ostanimo u kontaktu

Srbija

Vlada usvojila paket od pet mera za zaštitu prava Srba na Kosovu

Objavljeno

-

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici paket mera koji je dogovoren na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije u četvrtak, 13. aprila u Raški.

Kako se navodi u saopštenju, Vladi Srbije je bilo važno da se, zbog posvećenosti boljem životu Srba na Kosovu i Metohiji, ove mere usvoje što pre, zbog čega je sednica zakazana u najkraćem roku.

U paketu se nalazi pet mera.

1) Priština da prekine kršenje sporazuma

Republika Srbija zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice kako bi Privremene institucije samouprave (PIS) u Prištini momentalno prekinule kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omogućile potpunu i ničim ometanu slobodu kretanja Srbima čija vozila koriste legalne i legitimne registarske tablice Republike Srbije. U cilju zaštite ovog neotuđivog ljudskog prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, neophodno je da PIS u Prištini bez odlaganja postupe u skladu sa svim sporazumima iz dijaloga, ali i svim drugim relevantnim međunarodno-pravnim dokumentima.

U tom smislu, srpski pregovarački tim ovlašćuje se da, u skladu sa pravima koja su srpskoj strani garantovana dosadašnjim sporazumima o registarskim tablicama, učini dodatni napor za iznalaženje kompromisnog rešenja po ovom pitanju. U slučaju da PIS u Prištini odbace kompromisno rešenje i nastave da na Kosovu i Metohiji onemogućavaju slobodu kretanja Srba i drugih građana koji koriste legalne i legitimne tablice Republike Srbije, nadležni organi Republike Srbije će uzvratiti snažnim i adekvatnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka. U tom slučaju, državni organi će prema vozilima sa registarskim tablicama koje izdaju PIS u Prištini preduzeti ciljane arbitrarne mere.

2) Hitno formiranje ZSO

Bezuslovno i hitno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) je apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu, kao i preduslov za povratak Srba u pokrajinske institucije i njihovo bilo kakvo dalje političko delovanje u pokrajini. PIS u Prištini su dužne da obezbede da se formira ZSO isključivo u skladu sa četiri sporazuma koji su u dijalogu do sada postignuti po ovom pitanju.

To znači da ZSO mora imati sve pravne i druge garancije koje su propisane Prvim sporazumom i Planom implementacije i Sporazumom o delokrugu i mandatu Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO iz 2013. godine, kao i sve elemente koji detaljno definišu njen poseban pravni položaj, ciljeve, strukturu, organe, nadležnosti, izvore finansiranja i sve druge činioce koji su precizno definisani Opštim principima iz 2015. godine.

3) Međunarodna misija hitno da zaštiti prava Srba

Albanske policijske snage PIS u Prištini se protivpravno nalaze na severu KiM, gde brutalno terorišu mirne Srbe koji tu žive. Predstavnici nadležnih međunarodnih civilnih i bezbednosnih misija na KiM dobro su upoznati sa time, kao i sa činjenicom da PIS u Prištini kroz prisustvo tih snaga krše odredbe Prvog sporazuma koje regulišu pitanje policijskog prisustva na severu KiM.

Zbog toga Vlada Republike Srbije traži od pomenutih međunarodnih misija da, u skladu sa obavezama koje im propisuje Rezolucija SB UN 1244, hitno preduzmu mere za zaštitu života i prava Srba i obezbede povlačenje albanskih policijskih snaga PIS u Prištini.

4) Osuda održavanja izbora na severu Kosova

Vlada Republike Srbije oštro osuđuje nedemokratski pokušaj PIS u Prištini da održi izbore za lokalnu administraciju u četiri većinski srpske opštine na severu KiM. Vlada Republike Srbije smatra da ovakvi izbori nemaju nikakvog smisla, jer PIS u Prištini ovim putem nastoji da stvori situaciju u kojoj će 2% albanskog stanovništva na severu KiM upravljati i odlučivati nad 98% Srba koji tu žive.

Ovaj potez razotkrio je u punoći antidemokratski karakter PIS u Prištini, kao i političku ambiciju njenog predvodnika Kurtija da sa manje od 2% glasova postane faktički gradonačelnik Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana i severne Kosovske Mitrovice. Vlada Republike Srbije podržava odluku legitimnih političkih predstavnika Srba na KiM i čitavog srpskog naroda da ne učestvuju u tom nedemokratskom i nelegitimnom procesu, kao i njihovu odlučnost da će se vratiti u politički život PIS u Prištini tek kada budu ispunjeni dobro poznati uslovi uspostavljanja ZSO, omogućavanja slobode kretanja Srba u skladu sa dogovorenim sporazumima o registarskim tablicama i povlačenja protivpravno raspoređenih albanskih policijskih snaga sa severa KiM.

5) Veća finansijska podrška Srbima sa Kosova

Republika Srbija će preduzeti sve zakonite političke i ekonomske mere, kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM. Takođe će pojačati mere kojima će omogućiti nastavak sveobuhvatnog socijalnog i ekonomskog napretka srpskih sredina. U tom cilju, Vlada Republike Srbije će, kroz poseban investicioni program, ubrzati infrastrukturni razvoj tih sredina i povećati mere finansijske podrške privredi, poljoprivrednicima, mladima i socijalno ugroženim kategorijama.

Odredbe ovog Paketa mera od tačke 1. do 5. su obavezujuće za sve organe državne uprave, posebne organizacije, službe Vlade, sve funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u Dijalogu Beograda i Prištine.

Srbija

Radnici RTS u štrajku, traže poboljšanje položaja

Objavljeno

-

Štrajk su najavili Sindikat RTS Nezavisnost i Strukovni sindikat radnika RTS-a jer rukovodstvo javnog servisa nije odgovorilo u zadatom roku na njihove zahteve za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, najavili su ranije.

Zaposleni traže povećanje cene rada i povećanje iznosa za topli obrok i regres, zatim pravo na dostojanstven i bezbedan rad na javnom servisu, poštovanje Kolektivnog ugovora, kao i pravednu i realnu sistematizaciju poslova.

Zahtevi štrajkača su i prijem honorarnih saradnika u stalni radni odnos i funkcionisanje RTS-a u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima.

(N1)

pročitaj više

Hronika

Stručnjaci koji su se bavili Brejvikovim masakrom primenjuju model u Srbiji, evo sa kim će se sve sastati

Objavljeno

-

Ringier

Delegacija stručnjaka za posttraumatski tretman mladih, kulturu sećanja i društveni dijalog će danas i sutra 1. i 2. juna, na poziv Vlade Republike Srbije, a uz posredovanje Norveške ambasade, biti u poseti Beogradu. Tim eksperata sastoji se od članova tri institucije: Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma – NTNU i Centra za studije o nasilju i posttraumatski stres – NKVTS. Centar sprovodi istraživanja o nasilju i traumatskom stresu i ima za cilj da pomogne onima koji su pogođeni nasiljem i traumom.

Centar je međunarodno orijentisan i razvija znanja na međunarodnom, akademskom nivou. Planirano je da norveški stručnjaci posete OŠ “Vladislav Ribnikar” gde će se sastati sa predstavnicima nadležnih ministarstava i predstavnicima Saveta roditelja. Kasnije će se u Institutu za mentalno zdravlje sastati sa psihijatrima i psiholozima, navodi se u saopštenju Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Takođe, tim će se sastati i sa premijerkom Anom Brnabić i učestvovaće u sastanku Radne grupe za mentalno zdravlje i podršku mladima, kojom upravlja premijerka. U planu je i poseta mestima gde se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo i sastanak sa predstavnicima lokalne vlasti.

Norveška strana će predstaviti svoja iskustva vezano za period posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja 2011. godine, kada je ubijeno 69, većinom mladih osoba. Takođe, sa srpskom stranom će se razgovarati o mogućnosti da se primene modeli podrške mladima koje su norveški stručnjaci upotrebili u posttraumatskom tretmanu. Biće reči i o norveškom modelu za pomirenje i društveni dijalog.

Članovi tima su: dr Sine Stensland – pedijatar sa specijalizacijom za zdravstvene posledice masovnih trauma kod dece i dr Harald Bakelund – psiholog sa specijalizacijom za PTSD, oboje iz NKVTSa, g. Jergen W. Fridnes – direktor Utoja centra i prof. Tur Ajnar Fagerland – profesor istorije, stručnjak za kulturu sećanja sa Univerziteta u Trondhajmu.

Norveška je, posle tragičnog događaja na Utoja ostrvu u julu 2011. godine, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Podsetimo, u pucnjavi koja se 3. maja, oko osam sati ujutru, dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, ubijeno je 10 osoba – osam đaka smrtno je stradalo na licu mesta, kao i čuvar škole, a jedna devojčica preminula je u bolnici. Zbog pucnjave je uhapšen dečak (13), učenik sedmog razreda te škole.

Masovno ubistvo koje je takođe promenilo živote građana Norveške i šokiralo svetsku javnost, desilo se 22. jula 2011. godine, kada je Norvežanin Andres Brejvik, ekstremista i “ideološki terorista”, u Norveškoj, na ostrvu Utoja blizu Osla, ubio 69 studenata u roku od 85 minuta.

(Blic)

pročitaj više

Društvo

Osnovana mreža privatnih firmi za pomoć izbeglicama u Srbiji

Objavljeno

-

Tanjug

Članstvo u mreži “Za izbeglice” potpisalo je osam kompanija i poslovnih asocijacija među kojima su neki od najvećih poslodavaca u Srbiji i ključni akteri u maloprodajnoj, turističko-ugostiteljskoj i drugim industrijama, kao i uslugama izgradnje kapaciteta i biznis konsaltinga, rečeno je danas prilikom predstavljanja ove mreže na konferenciji „Uloga privatnog sektora u integraciji izbeglica“.

U saopštenju kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, koji je jedan od inicijatora osnivanja ove mreže, se navodi da članice ove mreže izbeglice mogu podržati na razne načine i to zapošljavanjem i stažiranjem, edukacijama, donacijama proizvoda, pružanjem stručne podrške, javnim komunikacijama, kao i podrškom projektima koji pomažu prisilno raseljenima.

(Tanjug)

pročitaj više

Društvo

Darija Kisić povodom Međunarodnog dana dece: Detinjstvo je najlepše doba i zato ne dajte da vam prođe bez osmeha

Objavljeno

-

Tanjug

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić uputila je otvoreno pismo najmlađim građanima povodom Međunarodnog dana dece koji se danas obeležava širom sveta i, između ostalog, im poručila, da je detinjstvo najlepše doba i da ne dozvole da prođe bez iskrenog osmeha.

Draga deco, svaki dan je vaš, ali danas je svakako jedan poseban. Danas je Međunarodni dan deteta, dan kada i vi i mi treba da uradimo samo jedno – vi da budete deca, a mi ponosni što vas imamo. Danas je dan i kada treba da nas podsetite koliko je lepo biti dete, koliko je važno uživati u detinjstvu, verovati u sebe, živeti punim plućima i radovati se svakom novom danu. Verujte nam, detinjstvo je najlepše doba i zato ne dajte da vam prođe bez iskrenih osmeha, mnogo druženja, pregršt snova i želja”, kazala je ministarka.

Ona je poručila deci da biraju svoj put, ali da se uvek nađu i svojim prijateljima na njihovom putu.

(Tanjug)

pročitaj više

Hronika

Za šest godina u Beogradu razmotreno 73.765 slučajeva nasilja u porodici

Objavljeno

-

Pixabay

Tokom prvih šest godina od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici 1. juna 2017. godine, nadležnim tužilaštvima u Beogradu je prijavljeno ukupno 73.765 slučajeva porodičnog nasilja, a to je ujedno i broj slučajeva koje su razmatrale grupe za koordinaciju i podršku sa područja gravnog grada.

Broj prijavljenih i razmotrenih slučajeva povećavao se iz godine u godinu, a praktično je dupliran od prve godine primene Zakona sa 7.751 na 15.925 tokom proteklih godinu dana.

Grupe za koordinaciju i saradnju održale su 3.197 sastanaka za šest godina primene ovog zakona i izradile 48.092 individualna plana zaštite i podrške žrtvama.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU