ostanimo u kontaktu

Region

U Ustavnom sudu BiH više nema sudija iz Republike Srpske

N1

Objavljeno

-

U Ustavnom sudu BiH od danas više nema sudija iz Republike Srpske.

Sudija Zlatko Knežević od danas je zvanično u penziji, dok je mandat sudiji Miodragu Simoviću istakao krajem 2022. godine.

Trenutno je u Ustavnom sudu BiH ostalo šest od devet sudija – dvoje bošnjačkih, jedan hrvatski i troje stranih sudija iz Albanije, Nemačke i Švajcarske.

Stav rukovodstva Srpske je da Narodna skupština neće birati nedostajuće sudije sve dok Ustavni sud BiH ne bude reformisan, a stranim sudijama bude okončan mandat.

Smatraju da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitmitet Sudu.

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da je potpuno jasno da je donošenje odluka u Ustavnom sudu BiH bez sudija iz Republike Srpske plan za buduće funkcionisanje BiH, što je, prema njegovim rečima, potrebno sprečiti dejtonskim pravilom da nema odluka bez konstitutivnih naroda i entiteta.

(Srna)

Region

Dodik pozvao na usvajanje izveštaja Međunarodne komisije o Srebrenici i miting 18.4.2024. godine

Objavljeno

-

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je da u četvrtak, 18. aprila, u Narodnoj skupštini Republike Srpske bude usvojen izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, a nakon toga i na prisustvo velikom mitingu srpskog naroda na Trgu Krajine u Banjaluci, sa kojeg će biti poručeno da su Srbi posvećeni svojoj slobodi i odbrani svoje budućnosti.

Dodik je u telefonskoj izjavi Srni iz Atine naveo da će na tom skupu biti ukazano na to da su svi oni iz srpskog naroda koji su počinili zločine u prošlom ratu osuđeni i utamničeni i da je hajka koja se vrši nad srpskim narodom prevršila svaku meru.

„Sa ovog mitinga jasno ćemo poručiti da ne možemo da živimo sa muslimanima, odnosno Bošnjacima, koji nas uporno kleveću i nameću nam odgovornost tamo gde ne postoji“, poručio je Dodik.

pročitaj više

Region

Peter Sijarto: U interesu EU je da što pre primi zemlje Zapadnog Balkana

Objavljeno

-

Kredibilitet politike EU o proširenju je poljuljan razvlačenjem integracionog procesa prijema zemalja Zapadnog Balkana, rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, dodajući da je u interesu EU da integriše zemlje regiona u svoje okvire što pre.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom evropskih poslova Crne Gore, Maidom Gorčević, Sijarto je naglasio da su izbori u Evropskom parlamentu otvorili put za „desničarske, mirovne, suverenističke“ promene u političkom pravcu koji se naziva „zdravim razumom“ u evropskim političkim debatama, dok bi EU mogla da reši dugotrajne izazove i integriše „ambiciozne i brzo-razvijajuće“ države Zapadnog Balkana, preneo je MTI.

Danas, dodao je, Evropskoj uniji je potreban Zapadni Balkan više nego što Balkanu treba EU.

pročitaj više

Region

Ako se kandiduje za evropske izbore, Milanović može u kampanju 9. aprila

Objavljeno

-

Ukoliko predsednik Republike Zoran Milanović odluči da se kandiduje na hrvatskim izborima za Evropski parlament, u kampanju može da se uključi već 9. aprila, osam dana pre parlamentarnih izbora, i niko mu ne može prigovoriti kojim temama će se tom prilikom baviti, objasnila je profesor Sanja Barić.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj raspisani su za sredu, 17. aprila.

Ustavni sud je zabranio ranije Milanoviću da se kandiduje na parlamentarnim izborima, ne može da bude kandidat za novog premijera Hrvatske, a najuticajnija SDP ga ne sme isticati kao takvog, ne može biti na prommotivnim izbornim materijalima za parlamentarne izbore niti sme prisustvovati na predizbornim skupovima bilo kojeg političkog subjekta.

pročitaj više

Region

Milojko Spajić: Rekonstrukcija vlade nakon dobijanja IBAR-a

Objavljeno

-

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je da je fokusiran na dobijanje Izveštaja o ispunjenosti privremenih merila (IBAR) i isporučivanje rezultata, a nakon toga će se baviti drugim pitanjima, uključujući i rekonstrukciju Vlade.

Na pitanje da li će do juna i dobijanja IBAR-a pokrenuti pitanje rekonstrukcije Vlade, i ko bi eventulano mogao da uđe u tu Vladu, Spajić je odgovorio da je apsolutno fokusiran na IBAR.

„Mislim da je nacionalni interes ispred svih političkih interesa i da jednostavno nema mesta za političarenje. Sada je vreme za operaciju i isporučivanje rezultata. Kada dobijemo rezultate bavićemo se svim drugim pitanjiima, ali je najbitnije da se se dobije taj rezultat. Što se tiče poželjnih i nepoželjnih, mislim da svako ko podržava onaj koalicioni sporazum potencijalno može biti naš partner, ali je tu najbitnije da se kaže da su manje brojni narodi jako bitni u Crnoj Gori i uvek je bitno da budu deo vlasti. To je moje mišljenje i to je stav praktično svih političara u Crnoj Gori“, kazao je Spajić na konferenciji za medije sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, prenele su podgoričke Vijesti.

pročitaj više

Region

Ustavni sud doneo odluku: Milanović ne može da se kandiduje za premijera

Objavljeno

-

Ustavni sud Hrvatske je doneo odluku da predsednik države Zoran Milanović ne može da se kandiduje za premijera niti poslanika, sve dok obavlja funkciju predsednika.

“USUD je na sednici 18. marta razmotrio izjavu PRH-a Milanovića da će se kandidovati na izborima kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. USUD je razmotrio izjave date na njegovoj Fejsbuk stranici da će ostati kandidat za premijer bez obzira hoće li biti na listi SDP-a. USUD je dužan da upozori sva tela koja učestvuju u izbornom procesu na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Oldluke moraju biti u skladu s temeljnim vrednostima države”, naveo je predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije posle sednice suda.

On je naveo koje su dužnosti predsednika Hrvatske.

“PRH je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne sme učestvovati u političkim aktivnostima niti jedne stranke, što isključuje mugoćnost da PRH bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao premijerski kandidat”, dodao je predsednik suda.

On je dodao da je kandidovanje predsednika države i isticanje kao kandidata za predsednika Vlade nespojivo je s njegovim ustavnim ovlašćenjima i načelom trodeobe vlasti.

(N1 Zagreb)

pročitaj više

U TRENDU