ostanimo u kontaktu

Srbija

Završni radovi na obilaznici oko Beograda: “Već od juna saobraćaj neće ići preko Gazele”

Objavljeno

-

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posetio je jutros radnike koji izvode završne radove u tunelu Beli potok, na obilaznici oko Beograda, kojom će vozila do Bubanj potoka prolaziti već od 1. juna.

U tunelu se postavljaju završne obloge, čime će on biti konstrukciono potpuno kompletan, nakon čega će uslediti opremanje, ukazuje se u saopštenju resornog ministarstva.

Vesić je precizirao da je deonica obilaznice oko Beograda od Straževice do Bubanj potoka dužine 9,6 kilometara, a osim tunela Beli potok, čije su dve cevi duge po 360 metara, obuhvata i dva mosta dužine 913 metara, četiri nadvožnjaka dužine 870 metara, kao i dve petelje – Avala i Bubanj potok.

Ministar je precizirao da će 1. juna konačno biti završena obilaznica oko Beograda do Bubanj potoka, koja se gradi od 1991. godine, uz napomenu da je najviše urađeno u poslednjih 10 godina, prenosi Tanjug.

“Ovaj tunel i izgradnja oblaznice na najbolji način pokazuje viziju predsednika Aleksandra Vučića, da se izgradnjom infrastrukture Srbija saobraćajno poveže i razvija i postane moderna evropska zemlja. Sprovođenje vizije i politike predsednika Vučića još od 2012. godine može da se vidi u svakom delu zemlje gde se grade putevi i pruge. To se i ovde dešava”, rekao je Vesić.

On je podsetio da Ministarstvo na čijem je čelu ulaže 3,6 milijardi evra u infrastrukturu, više od drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Vesić je dodao da preostaje da se izgradi deo obilaznice do Pančeva, dužine 31 kilometar, koji se trenutno projektuje, i u okviru kojeg će biti sagrađen veliki drumko-železnički most kod Vinče, što znači da će Beograd imati i železničku obilaznicu.

Već sada od juna, tranzitni putnički i teretni saobraćaj više neće ići preko ‘Gazele’, i bitno ćemo rasteretiti centar grada i smanjiti zagađenje“, naglasio je ministar.

Vesić je najavio da će, kada deo do Bubanj potok bude pušten u saobraćaj, zaustavna traka na auto-putu kroz Beograd biti pretvorena u žutu traku i moći će da je koriste vozila javnog prevoza, taksisti, Hitna pomoć i policija, što će ubrzati javni prevoz preko mosta “Gazela”.

On je zahvalio kineskim partnerima, kompaniji “Power China”, kao i azerbejdžanskom “Azvirtu” i svim domaćim kompanijama, koje su, kaže, uradile odličan posao na obilaznici.

“Svi zajedno sprovodimo politiku preporoda Srbije, politiku predsednika Vučića i vlade, da Srbija ekonomski napreduje, da se saobraćajno poveže, da se otvaraju radna mesta i da se živi bolje. To je Srbija koja vodi računa o sebi i svom interesu”, istakao je Vesić.

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Srbija

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Objavljeno

-

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

Hil je za agenciju FoNet naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitno i važno, podsećajući da je to obaveza koja je prihvaćena pre 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao EU, imaju sporazum kojeg moraju da se pridržavaju i obezbede njegovu implementaciju, rekao je Hil i dodao da je ZSO važna da srpskoj zajednici na Kosovu obezbedi sigurnost i budućnost.

Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno videti narednih nedelja i meseci, predvideo je Hil.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će aneks evropskog predloga primenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

Umesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova, poručio je Hil.

Dogovor iz Ohrida je pravno obavezujuć, bez obzira što nije potpisan i biće deo pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela ovih dana. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. A Srbi na Kosovu zbunjeni su, jer nisu dobili jasnu poruku.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

pročitaj više

Društvo

Evo kada počinje još jedan odmor za osnovce i srednjoškolce

Objavljeno

-

Bliži se Uskrs, a sa njim i školski raspust. Osnovci i srednjoškolci će tako za tri nedelje ići na prolećni raspust i biće slobodni za uskršnje praznike. Iako prolećni raspust za učenike u centralnoj Srbiji počinje za tri nedelje obuhvatiće i dane Uskrsa.

Kada su u pitanju učenici iz škola u Vojvodini prolećni raspust počinje u petak, 7. aprila i traje do ponedeljka, 17. aprila.

Raspust za osnovce i srednjoškolce iz ostatka Srbije za razliku od vršnjaka u Vojvodini počeće od ponedeljka, 10. aprila do utorka, 18. aprila.

Potom slede dva neradna dana zbog prvomajskih praznika, 1. i 2. maja, koji “padaju“ u ponedeljak i utorak. Za učenike osmog razreda školska godina se završava 6. juna, dok će ostali osnovci u školu ići do 20. juna.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 23. maja, učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci 20. juna.

pročitaj više

Srbija

Srbija i Italija potpisale 11 dokumenata o saradnji

Objavljeno

-

Predstavnici Srbije i Italije potpisali su danas, na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju, 11 dokumenata o saradnji dve zemlje.

U Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije našoj zemlji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje su potpisali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ministar Antonio Tajani.

pročitaj više

Srbija

Kurti: Implementacija sporazuma trebalo je da počne u ponedeljak

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je plan implementacije sporazuma trebalo već da počne, ali da to nije učinjeno krivicom Srbije, i zatražio od međunarodne zajednice da preduzme mere.

Sprovođenje ovog sporazuma trebalo je da počne još juče, jer i u planu implementacije stoji da postoji rok kada sporazum treba da počne da se primenjuje. I osnovni sporazum i plan implementacije su već usaglašeni. Za nas je ovo dogovor, ali očekujem da međunarodni faktor osudi i oceni ponašanje Srbije, koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka ništa. On je kazao da član 7. osnovnog sporazuma sa Srbijom, koji pominje samoupravljanje srpske zajednice na Kosovu, formulacija koja „vrlo verno i precizno pripada Okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina, prema Savetu Evrope“.

Kurti je naveo da sada Srbiju treba pitati zašto odbija da potpiše ovaj sporazum o čijem sadržaju su se strane usaglasile od sastanka u Briselu 27. februara.

„Smatram da sada lopta ne treba da bude na strani terena Kosova, već na strani Srbije. Umesto da pitaju Srbiju zašto to ne potpisuju, oni mene pitaju kada ćete formirati ZSO“, rekao je Kurti, preneo je Kosovo onlajn.

pročitaj više

U TRENDU