ostanimo u kontaktu

Svet

Ukrajina ulazi u NATO

Objavljeno

-

Svi NATO saveznici su se složili da Ukrajina postane članica te alijanse, javlja Skaj njuz.

“Svi NATO saveznici su se složili da će Ukrajina postati član alijanse”, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Nije, međutim, precizirano kada bi to moglo da se dogodi, budući da je to krajnja crvena linija za Rusiju.

Govoreći uoči sastanka ministara zemalja članica Alijanse koji se održava u bazi NATO-a Ramštajn u Nemačkoj, Stoltenberg je novinarima rekao da “kada se jednog dana rat završi, Ukrajina mora da ima mogućnost prevencije nekih sledećih napada”.

Prema rečima Stoltenberga, sada je glavni fokus da se obezbedi da Kijev pobedi Rusiju.

Podsetimo, Stoltenberg je juče boravio u prvoj zvaničnoj poseti Kijevu, gde se sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom zelenskim, koji je izjavio da je vreme da NATO donese političku odluku i pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu.

Ukrajinski lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom NATO-a rekao da bi samit NATO-a u Vilnjusu, u julu, mogao da postane ”istorijski” i dodao da je primio poziv da na njemu prisustvuje.

Nije jasno kako su se saveznici NATO složili oko ulaska Ukrajine u Alijansu jer je koliko juče ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio da sada nije vreme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u.

S druge strane, ako i kad Ukrajina postane članica najvećeg vojnog saveza, to će značiti da će Rusija imati NATO na svojoj granici, s još jednom zemljom, budući da je Finska početkom aprila ušla u taj savez, čime je gotovo udvostručena granica Alijanse i Rusije, koja s Finskom ima granicu od čak 1.300 kilometara.

Iz zvanične Moskve više puta je ponovljeno da je za Rusiju ulazak Ukrajine u NATO nešto što ta zemlja neće dozvoliti i da je to “crvena linija”.

Svet

Putin: Rusija će početi da raspoređuje nuklearno oružje u Belorusiji od 7. jula

Objavljeno

-

Rusija će početi da raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji nakon što objekti za skladištenje budu spremni od 7. do 8 jula, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju.

Putin je rekao da se sve odvija po planu i stabilno, saopštio je Kremlj.

Putin i Lukašenko su se prethodno 25. maja saglasili o planu za raspoređivanje ruskih kopnenih nuklearnih raketa kratkog dometa na teritoriji Belorusije gde će ostati pod ruskom komandom, podseća Rojters.

(Tanjug)

pročitaj više

Svet

EU će tražiti od kompanije Meta da objasni zašto ne funkcioniše zaštita za decu

Objavljeno

-

Evropski komesar za industriju Tjeri Breton najavio je da će se krajem juna sastati sa izvršnim direktorom kompanije Meta, Markom Zakerbergom i zahtevati da ta kompanija odmah reaguje pošto, kako je rekao, njen zaštitni kodeks za decu izgleda ne funkcioniše.

Platforme društvenih medija, kao što su Instagram, TikTok, Snapchat i YouTube, izazvale su zabrinutost među regulatorima i korisnicima sadržaja namenjenih za malu decu, preneo je Rojters.

“Izgleda da Metin dobrovoljni kodeks o zaštiti dece ne funkcioniše”, napisao je Breton na Twitteru.

Breton je istakao da Zakerberg sada mora to da objasni i odmah preduzme akcije, najavljujući da će se sastati u Metinom sedištu u Menlo Parku u Kaliforniji, 23. juna.

Portparol Mete je rekao da kompanija ima strogu politiku i tehnologiju za sprečavanje predatora da pronađu ili stupe u interakciju sa tinejdžerima putem aplikacija.

Portparol je naveo da su Meta timovi razbili 27 takvih mreža između 2020. i 2022. godine, kao i da je u januaru ove godine bilo blokirano više od 490.000 naloga zbog kršenja politike bezbednosti dece.

“Stalno istražujemo načine za aktivnu odbranu od ovakvog ponašanja i mi smo osnovali internu radnu grupu da istraži ove tvrdnje i odmah se time pozabavi”, istakao je portparol.

Breton je rekao da će Meta takođe morati da saopšti šta planira da uradi da bi se uskladila sa pravilima EU u vezi sa onlajn sadržajem poznatim kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA) nakon 25. avgusta ili će se, kako je naveo, suočiti sa teškim sankcijama.

DSA zabranjuje određene vrste ciljanih oglasa na onlajn platformama, kao što su one namenjene deci ili kada koriste posebne kategorije ličnih podataka, kao što su etnička pripadnost, politički stavovi i seksualna orijentacija.

DSA kazne za kršenja odredbi mogu dostići čak šest odsto od globalnog prometa kompanije.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

Svet

Asanžova porodica: Džulijan je opasno blizu izručenja Americi

Objavljeno

-

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je “opasno blizu” da bude isporučen SAD nakon što je na sudu izgubio najnoviju žalbu, rekla je njegova porodica i upućeni u njegov slučaj, prenosi britanski Gardijan.

Njegovi advokati su rekli da će ponovo uputiti žalbu istom sudu, usled straha da bi mogao da provede ostatak života u zatvoru jer je objavio nekoliko hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

U presudi na tri stranice objavljenoj u utorak, sudija Višeg suda Velike Britanije Džonatan Svift odbacio je svih osam tačaka Asanžove žalbe protiv ekstradicije Americi, koju je u junu prošle godine potpisala tadašnja britanska ministarka policije Priti Patel.

(Tanjug)

pročitaj više

Svet

EU: Postignut dogovor da zemlje koje ne prihvate migrante, moraju da plate

Objavljeno

-

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu, posle intenzivnih pregovora, postignut je dogovor da zemlje koje ne prihvate migrante na svojoj teritoriji moraju da plate, odnosno države koje ne prihvate da ugoste onoliko migranata koliko je predviđeno kvotama, platiće 20.000 evra po osobi.

Dogovor je postignut na sastanku kasno u četvrtak, a na njega se čekalo već sedam godina.

Evropska komisija predložila je usvajanje novog zakona o migracijama i azilu pre tri godine, objavio je Katimerini.

(Tanjug)

pročitaj više

Svet

Četiri osobe poginule, 13 se vodi kao nestalo u poplavama na jugu Ukrajine

Objavljeno

-

AP

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko saopštio je danas da su četiri osobe poginule, a da se još 13 se vodi kao nestalo u poplavama u južnom regionu Hersona nakon uništenja brane Kahovka.

Klimenko je na Telegramu saopštio da je zbog poplava evakuisano ukupno 2.412 ljudi, prenosi Rojters.

Kremlj je danas optužio ukrajinske snage za granatiranje civila i pripadnika spasilačkih službi koje se bore sa poplavama izazvanih urušavanjem brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU