ostanimo u kontaktu

Politika

Vujačić: Zoran Đinđić je Srbiju izvukao iz ponora

Objavljeno

-

Bivši ambasador Ivan Vujačić izjavio je da je Zoran Đinđić najzaslužniji za oslobađanje Srbije od autoritarnog režima koji je Srbiju odveo u ponor.

Vujačić je, povodom 20 godina od ubistva premijera, rekao agenciji Beta da se 5. oktobar ne bi dogodio da nije bilo Đinđića i Demokratske stranke.

„Đinđić je jedan od retkih koji nije imao iluzije da će režim Slobodana Miloševića biti lako smenjen. Shvatio je da u uslovima Miloševićevog režima istinska politika kao delatnost nije moguća, već da se politika mora shvatiti kao revolucionarno sredstvo za smenu režima kao preduslova za fundamentalnu promenu društvenog sistema“, kazao je Vujačić.

Prema rečima Vujačića, jednog od najbližih Đinđićevih saradnika, Đinđić je od DS načinio stožer okupljanja opozicije u akcionom smislu i stranku podredio višim državnim interesima.

„Pošto sam bio u vrhu DS-a tokom 90-tih, bez lažne skromnosti i na osnovu svih mojih saznanja, tvrdim da se 5. oktobar 2000. godine, ne bi dogodio da nije bilo Zorana Đinđića i DS-a. On je najzaslužniji za oslobađanje Srbije od jednog autoritarnog režima koji je Srbiju odveo u ponor. Ovo mu ni dan danas nisu oprostili pojedinici i stranke bivšeg režima koji uporno demonizuju 5. oktobar i vrše reviziju istorije 90-tih“, ocenio je Vujačić.

Dodao je da Đinđić nije imao visoko mišljenje o intelektualcima zato što je „smatrao da nisu spremni da se dovoljno masovno, organizovano i posvećeno suprotstave pogubnoj politici koja zemlju vodi u propast“.

„Ni intelektualci nisu imali baš visoko mišljenje o njemu. Njegove izjave su često tumačene na njegovu štetu. Sem tokom demonstracija 1996 -1997. nije bio popularan ni u narodu, što zbog neshvatanja, što zbog njegove demonizacije od strane režima. Nije mu to prijalo jer su mu bili neophodni i razumevanje i popularnost da sprovede visoko postavljene ciljeve“, kazao je Vujačić, koji je 1992 -1996. godine bio šef poslaničke grupe DS-a u saveznom parlamentu.

Naglasio je da je Đinđić, kao premijer, vratio Srbiju na put ka Evropi.

„Sticaj okolnosti je bio takav da su se pred Srbijom na unutrašnjem planu postavila tri velika zadatka istovremeno: obnova (otklanjanje posledica bombardovanja i sankcija), tranzicija (reforme ka tržišnoj privredi i evropskom društvenom uređenju) i postepeno dostizanje standarda dobre vladavine. Započeo je rad na sva tri u uslovima institucionalne nesređenosti, brzog razlaza s daleko popularnijim Koštunicom, postojanja velike koalicije s brojnim malim strankama i nedefinisanim odnosima na nivou zemlje zbog težnje Crne Gore za odvajanjem“, rekao je bivši funkcioner DS-a.

Sve to Đinđića nije pokolebalo, dodao je, jer je smatrao da će brzo moći da Srbiju povede u ireverzibilni proces modernizacije.

Bio je zbog toga spreman da politički žrtvuje poziciju premijera i poziciju DS-a u vlasti i izgubi sledeće izbore. Smatrao je da treba da služi Srbiji, a ne ona njemu. Nažalost, posle dvedeset godina od njegovog ubistva dalje smo od Evrope nego što smo onda bili“, istakao je Vujačić.

Prema njegovim rečima, ni dok je bio u opoziciji, ni kao premijer, Đinđić nije podsticao idolopoklonstvo.

„Široko se konsultovao, a saradnici se nisu snebivali da mu se suprotstave. Bilo je i burnih neslaganja i preoštrih reči, ali nije dozvoljavao da to remeti njegove lične odnose prema saradnicima. U nekim situacijama na Predsedništvu DS-a je bio nadglasan. Njegova osnovna slabost, po mom mišljenju, bila je ta što često nije dobro procenjivao ljude iskazujući jednu dozu gotovo dečačke naivnosti. Mnogi od onih koje je prijateljski prihvatio su ga izdali, napustili i kasnije se prema njemu postavili neprijateljski“, rekao je Vujačić i naglasio da je Srbija Đinđića zavolela tek kada je ubijen.

„Mnogi sebe sada ubeđuju da su ga podržavali iako dokazano nisu. Srbija ga je suštinski zaboravila pretvarajući ga u simbol, a zatim u alibi. Koliko ste puta čuli da bi sve bilo drugačije da nije ubijen? Đinđić bi takvu tvrdnju smatrao deplasiranom. On bi umesto toga pitao: ‘Gde ste sada i šta ćete da uradite povodom toga’“, zaključio je Ivan Vujačić.

Premijer Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine ispred zgrade vlade Srbije.

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Politika

Erdogan zvanično nominovan za predsedničkog kandidata na izborima u Turskoj

Objavljeno

-

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zvanično je danas predložen za predsedničkog kandidata na izborima 14. maja.

Prijavu Vrhovnom izbornom veću (YSK) podneli su predstavnici vladajuće Partija pravde i razvoja i Partija nacionalističkog pokreta, koja je deo vladajuće koalicije, javljaju RIA Novosti.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, a glavni protivnik Erdogana biće predsednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu.

pročitaj više

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

U francuskoj skupštini danas glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi

Objavljeno

-

U francuskom parlamentu poslanici će danas glasati o dva predloga nepoverenja vladi predsednika Emanuela Makrona, nakon što je vlada zaobišla Donji dom u odluci da progura nepopularnu reformu penzionog sistema, prema kojoj se povećava starosna granica za odlazak u penziju.

Kako navodi Rojters, male su šanse da Skupština izglasa nepoverenje, ali ukoliko do toga dođe, vlada će pasti, a zakon o penzionoj reformi biće suspendovan.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer ranije je ocenio da će glasanje o nepoverenju biti ”trenutak istine” za vladu.

Da bi srušili vladu, protivnicima reforme potrebna je podrška većine od 577 poslanika, a visoki zvaničnici Republikanske stranke (LR) najavili su da neće glasati za nepoverenje.

Čak i da se nepoverenje usvoji, Makronovo posrtanje u pokušajima da osvoji parlamentarnu podršku dovelo je do slabljenja njegove reformske agende, i posledično, do njegove političke snage, prenosi Rojters mišljenje stručnjaka.

”Vlada bi ostala na mestu, iako bi bila značajno oslabljena, dok bi socijalni protesti protiv reforme verovatno trajali još nekoliko nedelja, što bi moglo negativno da utiče na francusku ekonomiju”, navodi se.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, dve trećine Francuza želi da vlada padne, dok su druge ankete pokazale da je njegova popularnost pala na najniži nivo od pobune Žutih prsluka 2018/2019, koja je prerasla u širu pobunu protiv Makrona. 

pročitaj više

U TRENDU