ostanimo u kontaktu

Srbija

Udruženje tužilaca Srbije: Potreban hitan društveni dijalog o funkcionisanju pravosuđa

N1

Objavljeno

-

Udruženje tužilaca Srbije (UTS) ocenilo je da način nedavnog izbora tužilaca u više osnovnih i viših tužilaštava svedoči o „dubini krize javnotužilačke profesije, zbog čega smatra da je potreban hitan društveni dijalog o funkcionisanju pravosuđa“.

Povodom sednice Visokog saveta tužilaštva (VST), na kojoj su 30. januara izabrani tužioci u više osnovnih i četiri viša javna tužilaštava, UTS je navelo u saopštenju da je stručna javnost „videla primenu kontradiktornih i proizvoljnih kriterijuma, ‘utiska’ članova Saveta, bez jasnog i doslednog stava“.

Iako je na funkciju izabran i određen broj stručnih i dostojnih kandidata, UTS smatra da je način izbora ostalih očigledno bila poruka svim javnim tužiocima u Srbiji da će napredovati ukoliko su protivnici svih promena proklamovanih u novim javnotužilačkim zakonima i ako se odreknu samostalnosti.

Sa sednice VST je, prema oceni UTS, poslata i poruka da će tužioci napredovati ukoliko bespogovorno slušaju svakog glavnog javnog tužioca.

UTS je ocenilo i da je sa osmočasovne sednice VST, prenošene na Jutjubu, poručeno tužiocima da će kao stručni saradnici biti izabrani za javne tužioce u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu iako nemaju ni životnog ni profesionalnog iskustva da postupaju u krivičnim postupcima za najteža krivična dela.

„Visoki savet tužilaštva neće biti garant vaše samostalnosti prilikom izbora za javne tužioce i neće se ustručavati da u javnom prenosu diskriminiše prvenstveno kolege koje imaju profesionalno i životno iskustvo. Kao društvo, dobili smo još jednu glasačku mašinu, i to u okviru tužilačkog Saveta. Posledice toga osetiće svi građani a ne samo javni tužioci“, ocenilo je UTS u saopštenju.

Navodeći da je Ustavni sud volšebno odbacio sve žalbe podnete protiv odluka VST o izboru javnih tužilaca po prethodnom konkursu, UTS je ocenilo da to ukazuje da javni tužioci nemaju delotvornu zaštitu protiv proizvoljnih odluka VST, odnosno prepušteni su „samovolji nekoliko moćnika u javnom tužilaštvu“.

Smatrajući takvo stanje neodrživim, UTS je istaklo da je neophodno da odmah započne društveni dijalog o funkcionisanju pravosuđa.

„Dijalog bi morao da pruži odgovor na brojna pitanja, ali pre svega da pruži odgovor na pitanje zbog čega pravosuđe Srbije, a naročito javno tužilaštvo ima izuzetno nizak nivo poverenja javnosti, kao i da pruži odgovor na pitanje u kojoj meri odsustvo poverenja u pravosuđe onemogućava njegovo funkcionisanje, odnosno otežava rad javnim tužiocima i sudijama?“, ocenilo je UTS.

Društveni dijalog bi, prema UTS, morao da otpočne odmah, i trebao bi da se odvija pod okriljem najviših državnih institucija, a logično bi bilo da uključi sve relevantne pojedince, kao i priznate domaće i međunarodne organizacije

(FoNet)

Politika

Nestorović: Nemam ambiciju da postanem ministar, niti da naša lista bude deo vlasti

Objavljeno

-

N1

Nosilac parlamentarne liste „Mi – Glas iz naroda“ Branimir Nestorović izjavio je da nema ambiciju da postane ministar, niti da pokret po svaku cenu bude deo vlasti, ponavljajući stav i da neće davati podršku nijednoj opciji za formiranje većine u Skupštini grada Beograda.

„Nije ideja da uđemo u vlast odmah. Mi smo mnogo mali, tek smo u formiranju stranke. Želimo da u naredne dve-tri godine osnujemo jedan jak pokret koji će moći da bude učesnik u nekoj vlasti. Jer kad si mali i manjinski partner uz jednu veliku, jaku partiju, ona te proguta“, rekao je Nestorović za list Politika.

Ponovio je da se većina odbornika te liste u Skupštini grada Beograda neće opredeljivati ni za poziciju, ni za opoziciju, već da će im novi izbori, ako ih bude, biti „odskočna daska“ za jačanje pokreta.

„Po nekim istraživanjima javnog mnjenja, mi smo na izborima dobili više od 10 odsto, a ovi izbori su na republičkom nivou baš raščistili političku scenu. Desilo se nešto što je meni teško objašnjivo – Socijalistička partija Srbije je u prilično velikom padu, takozvane patriotske snage su praktično iščezle, a koalicija oko Miloša Jovanovića je, po mom mišljenju, izdala svoje birače“, ocenio je Nestorović.

On je naveo da na političkoj sceni s jedne strane postoji samo grupa oko Srpske napredne stranke (SNS), a sa druge okupljena, kako je rekao, oko „frakcija“ Demokratske stranke, dodajući da mu se ne sviđa politika nijednih i da je „Mi – Glas iz naroda“ treća opcija.

„Naravno, sa ovim drugima nećemo ni da razgovaramo, jer nema razloga za to, ali nam se ne sviđa ni popustljiva politika prema Kosovu. To smo ponavljali 100 puta“, kazao je Nestorović.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

LSV: U Vojvodini se gase škole i mediji na jezicima nacionalnih manjina

Objavljeno

-

N1

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, da se u Vojvodini gase škole i mediji na jezicima nacionalnih manjina, zbog nacionalističke politike.

„Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo koje je na udaru nacionalističke politike, koja je od devedesetih godina afirmisala politiku u kojoj se kao neprijateljsko vidi sve što je drugačije i sve što je različito“, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Dodao je da se u medijima kojima su osnivači nacionalni saveti manjina „guši politički pluralizam i sprečava bilo kakva alternativa“, prema njegovim rečima to se odnosi pre svega na medije na mađarskom jeziku.

Marton je kazao da je, sa šest službenih jezika, Skupština Vojvodine, posle Evropskog parlamenta, najvišejezičnije predstavničko telo u Evropi.

„Bez očuvanja višejezičnog bogatstva, nema ni vojvođanske autonomije. Pravo na obrazovanje i informisanje, kao i službena upotreba jezika i pisma, moraju biti maksimalno zaštićeni. Često su ova prava samo zapisana i ostaju mrtvo slovo na papiru“, kazao je Marton.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Lista najtraženijih zanimanja u Srbiji

Objavljeno

-

Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima.

Ko bi pre dve ili tri godine mogao da pretpostavi da će veštačka inteligencija postati svakodnevica ili da će rad od kuće postati opšteprihvaćena stvar? Tržište rada se menja brže nego ikada, pa tako ni ne treba da čudi što su neka zanimanja koja su do pre nekoliko godina bila veoma tražena danas postala skoro pa nepoželjna, piše startuj.com.

Teško je sa sigurnošću pretpostaviti šta donosi godina pred nama, i u svetu ali i kod nas, no na osnovu nekih trendova je moguće zaključiti koja će zanimanja biti tražena u narednom periodu. U mnogome to će biti poslovi vezani za kompjutere, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju, bezbednost na internetu i slične poslove, navodi portal koji objavljuje pregled zanimanja koja će biti tražena i u 2024. godini:

Softver developer

Ovo profesija se već godinama nalazi u vrhu lista najtraženijih i najplaćenijih zanimanja. Istina, ranije su do posla u ovoj profesiji mogli da dođu i oni koji nisu imali ozbiljnija znanja iz oblasti programiranja, no kako danas neke zadatke bez problema može da reši i veštačka inteligencija, prostor za početnike se dosta smanjio.

Uvek će biti prostora za one koji su vešti sa programskim jezicima, kao što su Java, Python ili C++, i iza sebe već imaju dovoljno iskustva. Danas su, na primer, veoma traženi i programeri koji su vešti u otklanjanju grešaka, što opet dolazi sa iskustvom. Prosečna neto plata softver developera u Srbiji iznosi oko 1379 evra, dok su juniori plaćeni oko 844 evra, a seniori i više od 2000 evra.

Analiza podataka

Analitičare podataka najčešće opisuju kao ljude bez kojih nije moguće zamisliti moderno poslovanje. Oni igraju ključnu ulogu u procesu donošenja odluka. Njihova sposobnost razumevanja podataka omogućuje kompanijama da prilagode svoje strategije, optimizuju operacije i bolje se prilagode dinamičnim tržišnim uslovima.

Kroz precizne analize, ovi stručnjaci otkrivaju trendove, prepoznaju potrebe kupaca i pomažu u oblikovanju inovacija koje vode ka uspešnom poslovanju. Njihove plate su u rangu onih koje imaju programeri, a ono što je važno istaći jeste i činjenica da posla za njih ima i u firmama koje nisu primarno vezane za IT sektor.

Kreator digitalnog sadržaja

Kompanije koje nema na internetu kao i da ne postoji. Ukoliko ste osoba koja ima „žicu“ za društvene mreže i ume da oseti puls publike – ovo je prava karijera za vas. Iako su mnogi mislili da će veštačka inteligencija smanjiti potrebu za kreatorima digitalnih sadržaja, većina direktora marketinga u velikim svetskim firmama kaže da će uvećati budžete namenjene kreatorima. Čak je i naše tržište toliko veliko da oni koji imaju šta da ponude vrlo lako dođu do klijenata.

Medicina

Karijera u medicini je uvek dobar izbor, ukoliko vas tako nešto zanima. Nemačka se, na primer, već duži niz godina suočava sa manjkom radne snage u bolnicama, pa su tako i uslovi koje treba ispuniti radi zapošljavanja veoma jednostavni. Već nakon srednje škole i polaganja stručnog ispita, može se pronaći posao medicinske sestre ili brata, a plate se kreću u intervalima od 1.600 pa do čak 4.400 evra.

Treba obratiti pažnju i na konkurse koje redovne raspisuje Ministarstvo zdravlja Srbije, jer u bolnicama i domovima zdravlja širom zemlje uvek ima slobodnih radnih mesta.

Ugostiteljstvo

Grana u kojoj će uvek biti posla. Kuvari, konobari, menadžeri – sve su to zanimanja koja se često mogu videti na oglasima. Plate u ovoj grani rastu iz godine u godinu, najviše zbog činjenice da radnici dosta odlaze u inostranstvo tokom turističke sezone. No, one kompanije koje žele da zadrže dobre radnike uvek će ponuditi dobre uslove i plate koje će biti i iznad proseka.

Minimalna plata konobara u Beogradu iznosi oko 65.000 dinara, što nije mnogo. No, ukoliko uspete da dođete do posla u nekom od prestižnijih restorana ili hotela, vaša zarada može biti i duplo veća. U nešto boljoj poziciji su kuvari, koji su veoma traženi, naročito tokom letnje sezone. Ukoliko živite u nekom od turističkih centara, ovo je idealna karijera za vas.

Softver developeri i analitičari podataka ostaju ključni u tehnološkom napretku i donošenju odluka u modernom biznisu, dok kreatori digitalnog sadržaja igraju vitalnu ulogu u marketingu. Medicinske profesije i ugostiteljstvo takođe nude stabilne karijere, prateći globalne i lokalne trendove. Bez obzira na izbor, prilagodljivost i sticanje relevantnih veština ostaju ključni faktori za uspeh u promenljivom svetu rada u kome živimo danas.

(Infostud)

pročitaj više

Srbija

Grujičić: Očekuje se objava rezultata stručnog nadzora porodilišta u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno

-

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da očekuje da će u narednih nedelju dana ili dve nedelje biti objavljeni rezultati stručnog nadzora porodilišta u Sremskoj Mitrovici gde se porodila Marica Mihajlović, čija beba je preminula zbog, kako tvrdi, povreda nanetih tokom porođaja.

Grujičić je istakla da je potrebno razgovarati i sa okrivljenim ginekologom i čuti i njegovu stranu priče i da bez toga spoljni nadzor ne može da bude potpun.

„Obratili smo se tužilaštvu da omogući pristup njemu i da čujemo i njegovu verziju događaja jer jedino tako možete da vidite šta se desilo. Jednostavno će ga pitati o medicinskim stavovima koje on treba da prokomentariše kao lekar“, rekla je Grujičić za RTS.

pročitaj više

Srbija

Analiza rada MUP-a: Srbija je bezbedna, tokom poslednje decenije beleži se pad stope kriminala

Objavljeno

-

Analiza rada Ministarstva unutrašnjih poslova od 2000. godine do sada je pokazala da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, i da se tokom poslednje decenije beleži pad kriminala.

Prema evidenciji, lane je evidentirano 70.085 krivičnih dela, dok je 20213. godine bilo 113.780 krivičnih dela na godišnjem nivou, pokazuju podaci u koje su „Večernje novosti“ imale uvid, a koji bi trebalo da uskoro budu predstavljeni javnosti.

Takođe, tokom prošle godine izršeno je 43 odsto manje krivičnih dela u odnosu na 2001. godinu.

pročitaj više

U TRENDU