ostanimo u kontaktu

Srbija

Više javno tužilaštvo u Beogradu: Progon nepodobnih tužilaca

Objavljeno

-

Na kolegijumu Odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u četvrtak 23. februara, šef tog Tužilaštva Nenad Stefanović saopštio je: “Dve iskusne zamenice tužioca Jasminu Paunović i Bojanu Savović, zbog potrebe posla, prebacujem iz Odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.“

Od tog momenta svi predmeti na kojima su radile su im oduzeti. Čak i predmet za slučaj korupcije u EPS-u, zbog koga je tužiteljka Savović samo dan ranije naložila hapšenje šest osoba. Istragu o tom predmetu tužiteljka je vodila duže od godinu dana i posle brojnih urgencija, kojima je pokušavala da pokrene policajce na rad, uspela je da realizuje slučaj. Nije joj dozvoljeno ni da sasluša osumnjičene, umesto nje to je uradila Brankica Marić, najbliža saradnica Stefanovića.

Pitanje je koliko neko, poput Marićeve, ko nije detaljno upućen u obiman predmet, može da postavi prava pitanja uhapšenima. Saslušanja su jedan od najbitnijih delova istrage.

Suprotstavljanje nezakonitim radnjama

Zamenica tužioca Bojana Savović je pet godina radila u Odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Isto toliko godina nije imala oslobađajuću presudu. U pravosudnim krugovima važi za osobu sa besprekornom profesionalnom biografijom, dugom 20 godina.

Slučajno ili ne, na istom slučaju korupcije u EPS-u, ali u predmetu o pranju novca, radila je i druga sklonjena tužiteljka Jasmina Paunović. O potezu te iskusne tužiteljke, koja ima još dve godine do penzije, nedavno se čulo i u parlamentu. Naime, Paunovićeva je svom šefu Stefanoviću i svim kolegama poslala poruku da ne želi da radi protiv zakona i protiv Ustava kako joj nadređeni usmeno nalažu, već im je poručila da se dokumentovano izjasne o svojim zahtevima. Reč je o nalogu da za podnošenje svake krivične prijave prethodno moraju da dobiju saglasnost tužilačkih šefova.

Javnost je za suprostavljanje tužiteljke da radi protivzakonito saznala od narodne poslanice (SSP) Marinike Tepić koja je o tome govorila u Skupštini Srbije i upozorila da onima koji dignu glas u beogradskom VJT sledi šikaniranje. To upozorenje je postalo stvarnost, te je Stefanović urlao i pretio svojim zamenicima, udarajući rukom o sto. Tužiteljka Paunović se zbog toga žalila Državnom veću tužilaca.

Nekoliko dana kasnije, zajedno sa Bojanom Savović je premeštena na drugo radno mesto.

Privatizacija Tužilaštva

Buru u javnosti izazvalo je saoštenje za medije Višeg Javnog tužilaštva u kome se tvrdi da je tužiteljka Savović sama tražila premeštaj, a i da je ona odugovlačila sa slučajem EPS-a.

U sadržaj tog saopštenja nisu posumnjali samo novinari, već i opozicioni političari. Primera radi, poslanica Tepić na društvenim mrežama je napisala: “Nenad Stefanović laže“.

Bura je prerasla u oluju kada je tužiteljka Bojana Savović javno istupila i za TV N1 izjavila: “Nije tačno da sam sama izrazila želju da radim u drugom odeljenju ili da sam na bilo koji način odugovlačila predmet.“

Dodala je da je nejasno zašto su, ako je tačno da je odugovlačila rad na predmetu, nadležni čekali da do hapšenja dođe, pa je tek onda prebacili u drugo odeljenje.

Nejasno je i novinarima zašto je na kolegijumu Stefanović rekao da tužiteljke premešta zbog “potrebe posla“, a zatim medijima saopštio da su same tražile premeštaj.

U tom saopštenju VJT-a iz Beograda, koje podseća na političke pamflete, Stefanović je naveo i da je odluku doneo tokom redovne izmene godišnjeg rasporeda poslova.

Ni to nije tačno, kako kažu sagovornici portala “Vremena“, redovne izmene se rade jednom godišnje, međutim tužilac Stefanović izmene preraspodele poslova izvodi i po nekoliko puta mesečno. Tačnije, kad god mu zasmeta da neko nije dovoljno poslušan. Kako je nedeljnik “Vreme” ranije pisao, manipulisanjem zakonskih odredbi Stefanović je Tužilaštvo kojim rukovodi privatizovao do te mere da ono sve češće podseća na DOO.

Politička funkcija Višeg javnog tužilaštva u Beogradu

Samo iz Odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, od kada je Stefanović postao šef, premešteno je sedmoro zamenika tužioca. Reč je o: Nebojši Obradoviću, Ani Borović, Mileni Božović, Branki Trifunovic, Nataši Pavlici, Jasmini Paunović i Bojani Savović. Većina je poslata na drugo radno mesto jer su se suprostavili suludim zahtevima Stefanovića i njegove saradnice Marić.

Recimo, Ana Borović je prema rečima njenih kolega prebačena u Opšti kriminal, a zatim je do te mere ponižavana i maltretirana da je dala otkaz i otišla u advokaturu. Ni to nije prošlo bez probleme, navodno je Nenad Stefanović preko klike advokata sa kojima je blizak izdejstvovao da Advokatska komora u Beogradu odbije da Borovićevu upiše u advokate. Posle toga ona je tek u jednom mestu u unutrašnjosti Srbije uspela da se evidentira kao advokatica.

Tužiteljki Nataši Pavlici pre nego što je oterana iz Antikorupcijskog odeljenja oduzeti su svi veliki predmeti o građevinskoj mafiji na kojima je radila. Većina tih predmeta do danas nije mrdnula s mrtve tačke.

Šef beogradskog VJT Nenad Stefanović retko o kome ima da kaže lepu reč osim o direktoru BIA, bivšem ministru MUP-a Aleksandru Vulinu na čiju je urgenciju, kako se spekuliše, i postao glavni tužilac srpske prestonice.

Osim što Stefanović redovno preti krivičnim prijavama i osvetom svojim, po zvanju, kolegama, neretko ih naziva i kriminalcima. Čak i šefove Osnovnih tužilaštva naziva kriminalcima koji su saradnici ministarke Pravde Maje Popović ili opozicije. To bi moglo nekoga da začudi odakle u istom košu ministarka i opozicionari, međutim kada se pogledaju saopštenja VJT u Beogradu i saopštenja opskurnog Udruženja sudija i tužilaca, GONGO organizacije na čijem je čelu takođe Nenad Stefanović, onda se vidi da je to čovek koji se protivi svakoj promeni u pravosuđu koja bi mu oduzela moć da suzbije svaku tužilačku samostalnost.

U svojim saopštenjima Stefanović neretko vređa i nezavisne medije i novinare koji kritički pišu o njegovim postupcima. Saradnicima preti da informacije ne smeju da cure u nezavisne medije, dok “javno montirana suđenja“ u najopskurnijim tabloidima smatra za relevantna i na osnovu tih saznanja često pokreće nove postupke za one za koje proceni da su politički nepodobni.

Izvor: “Vreme”

Autor: Jelena Zorić

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Srbija

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Objavljeno

-

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

Hil je za agenciju FoNet naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitno i važno, podsećajući da je to obaveza koja je prihvaćena pre 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao EU, imaju sporazum kojeg moraju da se pridržavaju i obezbede njegovu implementaciju, rekao je Hil i dodao da je ZSO važna da srpskoj zajednici na Kosovu obezbedi sigurnost i budućnost.

Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno videti narednih nedelja i meseci, predvideo je Hil.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će aneks evropskog predloga primenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

Umesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova, poručio je Hil.

Dogovor iz Ohrida je pravno obavezujuć, bez obzira što nije potpisan i biće deo pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela ovih dana. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. A Srbi na Kosovu zbunjeni su, jer nisu dobili jasnu poruku.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

pročitaj više

Društvo

Evo kada počinje još jedan odmor za osnovce i srednjoškolce

Objavljeno

-

Bliži se Uskrs, a sa njim i školski raspust. Osnovci i srednjoškolci će tako za tri nedelje ići na prolećni raspust i biće slobodni za uskršnje praznike. Iako prolećni raspust za učenike u centralnoj Srbiji počinje za tri nedelje obuhvatiće i dane Uskrsa.

Kada su u pitanju učenici iz škola u Vojvodini prolećni raspust počinje u petak, 7. aprila i traje do ponedeljka, 17. aprila.

Raspust za osnovce i srednjoškolce iz ostatka Srbije za razliku od vršnjaka u Vojvodini počeće od ponedeljka, 10. aprila do utorka, 18. aprila.

Potom slede dva neradna dana zbog prvomajskih praznika, 1. i 2. maja, koji “padaju“ u ponedeljak i utorak. Za učenike osmog razreda školska godina se završava 6. juna, dok će ostali osnovci u školu ići do 20. juna.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 23. maja, učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci 20. juna.

pročitaj više

Srbija

Srbija i Italija potpisale 11 dokumenata o saradnji

Objavljeno

-

Predstavnici Srbije i Italije potpisali su danas, na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju, 11 dokumenata o saradnji dve zemlje.

U Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije našoj zemlji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje su potpisali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ministar Antonio Tajani.

pročitaj više

Srbija

Kurti: Implementacija sporazuma trebalo je da počne u ponedeljak

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je plan implementacije sporazuma trebalo već da počne, ali da to nije učinjeno krivicom Srbije, i zatražio od međunarodne zajednice da preduzme mere.

Sprovođenje ovog sporazuma trebalo je da počne još juče, jer i u planu implementacije stoji da postoji rok kada sporazum treba da počne da se primenjuje. I osnovni sporazum i plan implementacije su već usaglašeni. Za nas je ovo dogovor, ali očekujem da međunarodni faktor osudi i oceni ponašanje Srbije, koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka ništa. On je kazao da član 7. osnovnog sporazuma sa Srbijom, koji pominje samoupravljanje srpske zajednice na Kosovu, formulacija koja „vrlo verno i precizno pripada Okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina, prema Savetu Evrope“.

Kurti je naveo da sada Srbiju treba pitati zašto odbija da potpiše ovaj sporazum o čijem sadržaju su se strane usaglasile od sastanka u Briselu 27. februara.

„Smatram da sada lopta ne treba da bude na strani terena Kosova, već na strani Srbije. Umesto da pitaju Srbiju zašto to ne potpisuju, oni mene pitaju kada ćete formirati ZSO“, rekao je Kurti, preneo je Kosovo onlajn.

pročitaj više

U TRENDU