ostanimo u kontaktu

Srbija

Zašto protestuju vlasnici splavova na Savskom keju?

Objavljeno

-

Povodom najavljenih protesta oko 130 vlasnika splavova na Savskom keju, novinari QN portala kontaktirali su jednu od njihovih zastupnuca advokata Ivanu Blagojević, koja se zajedno sa diplomiranim pravnikom Vesnom Josić bavi ovom problematikom.

Grad Beograd je raspisao javni oglas za prikupljanje pismenih ponuda za zakup samo 30 lokacija vodnog zemljišta u javnoj svojini, na kojima će biti smešteni splavovi, a koji ističe sutra, 21.decembra 2022.godine.

“Vlasnici plutajućih objekata formirali su Inicijativni odbor koji je podneo Predlog za sprovođenje javne rasprave Gradu Beogradu – Skupštini grada Beograda povodom Plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda. Međutim, Gradska Skupština se potpuno oglušila o takav predlog i postupila suprotno imperativnim normama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi”, započela je priču advokat Ivana Blagojević.

Ona dodaje da je 09.06.2021. godine Skupština grada Beograda usvojila Plan mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, a bez prethodnog organizovanja javne rasprave i bez davanja Podnosiocu bilo kakvog obrazloženja o razlozima neorganizovanja tražene javne rasprave.

„Potom  je Skupština grada Beograda 29.09.2022. godine usvojila Izmenu i dopunu plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda” ističe advokat Blagojević.

Prema njenim rečima, trenutno važeći Plan mesta je apsolutno nezakonit jer je njime uređeno pitanje postavljanje plutajućih objekata na rekama Savi i Dunavu na teritoriji grada Beograda, odnosno, njime je obuhvaćeno celokupno beogradsko priobalje.

“Dana 25.11.2022. godine objavljen je Oglas za prikupljanje pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji grada Beograda. Oglas je raspisan samo za mali deo beogradskog priobalja, odnosno, samo za deo vodnog zemljišta u javnoj svojini koji se nalazi na levoj strani reke Save na teritoriji grada Beograda (zone SL19, SL20, SL21, SL22, SL23, SL25 – Novi Beograd, blokovi, osim zone SL24). Ovakvim postupanjem Grad Beograd je grubo prekršio svoju obavezu poštovanja pravnih propisa, odnosno, postupanja po njima u celosti. Apsolutno je nezakonito selektivno i paušalno primenjivanje pravnih propisa. Obaveza Grada Beograda, odnosno, njegovih organa i ovlašćenih predstavnika, jeste da postupa po određenom pravnom propisu u celosti”, navodi Blagojević.

Imajući u vidu da je na toj obali predviđeno prema pomenutom Planu mesta samo 30 lokacija za postavljanje plutajućih objekata, to je neraspisivanjem drugih lokacija, odnosno, nepostupanjem po celokupnom Planu mesta, stvoren temelj za protivpravno uništavanje privatne svojine ovih lica.

“U javnosti se Gradonačelnik Aleksandar Šapić više ne obraća na temu beogradskog priobalja, već ga menja Glavni gradski urbanista, Marko Stojičić, ali izbegava da odgovori na ključna sporna pitanja – zašto nije ispoštovana zakonska procedura tokom donošenja Plana mesta, zašto nije raspisan oglas za celokupno beogradsko priobalje i zašto je preskočena zona SL24 po oglasu za priobalje novobeogradskih blokova, zbog čega je doneta odluka da se počne od „blokova“, na koji način su određene vrste zona, zbog čega je, ako je cilj uređivanje priobalja, jedini kriterijum po kojem se bira lice sa kojim će se zaključiti ugovor visina novca koju će to lice isplatiti…”, pita Blagojević.

Ona objašnjava da iz svih razloga, koji se skupljaju dugi niz godina, vlasnici plutajućih objekata su krenuli sa protestima kojima izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog apsolutnog zanemarivanja njihovih osnovnih prava – do sada ih je bilo četiri. Sledeći protest najavljen je za sredu, 21.12.2022. godine ispred Sekretarijata za privredu.

“Кulminacija događaja je nastala 14.12.2022. godine, kada je na određenom broju objekata protivpravno i bez najave isključena struja, čime je tim ljudima uskraćeno osnovno ljudsko pravo. Poseban problem predstavlja što neki od tih objekata služe za stanovanje, te su u ovom momentu ti ljudi ostavljeni bez struje, tj. grejanja u sred zime, što je svakako ne samo nezakonito, već i nehumano. Vlasnicima ovih objekata je najavljeno i isključenje vode”, govori Blagojević.

Kako ona navodi , koren problema beogradskog priobalja čiji je Plan mesta samo pravni produkt možemo videti u Zakonu o vodama koji daje mogućnost davanja vodnog zemljišta u zakup, a što je protivustavno i suprotno Zakonu o javnoj svojini, koji predviđa da se dobro od opšteg interesa ne može dati u zakup.

“Početna visina po kojoj se vodno zemljište može dati u zakup je određena na način koji se neupitno može okarakterisati kao diskriminatorski. I ne samo po pitanju cene, već i po pitanju uopšte mogućnosti davanja u zakup – ovo je propisano samo za Beograd i Vojvodinu, ne i za ostatak priobalja Republike Srbije”, dodaje Blagojević. 

Predlog vlasnika plutajućih objekata jeste da se zastane sa daljim postupanjem po nezakonito raspisanom konkursu do odluke nadležnih pravosudnih institucija, a po podnescima koji su predati od strane njihovog punomoćnika, adv. Ivane Blagojević. Nesporna činjenica jeste da beogradsko priobalje treba urediti, ali svakako se to mora učiniti na zakonit način.

“Na kraju je važno istaći da je teško objasniti građanima situaciju u kojoj se nalaze vlasnici plutajućih objekata, jer je ovo problem koji je hranjen dugi niz godina. Pravno skandalozne su i poražavajuće izjave Gradonačelnika da su ovo objekti koji su apsolutno nelegalni, imajući u vidu da su to objekti koji imaju priključke za struju, vodu, koji su dobili od nadležnih institucija, a da neki od njih imaju i registrovana sedišta pravnih lica pri Agenciji za privredne registre. Ovo svakako govori u prilog da je izjava o apsolutnoj nelegalnosti krajnje površna i izgovorena bez ikakvog osnova”, zaključuje Ivana Blagojević.

Da bi se zaustavio ovaj problema, koji svakako dobija na težini iz dana u dan, važno je da se razume da gradska vlast mora prepoznati svoje greške i važnost zakonitog rešavanja ovog problema.

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU