ostanimo u kontaktu

Srbija

Vučić: Mi smo jedina zemlja u ovom delu Evrope koja nije uvela nijedne sankcije Rusiji

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uspela da odoli pritiscima i da nije uvela sancije Rusiji i podsetio da sa Rusijom imamo korektan odnos i da imamo sigurno obezbeđivanje gasnog tržišta.

Odgovarajući na pitanje da li su pritisci na Srbiju jači po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, on je rekao da je to stvar „snage nečije kičme i leđa“, jer postoje pojedini koji bi se uplašili i poziva nižih službenika, a ne pritisaka najmoćnijih ljudi iz Evrope i SAD-a.

„Oni menjaju svoju odluku o tome da li su za izbore ili su protiv izbora, kada ih pozove treći sekretar neke ambasade. A mene pozovu troje predsednika i premijera najmoćnijih država Evrope, pa dodajte i Amerikance uz njih. Pa opet, kažem, ne. Postoje stvari koje nećemo i ne možemo“, rekao je on.

On je istakao da smo u svakom slučaju dobro izdržali sve pritiske. 

Srbija mora da nastavi sa ovakvim nivoom privlačenja investicija

Aleksandar Vučić jer rekao večeras da Srbija mora da nastavi sa ovakvim nivoom privlačenja investicija, da je važno sačuvati zemlju, da država ne sme da uđe ni u jedan oblik ekstremizma i pozvao građane da glasaju za stabilnost, za sigurnost, da glasaju za budućnost, a ne za prošlost Srbije.

„Mislim da je za nas od ključnog značaja da razumemo da se nalazimo na pola puta, da smo jedno poluvreme završili uspešno, ali da moramo da utakmicu dovedemo do kraja, da moramo da završimo na odgovoran i ozbiljan način, da moramo da nastavimo sa ovakvim nivoom privlačenja investicija, da moramo da čuvamo zemlju, da ne smemo da uđemo ni u jedan oblik ekstremizma, da ne smemo da se vraćamo u prošlost u vreme katančenja fabrika“, rekao je Vučić govoreći o važnosti ovih izbora za Srbiju.

Dodao je da stabilan kurs dinara traje 11 godina i da to može da bude ugroženo preko noći.

„Zato pozivam ljude da glasaju za stabilnost, za sigurnost, da glasaju za budućnost, a ne za prošlost Srbije. Ja ću biti svim srcem i svom svojom snagom i energijom na strani liste ‘Srbija ne sme da stane’ jer verujem da je tu budućnost i verujem da je važno da završimo svoje projekte do 2027. godine, do velike manifestacije koju imamo, to je EXPO“, rekao je Vučić. 

Otopljavanje odnosa SAD i Kine bilo bi dobro za svet

Vučić je rekao večeras da je velika stvar što će se 15. novembra sastati predsednik SAD Džozef Bajden i kineski predsednik Si Đinping i da se nada dobrim rezultatima tog sastanka, a možda i otopljavanju odnosa, jer bi to bila odlična vest za ceo svet.

On je za TV Hepi istakao da je jasno da će ove sile nastaviti rivalstvo i da će okupljati zemlje pod svoje sfere uticaja i da će gledati da imaju dominaciju.

„Svi znaju da predstoji veliko rivalstvo Amerike i Kine. Velika je stvar 15. novembra što se sastaju Bajden i Si. Ceo svet će da gleda taj susret u San Francisku u Kaliforniji. To su dve ubedljivo najmoćnije zemlje, a svi ostali, ma koliko snažni bili, mali su i nisu uporedivi sa ove dve velike sile“, rekao je on.

On se osvrnuo i na naše rezultate koji se odnose na stopu rasta i istakao da će ove ove godine naši rezultati biti bolji tri puta, nego rezultati Evropske unije. 

Sledeće godine uložićemo od 10 do 30 miliona evra u vraćanje artefakata

Vučić je rekao da će od sledeće godine Srbija ulagati od 10 do 30 miliona evra u vraćanje artefakata u Srbiju.

„Mi smo sad kupili na aukciji ne znam koliko i izdvojili stotine hiljada evra. Pitali su me, ja sam rekao, nađite način – nemamo zakonski osnov. Nađite zakonski osnov. Hoću da sve naše artefakte koji su izneti iz zemlje, jer to jedna samostalna i ozbiljna i odgovorna zemlja radi, vratimo u Srbiju koliko možemo. Poštenim putem. Dakle, odneo je neko nekada, niko ne zna kako… Dajte da vratimo u našu zemlju, platite koliko je i dajte Gradskom muzeju, Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, dajte bilo kome“, rekao je Vučić za TV Hepi.

Naglasio je da to pripada Srbiji, kao i našim građanima. Vučić je podsetio da je aukciji sliku Paje Jovanovića kupio Muzej grada Beograda.

„Vratićemo u našu zemlju, bilo da su u pitanju slike, skulpture, bilo šta, što pripada kulturnom blagu Republike Srbije. A to ne možete da radite ako nemate samostalnost u odlučivanju. Ako niste nezavisna zemlja. I to su stvari koje moramo da promenimo, da ne slušamo samo šta nam drugi zapovedaju, kao što je to bio slučaj do 2012. godine, već da imamo svoju zemlju, svoje odluke, da o sebi brinemo“, rekao je on. 

Tema u Parizu bila je i Srbija, situacija na KiM

Aleksandar Vučić je izjavio da je večeras u Parizu imao veoma dug i iscrpan razgovor sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom, kao i da je jedna od glavnih tema bila KiM.

On je za TV Hepi rekao da su takvi forumi veoma važni da se razgovara, ali da će Srbija uvek da brani svoje interese.

„Razgovarali smo. Prvo jutros smo imali bilateralni sastanak koji je bio veoma dug iscrpan sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom. Oni postaju predsedavajuća članica Evropske unije od 1. januara 2024. godine. Oni se pripremaju za taj period i razume se da će se baviti i Zapadnim Balkanom, regionom iz kojeg mi dolazimo, i zainteresovani su bili za kosovsko-metohijsku situaciju, ali i svi ostali“, rekao je Vučić.

Međutim, kako je istakao predsednik, tema koja i u Parizu dominira je Gaza i izraelsko-palestinski sukob, a ponegde neko spomene i ukrajinsku krizu.

Predstavnici najmoćnijih francuskih vinarija na „Wine Vision“ festivalu

Predsednik Srbije je rekao večeras da će na predstojećem festivalu vina „Wine Vision by Open Balkan“ koji će biti održan od 16. do 19. novembra u Beogradu učestvovati predstavnici najmoćnijih francuskih vinarija.

Vučić koji boravi na mirovnom forumu u Parizu rekao je za RTS, da je danas o o festivalu razgovarao sa mnogim zvaničnicima iz regiona.

„O tome sam sa svim ljudima iz regiona razgovarao. I sa predstavnicima francuskih kompanija. Neke od najmoćnijih francuskih vinarija će doći u Beograd na „Wine vision“. Pozivam sve ljude u Srbiji da dođu na sajam. Biće veličanstveno i divno. To će biti, de fakto treći ili četvrti sajam vina po veličini u celoj Evropi. Dakle, svakako, Vinitaly, Dizeldorf i nisam siguran da postoji još jedan koji bi mogao da bude jači od ovoga“, rekao je Vučić.

 Naglasio je da će na festivalu pored velikog broja vinarija iz Srbije učestvovati i brojne vinske kuće iz regiona i čitavog sveta. 

Očekujem dobar i sadržajan razgovor sa Makronom u „četiri oka“

Aleksandar Vučić je rekao večeras u Parizu, gde boravi na mirovnom forumu, da ga očekuje veoma dobar, sadržajan i važan razgovor u „četiri oka“ sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a da će više informacija o toku i temama razgovora možda moći da saopšti sutra ujutru.

„Ne zaboravite da smo mi u Granadi dugo razgovarali i ja to neću zaboraviti predsedniku Makronu. U jednom teškom trenutku za Srbiju, kada smo bili pritisnuti sa svih strana. Predsednik Makron je izdvojio sat vremena da razgovara sa nama i nije mu to bio problem. To je bilo neposredno posle Banjske, kada se očekivala salva napada. Ja mislim da Srbija to mora da poštuje, nadam se da ćemo moći da ga uskoro ugostimo u Beogradu“, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da su njegovi razgovori sa Makronom uvek trezveni i da, iako se njihovi stavovi po pitanju KiM razlikuju, gledaju šta se može učiniti po pitanju očuvanja mira i stabilnosti.

„Sada gledamo kako da napravimo neke stvari koje su dobre za očuvanje mira i stabilnosti, koje ne štete našim nacionalnim interesima, a koje takođe pogoduju Francuskoj da bude sigurna da neće biti novo žarište i da se stvari polako rešavaju“, rekao je Vučić. 

Srbija jasno osudila upad Hamasa, ali rekla i da je protiv ubijanja civila

Vučić je rekao večeras u Parizu, gde učestvuje na mirovnom forumu, da je Srbija na početku sukoba između Izraela i Palestine jasno osudila upad Hamasa, ali i jasno stavila do znanja da je protiv ubijanja civila i medicinskog osoblja.

Vučić je, odgovarajući na pitanje RTS-a o tome da li je neko na forumu ponudio ideju ili rešenje za izlazak iz sukoba, rekao je da ne misli da takvo rešenje u ovom trenutku iko može da ponudi.

„Morate da imate saglasnost obe strane, a to je nemoguće“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Izrael do sada imao punu podršku SAD, ali da se to sada polako menja zbog javnog mnjenja u Americi.

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU