ostanimo u kontaktu

Region

Viktor Orban ostao na čelu Fidesa

Objavljeno

-

Vladajuća mađarska stranka Fides danas je na Kongresu za predsednika ponovno izabrala premijera Viktora Orbana, koji je obećao da će se boriti za svoj model Evrope i poručio da je bolje menjati Evropsku uniju nego napustiti je.

Mađarska je razvila model Evrope koji se zasniva na nultoj stopi migracija, na ekonomiji zasnovanoj na punoj zaposlenosti, na snažnoj porodici, niskim porezima i „osetljivoj zelenoj tranziciji“, rekao je Orban na Kongresu.

„Moramo se suprotstaviti modelu Evrope za koji se zalaže Brisel“, kazao je Orban, ocenivši da je taj model neodrživ i nema budućnost, prenosi Hina.

„Brisel uništava Evropu i vodi je u smrt, svakog dana zabija novi ekser u njen kovčeg, a naš je zadatak da to zaustavimo i zato moramo biti jedinstveni“, poručio je mađarski premijer.

Mađarska mora menjati Evropsku uniju, a ne napustiti je, a to je moguće jedino radikalnom promenom u Briselu, rekao je Orban i istakao da model Evrope za koji se zalaže Brisel vodi u haos, jer javni red nestaje, a posledice migracija izmiču kontroli.

Prema njegovim rečima, javni dug raste, zbog čega investitori svoj novac plasiraju u Ameriku i Aziju, za šta su krive birokrate u Briselu, kao i za to što je 1990. Evropa u svetskoj ekonomiji učestvovala sa 23 odsto, a sada je taj udeo pao na 15 procenata.

„Ne želimo da nas porobi Soroš, ne želimo da živimo između ratova bandi i migrantskih getoa i ne želimo da Evropa i Mađarska postanu muzeji na otvorenom koje je lepo posetiti, ali nemaju budućnost, već samo prošlost“, rekao je Orban.

Mađarska vlada pokrenula je u petak nove „nacionalne konsultacije“ u cilju „odbrane svog suvereniteta“, a jedno od pitanja na koja građani treba da odgovore glasi: „Brisel želi da uspostavi migrantska geta u Mađarskoj, šta mislite o tome“.

Osim migracijama, konsultacija se bavi i ratom u susednoj Ukrajini, sa kojom Mađarska ima napete odnose.

Region

Nacrt zaključaka Saveta EU: Nova Vlada Crne Gore da obnovi političku stabilnost

Objavljeno

-

Savet za opšte poslove EU pozdravio je formiranje nove Vlade Crne Gore, koju ohrabruje da obnovi političku stabilnost i brzo unapredi put Crne Gore u EU i strateški pravac, navodi Savet za opšte poslove EU u nacrtu zaključaka o proširenju, čije se usvajanje očekuje 12. decembra.

“Politički konsenzus i volja su potrebni da bi se hitno obnovila funkcionalnost demokratskih institucija i ispunile dugogodišnje reformske obaveze”, dodaje se u nacrtu zaključaka, u koje je Tanjug imao uvid, a koji bi trebalo da budu usvojeni na sastanku saveta 12. decembra, a potom potvrđeni na samitu evropskih lidera 14. i15 decembra.

Kako se ističe, Savet pozdravlja ukupan napredak Crne Gore postignut u dosadašnjim pregovorima o pristupanju, sa 33 otvorena poglavlja i tri privremeno zatvorena.

pročitaj više

Region

Dimitar Kovačevski: Svaka zemlja o ratu u Ukrajini šalje poruku na svoj način

Objavljeno

-

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski komentarisao je danas nedolazak nekih delegacija, uključujući i ukrajinsku na Savet ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji je danas počeo u Skoplju, i istakao da svaka zemlja o ratu u Ukrajini šalje poruku na svoj način.

Ukrajinska delegacija kako je ranije saopšteno nije došla u Skoplje zbog prisustva ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Delegaciju Ukrajine će na samitu predstavljati predstavnici njihovog diplomatskog predstavništva u Severnoj Makedoniji.

Prisustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na 30. ministrskom sastanku OEBS, za premijera Dimitra Kovačevskog, nije diplomatska pobeda Rusije.

pročitaj više

Region

U Podgorici formirano 27 predmeta vezano za lažne diplome

Objavljeno

-

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je ove godine 27 predmeta povodom prijava koje se odnose na lažne diplome.

To je saopšteno portalu RTCG iz Vrhovnog državnog tužilaštva. Dodali su da je u šest predmeta podnet optužni predlog.

“Obaveštavamo vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici povodom prijava koje se odnose na lažne diplome od početka 2023. godine formirano 27 predmeta. U šest predmeta podnet je optužni predlog, četiri predmeta su na nadležnost ustupljena drugim tužilaštvima, dok je u 17 predmeta izviđaj i dalje u toku”, precizirano je u odgovoru Tužilaštva.

pročitaj više

Region

Sergej Lavrov doputovao u Skoplje na Savet ministara spoljnih poslova OEBS-a

Objavljeno

-

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u prestonicu Severne Makedonije Skoplje kako bi prisustvovao ministarskom sastanku OEBS, preneli su ruski mediji.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preleteo je oko 4.000 kilometara i preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od 5 sati, prenosi TASS.

Ruska novinska agencija navodi da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za Lavrovov avion ako se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

pročitaj više

Region

Blinken i Borelj napustili Skoplje pre dolaska Lavrova

Objavljeno

-

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u sredu veče u Skoplju, pred današnji sastanak šefova diplomatija OEBS-a i sastao se s makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ali je posle neformalne večere, napustio glavni grad Severne Makedonije, pre dolaska ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Večeri u Skoplju prisustvovali su, osim Blinkena, koji je posle Skoplja doputovao u Izrael, šefovi diplomatija EU i Velike Britanije, Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica napustili Skoplje pre nego što je stigao Lavrov.

Ranije se najavljivala mogućnost da se Lavrov i Blinken susretnu u Skoplju, ali je visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao u sredu da se taj susret ne očekuje.

pročitaj više

U TRENDU