ostanimo u kontaktu

Hronika

U Višem sudu u Beogradu Vladimir Kecmanović detaljno izneo odbranu

Objavljeno

-

U Višem sudu u Beogradu danas je detaljno izneo odbranu Vladimir Kecmanović, otac dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet učenika i čuvara te škole.

Kecmanović od početka suđenja negira krivicu za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje se tereti.

On je danas završio iznošenje odbrane, a tužilaštvo je počelo sa postavljanjem pitanja, rekla je Kecmanovićev branilac Irina Borović.

Hronika

Akcija policije kod Vukovog spomenika

Objavljeno

-

Danas je kod Vukovog spomenika došlo do intervencije policije, saznaje Tanjug.

Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, policija je blokirala Ruzveltovu ulicu od Bulevara kralja Aleksandra, a u akciji je privedeno više lica.

Beogradski mediji prenose da je došlo do sukoba navijačkih grupa pred 173. derbi Crvene zvezde i Partizana.

pročitaj više

Hronika

Preminula porodilja u Vranju, tužilaštvo pokrenulo istragu

Objavljeno

-

Više javno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je istragu zbog smrti porodilje u gradskoj bolnici, potvrdila je za Tanjug Danijela Trajković, glavni tužilac VJT u tom gradu.

Porodilja je preminula u porodilištu u Vranju, a beba je, prema prvim informacijama, dobro.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Za sada nema više zvaničnih informacija o ovom slučaju, prenosi RTS.

(RTS)

pročitaj više

Hronika

Da se ne zaborave žrtve masovnih ubistava: Zašto je važno da 3. maj bude Dan sećanja

Objavljeno

-

Za dve nedelje navršava se godinu dana od masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona u okolini Mladnovca i Smedereva. Peticiju da se 3. maj proglasi Danom sećanja na žrtve do sada je potpisalo više od 7.000 ljudi.

Peticiju da se ovaj dan proglasi Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava pokrenulo je Viktimološko društvo Srbije (VDS), sredinom februara ove godine.

„Naš plan je da pokušamo da prikupimo što više potpisa do godišnjice odnosno do 3. i 4. maja ove godine i da iza toga predamo potpise Vladi i pokrenemo proceduru za uspostavljanje Dana sećanja na žrtve masovnih ubistava“, rekla je za portal N1 direktorka VDS Jasmina Nikolić.

Kako je istakla, na ovaj način žele da se svake godine setimo nevino nastradalih osoba i da im odamo počast.

„Bitno je da se zna da ovaj dan treba da bude posvećen svim žrtvama masovnih ubistava, odnosno i žrtvama masovnih ubistava koja su se desila i pre 2023. koje su skoro i zaboravljene. Važno je da ostavimo i narednim generacijama upozorenje da tako nešto ne sme da se ponovi“, naglasila je Jasmina Nikolić.

Podsetimo, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, 3. maja 2023. ubijeni su: Ana Božović, Bojana Asović, Katarina Martinović, Mara Anđelković, Ema Kobiljski, Sofija Negić, Angelina Aćimović, Adriana Dukić, Andrija Čikić i čuvar Dragan Vlahović.

U Duboni i Malom Orašju su 4. maja 2023. stradali: Nikola Milić, Marko Mitrović, Aleksandar Milovanović,  Kristina i Milan Panić,  Lazar Milovanović,  Petar Mitrović, Nemanja Stevanović i Dalibor Todorović.

Masovna ubistva koja su se dogodila u razmaku od samo jednog dana pokrenula su 2023. godine talas protesta „Srbija protiv nasilja“.

Jedan krivični i pet parničnih postupaka za zločin u Ribnikaru

Za zločin u Ribnikaru koji je počinio K. K, tada trinaestogodišnji učenik te škole koji je prema našim zakonima krivično neodgovoran, vodi se jedan krivični postupak i pet parničnih.

Okrivljeni u krivičnom postupku su roditelji maloletnog dečaka koji je ubio devet svojih vršnjaka, čuvara škole i ranio još šest osoba. Prema optužnici, sumnja se da je otac obučavao dete kako da rukuje oružjem, kao i da nije obezbedio uslove za čuvanje vatrenog oružja. Za oca dečaka tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora od 12 godina, a optužen je za teško delo protiv opšte sigurnosti. Za Miljanu Kecmanović, majku dečaka, tužilaštvo traži dve i po godine zatvora, zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i municije, a razlog je to što je u kući pronađeno neobezbeđeno oružje i velika količina municije i to što se na jednoj čauri koja je pronađena nakon masakra u školi nalazio njen DNK trag.

Osim roditelja, na optužnici su i vlasnik i instruktor streljačkog kluba, u koji je prema navodima tužilaštva, prvookrivljeni Vladimir Kecmanović odvodio svog maloletnog sina da vežba pucanje na pokretnim metama.

Za vlasnika i instruktora Više javno tužilaštvo u Beogradu traži kazne zatvora u trajanju od po tri godine zbog davanja lažnih iskaza tokom istrage.

Krivični postupak za zločin u Malom Orašju i Duboni

U Višem sudu u Smederevu za 23. maj zakazano je pripremno ročište pred početak suđenja Urošu Blažiću, optuženom za masovno ubistvo u Malom Orašju i Duboni.

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, Uroš Blažić i njegov otac R. B, koji je takođe obuhvaćen optužnicom, kratko će se izjasniti o krivici, dok će tužilac pročitati optužnicu, a odbrana izneti uvodna izlaganja i dokazne predloge.

Njegovom ocu R. B. sudiće se za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Urošu Blažiću stavljeno je na teret da je 4. maja prošle godine u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja, ubio devet ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 osoba, od kojih je ranio njih 12.

(N1)

pročitaj više

Hronika

Osumnjičeni za ubistvo male Danke na saslušanju u tužilaštvu, potraga za telom se nastavlja

Objavljeno

-

N1

Osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, S. J. i D. D. iz Bora, na saslušanju su u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, objavio je RTS.

U utorak 16. aprila u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru saslušana je i S.D, majka osumnjičenog D. D. Ona je iskoristila pravo privilegovanog svedoka i nije želela da svedoči.

Pritvor osumnjičenima ističe 3. maja i oni do tada treba da budu poslati na psihijatrijsko veštačenja, čim se budu stekli uslovi za to, prenosi RTS.

U međuvremenu je nastavljena potraga za telom devojčice operativnim putem, navode u policiji.

Danka Ilić nestala je 26. marta iz dvorišta porodične kuće u okolini Bora. Tog dana u Srbiji je prvi put aktiviran alarm „Pronađi me“.

U potragu za devojčicom uključio se veliki broj grđana i pripadnika više službi policije. Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je 4. aprila na konferenciji za medije objavio da je devojčica ubijena. Kako je rekao, nju su dvojica osumnjičenih udarila službenim vozilom u blizini kuće iz koje je nestala, a potom stavila u gepek i telo odnela na deponiju.

Zbog pomaganja u prikrivanju zločina uhapšeni su i otac i brat jednog od osumnjičenih za ubistvo. Brat osumnjičenog je preminuo u protvoru.

Telo i dalje nije pronađeno, a prema rečima policije, osumnjičeni su ga premestili sa deponije i ne žele da otkriju gde se nalazi.

(RTS, N1)

pročitaj više

Hronika

U Pančevu napadnuta četvorica državljana Hrvatske, Zagreb uputio protesnu notu

Objavljeno

-

N1

U Pančevu su tokom vikenda napadnuta četvorica hrvatskih državljana povodom čega je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo protestnu notu Srbiji.

Pančevačka policija je zbog krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti uhapsila N.R. (22), M.K. (23), Ž.M. (23) i F.M. (21), koji su osumnjičeni da su 13. aprila u jedan sat posle ponoći po nacionalnoj osnovi vređali i naneli lake telesne povrede državljanima Hrvatske i dvojici državljana Srbije.

„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Republici Srbiji povodom ničim izazvanog teškog fizičkog napada, koji se dogodio 13. aprila u Pančevu, na četvoro hrvatskih državljana, kao i na dvoje srpskih državljana koji su stali u njihovu odbranu“, piše u saopštenju ministarstva.

Hrvatsko ministarstvo oštro je osudilo taj čin, koji je, dodaje se, prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motivisan.

„Ministarstvo očekuje hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od strane zvaničnika Republike Srbije, traži hitnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih uz delovanje policijskih i pravosudnih tela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje primereno kažnjavanje počinilaca“, ističe se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Pančevu juče je saslušalo osumnjičene i zatražilo pritvor za sve počinioce.

„Krivičnom prijavom se osumnjičenima stavlja na teret da su dana 13. aprila u 1.15 časova u Pančevu, izazivali nacionalnu mržnju među narodima tako što su po nacionalnoj osnovi vređali lica N.K. (1986), K.R. (1979), M.B. (1985) i M.K. (1989), svi državljani Republike Hrvatske iz Zagreba, te da su rukama, nogama i kaiševima zadavali udarce oštećenima N.K. i K.R, kao i B.L. (1986.g.) iz Pančeva i M.C. (1985) iz Niša, dvojici državljana Republike Srbije, nanevši im lake telesne povrede u predelu glave i tela“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Viši sud u Pančevu odredio je pritvor osumnjičenom Ž.M. u trajanju do 30 dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Tužilaštvo je saopštilo da će u daljem toku dokaznih radnji ispitati svedoke događaja i obaviti potrebna veštačenja.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU