ostanimo u kontaktu

Srbija

Vučić: Mi smo jedina zemlja u ovom delu Evrope koja nije uvela nijedne sankcije Rusiji

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija uspela da odoli pritiscima i da nije uvela sancije Rusiji i podsetio da sa Rusijom imamo korektan odnos i da imamo sigurno obezbeđivanje gasnog tržišta.

Odgovarajući na pitanje da li su pritisci na Srbiju jači po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, on je rekao da je to stvar “snage nečije kičme i leđa”, jer postoje pojedini koji bi se uplašili i poziva nižih službenika, a ne pritisaka najmoćnijih ljudi iz Evrope i SAD-a.

“Oni menjaju svoju odluku o tome da li su za izbore ili su protiv izbora, kada ih pozove treći sekretar neke ambasade. A mene pozovu troje predsednika i premijera najmoćnijih država Evrope, pa dodajte i Amerikance uz njih. Pa opet, kažem, ne. Postoje stvari koje nećemo i ne možemo”, rekao je on.

On je istakao da smo u svakom slučaju dobro izdržali sve pritiske. 

Srbija mora da nastavi sa ovakvim nivoom privlačenja investicija

Aleksandar Vučić jer rekao večeras da Srbija mora da nastavi sa ovakvim nivoom privlačenja investicija, da je važno sačuvati zemlju, da država ne sme da uđe ni u jedan oblik ekstremizma i pozvao građane da glasaju za stabilnost, za sigurnost, da glasaju za budućnost, a ne za prošlost Srbije.

“Mislim da je za nas od ključnog značaja da razumemo da se nalazimo na pola puta, da smo jedno poluvreme završili uspešno, ali da moramo da utakmicu dovedemo do kraja, da moramo da završimo na odgovoran i ozbiljan način, da moramo da nastavimo sa ovakvim nivoom privlačenja investicija, da moramo da čuvamo zemlju, da ne smemo da uđemo ni u jedan oblik ekstremizma, da ne smemo da se vraćamo u prošlost u vreme katančenja fabrika”, rekao je Vučić govoreći o važnosti ovih izbora za Srbiju.

Dodao je da stabilan kurs dinara traje 11 godina i da to može da bude ugroženo preko noći.

“Zato pozivam ljude da glasaju za stabilnost, za sigurnost, da glasaju za budućnost, a ne za prošlost Srbije. Ja ću biti svim srcem i svom svojom snagom i energijom na strani liste ‘Srbija ne sme da stane’ jer verujem da je tu budućnost i verujem da je važno da završimo svoje projekte do 2027. godine, do velike manifestacije koju imamo, to je EXPO”, rekao je Vučić. 

Otopljavanje odnosa SAD i Kine bilo bi dobro za svet

Vučić je rekao večeras da je velika stvar što će se 15. novembra sastati predsednik SAD Džozef Bajden i kineski predsednik Si Đinping i da se nada dobrim rezultatima tog sastanka, a možda i otopljavanju odnosa, jer bi to bila odlična vest za ceo svet.

On je za TV Hepi istakao da je jasno da će ove sile nastaviti rivalstvo i da će okupljati zemlje pod svoje sfere uticaja i da će gledati da imaju dominaciju.

“Svi znaju da predstoji veliko rivalstvo Amerike i Kine. Velika je stvar 15. novembra što se sastaju Bajden i Si. Ceo svet će da gleda taj susret u San Francisku u Kaliforniji. To su dve ubedljivo najmoćnije zemlje, a svi ostali, ma koliko snažni bili, mali su i nisu uporedivi sa ove dve velike sile”, rekao je on.

On se osvrnuo i na naše rezultate koji se odnose na stopu rasta i istakao da će ove ove godine naši rezultati biti bolji tri puta, nego rezultati Evropske unije. 

Sledeće godine uložićemo od 10 do 30 miliona evra u vraćanje artefakata

Vučić je rekao da će od sledeće godine Srbija ulagati od 10 do 30 miliona evra u vraćanje artefakata u Srbiju.

“Mi smo sad kupili na aukciji ne znam koliko i izdvojili stotine hiljada evra. Pitali su me, ja sam rekao, nađite način – nemamo zakonski osnov. Nađite zakonski osnov. Hoću da sve naše artefakte koji su izneti iz zemlje, jer to jedna samostalna i ozbiljna i odgovorna zemlja radi, vratimo u Srbiju koliko možemo. Poštenim putem. Dakle, odneo je neko nekada, niko ne zna kako… Dajte da vratimo u našu zemlju, platite koliko je i dajte Gradskom muzeju, Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, dajte bilo kome”, rekao je Vučić za TV Hepi.

Naglasio je da to pripada Srbiji, kao i našim građanima. Vučić je podsetio da je aukciji sliku Paje Jovanovića kupio Muzej grada Beograda.

“Vratićemo u našu zemlju, bilo da su u pitanju slike, skulpture, bilo šta, što pripada kulturnom blagu Republike Srbije. A to ne možete da radite ako nemate samostalnost u odlučivanju. Ako niste nezavisna zemlja. I to su stvari koje moramo da promenimo, da ne slušamo samo šta nam drugi zapovedaju, kao što je to bio slučaj do 2012. godine, već da imamo svoju zemlju, svoje odluke, da o sebi brinemo”, rekao je on. 

Tema u Parizu bila je i Srbija, situacija na KiM

Aleksandar Vučić je izjavio da je večeras u Parizu imao veoma dug i iscrpan razgovor sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom, kao i da je jedna od glavnih tema bila KiM.

On je za TV Hepi rekao da su takvi forumi veoma važni da se razgovara, ali da će Srbija uvek da brani svoje interese.

“Razgovarali smo. Prvo jutros smo imali bilateralni sastanak koji je bio veoma dug iscrpan sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom. Oni postaju predsedavajuća članica Evropske unije od 1. januara 2024. godine. Oni se pripremaju za taj period i razume se da će se baviti i Zapadnim Balkanom, regionom iz kojeg mi dolazimo, i zainteresovani su bili za kosovsko-metohijsku situaciju, ali i svi ostali”, rekao je Vučić.

Međutim, kako je istakao predsednik, tema koja i u Parizu dominira je Gaza i izraelsko-palestinski sukob, a ponegde neko spomene i ukrajinsku krizu.

Predstavnici najmoćnijih francuskih vinarija na “Wine Vision” festivalu

Predsednik Srbije je rekao večeras da će na predstojećem festivalu vina “Wine Vision by Open Balkan” koji će biti održan od 16. do 19. novembra u Beogradu učestvovati predstavnici najmoćnijih francuskih vinarija.

Vučić koji boravi na mirovnom forumu u Parizu rekao je za RTS, da je danas o o festivalu razgovarao sa mnogim zvaničnicima iz regiona.

“O tome sam sa svim ljudima iz regiona razgovarao. I sa predstavnicima francuskih kompanija. Neke od najmoćnijih francuskih vinarija će doći u Beograd na “Wine vision”. Pozivam sve ljude u Srbiji da dođu na sajam. Biće veličanstveno i divno. To će biti, de fakto treći ili četvrti sajam vina po veličini u celoj Evropi. Dakle, svakako, Vinitaly, Dizeldorf i nisam siguran da postoji još jedan koji bi mogao da bude jači od ovoga”, rekao je Vučić.

 Naglasio je da će na festivalu pored velikog broja vinarija iz Srbije učestvovati i brojne vinske kuće iz regiona i čitavog sveta. 

Očekujem dobar i sadržajan razgovor sa Makronom u “četiri oka”

Aleksandar Vučić je rekao večeras u Parizu, gde boravi na mirovnom forumu, da ga očekuje veoma dobar, sadržajan i važan razgovor u “četiri oka” sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a da će više informacija o toku i temama razgovora možda moći da saopšti sutra ujutru.

“Ne zaboravite da smo mi u Granadi dugo razgovarali i ja to neću zaboraviti predsedniku Makronu. U jednom teškom trenutku za Srbiju, kada smo bili pritisnuti sa svih strana. Predsednik Makron je izdvojio sat vremena da razgovara sa nama i nije mu to bio problem. To je bilo neposredno posle Banjske, kada se očekivala salva napada. Ja mislim da Srbija to mora da poštuje, nadam se da ćemo moći da ga uskoro ugostimo u Beogradu”, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da su njegovi razgovori sa Makronom uvek trezveni i da, iako se njihovi stavovi po pitanju KiM razlikuju, gledaju šta se može učiniti po pitanju očuvanja mira i stabilnosti.

“Sada gledamo kako da napravimo neke stvari koje su dobre za očuvanje mira i stabilnosti, koje ne štete našim nacionalnim interesima, a koje takođe pogoduju Francuskoj da bude sigurna da neće biti novo žarište i da se stvari polako rešavaju”, rekao je Vučić. 

Srbija jasno osudila upad Hamasa, ali rekla i da je protiv ubijanja civila

Vučić je rekao večeras u Parizu, gde učestvuje na mirovnom forumu, da je Srbija na početku sukoba između Izraela i Palestine jasno osudila upad Hamasa, ali i jasno stavila do znanja da je protiv ubijanja civila i medicinskog osoblja.

Vučić je, odgovarajući na pitanje RTS-a o tome da li je neko na forumu ponudio ideju ili rešenje za izlazak iz sukoba, rekao je da ne misli da takvo rešenje u ovom trenutku iko može da ponudi.

“Morate da imate saglasnost obe strane, a to je nemoguće”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Izrael do sada imao punu podršku SAD, ali da se to sada polako menja zbog javnog mnjenja u Americi.

Srbija

RIK danas mora da utvrdi Jedinstveni birački spisak

Objavljeno

-

Republička izborna komisija (RIK) mora danas da dostavi rešenja o zaključenju Jedinstvenog biračkog spiska, nakon čega se on objavljuje u Službenom glasniku, a overeni izvodi iz biračkog spiska RIK-u se dostavljaju do 3. decembra u ponoć.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Republičke izborne komisije (RIK), zahtev za upis u birački spisak, odnosno promenu u biračkom spisku Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave može se podneti od 2. do 13. decembra u ponoć, a Ministarstvo izmene mora poslati RIK-u do 14. decembra u ponoć.

Odluka o utvrđivanju broja glasačkih listića koji se štampa mora biti doneta 24 sata od donošenja odluke o objavljivanju ukupnog broja birača.

pročitaj više

Srbija

Novogodišnji vašar biće održan od 15. do 30 decembra na Beogradskom sajmu

Objavljeno

-

Novogodišnji vašar ove godine biće održan od 15. do 30. decembra na Beogradskom sajmu u hali 1.

Kako je najavljeno iz sajma, ova manifestacija prepoznata za zabavu i dobru kupovinu, ove godine biće održana 61. put.

Ulaz na Novogodišnji vašar je besplatan za posetioce, a parking za automobile će se naplaćivati 150 dinara po satu.

pročitaj više

Srbija

Mali: Preko 100.000 studenata se prijavilo za studentske kartice

Objavljeno

-

Za studentsku karticu, koja studentima obezbeđuje razne pogodnosti i popuste, prijavilo se do sada ukupno preko 100.000 studenata, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je kazao da je ta kartica od juče aktivna i da se dobija u banci Poštanska štedionica.

“Te kartice se otvaraju, odnosno dobijaju od banke Poštanska štedionica. One ne samo da su platne, nego nema ni troška otvaranja i održavanja računa, a još plus svaki student dobija na poklon i 1.000 dinara od štedionice odmah na dan otvaranja računa”, kazao je Mali za televiziju Prva.

Ministar je podsetio da pravo na tu karticu, koja je bila i zahtev udruženja studenata, imaju svi studenti državnih i privatnih univerziteta i akademija u Srbiji i da su potpisani ugovori sa 47 firmi koje studentima omogućavaju popuste koji se kreću i do 30 odsto.

Mali je precizirao da Er Srbija studentima nudi 10 odsto popusta na avionske karte, Srbijavoz 20 odsto popusta za studente za vozne karte, Putevi Srbije dva odsto popusta na putarine, dok Cineplexx Bioskopi daju popust od 15 odsto.

“Tu su i supermarketi, hipermarketi, osiguravajuća društva, auto škole, restorani, teretane, a studenti su dobili i 15 odsto popusta od Skijališta Srbije na ski-pasove ukoliko pokažu svoju studentsku karticu”, naveo je on.

Potpredsednik Vlade Srbije je naglasio da država brine o svojim mladima, jer je to budućnost naše zemlje i dodao da će već do kraja naredne sedmice biti isplaćeno i po 10.000 dinara svim srednjoškolcima u Srbiji.

“U septembru smo podigli i plate 5,5 odsto našim zaposlenim u prosveti, a sledi i još jedno povećanje sada za mesec dana, u januarau od 10 odsto. Dakle, time pokazujemo koliko nam je to važno, time pokazujemo koliko ulažemo u obrazovanje i time pokazujemo brigu prema našim mladima”, kazao je Mali.

On je naveo i da je juče 1. decembra isplaćeno po 10.000 dinara socijalno ugroženim kategorijama stanovništva kojih je 212.000, a da je dan pre toga na račune 1,65 miliona penzionera leglo po 20.000 dinara.

“Sve što smo obećali ispunili smo .Ekonomija nam stoji nikad bolje nego danas. Naša privreda i dalje raste. Na računu danas imamo skoro pet milijardi evra. Ostvarujemo bolje rezultate od plana i zato hoćemo da pokažemo brigu prema našim građanima”, kazao je Mali i naglasio da je u ove četiri godine, država kao pomoć privredi i građanima izdvojila 9,4 milijardi evra iz budžeta.

Mali je podsetio da su u prethodnom periodu za samo šest meseci izgrađene tri nove kovid bolnice u Srbiji i da je naša zemlja bila prva u Evropi koja je obezbedila četiri vakcine za najstarije sugrađane. “Onda smo nastavili i 100 evra smo isplatili svim građanima, što je bilo jedan veliki znak, ne samo pažnje, nego u to vreme je bilo važno da podignemo malo optimizma, da ljudi vide da je država tu, da je jaka, da je stabilna. Prošle godine, da vas podsetim isplatili smo i pomogli tri puta naše mlade od 16 do 29 godina, a ove godine smo u septembru isplatili i po 10.000 dinara svim majkama sa decom do 16 godina”, podsetio je Mali.

On je dodao i da u uslovima nenormalnih dešavanja u svetu, među kojima je energetska kriza, korona ratovi i sukobi, jedna Srbija pobeđuje u onome u čemu do sada nije pobeđivala, u ekonomiji i to ljudi treba da znaju.

“Mnogo smo toga radili, mnogo toga smo se odrekli poslednjih nekoliko godina, ali nam je zemlja krenula napred”, naglasio je ministar i naveo da će od 1. januara naredne godine prosečna penzija u Srbiji biti 390 evra i da se ide sa najvećim procentualnim povećanjem minimalne zarade ikada, od čak 17,8 odsto, odnosno ona će biti 47.154 dinara.

Mali je naveo i podatak da je projekcija za inflaciju za narednu godinu negde oko 4,5 odsto . “Već smo na jednocifrenom nivou inflacije od 8,5 odsto. To nije idealno i za nas je to i dalje visoko, ali se borimo iz dana u dan da to ide dole i, kao što vidite, projekcije su takve da ćemo naredne godine imati realan rast i plata i penzija, a sačuvali smo inače i taj realni dohodak i ove godine kroz ova povećanja i kroz jednokratne isplate, što je na kraju krajeva izuzetno važan uspeh naše ekonomije i naše ekonomske politike”, kazao je Mali.

(Telegraf Biznis)

pročitaj više

Srbija

NALED: Uskoro će startovati jedan od prvih projekata otvorenih inovacija u Srbiji

Objavljeno

-

Predstavnici naučno-istraživačkih organizacija imaće priliku da učestvuju u jednom od prvih projekata “otvorenih inovacija“ u Srbiji pod nazivom “PMInnovia”, a naučnici i inovatori će u prvoj polovini 2024. moći da se prijave na javni poziv za rešavanje konkretnog izazova, saopštio je danas NALED.

U projektu koji je pokrenuo Philip Morris International (PMI) u saradnji sa NALED-om, najbolji timovi će dobiti finansijsku podršku za dalji razvoj i prilagođavanje svojih rešenja potrebama kompanije PMI.

Na ovaj način se, kako navode, obezbeđuju dodatni izvori finansiranja za sprovođenje naučno-istraživačkih projekata koje privreda može da upotrebi za poboljšanje i inoviranje sopstvenih proizvoda i procesa.

pročitaj više

Srbija

U Srbiji danas toplo, temperatura do 24 stepena

Objavljeno

-

U Srbiji će danas biti umereno oblačno, natprosečno toplo i vetrovito vreme, sa temperaturom do 24 stepena, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar. U planinskim predelima, posebno zapadne i jugozapadne Srbije, olujni udari vetra uz topljenje snežnog pokrivača.

Jutarnja temperatura od sedam do 17, na jugoistoku i istoku zemlje hladnije od nula do četiri, a najviša dnevna od 19 do 24.

U Beogradu će danas biti umereno oblačno, natprosečno toplo i vetrovito vreme.

Duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 12 do 16, najviša dnevna oko 22.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU