu na orbitu oko Sunca, pa nam ove godine na primer proleće stiže večeras.

pročitaj više

U TRENDU