ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Vladimir Lučić: U toku dana oko 5.000 korisnika na severu KiM dobiće mobilni signal

Objavljeno

-

Generalni direktor „Telekoma Srbije“ Vladimir Lučić izjavio je da će u toku današnjeg dana oko 5.000 korisnika koji se nalaze na severu Kosova i Methodije dobiti mobilni signal.

Lučić je naveo da će danas alternativnim putem biti povezane dve bazne stanice koje se nalaze u severnom delu Kosova i Metohije.

U taj deo severa KiM, „od Leposavića, pa tamo ka administrativnoj granici koju obuhvata Lešak, selo Jošanicu, i taj deo puta od administrativne granice Leposavića“ ponovo ćemo vratiti signal mobilne telefonije, rekao je Lučić za RTS i dodao da nije bilo prekida signala fiksne telefonije, internetna i televizije.

KiM specijal

Stano: Beograd i Priština da sprovedu Sporazum o normalizaciji i sve obaveze iz dijaloga

Objavljeno

-

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je, povodom izmena poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, da se od Beograda i Prištine očekuje da sprovedu Sporazum o normalizaciji odnosa i sve ostale obaveze koje preostaju iz dijaloga jer je to, kako je naglasio, ključno za njihov put ka EU.

„Obe strane su prihvatile da će njihove odgovarajuće obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji postati sastavni deo njihovih puteva ka evropskim integracijama. Aneks o implementaciji zaključen u martu 2023. godine u Ohridu takođe odražava ovu posvećenost strana“, naveo je Stano za Tanjug.

On je pozdravio odluku šefova diplomatija EU da usvoje izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, prema kojima Srbija treba u potpunosti da primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine.

pročitaj više

KiM specijal

Vučić u UN: Priština stvara nepodnošljive uslove života za Srbe i druge Nealbance

Objavljeno

-

N1

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravlja o šestomesečnom izveštaju UNMIK-a o radu na Kosovu, da je 19. aprila bilo 11 godina od kada je usvojen Briselski sporazum, da je EU bila jedan od potpisnika, a da formiranje ZSO nije ni na vidiku.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke.

„Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji“, istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

„I stoga dok ovaj izveštaj možda u potpunosti ne obuhvata ozbiljnost situacije na terenu, on činjenično dokumentuje skoro sve značajne događaje tokom perioda izveštavanja i ovo je veoma važno za države članice“, rekao je Vučić.

Istakao je da će, da bi se steklo obuhvatnije razumevanje tog izveštaja, ukazati na određene kritične tačke koje bi mogli da razmotre.

Vučić je istakao da je brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sednice SB UN u februaru, na zahtev Srbije.

Privremene institucije samouprave u Prištini, istakao je Vučić, stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance. Ta sednici je bila održana, dodao je , zahvaljujući činjenici da su članice procenile da su žalbe Srbije bile u skladu sa činjenica.

Podsetio je da su svi članovi SB UN izrazli zabrinutost za položaj Srba, a akcenat je stavljen na ukidanje prometa u dinarima.

„Pomenute mere da se ukine dinar predstavljaju kulnimaciju etnički motivisane kampanje protiv Srba i nealbanaca“, ukazao je Vučić.

„Srbija nedvosmisleno osudila Banjsku“

Kada je u pitanju Banjska, Vučić je rekao da je Srbija nedvosmisleno osudila nasilje koje se tamo desilo u septembru prošle godine, dodajući da ta dešavanja nisu bila uzrok, već posledica represije Aljbina Kurtija i progona civila.

„I zato nećemo dozvoliti da se ova tragedija koristi kao alibi za progon Srba kao ni za skretanje pažnje sa toga“, istakao je Vučić.

On je kazao da Srbija zahteva momentalno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika koje drži prištinski režim i istakao da ne može biti pomirenja bez oslobađanja svih političkih zatvorenika.

„Ukidanje dinara kulminacija etnički motivisane kampanje“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba.

„Ukoliko se sećate, Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno. Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period i sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga primanja“, rekao je Vučić.

On je dodao da je zbog toga rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.

„Zaposleni u tim institucijama koje još uvek rade, suočavaju se svakodnevno sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško obolele ljude u ruralnim sredinama, ali naravno i na sve druge“, rekao je Vučić.

(RTS)

pročitaj više

KiM specijal

CIK: Svega 18 glasova za smenu gradonačelnika na severu Kosova

Objavljeno

-

U nedelju, 21. aprila, održano je glasanje u četiri opštine na severu Kosova: Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, a prema konačnim rezultatima glasanja, koje je danas predstavila Centralna izborna komisija, većina glasova bila je protiv smene dosadašnjih gradonačelnika.

„U ovim konačnim rezultatima može se uočiti mala razlika u ukupnom broju glasova od onih koje je CIK predstavio na konferenciji u 19.30 časova 21. aprila. Ovo se dešava zato što su glasovi uslovnog glasanja i glasovi osoba sa posebnim potrebama – takođe uključeni u ove konačne rezultate. U izveštajima na dan glasanja, CIK se obično poziva samo na statistiku sa redovnih biračkih mesta, koja ne uključuje uslovno glasanje i glasanje osoba sa posebnim potrebama (VPNV)“, rekao je za Klankosova portparol CIK-a Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), preveo je KoSSev.

Inače, u ovom procesu glasalo je samo 265 građana iz severnih opština, od toga njih 18 ZA smenu gradonačelnika, šest u Leposaviću i 12 u Severnoj Mitrovici.

Centralna izborna komisija ocenila je glasanje neuspelim jer nije učestvovalo 50+1 odsto građana sa pravom glasa.

Poziv na bojkot srpskih građanja uputila je Srpska lista, navodi Klankosova.

(KoSSev, Klan Kosova)

pročitaj više

KiM specijal

U Njujorku će danas biti održana sednica SB UN o KiM, Srbiju će predstavljati predsednik Vučić

Objavljeno

-

 U Njujorku će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, a Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstaviće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade.

Sednica počinje u 10.00 časova po istočnoameričkom, odnosno u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a sednicu će otvoriti predsedavajuća Savetu bezbednosti za april, Vaneša Frejzir.

pročitaj više

KiM specijal

Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Objavljeno

-

KoSSev

Nešto posle 7 časova počelo je održavanje referenduma za smenu četvorice gradonačelnika na severu Kosova – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Birački centri su otvoreni, a glasanje će trajati do 19 časova.

U severnom delu Mitrovice pet je biračkih centara, albanska osnovna škola sa isturenim odeljenjima u Suvom Dolu i Mikronaselju, zatim opštinska zgrada, bivša zgrada opštine, kao i IBCM, prenosi KoSSev.

U zgradi opštine Severna Mitrovica građanima su dostupne, dve glasačke kutije, odnosno dva biračka mesta – jedno u opštinskom holu, drugo u sali Skupštine ove opštine.

Na samom ulazu u opštinu, istaknute su smernice za glasanje i to na srpskom i albanskom jeziku, ali sami članovi opštinske izborne komisije govore samo albanski jezik (poneki i engleski).

Ujedno, tu su i kamere, kao i oznaka da je objekat pod video nadzorom.

Sve do 7.30 u ovom je biračkom centru glasao samo jedan glasač.

Ispred opštine stacionirano je jedno vozilo Kosovske policije, a povremeno ulicama u blizini patrolira Euleks.

Sa druge strane, u zgradi bivše kosovske opštine, takođe sve do 8 časova – niko nije glasao.

U ovom objektu odnosno prostoriji ima šest biračkih mesta, a pored svakog od njih su i kamere. Članovi OIK u ovom biračkom centru takođe ne govore srpski.

Kada je reč o prostorijama IBCM-a, gde je jutros otvoreno čak 10 biračkih mesta – do 8 časova niko nije glasao, a broj glasača na njihovom spisku je 9.253.

I ovde je vidljiv veliki broj kamera.

U isturenoj albanskoj školi „Azis Sulejmani“ u Mikronaselju do 8 časova glasalo je dvoje glasača. U ovom biračkom centru ima dva biračka mesta, a broj upisanih birača koji bi ovde trebalo da glasa je 1.220.

I ovde, osim same policije na svakom biračkom mestu – vidljiv je i veliki broj kamera.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana.

U ostalim opštinama glasa se u takođe opštinskim zgradama, privatnim objektima, ali i privrednim prostorijama, poput zaplenjene Rajske Banje u Banjskoj i Univerzala u Leposaviću, a u međuvremenu su postavljeni i kontejneri na pojedinim mestima, mahom u pojedinim selima opština na Severu.

Srbi bojkotuju

Srbi bojkotuju i ovaj referendum, uz izvesni podatak da je teško postići potrebnu minimalnu izlaznost od 50 odsto plus 1 izašlog birača, što bi u ovom slučaju iznosilo 23.279 birača.

Iako su učestvovale u procesu prikupljanja potpisa za smenu albanskih gradonačelnika, srpske stranke na Severu uoči održavanja ovog glasanja odlučile su da na njemu neće učestvovati. Ovaj postupak su objasnili, kako su tada naveli, zbog – nemogućih uslova koje je u ovom procesu odredila Priština.

Glavna stranka – Srpska lista pozvala je na bojkot referenduma, zbog „nemogućih uslova“, uključujući upravo to i da je za uspešnost referenduma, potrebna izlaznost 50 odsto plus jednog birača koji bi glasao za smenu. Zamerke su se ticale i uvođenja video nadzora na biralištima.

„Podršku Srpskoj listi nedavno je dao i srpski predsednik, uz poruku: „na referendumu treba da dobijemo 50 + 1 od ukupno upisanih birača, a nema Srba koji žive 50 odsto. Zato je Srpska lista rekla – nemamo šta da učestvujemo, jer je fizički nemoguće da se to dogodi“.

Međunarodni zvaničnici, sa druge strane, iskazivali su „žaljenje“ zbog odluke Srpske liste, ali i podcrtali da će se referendum održati.

Zbog toga su ovu stranku pozivali da preispita svoje stavove, a Srbe da iskoriste biračko pravo.

S druge strane, pozivali su kosovsku vladu da odgovori na zabrinutost građana i da deluje profesionalno tokom ovog procesa.

Čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti na referendumu na Severu u nedelju, ‘složio’ se i kosovski premijer prekjuče, okrivljujući Srbiju.

Za SAD je od ključnog značaja da se Srbima na Kosovu pomogne da shvate kakav će im biti život, poručio je u Beogradu pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan tokom skoro pa iznenadne posete Beogradu.

Albanski gradonačelnici od prošle godine upravljaju opštinama na Severu. Na pozicije su došli podrškom na vanrednim izborima od oko tri posto izašlih birača. Izbori su održani oko pola godine kasnije, pošto su Srbi prethodno napustili većinu kosovskih institucija na Severu, uključujući i lokalne samouprave. U severnim opštinama se od tada sprovode vidljive promene sa suštinom utvrđivanja kosovske vlasti na Severu i istiskivanju srpskih institucija, simbola i uopšte veza lokalnog stanovništva sa Srbijom.

(KoSSev)

pročitaj više

U TRENDU