ostanimo u kontaktu

Politika

Zbijanje redova iza Vučića: Čemu služi „Narodni pokret“?

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ove subote započeo je kampanju za formiranje Narodnog pokreta za odbranu Srbije. Čemu to uopšte služi, osim stvaranju šireg fronta za “odbranu Vučića” od kritike?

Politička situacija u Srbiji je komplikovana, a vlasti se trude da je zakomplikuju još više. Otprilike tako bi se mogle protumačiti najave o formiranju takozvanog Narodnog pokreta za odbranu Srbije oko predsednika Aleksandra Vučića. To bi bio kuriozitet – da lider daleko najjače stranke i čovek koji dobija preko polovine glasova na predsedničkim izborima pravi novu političku organizaciju.

Pokret je najavljen još prošle godine, ali do danas nije razjašnjeno šta će biti tačni ciljevi ili koji će biti kriterijumi za prijem članova. Najavljeno je samo da će pokret biti otvoren za političke organizacije, ali i za nestranačke ličnosti, intelektualce, radnike i seljake.

Čelnici Srpske napredne stranke uglavnom iznose fraze o „otvorenosti pokreta za sve dobronamerne ljude koji žele da očuvaju Srbiju“, ili kao „blok pristojne Srbije“. Kritičari to ocenjuju kao novu podelu u Srbiji, gde bi svaka kritika vlasti bila proglašena za levi ili desni ekstremizam.

Nije još poznat ni pravni status budućeg pokreta, da li će biti neformalna organizacija ili će učestvovati na izborima. Predsednik Vučić tvrdi da će pokret „zadržati vanstranački karakter i da njegovo formiranje neće značiti ukidanje SNS“.

Razlog je sporazum o Kosovu?

Ako se ispravno protumače reči Aleksandra Vučića, to bi trebalo da bude pokret koji će umesto čvrstog zalaganja za Zapad ili Istok biti na nekakvom trećem putu, koji bi vodio računa pre svega o interesima Srbije.

Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka kaže za DW da je „na osnovu nekoliko šturih rečenica zaista teško ustanoviti šta je poenta“.

„Dominantni narativ je da je SNS u krizi – što ja ne vidim na osnovu rezultata – i da će osnivanjem nečeg novog da iz te krize izađe. Ključni problem je što je broj aktera koji bi se tu pojavili ograničen. Tu će i dalje biti značajan deo funkcionera SNS, tako da ne vidim kako će se to predstaviti kao nešto novo“, ocenjuje.

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, smatra da je osnovni motiv „potreba SNS da se reformiše. To dalje omogućava da Vučić održi obećanje biračima i napusti mesto predsednika SNS, a nastavi političko delovanje kroz ovaj pokret. Važan razlog je i da se na ovaj način kreće u predizbornu kampanju“, ističe Klačar.

Zanimljiv momenat je potenciranje odbrane Srbije, ali se i tu postavlja pitanje odbrane od koga: spoljnih faktora ili opozicije koja ne deli stavove i politiku Aleksandra Vučića, naročito kada je reč o rešavanju kosovskog problema.

Dušan Spasojević smatra da je ovo pokušaj zbijanja redova iza Vučića. „Jasno da je u pitanju kontekst sporazuma sa Kosovom, i pokušaj da se on opravda ili objasni biračima. Pri tome, ne vidimo neku posebnu artikulaciju nezadovoljstva, ali pretpostavljam da je za Vučića nedopustivo svako snižavanje rejtinga“, napominje Spasojević.

Distanca od desnice

Ako se već govori o distanciranju, to je pre svega distanciranje od radikalne desnice, jer svi oni koji govore da se pitanje Kosova vrati u ustavne okvire Srbije – govore o rešenjima koja nisu moguća“, kaže Bojan Klačar za DW.

Spasojević kaže da bi takav pokret branio kakvu god politiku Vučića – bez obzira da li sklopi ili ne sklopi dil sa Prištinom. „Pokret će imati za cilj da brani Vučićev patriotizam, i da spreči da se to dovodi u pitanje. Tu će svi baviti samo odbranom Vučića, proslavom njegovog rođendana, i ukazivanjem da su svi osim njega protiv naroda i države“, ističe Spasojević.

Primećeno je već da predsednik SNS na ovaj način pokušava da izvrši rebrendiranje stranke i da se distancira od brojnih afera koje su se nakupile tokom skoro jedanaest godina vlasti.

Teško je reći da je SNS došao do političkog bankrota, jer stranka i dalje ima visoku podršku biračkog tela, ali je svakako priznanje da je trag brojnih afera i enormno bogaćenje pojedinaca teško sakriti.

Bojan Klačar misli da se ipak pre može govoriti „o ideji da se u stranci obnovi energija, da se u nju uvedu neki drugi ljudi, ili da se nekim ljudima zahvali na saradnji“.

„Moguće je da kroz ovaj pokret Aleksandar Vučić adresira neke negativne pojave koje se vezuju za SNS, i ako su izborni rezultati bili lošiji od očekivanog da se pronađe neki modus kako da se zadovolje interesi stranke ali i birača“, naglašava izvršni direktor CeSID-a.

SNS nemoguće reformisati?

Čelnici SNS prilično insistiraju na tome, a u tome prednjači Aleksandar Vučić, kako će ovo biti obračun sa onima koji su imali veliku korist od stranke i iskoristili je za lično bogaćenje.

Čak i ako bi te namere bile iskrene, nameće se pitanje da li je SNS politička partija koja je uopšte sposobna da se reformiše? Dušan Spasojević smatra da je to verovatno nemoguća misija.

„Ovo je ko zna koja po redu najava suočavanja sa mangupima u sopstvenim redovima“, kaže Spasojević. „Sve dok se neko zaista ne izbaci iz stranke, ne uhapsi, ne procesuira i pravosnažno osudi, nema nikakvog govora o zavođenju reda ili dubinskom čišćenju stranke. Tako će biti i ovog puta, jer bi sve drugo bilo davanje veće slobode tužilaštvu sa svim političkim posledicama koje bi to izazvalo“.

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Politika

Erdogan zvanično nominovan za predsedničkog kandidata na izborima u Turskoj

Objavljeno

-

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zvanično je danas predložen za predsedničkog kandidata na izborima 14. maja.

Prijavu Vrhovnom izbornom veću (YSK) podneli su predstavnici vladajuće Partija pravde i razvoja i Partija nacionalističkog pokreta, koja je deo vladajuće koalicije, javljaju RIA Novosti.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj zakazani su za 14. maj, a glavni protivnik Erdogana biće predsednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kiličdaroglu.

pročitaj više

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

U francuskoj skupštini danas glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi

Objavljeno

-

U francuskom parlamentu poslanici će danas glasati o dva predloga nepoverenja vladi predsednika Emanuela Makrona, nakon što je vlada zaobišla Donji dom u odluci da progura nepopularnu reformu penzionog sistema, prema kojoj se povećava starosna granica za odlazak u penziju.

Kako navodi Rojters, male su šanse da Skupština izglasa nepoverenje, ali ukoliko do toga dođe, vlada će pasti, a zakon o penzionoj reformi biće suspendovan.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer ranije je ocenio da će glasanje o nepoverenju biti ”trenutak istine” za vladu.

Da bi srušili vladu, protivnicima reforme potrebna je podrška većine od 577 poslanika, a visoki zvaničnici Republikanske stranke (LR) najavili su da neće glasati za nepoverenje.

Čak i da se nepoverenje usvoji, Makronovo posrtanje u pokušajima da osvoji parlamentarnu podršku dovelo je do slabljenja njegove reformske agende, i posledično, do njegove političke snage, prenosi Rojters mišljenje stručnjaka.

”Vlada bi ostala na mestu, iako bi bila značajno oslabljena, dok bi socijalni protesti protiv reforme verovatno trajali još nekoliko nedelja, što bi moglo negativno da utiče na francusku ekonomiju”, navodi se.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, dve trećine Francuza želi da vlada padne, dok su druge ankete pokazale da je njegova popularnost pala na najniži nivo od pobune Žutih prsluka 2018/2019, koja je prerasla u širu pobunu protiv Makrona. 

pročitaj više

U TRENDU