ostanimo u kontaktu

Svet

Vodič za menadžere kako da rade sa zaposlenima iz generacije Z

Objavljeno

-

Veći deo generacije Z (rođene od 1997. do 2012.) sada su odrasli zaposleni. Zajedno sa milenijalcima, procenjuje se da će generacija Z činiti 74% radne snage do 2030.

Ipak nisu svi bili toliko uzbuđeni zbog njihovog dolaska na određena radna mesta.

Dosta su aktivni i neformalni na društvenim mrežama, a mnogi kritikuju Generaciju Z za nepoštovanje autoriteta i još mnogo toga.

Međutim, vredi napomenuti da ovo nije nova pojava. Istorijski gledano, stariji su uvek kritikovali mlade, a deca su uvek nalazila razloge da se pobune protiv roditelja.

Ovo ne znači da je ovaj ciklični sukob isključivo zasnovan na godinama.

Različite generacije mogu se okarakterisati specifičnim istorijskim događajima koji često igraju ogromnu ulogu u oblikovanju njihovih vrednosti, perspektiva i ponašanja.

Ali, umesto da se fiksirate na razlike, mislim da je mnogo produktivnije igrati na prednosti jednih i drugih. Pošto je generacija Z sada čvrsto ukorenjena u radnu snagu, važnije je nego ikad da se uskladite i radite jedni sa drugima.

Evo četiri načina da rad sa svojim kolegama iz generacije Z učinite ne samo lakšim, već i produktivnijim.

Priznajte da drugačije ne znači loše

Kako se tačno Gen Z razlikuje od nas ostalih? Prema istraživačkom centru Pju, generacija Z je prva generacija koja se kvalifikuje da se naziva „digitalnim urođenicima“. Za razliku od prethodnih generacija, generacija Z je rođena sa internetom i nemaju sećanja na život pre pametnih telefona.

Ovo je dovelo do toga da je generacija Z nepravedno označena kao „generacija trenutnog zadovoljstva“, budući da je rođena u eri Dordeša i Netfliksa. Ovo je u potpunoj suprotnosti čak i sa nama milenijalcima, koji se još sećamo šta znači gledati večernje vesti, naručiti hranu preko telefona ili premotati video kasetu.

Samo ovo čini iskustvo generacije Z drugačijim. Ali, da li drugačije znači loše? Naravno da ne. Generacija Z prepoznatljiva je po tome da razume tehnologiju, što znači da su društveni mediji, alati za onlajn saradnju i digitalna komunikacija njihova druga priroda. Ova veština u korišćenju digitalnih alata može biti korisna za preduzeća koja žele da budu u toku sa najnovijim tehnološkim inovacijama, što je ključni kvalitet za preduzeća, posebno nakon kovida.

Izađite im u susret

Radnici generacije Z kritikovani su zbog svog stava o poslu. Starije generacije vole da pričaju o tome kako njihovim najmlađim radnicima nedostaje jaka radna etika ili pokazuju nestrpljenje da se penju na korporativnoj lestvici. Ovo stvara sliku o generaciji Z kao lenjoj. Istina je da je generaciji Z stalo do posla isto koliko do svojih karijera, ako ne i više nego prethodnim generacijama.

Međutim, njima je stalo i do dobrog balansa između posla i života. Generacija Z je takođe motivisana različitim stvarima.

Pošto su odrasli u svetu obeleženom globalnim izazovima, oni su željni da doprinesu organizacijama koje su u skladu sa njihovim vrednostima i imaju pozitivan uticaj na društvo. I što je možda najvažnije – zahvaljujući rasprostranjenosti rada na daljinu, oni shvataju da ih uvek na drugom mestu čekaju bolje prilike. Sve ovo znači da postoji pritisak da menadžment shvati šta je briga njihovih radnika iz generacije Z. Pronađite načine da angažujete ove interese i uskoro ćete imati visoko motivisanu i posvećenu radnu snagu spremnu da poremeti i promeni svet.

Pokažite da ste voljni da isprobate nove stvari

Mnogi ljudi kažu da je generacija Z nestrpljiva i da mrzi naporan rad. Istina je da su samo navikli da vide kako stvari rade i ne vole da trpe loše sisteme. Generacija Z se obično ne plaši da ukaže na neefikasnost, predlaže poboljšanja i napusti okruženja koja su spora i otporna na promene.

To čini da su veoma inovativni i da menjaju stvari, što su osobine koje poslodavci uvek traže, ali naizgled ne mogu da cene i iskoriste. Umesto da ismevate svoje najmlađe radnike zbog toga što govore, pokažite da ste voljni da saslušate povratne informacije. Priznajte da stvari mogu biti bolje i obavestite ih da radite na ovim poboljšanjima.

Ali što je možda najvažnije, ispunite ova obećanja. Kao što sam ranije istakao, generacija Z razume da uvek postoje bolje prilike negde drugde i neće dvaput razmišljati o napuštanju radnog mesta koje ne ceni njihov doprinos ili ne rešava njihove probleme. Sve u svemu, demonstriranje posvećenosti promenama i poboljšanju ne samo da pomaže u zadržavanju talenata generacije Z, već i podstiče kulturu transparentnosti i saradnje.

Radite više „međugeneracijskih aktivnosti

Jedna stvar koja važi za svaku generaciju je da radimo jači zajedno. Na mestu lidera, na vama je da osigurate da vaši zaposleni znaju kako da rade zajedno bez obzira na starosnu grupu. Jedan od načina da se to uradi je da se izbegne stalno uparivanje generacije Z sa generacijom Z.

Neka radnici iz različitih starosnih grupa rade u timovima. Možete čak i da ih „pomešate“ tako što ćete s vremena na vreme pozvati mlađe radnike. Pored negovanja drugarstva između starosnih grupa, ovo takođe pomaže vašim radnicima da shvate da njihove razlike ne moraju uvek da zabiju klin između njih.

Umesto toga, oni mogu biti produktivniji shvatajući da se razlike u njihovim veštinama i motivacijama zapravo mogu dopunjavati. Uprkos našim razlikama u godinama, ipak smo svi u istom čamcu. Prihvatimo razlike i idemo zajedno napred!

Šo Devan, saradnik Forbes

Svet

Otkazano poletanje Starlajnera: Uočena anomalija na ventilu rakete

Objavljeno

-

Poletanje Boingove letelice Starlajner (Starliner), koja je prvi put trebalo da preveze astronaute NASA do Međunarodne svemirske stanice (MSS), otkazano je zbog tehničkog problema.

Lansiranje je otkazano noćas, oko dva sata pre planiranog vremena lansiranja.

Uočena je anomalija na ventilu rakete Atlas V koji je trebalo da izbaci kapsulu u orbitu, saopštio je proizvođač lansera, grupa ULA.

„Prioritet NASA je bezbednost“, napisao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson na mreži X.

Boing polaže mnogo na misiju koja bi trebalo da omogući kompaniji da se pridruži „klubu svemirskih brodova“ koji su prevozili posadu na MSS.

Nov datum lansiranja nije saopšten.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Treća faza izbora u Indiji: Glasao i premijer Narendra Modi

Objavljeno

-

Indijski premijer Narendra Modi glasao je danas u trećoj fazi opštih izbora u Indiji.

Modi, koji učestvuje na izborima za svoj treći mandat, glasao je na biračkom mestu u zapadnom indijskom gradu Ahmedabadu, u državi Gudžarat.

U poruci na društvenoj mreži X, Modi je pozvao Indijce da glasaju i da tako „osnaže demokratiju“.

Politički analitičari su predvideli pobedu Narendre Modija i pre početka izbora, koji se održavaju od 19. aprila do 1. juna, u ukupno sedam faza.

Modijeva stranka BJP se suprotstavlja širokom opozicionom savezu predvođenom „Indijskim nacionalnim kongresom“ i moćnim regionalnim strankama.

Kritičari premijera kažu da je indijska tradicija različitosti i sekularizma na udaru otkako je pre deset godina BJP osvojila vlast.

Optužuju tu stranku da neguje versku netoleranciju, a ponekad čak i nasilje. Stranka na te optužbe odgovara tvrdnjom da njena politika koristi svim Indijcima.

Skoro 970 miliona glasača – više od 10 odsto stanovnika sveta, bira 543 člana donjeg doma.

Glasovi će se prebrojati 4. juna iz ukupno 28 država u Indiji.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Izraelska vojska zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa

Objavljeno

-

Izraelska vojska je potvrdila jutros da je njena 401. oklopna brigada zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

Izraelski mediji navode da je sada prekinuta veza puta Salah al-Din u istočnoj Rafi koju je osvojila brigada Givati u ofanzivi protekle noći.

U toj operaciji ubijeno je oko 20 naoružanih osoba a vojnici su locirali tri otvora u tunele, sudeći po navodima izraelske vojske.

Usred ofanzive pogođeno je i uništeno vozilo puno eksploziva koje se kretalo ka izraelskom tenku, saopštila je vojska. Nijedan izraelski vojnik nije ranjen u toj operaciji.

Vojnici sada pretražuju to područje i, kako je navedeno, spremaju se sa dodatne misije.

U međuvremenu su više od 50 ciljeva Hamasa u Rafi pogodile izraelske vazduhoplovne snage.

Operacija ograničenog obima

Palestinski bezbednosni i egipatski zvaničnik izjavili su ranije jutros da su izraelski tenovi ušli u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze i da su samo 200 metara udaljeni od graničnog prelaza sa susednim Egiptom, kao i da je ta vojna operacija ograničenog obima.

Egipatski zvaničnik i TV Hamasa Al-Aksa su objavili da su izraelski zvaničnici najavili povlačenje kada se operacija završi.

Izraelska vojska nije ništa komentarisala. U nedelju su borci Hamasa kraj Rafe ispaljivali mine na jug Izraela, ubivši četiri izraelska vojnika.

Agencija AP nije mogla nezavisno da potvrdi obim najnovije operacije.

Neizvestan prekid vatre

Ranije, u ponedeljak, je izraelski Ratni kabinet je odlučio da izvede vojnu operaciju u Rafi pošto je Hamas objavio da prihvata egipatsko – katarski predlog za sporazum o prekidu vatre.

Izraelska vojska je saopštila da izvodi ciljane u udare na Hamas u Rafi ne ulazeći u detalje.

Granični prelaz Rafa je ključan za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Prekid vatre bi mogao da okonča sedmomesečni rat Gazi, ali je neizvesno da li bi sporazum mogao biti zaključen jer je Izrael odgovorio da predlog ne ispunjava osnovne zahteve, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Putinova inauguracija: Koje države EU ipak šalju svoje predstavnike

Objavljeno

-

Sjedinjene Američke Države i većina država Evropske unije bojkotovaće danas svečanost inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina koji je nedavno dobio novi šestogodišnji mandat, međutim očekuje se da će Francuska i još neke članice EU ipak poslati svoje izaslanike, uprkos molbi Kijeva da to ne učine.

Odgovori diplomatskih predstavnika zapadnih sila pokazali su njihova različita stajališta o inauguraciji ruskog predsednika, koji je pre malo više od dve godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

„Ne, nećemo imati svoje izaslanike na inauguraciji“, rekao je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler. „Izbore u Rusiji nipošto ne smatramo slobodnim i poštenim, ali Vladimir Putin ostaje ruski predsednik i u narednom razdoblju“, kazao je.

Kanada poručuje da će takođe preskočiti ceremoniju, koja je na rasporedu samo dan nakon što je Rusija objavila da će održati taktičke vežbe koje uključuju nuklearno oružje, ne bi li tako “ohladila usijane glave na zapadu“.

Vladimir Putin odneo je uverljivu pobedu na predsedničkim izborima u martu, održanim samo par nedelja nakon smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Vlade zapadnih zemalja osudile se njegov reizbor, ocenivši ga nepoštenim i nedemokratskim, a isti stav ima i Ukrajina.

„Ukrajina ne vidi zakonsku osnovu po kojoj Putin može biti priznat kao legitiman i demokratski izabran predsednik Ruske Federacije“, saoštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Današnja inauguracija, ističe ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, služi isključivo stvaranju privida legalnosti, iza kojeg se krije čovek koji namerava doživotno ostati na vlasti, čovek koji je Rusku Federaciju pretvorio u agresorsku državu, a vladajući režim u diktaturu.

Rusija je na inauguraciju pozvala čelne osobe svih stranih diplomatskih misija u Moskvi, izvestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokopozicioniranog zvaničnika Kremlja.

Ni ambasador Evropske unije u Rusiji neće prisustvovati ceremoniji, što je u skladu sa stavom većine država članica EU. Putinovu inauguraciju bojkotovaće tako dvadeset zemalja Evropske unije, međutim očekuje se da će ostalih sedam poslati svoje predstavnike. Osim Francuske, izaslanike na inauguraciju trebale bi da pošalju Slovačka i Mađarska, navode dva izvora iz redova evropske diplomatije.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da neće učestvovati. S druge strane, pariški diplomatski izvor rekao je da će Francusku u Moskvi predstavljati njen ambasador, što ukazuje na podele oko toga kako postupati s Rusijom.

„Nismo u ratu s Rusijom i ruskim narodom i nemamo zahteve za promenom režima u Moskvi“, izjavio je u ponedeljak francuski predsednik Emanuel Makron.

Izvor iz Pariza navodi da je Francuska prethodno osudila održavanje izbora pod okolnostima represije i ukraćivanja biračima mogućnosti stvarnog izbora, kao i sprovođenje izbora na okupiranim ukrajinskim teritorijima, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava.

Odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se u poslednjim mesecima, s obzirom na to da je Pariz pojačao svoju podršku Ukrajini. Makron protekle nedelje nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako bi to zatražio Kijev, rekavši da bi bilo legitimno razmotriti takav zahtev u slučaju da Rusija probije ukrajinske linije fronta.

Baltičke države, koje više nemaju svoje izaslanike u ruskoj prestolnici, kategorički su odbile učestvovanje na inauguraciji.

„Smatramo da se izolacija Rusije i njenog kriminalnog lidera moraju nastaviti“, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis. „Učestvovanje na Putinovoj inauguraciji nije prihvatljivo za Litvaniju. Podrška ukrajinskom narodu koji se bori protiv ruske agresije, ostaje naš prioritet“, poručio je.

(Hina)

pročitaj više

Svet

Proglašeni dobitnici Pulicerove nagrade

Objavljeno

-

Prestižna Pulicerova nagrada za novinarstvo u javnom interesu dodeljena je istraživačkom mediju Pro publika (ProPublica) za „inovativno“ izveštavanje o tome kako su se milijarderi udvarali sudijama Vrhovnog suda SAD dajući im poklone i obezbeđujući putovanja, dok je agencija Asošijeted pres je nagrađena u kategoriji foto-reportaže za izveštavanje o imigraciji u SAD kroz Latinsku Ameriku.

Nagrade su dodeljene za najbolje u novinarstvu iz 2023. godine u 15 kategorija, kao i u osam umetničkih kategorija koje su fokusirane na knjige, muziku i pozorište. Pobednik za izveštavanje u javnom interesu dobija zlatnu medalju. Svi ostali pobednici dobijaju 15.000 dolara, piše Gardijan.

Asošiejted pres je osvojio Pulicerovu nagradu za dugometražnu fotografiju za izveštavanje o globalnoj migraciji kroz Latinsku Ameriku u SAD, dok su Njujork Tajms i Rojters dobili Pulicera za izveštavanje o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra i njegovim posledicama.

Prestižna nagrada Pulicerove za izveštavanje u javnom interesu pripala je ProPublici (ProPublica) zbog izveštaja koji je „probio debeli zid tajne“ oko američkog Vrhovnog suda i pokazao kako su milijarderi davali poklone i plaćali putovanja sudijama.

Puliceri su takođe dati novinarima i piscima koji su izveštavali o ratu u Gazi, kao i pokojnom hip-hop kritičaru Gregu Tejtu.

Osoblje Njujork Tajmsa pobedilo je za „široko izveštavanje“ o Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra, neuspesima obaveštajnih službi Izraela i odgovoru Izraela u Gazi.

Hana Drajer iz Tajmsa osvojila je Pulicera za istraživačko novinarstvo za svoje priče o radu dece migranata širom Sjedinjenih Država.

Spisateljica Kejti Engelhart osvojila je treći Pulicera za pisanje dugometražnih filmova, za portret porodice koja se bori sa demencijom majke.

Osoblje Vašington posta pobedilo je u nacionalnom izveštavanju vezanim za poluautomatske puške AR-15.

Dejvid I. Hofman iz Posta pobedio za „ubedljivu i dobro istraženu” seriju o tome kako autoritarni režimi potiskuju suprotno mišljenje u digitalnom dobu.

Treću nagradu dobio je saradnik ovog medija, ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, za komentare napisane iz ruske zatvorske ćelije.

Nagrada javnog servisa dodeljena je novinarima ProPublica Džošuu Kaplanu, Džastinu Eliotu, Bretu Marfiju, Aleksu Mierjeskiju i Kirsten Berg, čije su priče podstakle Vrhovni sud da usvoji svoj prvi kodeks ponašanja.

Magazin Njujorker osvojio je dva Pulicera, a dobitnici su Sara Stilman i Medar de la Kruz.

Nagrada za fikciju data je Džen En Filips za roman „Noćna straža“,

„Noćna straža“ Džejn En Filips nagrađena je Pulicerovom nagradom za fikciju, a Eboni But za dramu „Primary Trust“.

(Gardian)

pročitaj više

U TRENDU