ostanimo u kontaktu

Srbija

Vučić: Situacija oko dinara na KiM nije se popravila; Zapad očekuje da priznamo KiM i uvedemo sankcije Rusiji

Objavljeno

-

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, u obraćanju građanima, da se situacija oko dinara na KiM ni na koji način nije popravila ili promenila na bolje uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika i dodao da će pritisak na srpski narod na KiM i na državu Srbiju biti veći.

„Situacija oko dinara na Kosovu i Metohiji ni na koji način se nije popravila ili promenila na bolje, uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika da pomognu po pitanju teškog položaja srpskog naroda i ubede vlasti u Prištini da promene svoje odluke“, rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Kako je rekao, ne postoje nikakve naznake koje govore da će te odluke biti promenjene.

„I u skladu sa tim, mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rešenja za snabdevanje novcem, odnosno isplatom prinadležnosti, od plata do penzija našem narodu na Kosovu i Metohiji. Ovo sam rekao zbog toga što je sasvim jasno da se nikome po tom pitanju ne žuri“, istakao je Vučić.

Dakle, taj pritisak na Albance neće biti veći, već će biti samo veći pritisak na srpski narod i na državu Srbiju, dodao je Vučić.

Zapad očekuje da priznamo KiM, uvedemo sankcije Rusiji i marionetski režim

Predsednik Srbije izjavio je da Zapad od Srbije očekuje tri stvari – da prizna Kosovo i Metohiju, da uvede sankcije Rusiji i da se u Srbiji uvede marionetski režim.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u okviru prvog zahteva – da se prizna Kosovo i zahtev da se Srbija odrekne Republike Srpske.

„Odricanje od RS je jedan ključni razlog. Iako su se mnogi smejali, činjenica je da da stvari u Ukrajini ne idu onako lako kako su mnogi na Zapadu mislili, a protiv Rusije. Rusi su ti koji imaju inicijativu. Želeli mi to ili ne, postoji opasnost a već se dešavala u prošlosti i verovatno bi na mestu (predsednika Rusije Vladimira) Putina uvek mogao da se pozivam na presedan što su i oni činili. Pošto to znaju na Zapadu, važno je da se Kosovo pokrije i rašće pritisci na Srbiju, a na (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija neće. Hoće, ali samo da ne dođe do situacije da Srbija reaguje, a to ni mi ne želimo“, rekao je Vučić.

Kako je pojasnio u okviru toga je važno odricanje od Republike Srpske i da Srbija aktivno radi protiv RS i samo kada je se odreknemo bićemo dobri. Kao drugu stvar koja se traži od Srbije on je naveo uvođenje sankcija Rusiji i antikineski stav, a kao treći uvesti marionetski režim kakav su imali do 2012. godine.

Naći ćemo rešenje za Srbe na KiM – nećemo ih ostaviti na cedilu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zabrinut za situaciju na KiM, ali da se nada da ćemo u narednim danima i nedeljama pronaći rešenje za srpski narod na KiM.

Vučić je poručio da nećemo srpski narod na KiM ostaviti na cedilu i da će oni dobijati svoje plate i penzije.

„Veoma sam zabrinut za situaciju na Kosovu i Metohiji. I nadam se da ćemo u narednim danima i nedeljama pronaći rešenje za srpski narod. I jedino što mogu da ponovim za te ljude, to je da ih nećemo ostaviti na cedilu i oni će dobiti svoje plate i penzije, na bilo koji način“, rekao je Vučić.

Različite grupe deluju sinhronizovano sa ciljem vraćanja bivšeg režima

Aleksandar Vučić izjavio je da na Srbiju vrše pritisak različite grupe koje deluju sinhronizovano, a koje, kako je rekao, žele vraćanje starog „marionetskog“ režima sa kojim mogu da upravljaju. Vučić je podsetio na izjave da će Srbija trpeti posledice zbog toga što se nije priključila sankcijama protiv Rusije.

„Tu dolazimo do ovoga što je važno, što ste mogli da vidite poslednjih dana. Oni u stvari žele vraćanje starog režima, marionetskog režima kojim su upravljali kao sa pudlicama ili kao sa lutkama u pozorištu kojima mogu da im kažu bilo šta i oni će sve da prihvate“, rekao je Vučić u obraćanju.

Kako kaže, ako se analizira, vidi se da politički faktori koje neko želi da vidi na vlasti se ponašaju na taj način.

„Dovoljno je samo pogledati kada Ana Brnabić odgovori nekom od nemačkih zvaničnika poštujući slobodu, suverenitet naše zemlje i bude potpuno u pravu na ponos svakog građanina ove zemlje što Srbija sme i može tako da se ponaša, pojavljuju nam se odmah domaći političari koji kažu – sramno je takvo ponašanje, bolje je da im se sakrijemo pod skut i da im ljubimo cipele“, rekao je Vučić. 

U ponedeljak očekujem da čujem predlog za mandatara

Vučić je saopštio da razgovori o kandidatu za predsednika vlade teku, da će u ponedeljak razgovarati sa predstavnicima Socijalističke partije Srbije i liste Srbija ne sme da stane, te da očekuje da će ga tada obavestiti da imaju većinu i da će moći da obaveste javnost ko bi trebalo da bude novi mandatar za sastav vlade.

„Do sada nisam čuo ko bi trebalo da bude mandatar, ja očekujem od onih koji tvore većinu, da me u ponedeljak obaveste da većinu imaju, a onda i da javnost obaveste o tome ko bi trebalo da bude novi mandatar za sastav vlade“, rekao je Vučić.

Prethodno je rekao da je u skladu sa Ustavom uputio poziv za razgovore o kandidatu za predsednika vlade predstavnicima 10 izbornih lista, do sada je obavio pet i obaviće još dva, sa SPS i listom „Srbija ne sme da stane“, u ponedeljak.

Moj savet i molba SNS, bolje ići na nove izbore u Beogradu

Predsednik Vučić obavestio je javnost da je razgovarao sa predstavnicima pobedničke liste “Beograd ne sme da stane“ i da ih je zamolio da razmotre da se ide na nove izbore u Beogradu, jer moramo da negujemo demokratiju zbog sebe i da ne dozvolimo da se ponovi 2008. godina.

„Vi imate stranačke organe, moja molba za vas je da razmotrite ono što ću reći sada i ono što sam vama rekao i juče i danas, a to je da nam se ne ponovi 2008. godina, neko će nazvati nelegitimno formiranje vlasti, a to je bio čist lopovluk kada su demokrate i socijalisti formirali vlast, uprkos sporazumu koji su socijalisti imali sa jednom drugom strankom“, rekao je Vučić.

On je istakao da takva vrsta „lopovluka“ Srbiji više nikada nije potrebna.

„Znam da vi imate većinu, što ćete i pokazati koliko danas ili sutra, jer verujem da će neki od tih ljudi da se priključe vašem pokretu i vašoj listi, ali je veoma važno da se ide na nove izbore, jer bolje i da izgubite vlast nego da učestvujemo u toj vrsti krađe izbora kako je Srbija videla 2008. godine. To je moj savet i moja molba za vas“, rekao je Vučić. 

Zadovoljan sam radom Vlade u opremanju bolnica mamografima

Vučić je rekao je da je zadovoljan reakcijom Vlade Srbije kada je u pitanju obezbeđivanje mamografa i magnetnih rezonanci za bolnice i domove zdravlja u zemlji.

„Ostalo je samo u zdravstvenom centru Užice, Kladovo – gde je u toku instalacija, 5. i 12. marta počeće da rade magnetne u međuvremenu i Niš, Kragujevac, Zvezdara i Leskovac, Šabac, Valjevo i Čačak i Pirot u funkciji su magnetne rezonance. I još 10 komada za Smederevo, Ćupriju, Zaječar, Užice, Vranje, Sombor, Vršac, Požarevac, Loznicu, Prokuplje, i 11. u Pančevu, pošto vidim da se dvoumite oko Južnobanatskog okruga“, rekao je predsednik u obraćanju naciji iz Predsedništva.

On je rekao da je za Pančevo potrebna ratifikacija Narodne skupštine i poručio da vide kako da to premoste pre same ratifikacije, jer je, kako je naglasio, život svakog čoveka važniji od formalnih stvari.

Pozivam vladu da od ponedeljka krene u implementaciju preporuka ODIHR

Predsednik Srbije pozvao je danas Vladu Srbije da brzo reaguje povodom preporuka ODIHR-a i da u skladu sa tim od ponedeljka kroz radnu grupu krene u njihovu implementaciju.

„Želim da pozovem Vladu Srbije da analizira u potpunosti – detaljno i temeljno preporuke ODIHR-a i da odmah krene u realizaciju, u kratkom roku, sve što je moguće odmah, ali da pokušamo da to bude svih 25 preporuka“, rekao je predsednik u obraćanju javnosti.

Vučić je naglasio da tu ima dobrih stvari, posebno kada je reč o invalidima i njihovom pristupu biračkim mestima, kao i da je najveći deo preorpuka sastavljen na vrlo profesionalan način.

„Implementacija je važna zbog nas, da mi znamo da imamo demokratski poredak u zemlji, a ne to kako će neko drugi da nas vidi i da nas ocenjuje u skladu sa svojim geopolitičkim interesima“, rekao je predsednik. 

U narednih 7 dana povući ću poteze na stvaranju Pokreta

 Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednih sedam dana povući neke poteze i zamoliti ljude da razumeju položaj Srbije, ali i nadu i šansu Srbije, ukoliko se ujedinimo.

On je to rekao na pitanje Tanjuga da li će biti formiran Pokret za narod i državu i naglasio da to nije ujedinjenje oko ministarskih mesta ili funkcija.

„Da li ćete dobiti proviziju, nećete. Ako tako hoćete dobrodošli ste, ako nećete, idite kod ovih drugih koji samo što nisu došli na vlast i koji služe nekim tuđim interesima“, rekao je Vučić. 

Beograd i Srbija nisu nebezbedni kako se predstavlja

Vučić je rekao da mediji stalno stvaraju atmosferu straha i beznađa, sliku nebezbedne Srbije i nebezbednog Beograda, dok je stvarnost, kako kaže, potpuno drugačija.

„Broj ubistva i teških ubistva 2001. bio je 215, 2012. je iznosio 212, a 2023. koja je za nas bila izuzetno teška, zbog dva jeziva masakra, bilo je tri puta manje ubistava, 77. Od toga imali smo najveću stopu rasvetljenih ubistava kao i 2021. Tada je bilo 98 odsto, sada 92,2 odsto“, kazao je Vučić u obraćanju u Predsedništvu.

Kako je naveo, čak 40 odsto ubistava ostalo je nerazjašnjeno iz 2001. godine.

„Samo sam želeo da vam pokažem na tom jednom primeru, kako neko na silu pokušava jedan od najbezbednijih gradova i jednu od najbezbednijih zemalja u Evropi i na svetu da predstavi potpuno drugačijom“, rekao je Vučić. 

Srbija

Gradska izborna komisija odredila 1.265 biračkih mesta na izborima u Beogradu, 85 više nego na izborima 2023.

Objavljeno

-

Gradska izborna komisija usvojila je na sednici Odluku o određivanju biračkih mesta na teritoriji grada Beograda za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada raspisanim za 2. jun, prema kojoj je utvrđen broj od 1.265 biračkih mesta, što je uvećanje od 85 izbornih mesta, odnosno sedam odsto u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine.

Kako je saopštio gradski Sekretarijat za informisanje, prilikom sačinjavanja predloga odluke striktno se vodilo računa o preporukama iz Izveštaja ODIHR/OEBS, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Gradske izborne komisije, da se postojeća biračka mesta sa više od 1.800 birača podele na adekvatan način kako bi se navedena preporuka ispunila i unapredio izborni proces.

Navedena odluka je sačinjena na osnovu predloga opštinskih uprava gradskih opština Grada Beograda, navedeno je u saopštenju.

pročitaj više

Srbija

Obolelima od retkih bolesti dostupna pomoć države u iznosu od 110 hiljada dinara

Objavljeno

-

Pored sveobuhvatne podrške, kada su u pitanju lečenje, inovativne terapije i celokupna zdravstvena nega, od januara ove godine, obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama dostupna je finansijska podrška u vidu isplate jednokratne pomoći u iznosu od 25.000 dinara, kao i vaučeri za lekove i medicinska sredstva u iznosu od 35.000 dinara i vaučeri za rehabilitaciju u iznosu od 50.000 dinara, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Na ovaj način oboleli i njihove porodice mogu da dobiju najmanje 110.000 dinara. Ovakav vid podrške obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama omogućen je od kraja januara, kada je počela isplata jednokratne finansijske pomoći i dodela vaučera, kažu iz Ministarstva.

Svesna značaja podrške koju pruža obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama, država će i dalje nastaviti da radi na jačanju te pomoći, kako bi oboleli i porodice imali još kvalitetnije uslove za život, što je i osnovni cilj Grupe za podršku porodicama s decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, koja je nedavno formirana u okviru Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, kaže se u saopštenju.

pročitaj više

Srbija

Profesor koji je napisao „Slučaj Vinča“ o ozračenim atomistima, spekulacijama i velikoj tajni

Objavljeno

-

N1

Šestoro jugoslovenskih atomista je ozračeno, a jedan od njih je preminuo u akcidentu koji se 1958. godine dogodio u Institutu Vinča, u tadašnjoj SFRJ. Profesor dr Goran Milašinović napisao je o tom incidentu roman „Slučaj Vinča“, prema kojem je i snimljen film „Čuvari formule“, a kako kaže za N1, bilo bi nezahvalno povezivati nuklearnu katastrofu u Černobilju koja se dogodila tri decenije kasnije, sa akcidentom u bivšoj Jugoslaviji.

„Mislim da je to poređenje preterano, možda bi poveznica mogla da bude ta što je u oba slučaja bio presudan ljudski faktor, odnosno ljudska greška. I drugo, došlo je do skrivanja događa od javnosti, najpre da se spreči panika, ali i da se ne prizna greška ljudska koja se dogodila, i u Sovjetskom Savezu, i u Jugoslaviji“, navodi profesor Milašinović.

U to vreme, to je bila velika tajna. Ipak, zanimljivo je da se o akcidentu u Vinči nije govorilo ni kada se SFRJ raspala, kada je prestao monopol Komunističke partije, a upravo su čelnici te partije u vreme nastajanja Instituta u Vinči igrali važnu ulogu.

„Spekulisalo se da je Jugoslavija želela da napravi atomsku bombu. Pošto je Vinča bila u to vreme jedini nuklearni naučni institut, to je jedino tamo bilo moguće. Moja saznanja dok sam pisao roman, govore suprotno, odnosno da se 1958. godine nije puno razmišljalo o bombi. Postoje razgovori između Rankovića, Đilasa, Pavla Savića, rukovodećih ljudi u to vreme, ali 1951. i 1952. godine o tome da Jugoslavija treba da ima atomsku bombu i da eventualno rezerve uranijuma koje postoje na Staroj planini mogu da posluže tome. Pavle Savić je bio protiv, i to je bio jedan od razloga zašto je smenjen. Od tada, dok reaktor nije pušten u rad, juna 1958. godine, samo četiri meseca pre akcidenta, ideja o atomskoj bombi značajno se značajno izmenila u Jugoslaviji. Josip Broz Tito je ušao u kurs Nesvrstanima. Niste mogli da idete u politiku Nesvrstanih i da pravite atomsku bombu u svom dvorištu. Mislim da, posebno kada je reč o akcidentu, mislim da nije bilo reč o atomskoj bombi“, ističe sagovornik N1.

Svi su imali posledice zračenja

U akcidentu je te 1958. godine ozračeno šestoro atomista. Jedan je preminuo, dok je njih petoro preživelo. Danas niko od njih više nije među nama.

„Poslednji je umro za vreme kovida, doživeo je 80 godina, takođe i ženska osoba iz tog perioda dočekala je relativnu starost. Ostali su umrli mladi, i to bi se moglo povezati sa ozračivanjem. Svi su imali posledice zračenja, a one se, nažalost, prenose s generacije na generaciju“, navodi profesor.

Doktor Milašinović nalazi se na čelu državne komisije za saradnju sa UNESCO, a kako kaže, oni se ne mešaju u to da li će neka država da pravi neku nuklearku ili neće.

„UNESCO se ne meša u to, svestan je da za osam milijardi ljudi nema dovoljno energije i hrane. Hrane i energije ima za milijardu ljudi. I čim smo ušli u taj broj, mi uništavamo prirodu, a ne možemo da se vratimo u kameno doba, da bismo živeli kao nekad. Međutim, UNESCO upozorava, sarađuje sa ministarstvima svih država, u smislu zaštite životne prirode, i to je jedna od tačaka koje su stalno u fokusu. Ali ne samo suve prirode, nego i okeana, koji se značajno zagađuju“, objašnjava doktor Goran Milašinović.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Mali najavio: Pripremni radovi za beogradski metro biće završeni tokom leta

Objavljeno

-

Nova.rs

Pripremni radovi na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju, gde će biti izgrađen depo, biće završeni tokom leta, što je pre roka koji je bio planiran za decembar ove godine, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali posle obilaska radova na posipanju terena zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Mali je podsetio da su radovi počeli krajem 2021. godine i naveo da je dosta toga urađeno na toj lokaciji od 72 hektara, kao i da se pripremni radovi privode kraju pre roka, budući da je rok bio decembar ove godine, objavilo je ministarstvo.

„Već je gotovo 96 odsto nasipanja peska. Nasuto je više od milion kubika peska i počelo se sa nasipanjem drobljenog kamena“, rekao je Mali.

On je naveo i da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić potpisao aneks sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji depoa Makiš, na Makiškom polju, u okviru gradnje beogradskog metroa, sa vršiocem dužnosti sekretara za javni prevoz Grada Beograda Radovanom Кremićem i predstavnikom kompanije „Power China“ Jang Fanom, objavilo je Ministarstvo finansija.

„Današnjim aneksom ugovora pokreću se aktivnosti na projektu depoa koji će biti izgrađen na ovoj lokaciji“, rekao je Mali.

Istakao je da će prva linija metroa imati 21 stanicu, dužinu 21 kilometar, dok će druga imati 24 stanice i dužinu 24 kilometra.

„Već naredne godine očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa, kada su stanice u pitanju“, poručio je Mali i najavio kupovinu dve mašine koje će započeti iskopavanja na prvoj liniji, kako je rekao, jedna sa Makiškog polja, druga iz Mirijeva.

Do kraja 2028. završetak prve linije

Naveo je da radovi teku po planu i da će do 2028, najkasnije do 2029. godine prva linija biti završena.

Prema njegovim rečima, uveliko se radi na projektovanju druge linije metroa što bi značilo da se naredne godine može krenuti i sa radovima na toj liniji.

„Napravićemo i jedan veliki bulevar kroz samo Makiško polje. Polako ali sigurno, ova lokacija postaje jedno od najvećih gradilišta u ovom delu Evrope, osim lokacije gde gradimo EКSPO i novi Nacionalni stadion. To su dve tačke koje se potpuno menjaju, koje doprinose rastu našeg BDP-a i menjaju izgled Srbije i Beograda“, rekao je Mali.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je radove po celom Beogradu sledeće godine, posebno istakavši prvi deo beogradskog gradskog voza, koji će sa metroom omogućiti da najveći deo gradskog prevoza, možda i 80 odsto, već 2030. godine bude šinski.

To znači, kako je Vesić objasnio, da će građani Beograda moći lakše i brže da se prevoze iz jednog dela grada u drugi.

„Već ove godine počinjemo da, u okviru međunarodne izložbe EXPO 2027, spajamo prvi deo našeg gradskog Beovoza od Zemun polja do Aerodroma ‘Nikola Tesla’ i EXPA, Surčina, kasnije i do Obrenovca“, rekao je Vesić.

On je najavio i proširenje beogradskog železničkog čvora, te istakao da će izgradnjom brze pruge i prema Subotici i prema Nišu biti više vozova.Predstavnik kompanije „Power China“ Liu Šakuan naveo je da se radovi na Makiškom polju u ovom trenutku obavljaju šest meseci pre roka, objavilo je ministarstvo finansija.

Beta

pročitaj više

Srbija

Objavljen prvi tender za projekat EXPO 2027

Objavljeno

-

Prvi tender za projekat EXPO 2027, za stambeni kompleks u blizini budućeg Nacionalnog stadiona, objavljen je danas na Portalu javnih nabavki. Iako je ovo javni poziv za podnošenje ponuda, procenjena vrednost javne nabavke nije objavljena, navodi Nova ekonomija.

Naručilac potražuje usluge izrade tehničke dokumentacije, kataloga, 3D modela i projekta opremanja stambenog kompleksa u Surčinu, koji će se protezati na više parcela, ukupne površine preko devet hektara, piše Nova ekonomija.

Na tom mestu, kako se vidi iz tenderske dokumentacije, planira se izgradnja stambenih zgrada sa podrumom, podzemnim garažama, prizemljem, visine (do) sedam spratova. Ukupna planirana građevinska površina je oko 160.000 kvadratnih metara.

U delu prizemlja planirani su poslovni prostori, a u okviru stambenog kompleksa oko 1.500 stanova.

Kako je navedeno, poželjna prosečna površina stana je oko 55 metara kvadratnih, a sve stanove od prvog sprata treba projektovati sa terasama.

Stambeni kompleks bi trebalo da se izgradi za potrebe održavanja specijalne Međunarodne izložbe EXPO 2027, a javna nabavka je objavljena na Portalu u okviru posebne sekcije za EXPO koja je počela sa radom juče.

Naručilac posla je za potrebe EXPO 2027 izložbe osnovano preduzeće SPV Galovica 1 d.o.o., a rok za podnošenje ponuda je 26. april ove godine.

(Nova ekonomija)

pročitaj više

U TRENDU