ostanimo u kontaktu

Svet

Veoma blizu Srbije opasna laboratorija: Uskoro će imati P-4 nivo biološke sigurnosti

Objavljeno

-

U Italiji, u blizini Trsta, na granici sa Slovenijom, nalazi se Naučni park, gde je smešten i Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologije.

U tom paarku istražuju se virusi poput zike, HIV-a i kovida 19. Reč je o laboratoriji koja je klasifikovana kao nivo P-3 biološke sigurnosti, a uskoro će uključiti i laboratoriju nivoa P-4, poput one u Vuhanu. To je izazvalo zabrinutost i reakciju medija i građana u Italiji, prenosi Sputnjik.

Zaposleni u laboratoriji Međunarodnog centra za genetski inženjering i biotehnologije (ICGEB), u koju nije lako ući, svaki put pre nego što počnu s poslom, moraju da vode računa o vrlo strogim procedurama koje uključuju oblačenje u zaštitna odela kao za vreme pandemije kako bi se zaštitili od izlaganja opasnim virusima s kojima svakodnevno rade, piše Korijere dela sera.

Budući da rade sa virusima i inficiranim ćelijama, ništa ne sme da uđe i izađe iz laboratorije, gde se filtrira vazduh dok se sav medicinski otpad baca u posebne kontejnere, koji zahvaljujući vrlo visokim temperaturama, onemogućavaju da bilo koji infektivni agent izađe napolje.

“Sve je za jednokratnu upotrebu. Mi koji radimo sa ovim virusima moramo da budemo vrlo precizni ali i da radimo polako, i uvek bi trebalo da budemo u grupi. Čak i kada smo sami u sobi, procedura zahteva da nas uvek nadgleda kontrolor preko monitora ili staklenih vrata“, izjavio je Alesandro Marčelo za Korijere dela sera.

Italijanska vlada je omogućila potpuni imunitet tom centru kao i svim naučnicima koji u njemu rade. Svake godine se ulaže 10 miliona evra, kao i besplatno korišćenje 8.000 kvadratnih metara, za neometan rad. Taj centar uključuje nekoliko laboratorija na svetu i strateški je partner Agende 2030. Ujedinjenih nacija.

Šta je ICGEB

Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologije (ICGEB), čije je sedište u Trstu u Italiji, nastao je 1983. godine kao projekat Organizacije ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) da bi 1994. postao Autonomna međunarodna organizacija koja ujedinjuje 65 država članica u saradnji sa velikim brojem privatnih organizacija poput Fondacije “Bil i Melinda Gejts”, New England BioLabs Inc, koja radi na istraživanju u biotehnološkom polju, ali i “Genetona”, vodećeg preduzeća na polju genetičke terapije.

Na sajtu ICGEB-a se navodi: “Programi istraživanja uključuju naučne projekte poput genetičkog odgovora, umnožavanja DNK kao i njeno ‘popravljanje’, elaboraciju RNK, sprovodimo istraživanja na ljudskim virusima poput HIV-a, HPV-a i rotavirusa, molekularnu imunologiju, neurobiologiju, molekularnu genetiku, eksperimentalnu hematologiju ali i gensku ljudsku terapiju. Istraživački programi svake grupe periodično su podvrgnuti ocenjivanju prilikom poseta međunarodnih istraživača sa specifičnim kompetencijama u raznim poljima, a koji daju svoje mišljenje Naučnom savetu ICGEB-a. Naš rad podržava mnoštvo međunarodnih agencija koje nas finansiraju“.

Imunitet laboratoriji i njenim zaposlenima – država u državi

U junu prošle godine u italijanskom službenom glasniku je objavljen dogovor između italijanske vlade i ICGEB-a, gde stoji da finansiranje preuzima italijanska država u visini od 10 miliona evra godišnje. U glasniku je moguće pročitati da ovaj centar ima potpunu zaštitu države i svi koji u njemu rade imaju jurisdikcioni imunitet.

Niko od zaposlenih u vladi ili bilo ko zaposlen u javnoj upravi na teritoriji Italije ne sme da uđe bez posebnog odobrenja direktora centra, a sva njegova dokumentacija je strogo poverljiva. Centar je oslobođen od poreza, dažbina, kao i od carinjenja.

U članu 12 piše da svi zaposleni uživaju privilegije i imunitet čak i kada prestanu da rade u laboratoriji. Nisu im ni oporezivane plata i primanja, dok direktor i čitava njegova porodica imaju privilegije i imunitet, izuzeća i koncesije kao ambasadori i šefovi misija iako nisu državljani Italije i nemaju u ovoj zemlji stalno mesto boravka.
Svim zaposlenima u laboratoriji se dostavlja posebna lična karta koja potvrđuje da rade za ICGEB, pa na osnovu toga uživaju sve privilegije i imunitet.

ICGEB, prema pisanju italijanskih medija, predstavlja državu u državi sa specijalnim statusom pa italijanska država ne može da kontroliše i nadgleda istraživanja u laboratoriji.

Rizici i protivljenja građana

Italijanska televizija Medijaset se u emisiji Fuori dal coro pita zašto je dozvoljeno da u Italiji postoje laboratorije P-3 i P-4, koje su karakteristične za Ukrajinu.

I ne samo to, u intervjuu sa predsednikom Svetske akademije za biomedicinske tehnologije Džozefom Tritom novinari su otkrili da kada jedna laboratorija postane kategorije P-4, znači da su u pitanje vojne aktivnosti koje za cilj imaju napade ili odbranu biološkim oružjem.

“Postojanje laboratorije P-4 na našoj teritoriji, koja je vrlo gusto naseljena, vrlo je veliki rizik za sve, rizik koji je nemoguće kontrolisati“, izjavio je Trito.

U međuvremenu, građani Trsta i grada Pezara, organizovani u komitete, protestuju zbog tih laboratorija na italijanskoj teritoriji, koje navodno rade na zaštiti građana od budućih pandemija, dok narod misli da se u njima proizvodi biološko oružje.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Svet

Gutereš: Voda kao opšte dobro treba da bude u centru globalne političke agende

Objavljeno

-

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je na konferenciji svetske organizacije da voda, kao najdragocenije opšte dobro čovečanstva, ujedinjuje ceo svet i da zbog toga treba da bude u centru globalne političke agende.

Obezbeđivanje snabdevanja vodom predstavlja osnovno ljudsko pravo, napomenuo je Gutereš u petak na kraju konferencije o vodama na sredini Dekade akcije za vodu, napominjući da je cilj održiva i pravična budućnost u snabdevanju za sve ljude na planeti.

Gutereš je ukazao da pitanje vode prolazi kroz niz globalnih izazova, navodeći da ona predstavlja najvažniji resurs koji omogućava održivi razvoj, borbu protiv siromaštva, podršku prehrambenim sistemima, otvaranje novih radnih mesta i napredak.

pročitaj više

Svet

Zelenski: Ukrajina još ne može da krene u kontraofanzivu, čekamo municiju

Objavljeno

-

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Oružane snage Ukrajine još ne mogu da pokrenu kontraofanzivu, koja je bila planirana za proleće, ističući da su Kijevu potrebni municija i borbeni avioni.

“Ne možemo još da počnemo“, rekao je Zelenski u intervjuu za japanski list Jomuri, prenosi Unian.

Priznao je da je situacija na istoku Ukrajine „loša“, uglavnom zbog nedostatka municije.

pročitaj više

Svet

SAD: Tornado na jugu Amerike odneo 14 ljudskih života

Objavljeno

-

Snažan tornado pogodio je sinoć ruralne oblasti američke savezne države Misisipi i odneo najmanje 14 ljudskih života i izazvao razaranja duž svoje putanje u dužini od oko 160 kilometara, saopštile su federalne i lokalne vlasti.

Tornado je uništio brojne objekte i onesposobio elektrodistributivnu mrežu, navodi se u izveštaju Nacionalne meteorološke službe, preneo je ranije AP.

Olujno vreme donelo je i grad veličine loptica za golf u nekoliko država na jugu SAD zbog čega su vlasti izdale upozorenje na “opasnost po živote ljudi”.

pročitaj više

Svet

Londonske vlasti zabranile svojim službenicima da koriste TikTok

Objavljeno

-

Zaposlenima u gradskoj upravi Londona više neće biti dozvoljeno da koriste aplikaciju TikTok na svojim zvaničnim telefonima zbog bezbednosnih razloga.

Gradske vlasti Londona (GLA) saopštile su da se pravilo primenjivati na 1.200 zaposlenih, navodi se u izveštaju Bi-Bi-Sija.

Britanska vlada je nakon bezbednosne analize zabranila ministrima da koriste ovu aplikaciju na svojim zvaničnim telefonima.

pročitaj više

Svet

Kanađanka postavila svetski rekord u davanju krvi: Za 60 godina dala 203 jedinice “dragocene tečnosti”

Objavljeno

-

Osamdesetogodišnja Kanađanka Žozefin Mihaljuk iz provincije Alberta, koja je skoro 60 godina redovno davala krv, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kada je reč o ženama po količini krvi koju je dala.

Kako je objavljeno na sajtu Ginisove knjige rekorda, ona je počela je da daje krv sa 22 godine i od tada je dala ukupno 203 jedinice krvi. Jedinica krvi iznosi 473 mililitra, a odrasla osoba ima u proseku oko 4,7 litara krvi u organizmu.

Mihaljuk je ispričala da ju je 1965. godine njena sestra, koja je već davala krv, nagovorila da prvi put da krv.

“Odlučila sam da joj se pridružim i to je bio početak”, kaže Kanađanka. Mihaljuk ističe da daje krv jer zna da to pomaže ljudima. Ona je nulta pozitivna krvna grupa, koja je najčešća. Prethodni rekord je bio 117 jedinica krvi.

pročitaj više

U TRENDU