ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Žiofre: Moramo da povratimo dijalog Beograda i Prištine

Tanjug

Objavljeno

-

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre istakao je danas da je situacija na severu Kosova i Metohije zabrinjavajuća i osuđujući nasilje ukazao da se mora obezbediti povratak dijalogu Beograda i Prištine.

U ponedeljak smo nažalost videli ozbiljno nasilje koje moramo osuditi. Videli smo da je dosta ljudi povređeno među demonstrantima, ali takođe i među pripadnicima KFOR-a koji su bili tamo da bi sprečili nasilje – rekao je Žiofre novinarima odgovarajući na pitanje o stavu EU povodom nasilnog upada kosovske policije u zgrade opština na severu Kosova i Metohije i postavljanja gradonačelnika koji su izabrani na izborima koje je bojkotovala srpska većina.

Dodao je da trenutna situacija na severu KiM veoma zabrinjava EU.

Visoki predstavnik prati stanje veoma pažljivo zajedno sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom. U kontaktu su sa svim stranama kako bi se deeskaliralo nasilje. To je nešto što moramo da uradimo. Visoki predstavnik je jasno rekao da kosovska policija mora da zaustavi operaciju koja je fokusirana na zgrade opština i da demonstranti moraju da se povuku jer je to korak napred – naveo je Žiofre.

Naglasio je da se mora obezbediti povratak dijalogu Beograda i Prištine, jer kako je ocenio, jedino političko rešenje može vratiti situaciju u normalnost i u korist lokalnog stanovništva.

– Mislim da je važno da se pokrenemo u tom pravcu jer moramo zemlje zapadnog Balkana pridružiti EU. Predsednica Evropske komisije Fon der Lajen je danas u Bratislavi prezentovala nove inicijative i ideje kako bi se zemlje zapadnog Balkana približile EU i integrisale u tržište EU i ojačali fondovi namenjeni zapadnom Balkanu – rekao je Žiofre.

Dodao je da u Briselu postoji jasna i realna volja da se nastavi sa napretkom, ali da trenutna situacija na severu KiM i činjenica da dijalog Beograda i Prištine ne napreduje ne pomaže nikome.

Moramo naći mirna rešenja, vratiti se dijalogu, kako bi nastavili sa procesom proširenja EU – naveo je Žiofre.

(Blic)

KiM specijal

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Banjskoj: „Teroristički napad organizovala Srbija“

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da su poslanici jednoglasno usvojili rezoluciju o osudi terorističkog napada u Banjskoj, prenosi Reporteri.net.

U sali je bilo 97 poslanika, svi su glasali za, a nijedan nije bio protiv.

U predstavljanju rezolucije, Konjufca je rekao da parlament najoštrije osuđuje napad na Kosovsku policiju, „teroristički napad koji je organizovala Republika Srbija na Kosovsku policiju“.

Od međunarodne zajednice se traži da utiče na Srbiju da se suoči sa svojom ulogom u organizaciji i podršci „koju je dala terorističkoj grupi za napad na severu Republike Kosovo“, prenosi portal.

(FoNet)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Vučić: Situacija na Kosovu najkomplikovanija i najopasnija do sada

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razvoj situacije na Kosovu najkomplikovaniji i najopasniji do sada.

Dodao je i da su događaji od 24. septembra najjasniji pokazatelj namere Prištine da onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom i normalan život Srba na severu Kosova, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vučić je tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova Danske Larsom Lekeom Rasmusenom rekao da je Srbija spremna da radi na nastavku dijaloga, uz posredstvo Evropske unije, i podsetio da je Beograd sproveo sve svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma.

Krhki mir koji postoji na prostoru Kosova čuva se zahvaljujući odmerenosti srpskog naroda koji ulaže nadljudske napore da odoli svim pritiscima režima u Prištini, istakao je Vučić.

On je naglasio značaj daljeg međunarodnog prisustva na Kosovu.

Vučić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu sve potrebne mere kako bi bili sprečeni opasni i neodgovorni potezi Prištine, kako bi se zaštilo srpsko stanovništvo i kako bi se pripadnici specijalne kosovske policije povukli sa severa Kosova.

(FoNet)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Rama traži da KFOR preuzme kontrolu nad severom KiM

Objavljeno

-

Albanski premijer Edi Rama zatražio je danas da Kfor preuzme kontrolu na severu Kosova i Metohije.

On je na konferenciji za novinare ocenio i da treba promeniti format dijaloga Beograda i Prištine, koji bi, po njegovom mišljenju, trebalo da bude podignut na konferencijski nivo.

Pri tome, smatra on, Evropska unija i evroatlantska zajednica treba da budu predstavljene na najvišem nivou, a Francuska i Nemačka na nivou predsednika i kancelara.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Veton Eljšani: Specijalna policija pretražuje šumu oko manastira Banjska

Objavljeno

-

Specijalne snage tzv. kosovske policije pretražuju teren oko manastira Banjska u istoimenom selu na severu Kosova i Metohije.

Specijalna policija sa psima pretražuje okolinu zbog eventualnih zaostalih eksplozivnih naprava, rekao je za Tanjug zamenik direktora takozvane Kosovske policije za region Mizrovica sever, Veton Eljšani.

U Banjskoj je povećan broj specijalaca, a smanjen broj pripadnika redovne policije.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Ne komentarišemo pojedinačne izjave, zna se šta EU očekuje od Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da unija neće svaki dan komentarisati izjave pojedinaca o tome šta se desilo 24. septembra u selu Banjska i dodao da se zna šta EU očekuje od Beograda i Prištine i da je to jasno naznačeno u prošlonedeljnom saopštenju svih 27 članica EU.

“Način kako radi EU je da ne komentariše sve izjave pojedinačno. Svi moraju da se ponašaju odgovorno i pojasne šta se desilo i reagovaćemo odgovarajuće kada dođe vreme. Eu je veoma uključena u situaciju”, rekao je Stano na konferenciji na pitanje albanskog novinara kako komentariše izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

U TRENDU