ostanimo u kontaktu

Srbija

Zbog njih zvona zvone skoro dva veka: Šest generacija porodica Popović čuva vredan zanat, ali kako dalje

Objavljeno

-

Šest generacija i blizu dva veka traje tradicija livenja porodice Popović. Retko topove, ponekad kazane za rakiju, dugo delove za avionske motore, ali bez pauze, svih ovih godina, predano liju crkvena zvona. I čuju se po Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, ali i Australiji, Kanadi, Austriji, a uskoro i – Dominikanskoj Republici.

Puno ime im je Prva srpska livnica zvona i specijalnih legura Jevrem Popović. Tako su upisani u Agenciji za privredne registre. Put im je i utro Jevrem Popović koji se početkom 19. veka iz Šavnika zaputio u Italiju da izuči zanat. U domovinu se vratio 1832. godine i tada počinje porodična tradicija. Zahvaljujući njima, dosad se oglasilo najmanje 3.000 zvona.

„Najpre se vratio u svoj kraj i livnica je bila putujuća, išao je kuda je trebalo i radio“, kaže za Forbes Srbija Jevremov potomak Stanislav Popović. „Znali su da liju topove, ali knez Miloš to nije voleo i obećali su da to neće raditi. Dogovor je bio da liju crkvena zvona. Kao i svi vladari, zvona je voleo“.

Prva adresa Jagodina

Livnica se skrasila i zvanično je otvorena 1894. godine u Jagodini.

„Tada je zvanično protokolisana u Jagodini i tu su se moji naselili. Tokom Prvog svetskog rata posao je opustošen. Deda Stanislav, po kome se i ja zovem, i njegov brat Živojin, bili su tada deca. Između dva rata je bilo posla i bilo je konkurencije. U tadašnjoj Srbiji je radilo 28 livnica“, kaže Stanislav Popović.

Kada je njegov deda ostao bez oca imao je 14 godina i sa majkom se starao o porodičnom poslu. Brat Živojin je otišao na studije u Nemačku, potom u Belgiju. Posao nije uvek sjajno išao.

„Živojin je specijalizirao u francuskoj fabrici Gnom Ron i kada se vratio sa studija, krenuli su da podižu ponovo livnicu“, dodaje Stanislav. „Pisali su i tražili pomoć kralja Aleksandra Karađorđevića. I pomogao im je. Naručio je da izrade 28 zvona. Učinilo mi se nedavno, kada smo u Glušcima, kraj Sremske Mitrovce, obnavljali zvono, da je baš jedno od tih. Naknadno sam video da je utisnuta godina proizvodnje – 1936. Kralj već nije bio živ, znači nije iz te narudžbine“.

Tokom Drugog svetskog rata su radili za potrebe industrije. Ali ih je oslobođenje ostavilo bez imovine.

„Radili smo razne odlivke od obojenih metala, alimunijuma i sivog lima i čelika. Pravile su se mašine za drvnu industriju, prskalice za vinograd, kazani za rakiju. Bilo je posla“, kaže Stanislav. „Posle rata dedi je oduzeta sva imovina i preselili su se za Beograd. Deda je bio i osuđivan i tri godine je proveo po zatvorima. Posao je opstao zahvaljujući njegovom bratu Živiojinu“.

Nadjačali komunistički poredak

Godine Drugog svetskog rata Živojin Popović je proveo u Egiptu pri Britanskom vojnom vazduhoplovstvu. Naučio je da pravi fosfornu bronzu po licenci Rols Rojsa. Od te specijalne legure su se pravili odlivci za motore aviona, a to je trebalo i našoj vojsci.

„I Živojin se izborio za privilegiju. On je vlast na neki način ucenio. Pristao je da radi leguru po toj recepturi, ali kao privatnik. Tako su ostali bez imovine, ali im je bilo dozvoljeno da rade kao privatnici. Livnica je bila na uglu Francuske i Dunavske, gde je danas auto-kuća Kompresor. Kada je pravljen Kompresor, njih su preselili dijagonalno, u Francusku 50“.

Livnica je na Dorćolu bila do 2007. godine kada su je bageri zbrisali sa lica zemlje i mesto ustupili stambenom kompleksu.

„Do 1972. ili 1974. smo radili te odlivke za vojno-tehničke zavode. Bila je gomila dokumentacije, ali je sve bagerom uništeno“, priseća se Stanislav. „Tada su se manje lila crkvena zvona, ali jesu i tada. Deda je 60-tih hapšen sa jednim sveštenikom iz Grocke, jer je sveštenik prikupio sredstva i tražio zvono. Dok smo se mi ovde tada odrekli Boga, Katolička crkva je nesmetano naručivala zvona. Radili smo tada dosta za njih. Deda je imao prijatelja, koji nam je bio zastupnik u Zagrebu“.

Zvona se naručuju pred teška vremena

Danas, kako nam kaže Stanislav, posla ima. Grade se nove crkve, obnavljaju stara zvona. Zanima nas kada je posla bilo najviše.

„Otac je uvek govorio da su se zvona naručivala pred neku nevolju“, odgovara on. „Evo i sada ima posla, a vidimo šta se u svetu dešava. Jedino je 60-tih i 70-tih godina bilo posla zbog industrije. Tada se velikim livnicama nije isplatilo da rade male serije i to je bila naša šansa. Ovo sada livarstvo, to je, žargonski rečeno, smešno u odnosu na taj period. To što je deda radio, sve ove koje sada rade, to ne mogu da dostignu ni po količini, niti po kvalitetu“.

I biće sve teže, uveren je. Ne zato što je manja tražnja. Naprotiv. Potrebe ima, ali nema radnika.

Nema majstora. To je zanat u izumiranju. Bilo bi posla, ali nema ljudi koji to hoće da rade. To je prljav i težak posao. Mora da se radi ozbiljno, da se koristi glava, da napredujete. Ne shvataju da smo svi mi ta mašina, od svih nas zavisi taj proizvod. I što bolje oni rade, biće i on bolji i više ćemo svi zaraditi“, dodaje Stanislav.

A kako su njihova zvona stigla od Australije, preko Evrope do Dominikanske Republike? Otac Jevrem je radio pre ratova 90-tih u Australiji. I Stanislav je 2017. napravio zvono za crkvu u delu Sidneja, Liverpulu, za Crkvu svetog Luke. Pre dve decenije radili su i za crkvu u Torontu i nedavno za Sirijsku pravoslavnu crkvu u Beču. Jedno zvono je stiglo i u Strazbur, a čeka se montiranje u novoj pravoslavnoj crkvi u Dominikanskoj republici.

U Manasiji ponovo zvone

„Posle mnogo godina ponovo zvoni zvono u Manasiji“, kaže nam Stanislav. „Ne znam kako tačno, ali imali su jedno koje je stajalo na kuli i nije zvonilo. Njega smo reparirali, i uradili još tri. Radili smo zvona za manastir Tumane, obnavljali ona u Studenici, a nedavno i u jednoj crkvi u metohu Pećke patrijaršije“.

Mogu da izrade zvono do osam tona težine. Najteže koje je poteklo iz njihove livnice, bilo je na crkvi u mestu Uljma, kraj Vršca. Imalo je pet tona.

„Skinuli su ga Austrougari i verovatno pretopili“, kaže Popović. „Inače, najmanje je zvona iz tog perioda. Tokom Prvog svetskog rata Austrougari su masovno skidali i nosili crkvena zvona. Neki kažu da bi ih pretakali, neki samo da im se ne bi čuo zvuk. I Nemci su tokom sledećeg rata skidali zvona, ali manje. Zato je sada na crkvama najviše zvona iz perioda između dva rata“.

Pred Drugi svetski rat je livnica imala i najviše radnika – oko 80. Danas Stanislav radi u uslužnoj livnici u Žablju. Kod prijatelja u Promilu lije sama zvona. Osim te, konkurencija im je još livnica u Belosavcima, Kremenovići. Još je neizvesno ko će naslediti porodičnu tradiciju Popovića.

Ko će nastaviti

„Imam sina koji ima 22 godine koji je sada zainetersovan kao i ja u njegovim godinama i mlađeg od pet godina“, kaže Stanislav. „Nerviram se, ali razumem, jer ni mene nije zanimalo kada sam bio mlad. U nekom trenutku te to povuče. To je možda breme koje nosiš. Možda bih i ja otišao na drugu stranu i živeo lakše, možda i lepše. Ali nije ovako duga tradicija mala stvar. Nije to 10-20 godina. To je skoro dva veka i sve se posmatra sa tim iskustvom“.

Punih 16 godina vodili su proces zbog rušenja na Dorćolu, ali ni sam nije siguran hoće li uspeti da ponovo stvori sopstveni prostor za livenje. Sada, kaže, pokretanje traži mnogo veće ulaganje.

„Dobio sam pravosnažnu presudu i na izvršenju je. Sa kamatama nam propada odšteta od oko 600-700 miliona dinara. Firma je, međutim, ugašena. Osnivači su u Delaveru i Holandiji. Imovine nema. Ali onda možemo da tužimo državu, da naplatimo ostatak, jer je država razvlačila postupak 16 godina. Posle osam godina smo dobili da nam je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku. Da smo završili ranije, oni su imali imovinu i mogli smo da se naplatimo“, objašnjava Popović.

Čuju se kilometrima

Zvona su, inače, dugog veka. Pod uslovom da se održavaju kako treba. Takva praksa na našim prostorima nije previše česta. Zanima nas još, je li dobar zvuk zvona samo u ruci majstora ili pravom receptu.

„Otac je govorio, a sada i ja vidim, zvuk i koliko je glasno zvono zavisi bukvalno od hiljadu različitih stvari“, objašnjava nam Stanislav. „Zvona se liju od zvonske bronze. To je legura bakra i kalaja. Odnos je 78 i 22 grama. Razne livnice su radile i ovako i onako. Neko pravi leguru sa cinkom, olovom, srebrom. Priča se da su stavljali zlato. Nije to, nego se bakar nije prečišćavao, pa je ostalo u tragovima“.

Na pitanje dokle bi onda trebalo da čujemo zvona, odgovara da se njihova od 800 kilograma, u Vojvodini, čuju i na osam kilometara razdaljine.

(Forbes Srbija)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU