ostanimo u kontaktu

Srbija

Vesić: Operater „Vensi“ treba da se izvini putnicima zbog greške na Beogradskom aerodromu

Objavljeno

-

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je operater aerodroma Nikola Tesla, francuska kompanija „Vensi“ (Vinci), odgovoran za jučerašnje probleme u radu, zbog čega su tri leta otkazana, a 17 odloženo, izrazivši očekivanje da će se ta kompanija izviniti putnicima.

Kako je za Tanjug objasnio, desilo se to da je vozač autobusa odvezao putnike koji su doleteli iz Skoplja, na pogrešan izlaz (gate) i oni su se pomešali sa putnicima koji su već prošli kontrolu i trebalo da krenu prema avionu što je, napominje on, potpuno nedopustivo.

„Tačno je se ljudske greške dešavaju, da se to ne dešava samo na beogradskom aerodromu, ali je činjenica da se njima veoma često dešavaju greške i da će morati mnogo više da porade na svojoj organizaciji jer moraju da poštuju putnike na beogradskom aerodromu onako kako poštuju i na aerodromima u Francuskoj. Ja sam o tome s njima mnogo puta razgovarao i očekivao da su izvukli pouku iz toga i da će se bolje organizovati“, rekao je ministar.

Oko 40 odsto od 17.8 milijardi evra će otići na saobraćajnu infrasrtukturu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će oko 40 odsto od 17,8 milijardi evra planiranih ulaganja za period od 2024. do 2027. godine, otići na saobraćajnu infrastrukturu.

„Kada pogledate da će samo pruga Beograd – Niš koštati preko 2,7 milijardi evra, kada pogledate koliko će koštati svi autoputevi, nama je suštinski najvažnije ulaganje u infrastrukturu jer železnička i putna infrastruktura znači razvoj Srbije“, rekao je Vesić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, plan da se u naredne četiri godine završi još 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica jeste ambiciozan, ali i izvodljiv jer će, kako je rekao, za četiri godine biti završeno još nekoliko koridora.

Vesić kaže da će biti završen Moravski koridor, dužine 112 kilometara, koji povezuje auto-put Miloš Veliki i auto-put Beograd-Niš, preko Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke Banje, Kruševca, kao i Fruškogorski koridor koji će povezati Rumu i Novi Sad.

Takođe, dodaje on, biće završen i Dunavski koridor koji povezuje autoput Beograd – Niš, preko Požarevca do Velikog Gradišta i Golupca.

„Biće završena brza saobraćajnica do Loznice sa odvojkom Slepčević-Badovinci, i ono što je najvažnije biće završena potpuno nova saobraćajnica, deo brze saobraćajnice Karađorđe koja je predviđena da ide kroz Šumadiju. Završićemo taj deo koji kreće od malog Požarevca, to je petlja koja se sada nalazi na auto-putu Beograd-Niš, preko Mladenovca do Aranđelovca, i onda od Aranđelovca prema Lazarevcu. Kasnije ćemo nastaviti da gradimo drugi deo prema Rači i od Topole prema Kragujevcu. Svi ti putevi i brze saobraćajnice će biti završene do 2026. godine“, najavio je ministar.

Govoreći o radnoj snazi u građevinarstvu, Vesić je istakao da je Srbija prošle godine izdala preko 60.000 radnih dozvola za strance, i dodao da ove godine očekuje da će biti za 20 odsto više stranih radnika u Srbiji.

„Kako se razvija privreda i kako se radi više, potrebno je više stranih radnika i to je dokaz da Srbija postaje srednje razvijena zemlja, jer ljudi koji žive u manje razvijenim zemljama mogu da zarade više nego u svojim zemljama“, objasnio je on i dodao da u sektorima poljoprivrede i građevinarstva ima najviše stranih radnika.

Vesić kaže da su svi putevi nakon snega prohodni, i dodaje da ima 19 saobraćajnica na kojima je zabranjeno korišćenje od strane šlepera zato što su, kako je naveo, to saobraćajnice na prevojima i uzbrdicama gde korišćenje od strane kamiona može da dovede do zastoja.

„Mi smo u protekla dva i po dana bacili preko tri hiljade tona soli. To radimo sada preventivno zato što su niske temperature, pogotovo tokom noći i jutra kada je moguća pojava leda. Moje upozorenje svim vozačima je da imaju zimsku opremu, da prilagode brzinu uslovima vožnje i ako nisu iskusni vozači, da izbegavaju da koriste automobile u ovakvim uslovima kako ne bi dolazilo do nesreće“, poručio je Vesić.

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU