ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Žozep Borel: Novi izbori na severu Kosova uz bezuslovno učešće kosovskih Srba

Objavljeno

-

EU pomno prati dešavanja na severu Kosova i nastavlja da poziva na hitno smirivanje napetosti, navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje koje potpisuje potpredsednik Evropske Komisije Žozep Borel.

Visoki predstavnik pritom se poziva na predloge EU za deeskalaciju – uzdržavanje od zapaljivih izjava i poteza, izlazak Kosovske policije iz zgrada opština na severu Kosova, izmeštanje gradonačelnika izabranih na spornih lokalnim izborima u izmeštene kancelarije van tih opština, i hitno organizovanje novih lokalnih izboroa u četiri opštine uz garantovano učešće srpske zajednice, uz pretnje kaznenim merama.

„EU u potpunosti podržava misiju Severnoatlantskog pakta KFOR (Kosovske snage), čiji mandat doprinosi očuvanju bezbednog okruženja na Kosovu i slobodu kretanja za sve,” navodi se u odgovoru Borela na pitanje poslanika zelenih Pjernikole Pendićinija (Piernicola Pedicini) u vezi sa spornim loklanim iozborima na severu Kosova, organikzovanih bez značajnog učešća srpske manjine.

“EU je najoštrije osudila nedavno nasilje na severu Kosova, gde je nekoliko vojnika KFOR-a ranjeno i očekuje da obe strane preduzmu odlučne korake ka deeskalaciji, organizuju nove lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, uz bezuslovno učešće kosovskih Srba i ponovo se uključe u Dijalog,” navodi se u odgovoru i dodaje da obe strane moraju da reše sve nesuglasice ili sporove na konsktruktivan način u okviru Dijaloga koji vodi EU.

Evropski savet je ranije danas saopštio da Unija izražava zabrinutost, nakon dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou koji je opdržan prošlog četvrtka u Briselu.

EU je upozorila da dve strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa i njegovom Aneksu za primenu, koji su ranije dogovorene, a koje su za njih obavezujuće i imaju značajnu ulogu na evropskom putu.

(N1)

KiM specijal

Krasnići: Kurti se izjavama o ekonomskom rastu ruga građanima

Objavljeno

-

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasnići kaže da su izjave premijera Aljbina Kurtija o ekonomskom rastu licemerne i da se na taj način ruga građanima.

“Na vrhuncu krize i inflacije, kada penzija nije dovoljna ni za neophodne lekove, kada plata privatnog radnika ne puni mesečnu potrošačku korpu, a plata lekara, policajca i vojnika nije dovoljna za visoke račune za struju, kada vide alternativu u napuštanju Kosova kako bi osigurali egzistenciju, Kurti se hvali i govori o ekonomskom rastu”, napisala je Krasnići na Fejsbuku.

Licemerje i ruganje građanima, drugačije se ovo ne može nazvati, konstatovala je ona.

(Kosovo online)

pročitaj više

KiM specijal

Radoičić se odazvao pozivu državnih organa, dao izjavu u MUP-u

Objavljeno

-

Milan Radoičić odazvao se pozivu državnih organa Republike Srbije i u svojstvu građanina, danas dao izjavu u Ministarstvu unutrašnjih poslova o događajima u Banjskoj, 24. septembra, na severu KiM, kada su ubijena trojica lokalnih Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.

Radoičić je danas u 10 časova, u pratnji svog advokata, pristupio u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi u svojstvu građanina dao izjavu na okolnosti tragičnog događaja u mestu Banjska, rano ujutru u nedelju, 24. septembra 2023. godine, saopštio je MUP.

O navedenom će u formi izveštaja biti obavešteno Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje će preduzeti dalje procesne mere i radnje iz svoje nadležnosti, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Tela trojice Srba ubijenih u Banjskoj predata porodicama

Objavljeno

-

Tela Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, kao i Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića iz Leposavića, koji su ubijeni u sukobu s tzv. kosovskom policijom u Banjskoj 24. septembra, predata su danas porodicama u Institutu za sudsku medicinu u Prištini, piše Tanjug.

Preuzimanju tela su prisustvovali porodični advokati, kao i takozvana kosovska policija.

Stefan Nedeljković će biti sahranjen u Vrnjačkoj Banji, a Bojan Mijailović i Igor Milenković u Leposaviću.

Porodicama nisu uručeni obdukcioni nalazi, iako su nadležni prištinski organi objavili da je obdukcija završena.

Nedeljković, Mijailović i Milenković su ubijeni u sukobu lokalnih Srba i takozvane kosovske policije, 24. septembra, u selu Banjska, na severu Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Kurti: Više od 51 odsto građana zadovoljno mojim radom, zajedno ka novom mandatu

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je privredni rast na Kosovu u poslednje dve godine najveći u istoriji, kao i da je više od 51 procenta građana zadovoljno njegovim radom, kao premijera, prenela je Ekonomija onlajn.

“Prema podacima UNDP-a i javnog barometra Balkana, poverenje u vladu je veće od 55 odsto i najveće je na Balkanu. Sa ovom verom svi idemo napred, odnosno zajedno ka novom mandatu, kada za to dođe vreme”, poručio je Kurti članovima Glavnog odbora Samoopredeljenja.

Dodao je da je danas podrška građana vladi veća nego kada je Samoopredeljenje sa 67 glasova izabrano u skupštinu 22. marta 2021. godine.

Kurti je istakao da je u prethodnom periodu ostvaren ekonomski napredak “bez presedana u istoriji Kosova”, dodajući da je prosečan privredni rast za dve godine njegove vlade – 7,9 odsto.

Prema njegovim rečima, godišnji privredni rast u zemlji je preko milijardu evra, u poređenju sa prethodnim vladama, kojima je, kaže, trebalo tri godine da dostignu taj nivo.

On je naveo i da će prema procenama Svetske banke, Kosovo imati veći ekonomski rast i za 2023, 2024. i 2025. godinu.

Prema izveštaju UNDP-a, dodao je, 59 odsto građana očekuje veći ekonomski napredak ove godine.

“Svi pokazatelji govore da je naša privreda zabeležila napredak kakav do sada nije zabeležen u istoriji države. Prosečan privredni rast za ove dve godine bio je 7,9 odsto, 2021. 10,7 odsto i 2022. godine 5,2 odsto, najveći od proglašenja nezavisnosti. Preko milijardu evra je godišnji rast naše privrede”, rekao je Kurti.

Dodao je da su se strane direktne investicije udvostručile.

“Podigli smo državne rezerve. Dodali smo 2.000 novih vojnika. Dakle, mi smo vlada na dobrom putu razvoja i idemo ka realizaciji našeg programa. Svetska banka je rekla da će Kosovo imati veći ekonomski rast za 2023, 2024, 2025. godinu i da smo imali najveći paket na Balkanu, u procentima bruto domaćeg proizvoda, za energetsku krizu i suočavanje sa inflacijom”, dodao je Kurti.

(Kosovo online)

pročitaj više

KiM specijal

Prištinski mediji: Završena obdukcija tela trojice Srba, izveštaj nije gotov

Objavljeno

-

U Institutu za sudsku medicinu u Prištini završena je obdukcija tela trojice Srba koji su ubijeni u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom u nedelju u Banjskoj kod Zvečana, ali izveštaji još nisu gotovi.

To je za portal Kaldžo potvrdio direktor instituta Ditor Haliti.

“Ono što mogu da kažem je da je obdukcija završena. Identifikacija je stvar tužilaštva. Izveštaji još nisu završeni“, rekao je Haliti za prištinski portal.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

U TRENDU