ostanimo u kontaktu

Srbija

Vučić otvorio sajam vina: Vinska vizija Otvorenog Balkana treći po veličini sajam u Evropi 

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Beogradski sajam, gde prisustvovuje otvaranju Drugog međunarodnog sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana.

Predsednik Vučić je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić dočekao ispred sajma makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednika italijanske regije Veneto Luka Zaja.

Predviđeno je da će se video porukom obratiti i albanski premijer Edi Rama.

Vučić sa Milatovićem: Vina iz Srbije i Crne Gore sve bolja, drago mi je što napreduju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na drugom sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana očekuje između 30.000 i 50.000 posetilaca i da je ovaj treći po veličini u Evropi, posle sajmova u Veroni i Dizeldorfu.

Vučić je u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem uoči ceremonije otvaranja sajma rekao da je na sajmu prisustno oko 40 izlagača iz Crne Gore, što je veliki broj za zemlju te veličine.

Miloš Vučević, kao i predsednik PKS Marko Čadež.

„Prošli put su napravili odličnu promociju svog vina Nota, to je dobro vino. Ponosan sam na srpska vina koja najbrže napreduju. I crnogorska vina dobro napreduju“, rekao je Vučić i dodao da kada je reč o vinima nikoga ne možeš da prevariš.

Na tržištu automobila možeš da prevariš, ali kod vina ne, istakao je Vučić.

Milatović je rekao da i Crna Gora beleži napredak u vinarstvu zahvaljujući malim vinarijama, ali da su ipak „Plantaže 13. jul“ njihovo najveće bogatstvo u tom sektoru. Vučić je dodao da smatra da su vina u Srbiji ipak malo bolja, ali da se raduje svim dobrim vinima, kao što su i ona iz Italije i Francuske koja su stigla na beogradski vinski sajam.

Milatović je rekao na to da se sa predsednikom Srbije ne slaže baš po svim pitanjima, ali da je svakako po pitanu vina slažu.

„Došao sam na poziv predsednika Srbije da dođem na sajam. Vino nas spaja bez obzira na neke sitne razlike. Čestitma Vučiću na jednoj sjajnoj ideji i dobroj organizaciji, a da li će se neka reigonalna integracija zvati OB ili Berlinski proces je manje važno. Važno je da sarađujemo i to je najvažnija poruka“, naglasio je Milatović.

Vučić je na to primetio da u Berlinu ne vole ono čime oni ne mogu da upravljaju i da u inat on baš voli ono čime mi upravljamo. Pozivam sve građane Srbije da dođu i vide veličanstveni sajam, poručio je Vučić.

„Male vinarije nosioci razvoja vinske industrije u Srbiji“

Predsednik Srbije je tokom obilaska sajma izjavio da su „male vinarije nosioci razvoja vinske industrije Srbije“, kao i da su doprinele da se sve više piju domaća vina.

On je naveo podatak da Srbija sada ima 467 malih vinarija i da je  njihihov čak broj udesetostručen u odnosu na pre pet godina.

„Ove male vinarije i naši hrabri ljudi su nosioci razvoja vinske industrije. Izvoze i prodaju na domaćem tržištu i sve se više prodaju njihova domaća  vina“, naglasio je Vučić.

Neke od tih malih vinarija, prema njegovim rečima, su u siromašnim delovima naše zemlje doprinele se da ti delovi obogate na izvrstan način.

Vučić je poželeo sreću i uspeh svim izlagačima tokom obilaska njihovih štandova i zajedno degustirao različite vrste vina tokom obilaska štandova  zajedno sa predsednikom Crne Gore i makedonskim premijerom, Jakovom Milatovićem i Dimitrom Kovačevskim.

Čestitao je malim proizvođačima na dobrim proizvodima i poželeo uspeh u nastupu na sajmu i inače u poslu.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Današnji dan je posvećen profesionalnim kupcima i zvanicama, a od petka do nedelje, kada se sajam zatvara, biće otvoren i za građanstvo, najavili su organizatori.

Sajam  ove godine okuplja više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija, i to iz više od 28 zemalja što je duplo više izlagača nego lane.

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU