ostanimo u kontaktu

Društvo

Za dan se prijavilo 100.000 penzionera: Do kartice za popuste u tri koraka, ali to nije sve što treba da znate

Objavljeno

-

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija u prvom danu, za penzionerske kartice se prijavilo 100.000 penzionera. Pravo na ovu vrstu državne pomoći ima svih 1,7 miliona penzionera, kao i pojedine ugrožene grupe. Dobijanjem ove kartice penzioneri i druga ugrožena lica sleduju brojne pogodnosti i popusti.

Danas je i PIO Fond uputio javni poziv preduzećima, tj. privatnim i javnim pravnim licima, kao i preduzetnicima da omoguće pogodnosti korisnicima ovih kartica, kao i da se ukuljuče i svojim aktivnostima doprinesu funkcionalnosti, stoji na sajtu PIO.

Podsetimo, prijava je počela juče 15. marta, a primena ovih kartica počinje od 1. oktobra. Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i pojedine ugrožene grupe. U novom pravilniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, ali i korisnici mnogih drugih grupa:

  • novčane naknade za pomoć i negu drugog lica,
  • novčane naknade za telesno oštećenje,
  • privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,
  • korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,
  • invalidna deca

Poeni, pogodnosti…

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica.

Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

U ponoć je počela prijava za penzionerske kartice, sa kojima će naši stariji građani moći da dobiju popuste na mnogim mestima. Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i pojedine ugrožene grupe.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa, prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta.

Prijava u samo 3 klika

Prijava se podnosi putem linka zpk.trezor.gov.rs. i praktično vas tri koraka dele od prijave. Takođe postoji i mogućnost provere ukoliko niste sigurni i da li je vašu prijavu sistem prepoznao i kao validnu.

Nakon ulaska na sajt pojavljuju se dva obrasca. Prvi je opcija “Podnošenja prijava, a drugi “Provera statusa prijave”. Nakon klika na opciju “Podnošenje prijave” treba uneti lične podatke. Od podataka je potrebno upisati JMBG, broj telefona ili mejl adresu.

Nakon toga treba kliknuti na “Podnesi prijavu” i vaša prijava će biti zabeležena.

Društvo

“Buvljak” se seli na Miljakovac, evo kako će izgledati

Objavljeno

-

Popularni “Buvljak”, odnosno Otvoreni tržni centar posle tri decenije dobija novu adresu i to na prostoru pijace – “Miljakovac”.

U realizaciji ove akcije zajedno učestvuju Grad Beograd, opština Rakovica i JKP “Beogradske pijace”.

Nova lokacija popularnog “buvljaka” nalazi se na raskršću tri velike gradske opštine: Rakovica, Čukarica i Voždovac, a nadležni kažu da “preseljenje neće početi sve dok se radovi na novoj lokaciji ne završe.”

130 parking mesta, preko 230 bokseva i preko 60 lokala

Kompletna pijačna oprema biće modernizovana, a u okviru samo OTC-a predviđeno je čak 130 parking mesta, preko 230 bokseva i preko 60 lokala. Iz JKP “Beogradske pijace” navodi se da će time zakupcima biti omogućeni neuporedivo bolji uslovi rada, a pri čemu će, kažu, “cene zakupa ostati iste!” Svi zakupci koji poštuju Pijačni red i Odluku o pijacama, biće prseljeni, a OTC će regularno raditi sve vreme.

Pijaca će biti natkrivena i kompleto osvetljena, tako da će svi zakupci imati mogućnost da rade u svim vremenskim uslovima, kao i u popodnevnim časovima.Grad Beograd, shodno strategiji javnog sobraćaja i prevoza, pojačaće linije gradskog prevoza kako bi građani iz svih delova grada mogli da dođu na “Buvljak”, a opština Rakovica urediće sve prilaze oko same pijace.

Trenutno postoji devet linija gradskog prevoza koje vode ka novoj lokaciji, a na samo 150 metara od buduće pijace nalazi se i linija “Beovoza”.

pročitaj više

Društvo

Protest na Savskom nasipu, stigao i gradski urbanista da „objasni kopanje“

Objavljeno

-

U novobeogradskim blokovima se danas od 11 časova održava još jedan protest građana koji se bore protiv, kako kažu, nelegalnih radova na prekopavanju Savskog nasipa. Građani i aktivisti su cele protekle nedelje blokirali radove. Uprkos policiji i komunalnoj miliciji, građani zatrpavaju rupe i kanale koji su mimo propisa iskopani početkom marta. Kako javlja reporter N1, protest je podeljen na dve lokacije – jedan se održava u Bloku 70, a drugi u Bloku 45.

Pokret “Ne davimo Beograd” pozvao građane da se pridruže

Pokret “Ne davimo Beograd” je u petak pozvao građane da dođu na protest i pridruže se u odbrani Savskog nasipa.

“Ne damo Savski nasip! Vidimo se kod iskopanih rupa, blizu okretnice 68. kod bloka 70. Ponesite lopatu i pridružite nam se!”, stoji u Fejsbuk objavi na stranici ovog pokreta.

Pokret je podsetio da je Savski nasip na Novom Beogradu godinama na udaru nelegalne gradnje i bahate okupacije obale, te da građani opravdano strahuju od posledica koje mogu nastati prilikom većeg rasta vodostaja reke Save.

pročitaj više

Društvo

Konkurs za elitne jedinice Vojske Srbije otvoren do 31. marta 

Objavljeno

-

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su, na osnovu odluke vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića konkurse za prijem novih profesionalnih vojnika koji traje do 31. marta, a kako kažu iz 72. brigade za specijalne operacije, broj zainteresovanih kandidata je veliki.

Poziv je upućen svim momcima i devojkama do 30 godina, a konkurs, raspisan na Sretenje, važi za tri najelitnije jedinice – 63. padobransku, 72. za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene “Kobre”.

Kako su za Tanjug istakli pripadnici 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije, odgovornost, spremnost, hrabrost i patriotizam osnovne su osobine onih koji se odluče za služenje svojoj zemlji kao pripadnici elitnih specijalnih jedinica.

“Ponos je neprocenjiv, svako od nas zna zašto se nalazi u ovoj brigadi, a to je da brani i štiti slobodu svoje otadžbine”, ističe jedan od pripadnika elitne 72. brigade.

Mladići i devojke, državljani Republike Srbije, do 30 godina starosti, koji zadovolje propisane opšte i posebne uslove, biće upućeni na odgovarajuća medicinska testiranja i psihološke procene, a zatim i na ulazne provere fizičkih sposobnosti, objasnili su pripadnici.

“Konkurs je otvoren za popunu formacijskih mesta u 72. brigadi za specijalne operacije. Na konkurs se mogu prijaviti svi građani Republike Srbije do 30 godina starosti, a posebne i opšte uslove svi mogu da vide na sajtu Ministarstva odbrane”, kaže drugi sagovornik Tanjuga iz 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije.

On dodaje da u toku selektivne obuke, kandidate očekuje kako taktička, vatrena tako i obuka u fizičkim sposobnostima.

“Obuka će biti zanimljiva, ali i naporna i teška”, ističe on.

Posle završene selektivne obuke koja traje 10 nedelja, kandidate očekuje i posebna obuka sa novim naoružanjem kako domaće, tako i strane proizvodnje, a one najupornije, najspremnije i one koji steknu zvanje pripadnika elitnih sastava Vojske Srbije obuka tek očekuje kada zvanično i postanu pripadnici jedne od tri najeltinije jedinice Vojske Srbije.

“Proces obučavanja u našoj brigadi je neprekidan, shodno tome, jedan dan pripadnika u 72. brigadi za specijalne operacije počinje izvođenjem fizičke obuke, nakon toga prelazi se na vatrenu i taktičku obuku, a na kraju dana očekuje ih obuka u borilačkim veštinama”, kaže pripadnik te brigade.

Tokom realizacije namenskih zadataka, ali i obuke, pripadnici svakodnevno nose zaštitnu opremu, naoružanje i dodatnu opremu potrebnu za izvršavanje zadataka.

“Konkurs je otvoren, zbog toga bih pozvao sve mlade da prihvate izazov i postanu deo našeg elitnog stroja”, kazao je za Tanjug pripadnik elitne jedinice.

On napominje da pravo na prijavu imaju i kandidati koji nisu završili vojnu obuku sa oružjem, a oni će biti upućeni na osnovnu vojnu obuku sa oružjem radi sticanja uslova za prijem u profesionalnu vojnu službu.

“Kada drugi ne mogu i ne smeju – samo je jedna 72. koja uvek može i sme” – to je moto pripadnika jedne od najeltnijih vojnih jedinica, a za sve koji se prepoznaju u tome, poručuju da je konkurs otvoren do 31. marta, te da na sajtu Ministarstva odbrane mogu da se informišu detaljnije o uslovima prijema u elitne vojne jedinice.

pročitaj više

Društvo

Objavljeno koliko je tačno prvaka upisano ove školske godine: Uporedili smo broj sa godinama pre

Objavljeno

-

Prvi razred u osnovnim školama u Srbiji u školskoj 2022/2023. godini upisalo je 63.230 novih školaraca, objavio je Republički zavod za statitstiku.

Prvaka je 2020/21. bilo 62.313, a godinu posle 64.233. Dakle, broj prvaka u Srbiji ne opada.

Početak školske godine je nastavilo da pohađa ukupno 505.247 učenika u 3.206 redovnih osnovnih škola. Na početku školske 2022/23. godine u Srbiji nastava se odvijala u 3.206 redovnih osnovnih škola od toga u 1.135 matičnih škola i 2.071 izdvojenom odeljenju.

Nastavu je pohađalo ukupno 505.247 učenika, a od toga 456.206 u matičnim školama i 49.041 u izdvojenim odeljenjima.

Osnovno obrazovanje od prvog do četvrtog razreda pohađalo je ukupno 252.736 učenika, od čega nešto više dečaka – 51,3 odsto u odnosu na devojčice 48,7 odsto, dok je osnovno obrazovanje od petog do osmog razreda pohađalo 252.511 učenika – dačaka 51,5 odsto i devojčica 48,5 odsto.

Nastavu za učenike sa smetnjama u razvoju pohađalo je 4.277 učenika u 163 specijalne škole, odnosno odeljenja.

pročitaj više

Društvo

Spisak đaka koji imaju pravo na besplatne udžbenike: Prijava počinje 10. aprila

Objavljeno

-

Ministarstvo prosvete potvrdilo je roditeljima učenika osnovnih škola da i ove godine obezbeđuje besplatne udženike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su škole izabrale za školsku 2023/2024. godinu. Prijava se vrši u školi do 10. aprila 2023. godine.

Škole će preko razrednih starešina i učitelja, putem uspostavljenih kanala komunikacije, blagovremeno obavestiti roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima.

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju sledeće kategorije učenika:

• Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)
• Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu
• Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)
• Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja
• Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3
• Učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo su:

• U prvom ciklusu (1- 4. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;
• U drugom ciklusu (5-8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima. Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88.000 učenika.

pročitaj više

U TRENDU