ostanimo u kontaktu

Lepota&Zdravlje

Velika studija otkriva novi faktor rizika za srčani udar

Objavljeno

-

Svaka promena je važan pokazatelj.

Lekari ne samo da bi trebalo da provere visok krvni pritisak, već i da prate promene pri svakoj poseti pacijentu, ukazuje novo istraživanje.

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji, koja je obuhvatila više od milion očitavanja, pokazala je da je varijabilnost krvnog pritiska glavni prediktor rizika od srčanog i moždanog udara.

Pacijenti sa fluktuirajućim očitanjima mogu biti izloženi većem riziku od kardiovaskularnih događaja od onih sa visokim ali stabilnim krvnim pritiskom koji se kontroliše lekovima.

Istraživači na Imperijal koledžu pratili su više od 8.000 pacijenata u Velikoj Britaniji sa visokim krvnim pritiskom više od 20 godina. Otkrili su da su varijacije u sistolnom krvnom pritisku tokom vremena snažan prediktor moždanog udara, srčanog udara i atrijalne fibrilacije.

To je čak bio slučaj i kod pacijenata koji su imali očitavanja krvnog pritiska u granicama normale, ali koja su varirala između poseta lekaru, prema rezultatima objavljenim u „European Heart Journal“.

„Već dugo znamo da visok krvni pritisak povećava rizik od srčanog i moždanog udara, ali naši najnoviji nalazi takođe naglašavaju važnost praćenja varijabilnosti krvnog pritiska tokom vremena“, komentariše viši autor studije profesor Piter Sever.

Većina ispitanika bili su muškarci prosečne starosti 64 godine. Među pacijentima sa prosečnim sistolnim krvnim pritiskom manjim od 140 mmHg, oni sa najvećom varijabilnosti imali su 16 procenata veći rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih događaja u poređenju sa grupom sa najmanjom varijabilnosti.

Takođe je pokazalo da se više od polovine incidenata (53 odsto) dogodilo kod pacijenata čiji je krvni pritisak bio dobro kontrolisan lekovima, ispod 140 mmHg, što ukazuje da je lečenje bilo neadekvatno.

Istraživači zaključuju da rezultati pokazuju da varijabilnost sistolnog krvnog pritiska od 13 mmHg ili više tokom pet godina može biti povezana sa značajno povećanim rizikom od kardiovaskularnih događaja, prenosi Index.hr.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Lepota&Zdravlje

Namirnica koja se dugo smatrala hranom siromašnih: Prava je riznica zdravlja

Objavljeno

-

Sočivo je namirnica čije kuvanje nije komplikovano pa ju je lako uvrstiti u jelovnik. Puna je vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene dobrobiti koje nudi su brojne.

Sočivo se na našim prostorima jako dugo smatralo „sirotinjskom“ namirnicom jer je uvek bilo vrlo pristupačno, pa su i najsiromašniji slojevi mogli da ga priušte u velikim količinama. Upravo ta etiketa možda je i učinila da sočivo decenijama ode u zapećak u domaćoj kuhinji, međutim, poslednjih godina mu se vraća zaslužena popularnost, piše Zadovoljna.rs.

Ako želite da se hranite zdravije, ova namirnica bi trebalo što češće da se nađe na vašem tanjiru.

1. Bogato je vlaknima

Jedna od najvećih prednosti sočiva je njegov visok nivo vlakana, koje većina ljudi ne unosi dovoljno putem ishrane.

„Sočivo je složeni ugljeni hidrat koji sadrži puno vlakana, posebno topivih vlakana. Ta se vlakna tope u vodi i stvaraju smesu sličnu gelu koja se kreće našim telom i pomaže da se uklone neke od materija povezanih s visokim holesterolom“, kaže Dženifer Henvej, nutricionistkinja.

Sočivo može da osigura vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šoljice. Vlakna u njemu takođe pomažu varenju.

2. Pomaže u regulaciji šećera u krvi

„Topiva vlakna u sočivu mogu da pomognu u ravnoteži nivoa šećera u krvi usporavanjem otpuštanja glukoze u krvotok i sprečavanjem skokova insulina“, kaže Henvej. Ovo je jedna od velikih prednosti sočiva za dijabetičare, jer pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Visok sadržaj vlakana ih čini veoma zasitim što pomaže u kontroli apetita.

3. Dobar je izvor proteina

Sočivo ima više od 20 grama proteina u pola šoljice, što ga čini savršenim prilogom za ručak, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan. Čak trećina kalorija iz sočiva dolazi od proteina, što ga čini trećim po količini proteina, u odnose na sve druge mahunarke ili orašaste plodove.

Sočivo ima nekoliko esencijalnih aminokiselina, a to su metionin i cistein. Ovo se lako rešava kombinovanjem sočiva sa žitaricama kao što su pirinač ili pšenica.

4. Puna je vitamina i minerala

Jedna od zdravstvenih dobrobiti sočiva je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz njega možete uneti kalcijum, kalijum, cink i gvožđe, kao i puno vitamina B.

Ukoliko patite od hroničnog umora ili anemija, uz sočivo možete nadomestiti nedostak gvožđa, koje je odgovorno za dodatak enegije. Gvožđe stvara hemoglobin, supstancu u vašim crvenim krvnim zrncima koja im omogućava da prenose kiseonik u vaše telo.

Pola šolje kuvanog sočiva može da obezbedi 15% preporučenih dnevnih potreba za gvožđem.

5. Smanjuje rizik od određenih hroničnih bolesti

Studije pokazuju da redovno konzumiranje sočiva smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost, rak i srčana oboljenja. To je zahvaljujući njihovom bogatom sadržaju zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih fenoli – sočivo je među najbolje rangiranim mahunarkama po sadržaju fenola. Stoga ne čudi da se sočivo može pohvaliti antioksidativnim, antibakterijskim, antivirusnim, antiinflamatornim i kardio-protektivnim dejstvom.

Nutricionistkinja preporučuje da se kod kuvanja sočiva šporet ugasi nekoliko minuta ranije. Kuvajte dva-tri minuta kraće od planiranog, ugasite vatru, poklopite i pustite da se kuva na spostvenoj pari do kraja.

(zadovoljna.rs)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Grujičić: Razmatamo vakcinisanje majki protiv velikog kašlja

Objavljeno

-

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da se razmatra početak vakcinacije majki protiv velikog kašlja kako bi novorođena deca bila zaštićena u prvim mesecima života.

Ministarka je povodom nedavnih smrti novorođenčadi od posledica velikog kašlja ocenila da se to pitanje ozbiljno razmatra, i da je na Republičkoj stručnoj komisiji za pedijatriju i infektivne bolesti da donese odluku.

Ona je naglaisila za TV Pink, da je veliki kašalj posebno opasan za novorođenčad.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Grujičić: Na pragu smo epidemije velikog kašlja, 400 novih slučajeva od početka godine

Objavljeno

-

N1

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas u Nišu da Srbija nije na pragu epidemije morbila, ali jeste na pragu epidemije velikog kašlja.

„Oko 400 novih slučajeva velikog kašlja imamo od Nove godine. To je puno i moja molba svima je da vakcinišu decu po kalendaru koji je zakonski obavezan. Nepotrebno pravimo rizike“, rekla je Grujučić prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra.

Ona je kazala da će uskoro biti održan sastanak republičke Komisije za infektivne bolesti na kome će biti odlučeno da li treba ići na vakcinaciju trudnica od velikog kašlja, kako bi se zaštitila deca do dve godine, jer tek od druge godine deca počinju da primaju vakcinu protiv te bolesti.

„Najveći broj zaražene dece ima od 10 do 14 godina, ali srećom kod njih nije toliko teška klinička slika, kao kod malih beba. Deca koja su umrla nisu bila zaštićena vakcinom“, kazala je Grujičić.

Ona je najavila da će u Nišu, u blizini nove zgrade Kliničkog centra biti građena nova Ginekološko-akušerska klinika.

„Moramo brzo da radimo i to po principima 21. veka. Postoji više varijanti na koji način možemo da gradimo te klinike. Neki su brži, neki sporiji. Ići ćemo na najkvalitetnije rešenje“, izjavila je Grujičić.

Prema njenim rečima, za par meseci biće poznato kada će porodilište biti izgrađeno.

Grujičić je kazala da kako god bi rekonstruisali postojeću zgradu Ginekološko-akušerske klinike, ona ne bi mogla da zadovolji savremene standarde.

(Beta)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Dejan Škorić: Tiršova ostvaruje više od 90 odsto uspešnih izlečenja malignih bolesti

Objavljeno

-

Univerzitetska dečja klinika Tiršova ostvaruje više od 90 odsto uspešnih izlečenja malignih bolesti kod dece, izjavio je danas načelnik odeljenja hematologije na toj klinici Dejan Škorić, povodom predstojećeg Međunarodnog dana dece obolele od raka koji će biri obeležen 15. februara.

„Uz inovativne i savremene metode lečenja, koje se u Srbiji uspešno primenjuju, uspešnost izlečenja je 92 odsto kod određenih vrsta leukemije, a na izlečenje utiču rano otkrivanje i tačna dijagnoza, dok je podizanje svesti važan zadatak za sve nas“, rekao je Škorić.

Škorić je objasnio da je leukemija maligna bolest krvi i da se najčesća bolest tog tipa razvija u dečjem uzrastu, saopšteno je iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Studija: Na osnovu proteina može se predvideti pojava demencije za 10 godina

Objavljeno

-

Na osnovu nivoa određenih proteina u krvi može se predvideti nekoliko oblika demencije više od 10 godina pre nego što bolest bude dijagnostikovana, pokazali su rezultati najnovije studije britanskih i kineskih naučnika koja je objavljena.

Studija je objavljena u časopisu Nature Aging, a deo je tekućeg istraživanja više timova da se otkriju pacijenti sa rizikom od oboljevanja od demencije korišćenjem jednostavnog testa krvi, preneo je Rojters.

„Na osnovu studije, čini se verovatnim da će biti razvijeni testovi krvi kojima se može predvideti rizik od razvoja demencije za 10 godina“, rekla je Suzan Šindler, istraživač Alchajmerove bolesti na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu u američkoj državi Misuri.

pročitaj više

U TRENDU