ostanimo u kontaktu

Srbija

Zašto protestuju vlasnici splavova na Savskom keju?

Objavljeno

-

Povodom najavljenih protesta oko 130 vlasnika splavova na Savskom keju, novinari QN portala kontaktirali su jednu od njihovih zastupnuca advokata Ivanu Blagojević, koja se zajedno sa diplomiranim pravnikom Vesnom Josić bavi ovom problematikom.

Grad Beograd je raspisao javni oglas za prikupljanje pismenih ponuda za zakup samo 30 lokacija vodnog zemljišta u javnoj svojini, na kojima će biti smešteni splavovi, a koji ističe sutra, 21.decembra 2022.godine.

“Vlasnici plutajućih objekata formirali su Inicijativni odbor koji je podneo Predlog za sprovođenje javne rasprave Gradu Beogradu – Skupštini grada Beograda povodom Plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda. Međutim, Gradska Skupština se potpuno oglušila o takav predlog i postupila suprotno imperativnim normama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi”, započela je priču advokat Ivana Blagojević.

Ona dodaje da je 09.06.2021. godine Skupština grada Beograda usvojila Plan mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, a bez prethodnog organizovanja javne rasprave i bez davanja Podnosiocu bilo kakvog obrazloženja o razlozima neorganizovanja tražene javne rasprave.

„Potom  je Skupština grada Beograda 29.09.2022. godine usvojila Izmenu i dopunu plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda” ističe advokat Blagojević.

Prema njenim rečima, trenutno važeći Plan mesta je apsolutno nezakonit jer je njime uređeno pitanje postavljanje plutajućih objekata na rekama Savi i Dunavu na teritoriji grada Beograda, odnosno, njime je obuhvaćeno celokupno beogradsko priobalje.

“Dana 25.11.2022. godine objavljen je Oglas za prikupljanje pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji grada Beograda. Oglas je raspisan samo za mali deo beogradskog priobalja, odnosno, samo za deo vodnog zemljišta u javnoj svojini koji se nalazi na levoj strani reke Save na teritoriji grada Beograda (zone SL19, SL20, SL21, SL22, SL23, SL25 – Novi Beograd, blokovi, osim zone SL24). Ovakvim postupanjem Grad Beograd je grubo prekršio svoju obavezu poštovanja pravnih propisa, odnosno, postupanja po njima u celosti. Apsolutno je nezakonito selektivno i paušalno primenjivanje pravnih propisa. Obaveza Grada Beograda, odnosno, njegovih organa i ovlašćenih predstavnika, jeste da postupa po određenom pravnom propisu u celosti”, navodi Blagojević.

Imajući u vidu da je na toj obali predviđeno prema pomenutom Planu mesta samo 30 lokacija za postavljanje plutajućih objekata, to je neraspisivanjem drugih lokacija, odnosno, nepostupanjem po celokupnom Planu mesta, stvoren temelj za protivpravno uništavanje privatne svojine ovih lica.

“U javnosti se Gradonačelnik Aleksandar Šapić više ne obraća na temu beogradskog priobalja, već ga menja Glavni gradski urbanista, Marko Stojičić, ali izbegava da odgovori na ključna sporna pitanja – zašto nije ispoštovana zakonska procedura tokom donošenja Plana mesta, zašto nije raspisan oglas za celokupno beogradsko priobalje i zašto je preskočena zona SL24 po oglasu za priobalje novobeogradskih blokova, zbog čega je doneta odluka da se počne od „blokova“, na koji način su određene vrste zona, zbog čega je, ako je cilj uređivanje priobalja, jedini kriterijum po kojem se bira lice sa kojim će se zaključiti ugovor visina novca koju će to lice isplatiti…”, pita Blagojević.

Ona objašnjava da iz svih razloga, koji se skupljaju dugi niz godina, vlasnici plutajućih objekata su krenuli sa protestima kojima izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog apsolutnog zanemarivanja njihovih osnovnih prava – do sada ih je bilo četiri. Sledeći protest najavljen je za sredu, 21.12.2022. godine ispred Sekretarijata za privredu.

“Кulminacija događaja je nastala 14.12.2022. godine, kada je na određenom broju objekata protivpravno i bez najave isključena struja, čime je tim ljudima uskraćeno osnovno ljudsko pravo. Poseban problem predstavlja što neki od tih objekata služe za stanovanje, te su u ovom momentu ti ljudi ostavljeni bez struje, tj. grejanja u sred zime, što je svakako ne samo nezakonito, već i nehumano. Vlasnicima ovih objekata je najavljeno i isključenje vode”, govori Blagojević.

Kako ona navodi , koren problema beogradskog priobalja čiji je Plan mesta samo pravni produkt možemo videti u Zakonu o vodama koji daje mogućnost davanja vodnog zemljišta u zakup, a što je protivustavno i suprotno Zakonu o javnoj svojini, koji predviđa da se dobro od opšteg interesa ne može dati u zakup.

“Početna visina po kojoj se vodno zemljište može dati u zakup je određena na način koji se neupitno može okarakterisati kao diskriminatorski. I ne samo po pitanju cene, već i po pitanju uopšte mogućnosti davanja u zakup – ovo je propisano samo za Beograd i Vojvodinu, ne i za ostatak priobalja Republike Srbije”, dodaje Blagojević. 

Predlog vlasnika plutajućih objekata jeste da se zastane sa daljim postupanjem po nezakonito raspisanom konkursu do odluke nadležnih pravosudnih institucija, a po podnescima koji su predati od strane njihovog punomoćnika, adv. Ivane Blagojević. Nesporna činjenica jeste da beogradsko priobalje treba urediti, ali svakako se to mora učiniti na zakonit način.

“Na kraju je važno istaći da je teško objasniti građanima situaciju u kojoj se nalaze vlasnici plutajućih objekata, jer je ovo problem koji je hranjen dugi niz godina. Pravno skandalozne su i poražavajuće izjave Gradonačelnika da su ovo objekti koji su apsolutno nelegalni, imajući u vidu da su to objekti koji imaju priključke za struju, vodu, koji su dobili od nadležnih institucija, a da neki od njih imaju i registrovana sedišta pravnih lica pri Agenciji za privredne registre. Ovo svakako govori u prilog da je izjava o apsolutnoj nelegalnosti krajnje površna i izgovorena bez ikakvog osnova”, zaključuje Ivana Blagojević.

Da bi se zaustavio ovaj problema, koji svakako dobija na težini iz dana u dan, važno je da se razume da gradska vlast mora prepoznati svoje greške i važnost zakonitog rešavanja ovog problema.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Srbija

Kurti i Tajani složili se da je potrebno smirivanje situacije na severu KiM

Objavljeno

-

Tanjug

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem sa kojim se složio da je u ovom trenutku potrebno sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu KiM.

“Razgovarao sam telefonom sa ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem ranije danas”, napisao je Kurti na Tviteru.

Istakao je da su se “obojica složili da je u sadašnjem trenutku potrebno sprovođenje Osnovnog sporazuma i smirivanje situacije na severu”.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Šef delegacije EU u Prištini: Novi gradonačelnici na severu KiM da pokažu uzdržanost

Objavljeno

-

Šef delegacije Evropske unije na Kosovu i Metohiji Tomaš Sunjog saopštio je danas da je sa ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom pozvao gradonačelnike Zubinog Potoka i Zvečana, Izmira Zećirija i Iljira Pecija, da pokažu uzdržanost.

“Drago mi je što sam u svojoj kancelariji ugostio američkog ambasasdora na Kosovu i novoizabrane gradonačelnike Zvečana i Zubinog Potoka, Iljira Pecija i Izmira Zećirija, sa kojima sam razgovarao o razvoju dešavanja na severu Kosova”, naveo je Sunjog na Tviteru.

Istakao je da je, zajedno sa Hovenijerom, pozvao gradonačelnike Pecija i Zećirija da pokažu uzdržanost i da ne pribegavaju akcijama koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije.

(Tanjug)

pročitaj više

Hronika

Školska godina u OŠ “Vladislav Ribnikar” završava se u petak 2. juna

Objavljeno

-

Na sastanku roditelja sa svim relevantnim institucijama doneta je odluka da za sve učenike osnovne škole Vladislav Ribnikar školska godina bude završena u petak 2. juna – rekla je za Blic televiziju Bojana Nedeljković zamenica predsednika saveta roditelja osnovne škole Vladislav Ribnikar.

Kako saznajemo, ocene će biti zaključene do petka, a po želji roditelja nakon toga biće održavane samo vannastavne aktivnosti.

Inicijalno je postojao predlog da deca koja ne mogu ili ne žele da idu na nastavu u prostorijama škole, mogu da koriste neke od institucija kulture gde bi mogli da se okupljaju ili pak zatraže pomoć.

Veliki broj roditelja je i javno istupio, smatrajući da se ne može tražiti od dece da se vrate na mesto gde je učenik sedmog razreda ubio osam đaka i čuvara, a desetoro dete je preminulo od posledica ranjavanja u bolnici.

(Blic)

pročitaj više

Srbija

VIDEO Srbi u Zvečanu pevaju specijalcima “Izađi, mala”

Objavljeno

-

Srbi u Zvečanu pevaju specijalcima “Izađi mala”

Okupljeni Srbi u Zvečanu otpevali su pesmu “Izađi, mala” koja je bila namenjena specijalcima kosovske policije koji se trenutno nalaze unutar zgrade opštine.

Zapratite nas na Instagramu, Fejsbuku, Tviteru i TikToku.

pročitaj više

Srbija

Novinarku Kosovo onlajna specijalci KP izbacili iz zgrade opštine Zvečan “jer je Srpkinja”

Objavljeno

-

Novinarku portala Kosovo onlajn oko 12.30 časova iz zgrade opštine Zvečan izbacila su tri pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije sa obrazloženjem “da je Srpkinja i da mora da izađe napolje”.

Naša novinarka je pre toga ušla u pres salu opštinske zgrade, uz dopuštenje pripadnika Kfora, zajedno sa grupom novinara albanskih medija.

Međutim, odmah nakon toga prišao joj je policajac koji je naglas konstatovao da je Srpkinja i rekao joj da mora da izađe napolje. Za njim su se pojavila još dva specijalca i ispratili su novinarku Kosovo onlajna do izlaza iz opštinske zgrade.

Inače, u zgradi je prisutan značajan broj kosovskih specijalaca, koji sede po hodnicima i službenim prostorijama.

Šta će se dešavati u pres sali ne znamo, i iz kojih razloga je samo albanskim novinarima omogućeno da budu unutra, ali je ogroman skandal što je ulaz u zgradu opštine zabranjen samo za srpske novinare.

pročitaj više

U TRENDU