ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Većina okupljenih razišla se u Zvečanu, manja grupa ostaje da dežura tokom noći

AP

Objavljeno

-

Većina građana okupljenih na današnjem protestu u Zvečanu razišla se, ali je manja grupa ostala i donela suncobran i klupe kako bi “dežurala” tokom noći, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Građani koji su ostali planiraju da sve vreme tokom noći neko bude ispred zgrade opštine.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić razgovarao je ranije danas sa visokim oficirom Kfora, kojem je preneo da Srpska lista traži da Kfor obezbedi sve prilaze Zvečanu jer se, kako je naveo, na nekoliko prilaza nalazi tzv. kosovska policija i specijalci, što “iritira građane” i preti da ponovo dovede do eskalacije.

(Tanjug)

KiM specijal

Veton Eljšani: Specijalna policija pretražuje šumu oko manastira Banjska

Objavljeno

-

Specijalne snage tzv. kosovske policije pretražuju teren oko manastira Banjska u istoimenom selu na severu Kosova i Metohije.

Specijalna policija sa psima pretražuje okolinu zbog eventualnih zaostalih eksplozivnih naprava, rekao je za Tanjug zamenik direktora takozvane Kosovske policije za region Mizrovica sever, Veton Eljšani.

U Banjskoj je povećan broj specijalaca, a smanjen broj pripadnika redovne policije.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Ne komentarišemo pojedinačne izjave, zna se šta EU očekuje od Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da unija neće svaki dan komentarisati izjave pojedinaca o tome šta se desilo 24. septembra u selu Banjska i dodao da se zna šta EU očekuje od Beograda i Prištine i da je to jasno naznačeno u prošlonedeljnom saopštenju svih 27 članica EU.

“Način kako radi EU je da ne komentariše sve izjave pojedinačno. Svi moraju da se ponašaju odgovorno i pojasne šta se desilo i reagovaćemo odgovarajuće kada dođe vreme. Eu je veoma uključena u situaciju”, rekao je Stano na konferenciji na pitanje albanskog novinara kako komentariše izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Kamenovana kuća srpske starice u Gnjilanu

Objavljeno

-

U Gnjilanu je kamenovana kuća srpkinje Bosiljke Nojić (70), jedne od retkih Srpkinja koja je ostala da živi u tom mestu, ali na sreću nije bilo povređenih, prenosi RTV Puls.

Na njenu kuću, koja se nalazi u blizini gradskog groblja u naselju Kamnik, u toku prošle nedelje bačen je kamen pri čemu je polomljen jedan prozor.

(Tanjug)

pročitaj više

KiM specijal

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ne vidi šanse za stabilizaciju situacije na KiM

Objavljeno

-

Rusija ne vidi mogućnost za dugoročnu stabilizaciju situacije na Kosovu i Metohiji, zbog huškačke politike SAD i Evropske unije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

“Nema izgleda za dugoročnu stabilizaciju. Kosovski lider Kurti, koji održava napetosti na terenu i proteruje Srbe, računa da će njegovi šefovi, Vašington i Brisel, dodatno pojačati pritisak na Beograd, tražeći priznanje regiona koji je proglasio nezavisnost kršeći rezoluciju 1244 UN”, saopštio je Gruško.

Prema njegovim rečima, “reakcija Zapada na kosovske provokacije je spora i neprincipijelna”.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Stejt department: Naša poruka za Beograd i Prištinu je i dalje da se vrate dijalogu

Objavljeno

-

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da je poruka Sjedinjenih Američkih Država za Beograd i Prištinu i dalje da se uzdrže od nasilja i vrate dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

On je to rekao na redovnom brifingu za novinare, a na pitanje kakvu poruku Srbima na KiM prenosi to što Stejt department nije uputio poruku saučešća srpskim žrtvama, Miler je rekao da su SAD dosledno izražavali saučešće žrtvama nasilja.

“Mislim da smo prilično dosledno izražavali saučešće žrtvama nasilja u – kako u ovoj situaciji tako i širom sveta, a jedna od poruka koju smo imali za obe strane u ovom sukobu je da se uzdrže od nasilja i povratak dijalogu uz posredovanje EU. To je i dalje naša poruka”, rekao je on.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

U TRENDU